Originally Posted by
Αναζητηση
Μια σειρά σοβαρών προβλημάτων που είχα τα τελευταία χρόνια, όπως ένα χρόνιο πρόβλημα της υγείας μου και ο θάνατος της μητέρας μου, που ήταν και ο μόνος δικός μου άνθρωπος, τα αντιμετώπισα με τη στήριξη του ίδιου ψυχοθεραπευτή. Αυτό σημαίνει ότι αναπτύχθηκε μακροχρόνια θεραπευτική σχέση, με τα σύν και τα πλην.
Τα θετικά είναι πως, σίγουρα δυνάμωσα μέσα σ' αυτήν την ψυχοθεραπυτική σχέση. Παραμένω μεν εσωστρεφής χαρακτήρας, ωστόσο έπαψα να είμαι ανασφαλής και ξεπέρασα στο μέτρο του δυνατού τα όσα προβλήματα έπρεπε μόνη να λύσω.
Πέρα της τριβής που φέρνει σε κάθε σχέση ο χρόνος και μέσα στην παραζάλη μου ν' ανταποκριθώ στα όσα 'επρεπε μόνη να ξεπεράσω, στη ζωή μου μπήκαν καινούριοι άνθρωποι, όπως συνήθως γίνεται στις περιπτώσεις αυτές. Αν και είχαν καλές προθέσεις, τα άτομα αυτα λειτούργησανν παρεμβατικά, πιθανόν για να με προστατέψουν, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν καλά εμένα, τις ανάγκες μου και πάνω στον παρορμητισμό της νέας τους γνωριμίας.
Αν και για μένα ήταν τρομερά δύσκολο να χάσω τον μόνο δικό μου άνθρωπο, το θάνατο της μάνας μου εννοώ και ταυτόχρονα να έχω και προσωπικά πρόβλημα υγείας, "ήμουν δυνατή και δεν χρειαζόταν να μου τρώει λεφτά κανένας ψυχολόγος", ισχυρίζονταν όλοι όσοι με γνώριζαν στο διάστημα αυτό.
Ωσπου να μπορέσω να ισορρπήσω στις δικές μου δυνάμεις, ξέσπασαν κόντρες και στη σχέση μου με τον θεραπευτή. Τώρα εκείνο που ξέρω είναι ότι, αν δεν βασιστείς στις δικές σου δυνάμεις. εσωτερικά τουλάχιστον. μην περιμένεις τίποτα κι από κανέναν. Γιατί οι ίδιοι που μου έλεγαν "εγώ δεν σ' αφήνω ποτέ, μη δίνεις άλλο χρήμα σ' έναν ψυχολόγο, που θα έπρεπε να σε βλέπει πια δωρεάν. Σαν πατέρας σου..."
Ε, λοιπόν, αυτά τα ίδια άτομα, απομακρύνθηκαν πλήρως από κοντά μου ή ευθέως με.... στέλνουν στο θεραπευτή μου! Εχουν προβλήματα δικά τους, δεν προλαβαίνουν, τους κυνηγά η οικονομική κρίση κλπ.
Αποφεύγω να κρίνω ή να βάζω ταμπέλες, όμως και ο εν λόγω θεραπευτής, σαν άνθρωπος ήταν απόμακρος από την αρχή που τον γνώρισα. Στη δουλειά του μοιάζει σαν τους παλιούς αυστηρούς δασκάλους και κάπως υπερβολικά αγχωτικός.
Επηρεάστηκα από τις κόντρες μας. που ανακίνησαν μέσα μου παλιές ανασφάλειες και για ένα διάστημα ήταν ολοφάνερο ότι είχε κόντρες με τη γυναίκα του, που τον έπαιρνε συνεχώς τηλέφωνο.
Δεν χρειάζομαι πλέον συχνά ψυχοθεραπεία, άρα δεν τον βλέπω παρά μια φορά το μήνα ή όποτε χρειαστώ. Ομως με προβληματίζει, ως και τρομάζω με την απότομη και αγχώδη συμπεριφορά του, που την εισπράττω πιο έντονα πλέον.
Θυμίζει τοξικό τύπο πια ο θεραπευτής μου.
Εχω μια σχέση βαθιάς εμπιστοσύνης, που δύσκολα θα αναπτύξω με άλλον θεραπευτή. Κι ούτε θέλω πια να εμπλακώ ξανά σε ψυχοθεραπείες, πήρα ότι ήταν να πάρω εδώ.
Εξάλλου, πριν λίγα χρόνια μιλούσαμε για ιδιότροπους, παράξενους ανθρώπους και δεν τα ρίχναμε όλα στον ψυχολογικό τομέα. "Είναι τοξικός και παρουσιαζει μια ψυχοπάθεια", μου είπε πρόσφατα φίλη ψυχολόγος, όταν της μίλησα σχετικά για το θέμα.
Είναι τοξικός ή μήπως οι κόντρες μεταξύ μας, ο ιδιόρρυθμος χαρακτήρας του, σε συνδυασμό με την απώλεια του μόνου δικού μου ανθρώπου, με κάνουν άθελά μου να παρεξηγώ;;
Μεγάλος πια σε ηλικία, 'δικαιούται' την παραξενιά!
Κάποιο πρόσφατο αγχωτικό ξεσπασμά του, μ΄έκανε να τρομάξω, οπότε πήρα απόσταση. Μετρώ τις παραμέτρους κι αφήνω το χρονο να μου δείξει τι πρέπει να κάνω και πάλι για έναν άνθρωπο που με βοηθά σε όπου μπορεί και παραμένει πολλά χρόνια κοντά μου με σταθερότητα.
Ευχαριστώ για τον χρονο σας και θα χαρώ ν' ακούσω τις δικές σας απόψεις.