Παλεύω με τις κρίσεις πανικού 9 χρόνια.Δεν αντέχω άλλο...
Γεια σας,
Είμαι καινούργιος στο forum και αποφάσισα να γράψω για την δική μου εμπειρία...Ας τα πάρουμε όλα από την αρχή.Πριν ακριβώς 9 χρόνια πήγα να δώσω πανελλήνιες.Ήμουνα ψύχραιμος και το άγχος που είχα ήταν στα φυσιολογικά πλαίσια.Εκείνο τον καιρό όμως αντιμετώπιζα πάρα πολλά προσωπικά προβλήματα...Ήρθαν τα θέματα με μία σχετική καθυστέρηση και ξεκίνησα να γράφω...Περίπου στην μιάμισυ ώρα ένιωσα μία δυσφορία.Σταμάτησα για λίγο να γράφω και πέρασε και συνέχισα να γράφω την έκθεση.Κάτι λιγότερο από τρεις ώρες αφού ξεκίνησα κι ενώ είχαν απομείνει μόλις λίγες λέξεις για να τελειώσω την έκθεση.......ήρθε!Ενιωσα μία έντονη τάση λιποθυμίας,η καρδιά μου άρχισε να χτυπάει σαν τρελλή,ίδρωσα,με έπιασε ένα μικρό τρέμουλο,κρύωσαν τα χέρια μου και δεν μπορούσα να σηκώσω το στυλό για να γράψω!Ήταν η πρώτη κρίση πανικού που έπαθα.Προσπάθησα να ηρεμήσω και μετά από λίγο ζορίστηκα,συντόμευσα την έκθεση και την παρέδωσα άρων-άρων κι έφυγα.Όταν πήγα σπίτι αναρωτιόμουν τι ήταν αυτό που συναίβει...
Στο επόμενο μάθημα διαισθανόμουν ότι θα πάθαινα το ίδιο.Έτσι κι έγινε,από την αρχή του μαθήματος αυτή τη φορά...Πλέον ήξερα ότι είχα κάποιο πρόβλημα.Στο τρίτο μάθημα δεν πήγα καν να δώσω ενώ στο τέταρτο πήγα και πάλι τα ίδια...
Μετά από λίγες μέρες έπαθα την πρώτη μου κρίση πανικού εκτός εξετάσεων,μέσα σε τρένο.Έπειτα άρχισα να παθαίνω και σε άλλους χώρους (λεωφορεία,καφετέριες,μέρη με πολύ κόσμο κλπ).Τότε η μητέρα μου με προέτρεψε να πάω σε ψυχίατρο.Δεν ήθελα και ήταν δύσκολη απόφαση αλλά τελικά πήγα.Μου είπε τι έχω και μου έδωσε φαρμακευτική αγωγή.
Μετά από περίπου ένα μήνα και κάτι ένιωσα αρκετά καλύτερα.Η μητέρα μου με πίεσε να πάω να δουλέψω στο μαγαζί που είχαμε και να μην ξαναπάω σε αυτόν τον ψυχίατρο!Το αποτέλεσμα ήταν λίγες μέρες μετά να επανέλθουν πολλά από τα συμπτώματα και να γυρισω στην αρχική φάση.Έπειτα ξεκινάει ένας φαύλος κύκλος με άλλους ψυχιάτρους,νέες φαρμακευτικές αγωγές και ψυχοθεραπείες που δεν οδηγούν πουθενά...
Ερχόμαστε τώρα στο 98.Ο τότε ψυχίατρός μου και η μητέρα μου με πιέζουν να αρχίσω σπουδές.Αν και δεν είχα ξεπεράσει τις κρίσεις πανικού ξεκίνησα μία σχολή αφού ο γιατρός είχε πει ότι θα μου έκανε καλό.Καθημερινά σε όλα σχεδόν τα μαθήματα πάθαινα κρίσεις πανικού.Το αποτέλεσμα?Όταν ήρθε η ώρα της πρώτης εξεταστικής πιέστικα τόσο πολύ που δεν άντεξα άλλο και σταμάτησα τη σχολή και λίγες εβδομάδες αργότερα έπαθα κατάθλιψη!...
Η κατάθλιψη ήταν μία τραγική εμπειρία.Δεν μπορούσα καν να βγω από το σπίτι και δεν είχα όρεξη για τίποτα.Κράτησε περίπου δύο χρόνια.
Το 2002 αποφάσισα να γυρίσω στον πρώτο γιατρό που είχα πάει.Μου έδωσε μιά φαρμακευτική αγωγή που με βοήθησε αρκετά,πάθαινα πλέον λίγες φορές κρίσεις πανικού αλλά και πάλι το πρόβλημα δεν έφυγε τελείως...
Μερικούς μήνες αργότερα,το Γενάρη του 2004 ήρθε το πρόβλημα που με \"τελείωσε\".ʼρχισα να έχω ημικρανίες,που μου προκαλούν αφόρητο πόνο.Από όταν πρωτοαρώστησα είχα πονοκεφάλους,αλλά οι ημικρανίες είναι κάτι που δεν μπορώ να το αντέξω.Μέχρι σήμερα οι ημικρανίες έχουν μειωθεί αλλά δεν έχουν αποχωρήσει παρά την φαρμακευτική αγωγή που παίρνω.
