Quote:
Originally posted by clindietitian
Αγαπητή forty,
Το ερώτημά σου είναι πολύ σημαντικό και αποτελεί ίσως το μυστικό στο οποίο βασίζονται οι διαιτολόγοι με βάση τις εξειδικευμένες πάντα γνώσεις τους προκειμένου να εκδίδουν δίαιτες αποτελεσματικές όχι μόνο για σωστή απώλεια βάρους αλλά και για να ρυθμίζουν το αίσθημα της πείνας και άρα να έχουμε μία ισορροπημένη διατροφή κατά τη διάρκεια της ημέρας μας.
Ο οργανισμός και η φυσιολογία του δεν διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο σε γενικές γραμμές τουλάχιστον. Σίγουρα πάντα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις γιατί ο κάθε άνθρωπος αποτελεί μία μοναδική οντότητα κι έτσι πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε κάθε φορά.
Το θέμα που αναφέρεις έχει να κάνει με τον μεταβολισμό της γλυκόζης και τη λειτουργία της ινσουλίνης.
Η γλυκόζη (που όταν κυκλοφορεί στο αίμα, λέγεται και σάκχαρο του αίματος) είναι ο πιο συνηθισμένος υδατάνθρακας στην ανθρώπινη διατροφή και το καύσιμο του εγκεφάλου. Παρατηρήθηκε λοιπόν πως όταν υπάρχει ικανοποιητική ποσότητα γλυκόζης στο αίμα επέρχεται κορεσμός της πείνας. Αντίθετα, όταν λείπει η γλυκόζη από το αίμα, ο εγκέφαλος αισθάνεται την ελλιπή τροφοδοσία του και προκαλεί πείνα.
Όταν όμως η γλυκόζη ανεβαίνει απότομα στο αίμα υπόκειται σε σκαμπανεβάσματα. Η γλυκόζη ερεθίζει το πάγκρεας το οποίο εκκρίνει μια ορμόνη που λέγεται ινσουλίνη. Η βασική δουλειά της ινσουλίνης είναι να εναποθέτει τη γλυκόζη στα μυϊκά κύτταρα και στους άλλους ιστούς. Όταν λοιπόν η γλυκόζη ανεβαίνει απότομα στο αίμα, παράγεται μεγάλη ποσότητα ινσουλίνης που εισάγει γρήγορα τη γλυκόζη στα μυϊκά κύτταρα αλλά και στο λιπώδη ιστό, με αποτέλεσμα αύξηση λίπους και ο εγκέφαλος να ξεμένει από το καύσιμό του προκαλώντας πείνα.
Έτσι λοιπόν έχουμε τους καλούς και τους κακούς υδατάνθρακες. Καλοί είναι αυτοί που διασπώνται αργά στο στομάχι και δεν ανεβάζουν απότομα το σάκχαρο στο αίμα. Είναι κυρίως τα φρούτα και τα λαχανικά που περιέχουν φυτικές ίνες οι οποίες καθυστερούν την πέψη. Κακοί υδατάνθρακες είναι αυτοί που έχουν επεξεργαστεί και έχουν χάσει τις φυτικές ίνες τους, τα ψωμιά, τα διάφορα αρτοποιήματα, τα μακαρόνια και τα αναψυκτικά με ζάχαρη. Από τους χειρότερους υδατάνθρακες είναι οι πατάτες, βραστές ή τηγανητές. Οι κακοί υδατάνθρακες οδεύουν γρήγορα στο αίμα, προκαλώντας μεγάλη παραγωγή ινσουλίνης και τελικά πείνα.
Προκειμένου να έχουμε ισορροπημένα και ελεγχόμενα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας και άρα να αισθανόμαστε λιγότερη και πιο φυσιολογική πείνα είναι να έχουμε μία ισορροπημένη διατροφή σε καθημερινή βάση, στην οποία το μυστικό είναι να τρώμε κάθε 3 ώρες περίπου με ιδανικότερη συμβουλή τον συνδυασμό πρωτεΐνης και υδατανθράκων αλλά και λίπους όλα σε σωστούς συνδυασμούς φυσικά και σε ποσότητες ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου.
Δεν είναι τυχαίο που οι διαβητικοί είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν μία τέτοια διατροφή προκειμένου να ελέγχουν το σάκχαρό τους που για παθολογικούς λόγους τα επίπεδά του στο αίμα διαταράσσονται πολύ εύκολα αν παρεκκλίνουν έστω και λίγο από την διατροφή τους. Γι' αυτό και προσωπικά θεωρώ την διατροφή ενός διαβητικού κατά κάποιο τρόπο ΠΡΟΤΥΠΟ διατροφής.
Πέρα από όλα άυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως υπάρχει και η συναισθηματική πείνα, που φυσικά οδηγεί στα περιστατικά βουλιμίας. Εδώ έχουμε να κάνουμε με άλλες λειτουργίες του οργανισμού, αφού όλα ξεκινάνε από την ψυχολογία μας.
Σέυχαριστω παρα πολυ για ολες αυτες τις πληροφοριες!!τα ειχα καταλαβει στον οργανισμο μου μετα απο διαφορους πειραματισμους με διαιτες και χαιρομαι που μου επιβεβαιωνεις οτι ειναι οργανικο και οχι ψυχολογικο.Την συναισθηματικη πεινα την αναγνωριζω αλλα πρεπει να αντιστεκομαι στις διαφορες λιχουδιες που τωρα με την επιβαιβεωση σου ξερω σιγουρα οτι μου ανεβαζουν την πεινα.Θεωρω τη γνωση και τη σιγουρια πολυ μεγαλο βοηθημα στην προσπαθεια για χασιμο κιλων αλλα και για συντηρηση.