Originally Posted by
Εν οίδα, ότι ουδέν οίδα
Είναι μία δύσκολη κατάσταση, νομίζεις πως ένα κομμάτι της ψυχής σου ζητάει κάτι. Εδώ έρχεται λοιπόν, η έννοια των απωθημένων. Πολλές φιλίες, πολλοί έρωτες, πολλά απλά φλερτ, κατέληξαν στο υποσυνείδητο και έγιναν απωθημένα. Από προσωπική εμπειρία, αλλά και από συζητήσεις με τους συμφοιτητές μου, καταλήξαμε, πως τα απωθημένα, μπορούμε να το παρομοιάσουμε με το δηλητήριο, δηλαδή με έναν αργό και επώδυνο θάνατο, που γυρισμό δεν έχει, εκτός από κάποιες περιπτώσεις που θα τις αναλύσω παρακάτω. Δεν θέλω γενικά, να γράψω πολλά, αλλά πιστεύω, πως αρκετοί έχουν απωθημένα μέσα στην κοινωνία μας. Το βλέπεις και σε μεγαλύτερες γενιές, που έχουν περάσει κατοχή κλπ. Τα αποτελέσματα, απ'όσο γνωρίζω, είναι τα συνήθη, δηλαδή οργή, άγχος, αύξηση βάρους, στρες και στεναχώρια. Κυρίως η στεναχώρια, είναι αυτή που φέρνει και τα περισσότερα προβλήματα, γιατί και το βάρος μπορεί να φύγει και το άγχος επίσης, αλλά η στεναχώρια και η εσωτερική οργή, είναι συναισθήματα που δεν μπορούν εύκολα να εξαλειφθούν. Ένας τρόπος αντιμετώπισης, όπως θα έλεγαν πολλοί εδώ μέσα, είναι ο ψυχολόγος. Προσωπικά διαφωνώ, με τον ψυχολόγο, καθώς το κυριότερο που θέλει ένας ψυχολόγος, είναι χρήματα. Πολλοί νομίζουν, πως ενδιαφέρονται για τους πελάτες-ασθενείς, αλλά η αλήθεια είναι πως τους κοιτούν, σαν ένα εύκολο πορτοφόλι. Η δεύτερη λύση για εμένα, είναι η απόσυρση για ένα διάστημα, από τα media και η ενασχόληση με πιο παραγωγικά πράγματα, για παράδειγμα φιλανθρωπίες, ακόμη και με sports, που να απαιτούν κίνηση ή ακόμη καλύτερα, τα ταξίδια. Πόσοι και πόσοι άνθρωποι, έχουν φτάσει στην φαρμακευτική αγωγή, εξαιτίας των απωθημένων. Μου είχε πει κάποτε, ένας πολύ μεγαλύτερος, που έχει περάσει κατοχή και εκείνος, μπορεί να λέει ότι έχει εμπειρία ζωής, όχι σαν κάτι άλλους εδώ μέσα, που κάνουν τους μάγκες από μια οθόνη. Μου έλεγε λοιπόν, ότι η γενιά σας, δεν έχει εκτονωθεί, εμείς εκτονωθήκαμε με άσχημο τρόπο όμως και οι επόμενες γενιές το ίδιο εκτονώθηκαν, όταν έπρεπε στην παιδική ηλικία. Η δική σας η γενιά, θα εκτονωθεί στα 40-50, τότε που θα έχετε και οικογένειες και αυτό είναι το χειρότερο. Κάθισα και το σκέφτηκα και κατέληξα πως είχε δίκιο. Η γενιά μου, η γενιά των smartphone, του instagram και του facebook, δεν έχει μάθει να διεκδικεί. Δεν είναι φυσικά όλοι έτσι, αλλά είναι γενικό το φαινόμενο. Η δική μου η γενιά τουλάχιστον, θα έχει πολλά απωθημένα και αυτό είναι πρόβλημα. Η λύση δεν είναι τα χάπια, όπως θα πουν πολλοί, είναι να βρούμε την πραγματική αιτία του προβλήματος. Ακόμη και εδώ στο φορουμ, που διαβάζω αρκετούς, γιατί με κάτι άλλους τους trollάρω, για να περνάει η ώρα μου, βλέπω πολλή κατάθλιψη, στεναχώρια, στρες, πολλές φαρμακευτικές αγωγές, ψυχολόγοι και ψυχίατροι. Μα, η βασική διαφορά, δεν είναι μόνο στο να είναι κάποιος, σε μία μόνιμη καταστολή, από τα φάρμακα, είναι και το να ζήσει. Γι'αυτό απευθύνομαι σε εκείνους, που έχουν απωθημένα, αλλά και στον ίδιο μου τον εαυτό, να σταματήσουμε να φοβόμαστε, στο τι θα πει ο κόσμος και ας κάνουμε αυτό που επιθυμούμε χωρίς φόβο και πάθος. Θέλει κάποιος πχ μία κοπέλα, ας πάει ευγενικά να την διεκδικήσει. Αν φοβηθεί, θα λέει μια ζωή, γιατί δεν το έκανα τότε; Ας φάει και χυλόπιτα, δεν έχει σημασία, αρκεί να πει ότι το έκανε. Το ίδιο και σε ότι έχει να κάνει με τα επαγγελματικά. Πολλοί θέλουν να ξεφύγουν και να μπουν σε μία σχολή. Να διαβάσετε σωστά και μεθοδικά, για να βγει το αποτέλεσμα. Σχεδόν στα πάντα στην ζωή μας, χρειάζεται τόλμη, αν δεν τολμήσεις δεν θα έχεις και αν δεν έχεις, θα πέσεις ψυχολογικά και στο τέλος θα πάρεις και φαρμακευτική αγωγή. Είμαι σίγουρος, πως πολλοί είναι στην ίδια κατάσταση, πολλοί παίρνουν φάρμακα, χωρίς να γνωρίζουν την πραγματική αιτία, μα το "θηρίο" δηλαδή τα απωθημένα, απλά καταστέλλονται με τα φάρμακα, δεν λύνονται. Έγραψα κάποιες προσωπικές ανησυχίες, σχετικά με τα απωθημένα. Δεν με ενδιαφέρει αν θα μπουν κάποιοι γνωστοί, να γελάνε. Είναι 35-40 ετών και γελάνε σαν 15χρονα και αυτό κάτι δείχνει, αλλά δεν θέλω να εμμένω σε αυτούς τους γελοίους. Θέλω να εμμένω στα άτομα, που η πραγματική αιτία, σε όσα άσχημα που τους συμβαίνουν, ψυχικά και σωματικά, η κύρια πηγή είναι τα απωθημένα τους, που ποτέ δεν κυνήγησαν πρόσωπα ή καταστάσεις και έφτασαν σε αυτό το σημείο. Η λύση παιδιά, όπως προείπα παραπάνω, είναι η τόλμη. Αν τολμήσεις, δεν θα χάσεις, αν έχεις χάσει, είναι επειδή δεν έχεις τολμήσει.