Κατάθλιψη λόγω εξωτερικής εμφάνισης
Καλησπέρα σε όλους,
Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας το πως αισθάνομαι τον τελευταίο καιρό. Τον τελευταίο περίπου 1 μήνα είμαι πολύ πεσμένος και αισθάνομαι μια μόνιμη κατάθλιψη εξαιτίας της εξωτερικής μου εμφάνισης. Ο λόγος είναι ότι το πρόσωπό μου και κυρίως τα μάγουλα μου είναι κάπως ασύμμετρα. Ο λόγος είναι οτι το σαγόνι μου δεν είναι απολύτως συμμετρικό. Τόσα χρόνια δεν με απασχολούσε αυτό το θέμα και σχεδόν το αγνοούσα και δεν με ενδιέφερε γιατί κανείς (εκτός από τον ορθοδοντικό μου) δεν μου το είχε αναφέρει. Πρόσφατα όμως για διάφορους λόγους άρχισα να "ψάχνομαι" ώστε να δω τι στραβό/άσχημο έχει το πρόσωπό μου. Είναι φορές που πραγματικά ντρέπομαι να βγω έξω γιατί πιστεύω ότι όλοι με κοιτάζουν περίεργα. Γενικά αισθάνομαι μειονεκτικά ανάμεσα σε άλλους γιατί μου φαίνεται ότι υστερώ παρα πολύ συγκριτικά με οποιοδήποτε άλλον. Ακόμα και σε φωτογραφίες πολλές φορές αισθάνομαι ότι βλέπω δυο διαφορετικά προφιλ ενωμένα σε ένα πρόσωπο. Από την μια πλευρα βλέπω ενα στρογγυλό και ωραίο πρόσωπο και από την άλλη βλέπω ένα χοντρό και μακρόστενο πρόσωπο. Με το που με βλέπω στον καθρέπτη υπό κάποια γωνία, πραγματικά απογοητεύομαι. Όλο αυτό πραγματικα με έχει ρίξει ψυχολογικά και δεν μπορώ να ευχαριστηθω την ζωή μου. Αισθάνομαι ότι περνάω την ζωή μου μέσα στην κατάθλιψη. Μου έχει γίνει πλεον εμμονή ότι δείχνω πολύ άσχημα και δεν ξέρω πως να διώξω αυτην την σκέψη, δεν ξέρω καν αν αυτό είναι εφικτό.
Όταν ρωτάω τους γονείς μου για το πως με βλέπουν εξωτερικά μου λένε τα καλύτερα και ισχυρίζονται ότι αυτό που εγώ βλέπω στο πρόσωπό μου δεν είναι εμφανές. Πιστεύω όμως ότι μου το λένε για να μην με κάνουν να αισθανθώ χειρότερα. Και εγώ τα ίδια θα έλεγα σε κάποιον άλλον.
Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.