Σε όλα αυτά να προσθέσω ότι πάσχω και από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή,αλλά αυτό είναι κάτι πιο εύκολα αντιμετωπίσιμο και θα μπορούσα να ζήσω φυσιολογικά αν είχα μόνο αυτήν.
Αυτή είναι η ιστορία μου συνοπτικά.9 χρόνια παλεύω με όλες αυτές τις ασθένειες και μου έχουν καταστρέψει τη ζωή.Κάποτε ήμουν ένας φυσιολογικός υγιής άνθρωπος που γυμναζόμουνα,αθλόμουνα,διά βαζα,είχα τις παρέες μου,πήγαινα όπου ήθελα...Τώρα έχω καταντήσει ένα ερείπιο που παίρνει όλο φάρμακα.Έχω χάσει τους πολλούς φίλους μου και τη σχέση που είχα.Δεν έχω καταφέρει μέχρι τώρα ούτε να σπουδάσω ούτε να δουλέψω.Το κυριότερο όμως απ \'όλα είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια υποφέρω...Και αυτό που με έκανε να μην αντέχω άλλο είναι οι ημικρανίες...Με έφεραν πέρα από τα όριά μου.Νιώθω πλέον ότι δεν έχω την δύναμη να προχωρήσω.Παλιά έλεγα δεν σκύβω το κεφάλι,δεν το βάζω κάτω.Τώρα πια όμως δεν έχω αυτή τη δύναμη...Οι ημικρανίες με έχουν εξουθενώσει...
Σε όλα αυτά να τονίσω τον αρνητικό ρόλο της μητέρας μου,και πριν αρρωστήσω αλλά κυρίως αφού αρρώστησα.Ποτέ δεν με κατάλαβε πραγματικά-έφτασε σε σημείο να πει ότι κάνω και θέατρο!-και το κυριότερο ήταν συνέχεια σε κόντρα μαζί μου με αποτέλεσμα να χάνω την ψυχική μου ηρεμία.Δυστυχώς κανένας από τους γιατρούς μου που της μίλησαν δεν μπόρεσε να την πείσει να αλλάξει συμπεριφορά.Το καλό είναι ότι πλέον
ζω μόνος εδώ και μερικούς μήνες και έχω λιγότερη επαφή μαζί της.
Μπήκα σε αυτό το forum για να βρω συμπάσχοντες και να ανταλλάξω απόψεις,εμπειρίες,ιδέες και συναισθήματα.Πιστεύω αυτό θα με βοηθούσε.Όποιος θέλει μπορεί να συζητήσει μαζί μου από εδώ ή με prive μηνύματα ή απ\' ευθείας στο e-mail μου.
Θα περιμένω τις απόψεις σας.
Alen
Ασε ελεύθερα τα συναισθήματά σου
Alen, δεν θελω να σε παρηγορήσω με αυτά που θα σου πω. Τα γεγονοτα σου αναφέρω.
Μάτωσα, έκλαψα, εξοργήστηκα, κτυπησα το κεφάλι μου κυριολεκτικά στον τοίχο. ΟΛη μου η ζωή για πάνω από 10 χρονια ήταν ενα τεράστιο ΓΙΑΤΙ? Γιατί σε μένα όλα αυτά. Γιατί τώρα ? Χιλιάδες αναπάντητα \"Γιατί\".. Σε μια φάση της ζωής μου που ολα φαίνονταν τέλεια : τέλεια δουλειά, τέλεια σχέση.. (καλά η σχέση έκοψε πέρα ).
Παράπονο, απελπισία. Ακριβώς τα ίδια έλεγα και εγώ. Δεν έκανα τίποτε, δεν έσφαλα , σε κακοποίησα ποτέ το σώμα μου ... Γιατί?
Τώρα που μιλάω μαζί σας, ή όταν σκέφτομαι αυτά που πέρασα προσπαθωντας να βρω τις αιτίες του κακού αρχίζω να ξεκαθαρίζω στο μυαλό μου ότι τελικά η ερήμωση της ψυχής μου ήταν που επηρέασε την υγεία μου.
Και όσο και αν σου φαίνεται άδικο ή παράλογο Alen, αυτή η εμπειρία με έκανε δυνατή, ώριμη, με οδήγησε σε βαθειά μονοπάτια αυτογνωσίας. Δεν λεω ότι ειναι απαραίτητο να περάσουμε από αυτά για να ωριμάσουμε, αλλά όσοι περνάμε από αυτά γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι. Τώρα ευλογώ αυτή τη διαδρομή που έκανα.. έχω ξεχάσει τον πόνο και εχω κρατήσει την ουσία. ΑΥτό που ειμαι σημερα και αυτό που θα είμαι αυριο και στο μελλον. Η Ομορφιά που αναζητάω, η Αλήθεια που θέλω να ζήσω, η Καλοσύνη και η Αγάπη για ολους και για όλα.
Κάνε ότι μπορεις για να γίνεις καλά, ουρλιαξε όταν το νιώθεις, θύμωσε, εξοργίσου αλλά προχώρα. ΠΙάσου απο τη κουπαστή του καραβιού σου και συνεχισε το ταξίδι μέχρι το τέλος, μέχρι το δικό σου λιμάνι.
Εξ άλλου, ο καλός ο καπετάνιος στις φουρτούνες φαίνεται!Ετσι δεν ειναι καλέ μου?;)
;)