Υπάρχει ζωή πριν τον θάνατο?
Καλησπέρα, σε όλους. Καλώς σας βρήκα, καλώς με βρήκατε, μπλα μπλα μπλα .. Παιδιά, θα ήθελα να σας ζητήσω τη γνώμη σας για ένα θέμα που με έχει ρίξει πολύ. Είμαι 21 ετών και πάσχω από κατάθλιψη. Η αδερφή μου είναι 24 ετών και πάσχει από διπολική διαταραχή. Είναι παχύσαρκη, βρίσκεται συνεχώς κλεισμένη στο σπίτι βλέποντας από την ώρα που θα κοιμηθεί μέχρι την ώρα που θα ξυπνήσει DVD, και ενίοτε περνάει φάσεις μανιοκατάθλιψης και άλλοτε φάσεις μανίας και ανεξέλεγκτου θυμού. Δεν είχε και δεν έχει φιλικές σχέσεις. Τα μόνα άτομα με τα οποία επικοινωνεί είναι οι γονείς μου και εγώ. Αισθάνεται απελπιστικά μόνη και μας τηλεφωνεί εναλλάξ κάθε 5 λεπτά. Τις περισσότερες φορές δεν συζητάει ήρεμα και πολιτισμένα, αλλά δημιουργεί προβλήματα εκ του μη όντος, και αρχίζει να ορίεται και να καβγαδίζει σε τέτοιο βαθμό και ένταση που οι γείτονές της στην τρέχουσα φάση μαζεύουν υπογραφές για να την διώξουν από την πολυκατοικία. Τα τελευταία 2 χρόνια έχει κάνει 5 απόπειρες να αυτοκτονήσει. Αλλά όλες τις φορές, πήγε μόνη της με ταξί στο νοσοκομείο για πλύση, γιατί όπως λέει και εκείνη : '' Δεν παίρνω χάπια για να πεθάνω. Απλά θέλω να ταράξω τα λιμνάζοντα νερά και να σας αναστατώσω οικογενειακώς''. Το θέμα είναι ότι εδώ και αρκετά χρόνια παρακολουθείται από ειδικό, της χορηγείται αγωγή για την διπολοκή διαταραχή, αλλά η γιατρός της θεωρεί ότι η αδερφή μου δεν είναι συνεργάσιμη, ή τουλάχιστον όχι τόσο όσο θα έπρεπε και ότι την επόμενη φορά που θα πάρει χάπια θα πρέπει να μπει 'μέσα'. Εγώ προσωπικά υποφέρω που τη βλέπω να υποφέρει. Έχει παραιτηθεί προ πολλού από οποιαδήποτε προσπάθεια και βρίσκεται, χωρίς διάθεση υπερβολής, σε μια ημιθανή κατάσταση. Οι γονείς μου δεν έχουν άλλες αντοχές. Τις νύχτες τους παίρνει τηλέφωνα μέχρι το ξημέρωμα και κάνει φασαρίες. Και μάλιστα τους εκφοβίζει και τους απειλεί ότι εάν επιχειρήσουν να κατεβάσουν το τηλέφωνο θα αυτοκτονήσει. Κατά τον ίδιο τρόπο εκφοβίζει και μένα.
Όσο αναφορά εμένα, ακολουθώ και εγώ αντικαταθλιπτική θεραπεία, παρακολουθούμαι από ειδικό και θεωρούμαι ότι είμαι σε καλύτερη μοίρα από την αδερφή μου. Η δική μου γιατρός συμφωνεί ότι η όλη κατάσταση δεν είναι καθόλου απλή. Και ότι είναι λογικό να είμαι μπερδεμένη ως προς τον τρόπο που θα πρέπει να συμπεριφέρομαι στην αδερφή μου. Από τη μία είναι άτομο που χρειάζεται βοήθεια και αγάπη, αλλά από την άλλη έχει μια τάση να παραβιάζει τα όρια του άλλου με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες τις.
Αυτό που με προβληματίζει πιο πολύ από όλα είναι τι θα γίνει αν για κάποιον λόγο ''φύγουν'' οι γονείς μου. Είναι σε μεγάλη ηλικία και με όλα αυτά τα προβλήματα η υγεία τους είναι αδύναμη. Τους ακούω να μου κλαίνε γοερά σαν μικρά παιδιά και να δηλώνουν κουρασμένοι και ανήμποροι. Εάν πάθουν κάτι, η αδερφή μου δεν θα έχει κανέναν άλλον εκτός από μένα και θα γαντζωθεί κυριολεκτικά πάνω μου. Με τρόπο αρρωστημένο, με τρόπο που θα με κάνει να ασφυκτιώ. Και ειλικρινά δεν ξέρω τι να κάνω σε μια τέτοια περίπτωση. Αμέτρητες είναι οι φορές που την έχουμε συμβουλέψει να προσπαθήσει να γνωρίσει άτομα, να βρει ενδιαφέροντα, να ζήσει τη ζωή της. Αλλά εδώ και χρόνια πολλά, δεν έχει δείξει την παραμικρή διάθεση να βγει από τη ρουτίνα της. Αισθάνομαι ότι αυτή η κατάσταση έχει πλέον παγιωθεί. Και προαισθάνομαι ότι όλο αυτό θα έχει τραγική κατάληξη. Νομίζω ότι κάποιος από την οικογένειά μου, είτε εγώ, είτε εκείνη, είτε οι γονείς μας, θα ''φύγει'' αργά ή γρήγορα.
Και είναι τόσο κρίμα, γιατί η ζωή από μόνη της είναι πολύ μικρή και σύντομη για να την περιπλέκουμε τόσο. Έχουμε μια αιωνιότητα μπροστά μας να μείνουμε στάσιμοι και ακινητοποιημένοι, μέσα στην απόλυτη σιωπή και στο αδιαπέραστο σκοτάδι. Νομίζω ότι είναι άδικο να ζω το υπόλοιπο αυτής της παρωδίας που λέγεται ζωή έχοντας αυτή την θανατερή και πνιγηρή αίσθηση. Προχτές κιόλας, έμαθα ότι μια 27χρονη φίλη μου ''έφυγε''. Έτσι ξαφνικά. Έτσι απροειδοποίητα. Δίχως να προλάβει να αφήσει κάτι πίσω της. Ένα παιδί ή έστω ένα αποχαιρετηστήριο γράμμα. Τώρα έχασε κάθε ευκαιρία. Για πάντα.
Παιδιά, συγγνώμη αν σας ζάλισα. Ξέρω πολύ καλά ότι δεν είμαι η μόνη με προβλήματα.