Πώς μπορείς να σταθείς δίπλα σε ένα άτομο με ναρκισσιστική διαταραχή;
Δημιουργώ αυτό το θέμα για να εκφράσω τον προσωπικό προβληματισμό μου και να ακούσω τις πολύτιμες εμπειρίες και απόψεις σας. Ο πατέρας μου από την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του και βάσει των όσων έχω διαβάσει στο διαδίκτυο φαίνεται να έχει αυτή τη διαταραχή. Η διάγνωση προφανώς είναι δουλειά ενός ειδικού, τον οποίο όμως ποτέ δεν πρόκειται να επισκεφτεί ένα άτομο που θεωρεί πως τα κάνει όλα τέλεια, είναι σπουδαίος και οι άλλοι έχουν πάντα λάθος...
Αυτό που πραγματικά με προβληματίζει είναι, αυτός ο άνθρωπος όσο κι αν σε πληγώνει πολλές φορές με την συμπεριφορά του, δεν αξίζει να τον αγαπάς και να προσπαθήσεις να είσαι εκεί δίπλα του για να τον βοηθήσεις να ξεπεράσει τα προβλήματά του; Ένας σχιζοφρενής κινδυνεύεις μέχρι και να σε σκοτώσει πάνω σε μια κρίση, κι όμως λένε πως όταν βρίσκονται σε ένα ήρεμο και υγιές συναισθηματικά οικογενειακό περιβάλλον και όταν λαμβάνουν αγάπη και υποστήριξη ακόμα και οι σχιζοφρενείς έχουν ελπίδες να πάνε καλύτερα. Αν τους απομονώσεις μόνο επιδεινώνεται η πάθησή τους...
Με τους νάρκισσους τι κάνουμε; Τους πετάμε στα σκουπίδια αυτούς και τα προβλήματά τους και τρέχουμε μακριά να σωθούμε οι ίδιοι από τη δυστυχία του να ζεις δίπλα σε έναν "προβληματικό" άνθρωπο; Προφανώς για να στηρίξεις κάποιον πρέπει να στέκεσαι και εσύ ο ίδιος γερά στα πόδια σου ψυχολογικά, να είσαι ανεξάρτητος και δυνατός και να φροντίζεις πάντα γι αυτό. Από αυτή τη σκοπιά, δέχομαι τις διάφορες συμβουλές που διάβασα τύπου "φύγε μακριά να σωθείς" "κοίταξε τον εαυτό σου".
Βλέπω όμως στο forum και άλλους να προβληματίζονται για το πώς ακριβώς μπορούμε να βοηθήσουμε την/τον σύντροφό, κάποιο συγγενή ή αγαπημένο πρόσωπο με αυτή τη διαταραχή, εφ όσον ο ίδιος δεν υποψιάζεται καν ότι έχει κάποιο πρόβλημα και μάλιστα μας καταρρακώνει ψυχολογικά με τις συμπεριφορές του. Προφανώς για να προβληματίζεστε, αγαπάτε αυτό το άτομο, το θέλετε στη ζωή σας και νιώθετε πραγματικά την ανάγκη να το βοηθήσετε γι αυτό κι εγώ εστιάζω το θέμα μου στο πως μπορούμε και αν μπορούμε να προσφέρουμε ουσιαστική βοήθεια σε αυτά τα άτομα...