ΠΑΝΕ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΟ ...;
Θα ξεκινήσω ένα θέμα το οποίο με έχει απασχολήσει αρκετά τα τελευταία χρόνια, και είναι ο λόγος που βρέθηκα εδώ.
- Σχέσεις αγάπης , σχέσεις μοναδικές, σχέσεις αναντικατάστατες μα και έντονα συγκρουσιακές και προβληματικές, είναι οι ανθρώπινες σχέσεις , και ιδικά οι στενές σχέσεις γονείς - παιδιά, μεταξύ αδελφών, ερωτικές σχέσεις -ζευγαριού.
Παρατηρώντας τες ανακάλυπτα όλο και ποιο συχνά ότι οι περισσότερες αντιλήψεις που έχουμε για όλα τα σημαντικά θέματα π.χ. για την οικογένεια, για το σεξ για το σεβασμό της προσωπικότητας του άλλου, για το τι σημαίνει αγάπη, για την ελευθερία στη σχέση , για την εμπιστοσύνη για την ζίλια για ..για … είναι απλά αυθαίρετες αντιλήψεις που κάποτε κάπου βρέθηκε στο δρόμο μας , ίσως κάποια στιγμή μας βοηθήσαμε και από τότε τις κάναμε σταθερές αξίες.
- Για να μάθεις μια τέχνη πας σε διακεκριμένη σχολή και σπουδάζει για να γίνεσαι γονέας τίποτα..., για να μεγαλώσεις παιδιά ρωτάς απλά την μάνα σου η την πεθερά σου η παρακολουθείς τις εκπομπές της Δρούζας Α. ... Τώρα άμα είσαι από τους τυχερούς να έχεις γονείς λίγο ψαγμένου πάλι καλά ίσως καταφέρεις να αποκτήσεις μια καλή σχέση με τον εαυτό σου, τα αδέλφια και τον άλλο φύλο , διαφορετικά δύσκολα τα πράγματα .
Θέλω να επικεντρωθώ όμως στις ερωτικές σχέσεις ( παρόλο που όλα ξεκινούν από την οικογένεια ) από το πώς σχετιζόμαστε μέχρι το πώς χωρίζουμε, από το πώς και ποιους ερωτευόμαστε μέχρι το γιατί και ποτέ μετατρέπουμε τον έρωτα σε αγάπη η σε τίποτα ;
Πως γίνετε ενώ σε αγαπαει να σου κάνει τη ζωή κόλαση ;
Πως γίνεται μια ερωτική σχέση να μετατρέπετε σε διαμάχη για το ποιος θα επικρατήσει, ποιος θα κάνει κουμάντο;
Ποδόσφαιρο η πάμε πακέτο ;
Το ότι κουβαλάμε τις οικογένειες μας μέσα μας είναι γνωστό, από κι μαθαίνουμε την αγάπη , από κι μαθαίνουμε να συζητάμε να ακούμε να σεβόμαστε , να δέρνουμε να χτυπάμε, να ανεχόμαστε την εκμετάλλευση να υποκρινόμαστε … το ότι αυτά που μάθαμε είναι σωστά αυτό ποιος να μας το επιβεβαιώσει ...; Μετά έρχεται η κοινωνία που μας επηρεάζει μέχρι ένα βαθμό (ανάλογα από τα φίλτρα και τις γνώσεις μας ) και η τρίτη φάση είναι η πείρα που αποκτούμε στις προσωπικές σχέσεις .
Μπορεί να ξέχασα πολλές λεπτομέρειες αλλά αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι μαθαίνουμε και αποκτούμε αρχές και αντιλήψεις με ένα εντελώς ανορθόδοξο και εμπειρικό τρόπο που αργότερα όμως χωρίς να το καταλάβουμε θα γίνουν αιτία να πονέσουμε να πληγώσουμε αγαπημένους ανθρώπους, να διαλύσουμε όμορφες σχέσεις .
Μήπως τελικά αντί να καταστρέφουμε τις σχέσεις μας θα ήταν καλύτερα να τις μάθουμε;
- Μήπως τελικά θα πρέπει να ξέρουμε κάποια βασικά πραγματάκια του τύπου τι σημαίνει αμοιβαίος σεβασμός , αποδοχή, που σταματάω εγώ και που αρχίζεις εσύ, έχω το δικαίωμα να προσπαθήσω να σε αλλάξω;
- Γιατί πάνα σχετίζομαι με λάθος κορίτσια ;
- Πως μπορώ να γίνω καλύτερος σύντροφος και τελικά πως μπορώ να ζήσω μια όμορφη σχέση.
- Εάν μαθαίνονται που και πως μπορεί να τις μαθαίνει κάποιος η μήπως αρκεί να βρεθεί ο/η κατάλληλος σύντροφος και όλα θα πάνε από το καλό στο καλύτερο, τελικά;