Σκυλος - σκέψεις - προβλήματα
Καλησπέρα. Είχα γράψει πριν λίγες μέρες στο "τι σκέφτεστε" για τον σκύλο μου και μου πρότειναν να ανοίξω ένα θέμα όπου θα μπορώ να συζητάω ότι σκέφτομαι σχετικά με αυτό το θέμα. Οι λόγοι που ανοίγω το θέμα όμως είναι πολλοί. Ας πω συνοπτικά πρώτα για τον σκύλο μου και μετά θα πω το πως με επηρέασε.
Έχω ένα θηλυκό σκυλο το οποίο είναι 12χρονων και έχει φυσημα αλλά είναι στο αρχικό στάδιο. Πριν 3 χρόνια εβγαλε όγκους στο στήθος και έπρεπε να αποφασίσω για το τι θα κάνω. Εγχείρηση ή όχι. Ο τότε γιατρός μου είχε πει τα δεδομένα και το ρίσκο που θα είχε η κάθε επιλογή. Τότε θυμάμαι μου έδωσε σαν παράδειγμα μια προσωπική του εμπειρία και έτσι δεν προχώρησα στην εγχείρηση. Πριν ένα μήνα περίπου την πήγα γιατρό γιατί ο ένας όγκος μεγάλωσε και άνοιξε και έτσι κάναμε εξετάσεις. Ο γιατρος μίλησε για μετάσταση στους πνεύμονες και έδωσε περιθώριο 6 - 12 μήνες ζωής. Την πήρα σε άλλον γιατρό κι αυτός είπε ότι δεν βλέπει όγκους στον θώρακα και ότι καλό είναι να γίνει εγχείρηση με ρίσκο να μην ξυπνήσει. Έστειλα τις ακτινογραφιες της σε 2 γιατρούς στην Ελλάδα όπου είπαν τα ίδια με τον δεύτερο. Κάναμε αναλύσεις αίματος για να δούμε αν είναι εντάξει, υπέρηχο κοιλιάς και όλα βγήκαν θετικά. Άρα είναι έτοιμη για εγχείρηση. Οι πιθανότητες να ξυπνήσει είναι 90%. Αυτές δίνουν όμως σε όλα τα ζώα αφού δεν έχει να κάνει η ηλικία αλλά ο οργανισμός. Ο σκύλος είναι δραστήριος, έχει πολύ ενέργεια μεσα του και αυτό είναι που με κάνει να σκέφτομαι να μην κάνει την εγχείριση. Να την βάλω στο χειρουργείο και να μην ξανά ξυπνήσει? Αν την αφήσω όμως έτσι οι όγκοι θα μεγαλώσουν και θα ανοίγουν ή δεν ξέρω τι. Πριν λίγες μέρες είχα πει θα γίνει η εγχείρηση αλλά το ξανά σκέφτομαι. Ο σκύλος έχει φλεγματα και αρχίζω και σκέφτομαι αυτό που είπε ο πρώτος γιατρος, για μετάσταση. Την έχω τόσα χρόνια και πότε δεν αρρώστησε. Ο κτηνίατρος λέει πως είναι κρυολόγημα και να μην σκέφτομαι την μετάσταση γιατί δεν εμφανίζονται τόσο γρήγορα τα συμπτώματα. Στις ακτινογραφιες για να δείξει ογκους θα πρέπει να έχουν ένα συγκεκριμένο μέγεθος άρα μπορεί να έχει.
Εσείς τι θα κάνατε?