Δεν εμαθα ποτε να ζω για μενα
Ειμαι 30 χρονων, πασχω απο καταθλιψη, αγχωδη διαταραχη, χαμηλη αυτοπεποιθηση και αλλα τετοια ωραια. Απο μικρη δεν με θυμαμαι και ποτε ιδιαιτερα αναλαφρη και σε αυτο συνεβαλαν οι γονεις μου με τον ...υπεροχο τροπο που με μεγαλωσαν, κανοντας με στην ουσια να μην θελω και να μην εχω θελησει (και ουτε να ξερω πως) να ζω για μενα.
Τι εννοω? Οτι αν πχ δεν ειμαι σε μια σχεση με αμφιδρομα συναισθηματα δεν αισθανομαι καλα και ολοκληρωμενη. Οτι αν συμβει οτιδηποτε, για μενα ερχεται η συντελεια του κοσμου. Φοβαμαι πολυ την αποτυχια σε οποιονδηποτε τομεα.
Προσφατα, καποιους μηνες πριν, βρεθηκα ανεργη απο δουλεια που μετα κοπων και βασανων ειχα βρει. Δυο χρονια παρακατι κρατησε αυτο και μου εδινε μια καποια αισθηση αυτοαξιας και ενος σκοπου, μιας σταθεροτητας, οτι βρεξει χιονισει εγω την ταδε ωρα και παλι αυριο πρεπει να παω στην δουλεια. Φυσικα αρχισα να πεφτω ασχημα ψυχολογικα και το μονο που με παρηγορησε ειναι οτι δεν με απελυσαν απο δικη μου ευθυνη ή επειδη δεν τους εκανα, αλλα εκλεισε η επιχειρηση οπου δουλευα.
Λιγο καιρο μετα απ' αυτο ηρθε και ο χωρισμος απο μια σχετικα μεγαλη σχεση που ειχα, ακολουθωντας το ιδιο μοτιβο με σχεδον ολες μου τις σχεσεις. Οντας ατομο χωρις αυτοπεποιθηση και περιμενοντας παντα να ικανοποιω και να επιβραβευομαι απο τους αλλους, επιλεγω ατομα που μπορουν να με χειριζονται, να μου κανουν την ψυχολογια χαλια και μολις δουν οτι δεν τους κανω αλλο, με παρατανε. Ειτε για οικονομικους λογους, ειτε επειδη βρισκομαι σε καταθλιψη. Και μαλιστα διατηρουσα σχεσεις με καταθλιπτικα επισης ατομα, τους στηριξα στα δικα τους επεισοδια, μα οταν ηρθε η δικη μου σειρα, αντε γεια.
Με τους γονεις μου δεν διατηρω ιδιαιτερα καλες σχεσεις, οποτε συναντιομαστε τσακωνομαστε. Αυτο το διαστημα μενω μονη μου, αλλα αν δεν βρω (που δεν το κοβω) αλλη δουλεια συντομα, δεν θα μπορω πια να πληρωνω το ενοικιο και τους λογαριασμους μου και θα χρειαστει να επιστρεψω στο πατρικο μου, πραγμα ακομα χειροτερο για την ηδη κατεστραμμενη μου διαθεση.
Φιλους εχω λιγους, μετρημενους στα δαχτυλα του ενος χεριου, αλλα εχω να τους δω και να τους μιλησω καιρο, επειδη δεν θελω να με δουν παλι σε αυτην την κατασταση, ντρεπομαι. Ντρεπομαι να πω οτι εχω πεσει παλι, ντρεπομαι να με δουν να κλαιω παλι για εναν ακομα αντρα που με παρατησε, ντρεπομαι να κλαφτω για την οικονομικη μου κατασταση. Ετσι δεν σηκωνω τηλεφωνα, δεν βγαινω εξω, δεν... Με το ζορι θα παω σουπερμαρκετ και να παρω τσιγαρα (ειχα καταφερει να το κοψω, αλλα με τα τελευταια γεγονοτα το ξαναρχισα)
Ξεκινησα παλι τα αντικαταθλιπτικα που μου χορηγουσε ο τελευταιος ψυχιατρος στον οποιο πηγαινα. Φυσικα δεν κανουν τιποτα μονα τους αν το δικο μας μυαλο δεν δινει και καποια ωθηση. Και το δικο μου μονο σε μαυρες σκεψεις αναλωνεται, οτι εγω δεν αξιζω τιποτα, ειμαι καταδικασμενη να μεινω για παντα μονη και να πεθανω απο καρκινο του πνευμονα στο τελος.
Ολη την μερα την βγαζω σχεδον στο κρεβατι ξαπλωμενη, δεν εχω ορεξη να ακουσω καθολου μουσικη που καποτε λατρευα, να κανω γυμναστικη που καποτε λατρευα, να δω καμια ταινια, να διαβασω βιβλια που επισης λατρευα. Όλα με πονανε.
Την βαθια κατρακυλα στη διαθεση μου αρχισα να την κανω το 2005, στα 19 μου. Με τα χιλια ζορια, την καταθλιψη και τις κρισεις πανικου απο το αγχος καταφερα να βγαλω τη σχολη μου αρκετα χρονια μετα απ'οσο επρεπε, πραγμα που διαταραξε ακομα περισσοτερο τις σχεσεις μου με τους γονεις μου, που αχρηστη με ανεβαζαν(-ουν), τεμπελα με κατεβαζαν(-ουν) και την ηδη μηδενικη αυτοεκτιμηση μου. Βαζω τον ενικο σε παρενθεση γιατι το ιδιο βιολι συνεχιζει, αφου ειμαι 30 και ανεργη, δεν εχω βρει μια δουλεια της προκοπης, δεν εχω βρει αντρα να παντρευτω, αλλες φιλες μου παντρευτηκαν και εχουν και παιδια μπλα μπλα...
Εχω κανει ψυχοθεραπειες σε ψυχολογους και ψυχιατρους, εχω παρει αντικαταθλιπτικα και βενζοδιαζεπινες, αλλα βρισκομαι διαρκως στο ιδιο σημειο, τον βουρκο. Προσπαθω και παλι να το παρω αποφαση οτι δεν αξιζω κατι παραπανω και οτι ειμαι φτιαγμενη γι' αυτο, μηπως και αυτοματοποιηθω παλι και απλως καταφερνω να κανω οτι ζω μεσα σ' αυτην την ζουγκλα. Να μην αισθανομαι τιποτα, να ειμαι σαν να φοραω παρωπιδες και δεν βλεπω τιποτα, αρκει να μην ποναω. Και ας μην χαιρομαι κιολας, αρκει να φυγει αυτος ο πονος απο μεσα μου.
Φανταζομαι οτι μεσα σε αυτο το φορουμ θα υπαρχουν πολλα ατομα σαν κι εμενα, και γι' αυτο αποφασισα να κανω εγγραφη και να ξεκινησω να μιλαω, αφου μολις σημερα καταφερα να σηκωθω απο το κρεβατι και να αρχισω παλι να ψαχνω στο ιντερνετ περι καταθλιψης. Τουλαχιστον εδω δεν με γνωριζει κανενας και ετσι δεν ντρεπομαι για το χαλι μου ουτε χρειαζεται να υποκριθω οτι εχω ζωη.
Η μοναξια δεν παλευεται, και η αληθεια ειναι οτι η ερωτικη αποτυχια (ακομα μια...) μου εδωσε το τελειωτικο χτυπημα. Δεν θελω να ζω μονη μου, δεν θελω να ζω για μενα. Δεν εμαθα ποτε πως.