Δεν ξέρω τι τίτλο να βάλω
Νιώθω χάλια.
Απαίσια.
Πάνω από όλα με τον ίδιο τον εαυτό μου.
Δεν τον βρίσκω. Ή μάλλον φοβάμαι να τον βρω.
Θέλω να μείνω μόνη μου.
Και στην ουσία μόνη μου είμαι. Τόσο καιρό πια...
Αλλά δεν είμαι. Έχω έναν άνθρωπο δίπλα μου. Δίπλα μου; Μάλλον όχι και τόσο δίπλα μου. Μάλλον είναι δίπλα μου για να νιώθω λιγότερο μόνη αφού επέλεξα να μην είμαι δίπλα σε μένα.
Κάποιες φορές καταφέρνω να παγώσω την ανησυχία μου για τη ζωή μου, για τις επιλογές μου, να μην τη νιώθω.
Κι εκεί νιώθω ότι όλα είναι μάλλον καλά, προς το παρόν. Έλα μωρέ μου λέω, υπερβάλλεις. Έλα, ακόμα δεν είναι ώρα για μεγάλες αποφάσεις. Είσαι αδύναμη (εσύ που δείχνεις η τουλάχιστον όλοι έτσι λένε, τόσο κουλ, τόσο δυνατή).
Με μισώ που κάνω στους άλλους αυτό που δε θα ήθελα να μου κάνουν. Με μισώ που κάνω στον εαυτο μου αυτό που κάνω.
Και ξαφνικά, εκεί που δεν το περιμένω, η ανησυχία αυτή φουντώνει. Έρχεται να μου θυμίσει την αποξένωση από τον εαυτό μου.
Όπως απόψε...
Και να'σου τα τσιγάρα το ένα πίσω από το άλλο, εγώ που δεν κάπνιζα.
Κι αυτό που τρέμω είναι αν αυτή η ανησυχία, που προσπαθώ να την καταπνίξω, με οδηγήσει ξανά στην κορύφωση του πανικού, ή ακόμα και στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, στην κόλαση δηλαδή.
Ειναι σαν να βλέπω την άβυσσο στην οποία πλησιάζω για ακόμα μία φορά και εγώ να πηγαίνω ήρεμα, σταθερά, παγωμένα, ατάραχα ολοένα προς αυτή...
Γιατί αυτή την ξέρω...πλέον καλά. Όσο κόλαση κι αν είναι, την έχω μάθει. Είναι γνώριμη. Ο τέλειος μαζοχισμός.
Έχω μάθει στα αλήθεια να αγαπώ;
Μερικές φορές θέλω να μη μ'αγαπάει κανείς. Για να μπορώ να φεύγω. Χωρίς τύψεις, χωρίς ενοχές. Είναι πιο εύκολο έτσι. Ας αγαπώ εγώ. Θα το αντέξω. Θα πληγωθώ, αλλά θα το αντέξω. Άλλωστε το έχω αντέξει στο παρελθόν. Φτάνει να μη με αγαπούν!
Μου μόιάζει σαν να αντέχω να πληγωθώ, αλλά να μην αντέχω να πληγώνω!
Καλοκαίρι, διακοπές, μπλε, θάλασσα. Πάντα ήταν το καλύτερό μου. Και από πέρσυ έχει γίνει ο εφιάλτης μου. Σαν να έρχομαι αντιμέτωπη με την αποξένωση από τον εαυτό μου κάθε καλοκαίρι. Ίσως γιατί τότε δεν εχω τις υποχρεώσεις που έχω το χειμώνα, ίσως γιατί ΠΡΕΠΕΙ να πάω διακοπές και να ειμαι η τέλεια σύντροφος.
Ο πανικός ήρθε σαν δώρο για να μου χτυπήσει το καμπανάκι, να μου ανοίγει τα μάτια, να μου πει ΔΕΣ! Μιας κι εγώ προτιμώ να τα κλείνω.
Κι όταν επιτέλους κατάλαβα που τα κλείνω, ξανακαλώ τον πανικό να έρθει, με μαθηματική ακρίβεια! Αφού εξακολουθώ να κλείνω τα μάτια μου. Για να νιώσω αυτή την ψεύτικη αταραξία μου! Κι εγώ τι κάνω; Τίποτα!
Και τώρα τι κάνω; Γράφω εδώ, να με διαβάσετε. Ψάχνω τη λύση, όπως πάντα, έξω από μένα. Μιας και νιώθω, για ακόμα μία φορά, εγκλωβισμένη, ανήμπορη.
Τι ψέματα που μου λέω...Κι όμως έτσι νιώθω.
Εκεί έξω, σχεδόν κανείς δε μπορεί να με καταλάβει, όταν εξηγώ. Ενώ εγώ όλους τους καταλαβάινω. Τους νιώθω τόσο πολύ, αυτό μου λένε. Και είναι αλήθεια. Νιώθω τόσο τον άλλο, που πολλές φορες παύω να νιώθω εμένα.
Αυτό είναι το παράπονό μου. Μάλλον εγώ φταίω. Δεν μπορώ ίσως να το ΄δώσω στον άλλο να με καταλάβει. Παγώνω, χάνω τις λέξεις, το νόημα. Αμφιβάλλω κι εγώ η ίδια γι'αυτά που εκστομίζω, και μιλάω γενικά, αφηρημένα.
Άραγε εδώ γίνομαι κατανοητή; Αν κρίνω και από το ότι δεν ξέρω τι τίτλο να βάλω, το πιο πιθανό είναι να μη γίνομαι.
Δεν ξέρω πραγματικά τι θέλω να ακούσω. Το σίγουρο είναι ότι, γράφοντάς τα, νιώθω κάπως καλύτερα...