Συναισθηματική Ψύχωση και Σχιζοφρένεια
Το Δεκέμβριο η αδερφή μου (19 ετών) παρουσίασε ένα πρώτο πολύ έντονο ψυχωτικό επεισόδιο. Η πρώτη διάγνωση ήταν ψυχωτική συνδρομή αλλά ακούσαμε διάφορες αλλάζοντας 2-3 γιατρούς, διότι δε θέλαμε να νοσηλευτεί. Εν τέλει βρήκαμε ένα γιατρό που διέγνωσε συναισθηματική ψύχωση και είπε ότι σε 2-3 μήνες θα ήταν καλά. Οι μήνες περνούσαν, υπήρχαν σκαμπανεβάσματα αλλά η ψύχωση δεν περνούσε. Πολλά χάπια, πολλές αυξομειώσεις στις δόσεις και αλλαγές. Πριν λίγο καιρό μας είπε ότι επειδή δεν έχει περάσει ακόμα είναι σχιζοφρένεια, αλλά είπε να μην ανησυχούμε γιατί θα περάσει. Έχω διαβάσει τόσα πράγματα, και μου φαίνεται πολύ περίεργο να είναι τόσο χαλαρός και να λέει θα περάσει μόνο με χάπια. Είμαι λάθος σε αυτό; Διάβασα ότι τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι η ψυχοθεραπεία βοηθάει, αλλά αυτός είναι κάθετος ότι δε θα κάνει απολύτως τίποτα σε αυτή τη φάση. Τέλος, μένουμε σε μικρή πόλη και οι επιλογές στους γιατρούς είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Θέλω να πάρω κι άλλες απόψεις αλλά δε ξέρω σε ποιους γιατρούς να απευθυνθώ. Υπάρχουν Έλληνες ειδικοί στη σχιζοφρένεια; Αυτά τα λίγα για αρχή, ευχαριστώ!