4 χρόνια μετά το αρχικό μου post για αυτό το θέμα και συνολικά 6 χρόνια μετά την αρχή αυτής της κατάστασης. Για να μην ξεθάβω το παλιό θέμα (το οποίο είναι
αυτό) άνοιξα νέο μιας και το ερώτημα μου είναι πολύ συγκεκριμένο πλέον.
Από το τελευταίο μου post έχουμε κάνει ένα τεράστιο ταξίδι με εκατοντάδες επισκέψεις σε γιατρούς από όλο το κόσμο, ένα χειρουργείο προσπάθειας αποκατάστασης που δεν είχε κανένα αποτέλεσμα και για 2 χρόνια η συντροφός μου έπαιρνε αντικαταθλιπτικά που της έγραφε ο ψυχίατρος με τον οποίο έκανε συνεδρίες για περίπου ένα χρόνο.
Η σημερινή κατάσταση είναι πως δεν υπάρχει καμία πλέον πιθανότητα να φτιαχτεί το πρόβλημα που έκανε ο αρχικός γιατρός και η σύντροφος μου πλέον έχει πολύ σοβαρά ξεσπάσματα που κυριολεκτικά παρακαλάει να την βοηθήσω να αυτοκτονήσει. Η κατάσταση είναι τέτοια που πλέον μετά από μια απίστευτη κρίση αρχές Αυγούστου, η αδερφή της έμεινε σε εμάς κάποια βράδια ώστε αν την προσέχουμε με βάρδιες. Κάλεσα τον ψυχίατρο που την έβλεπε αλλά λείπει σε διακοπές όλο το μήνα και μου είπε να καλέσω κάποιον άλλο ο οποίος όμως έλειπε και αυτός...
Το θέμα είναι πως κάθε φορά το ξέσπασμα της είναι και χειρότερο. Όταν λέω ξέσπασμα εννοώ να κοιμάται και να ξυπνάει κλαίγοντας με λυγμούς για 2-4 μέρες σερί, όπου λέει πόσο θέλει να βάλει ένα τέλος να ηρεμήσει, που με κατηγορεί πως εγώ φταίω που την κρατάω ζωντανή, με ρωτάει αν απολαμβάνω να την βλέπω να υποφέρει (επειδή δεν την αφήνω να αυτοκτονήσει), μου λέει πως ο μόνος λόγος που δεν έχει βάλει ένα τέλος όλα αυτά τα χρόνια είναι για να μην με στενοχωρήσει αλλά πως πλέον δεν την νοιάζει τίποτα, και πολλά ακόμα.
Αναζητώντας στο ίντερνετ διάβασα συμπτωματικά ένα άρθρο του ψυχιάτρου της που έγραφε πως όταν κάποιος θέλει να αυτοκτονήσει πραγματικά τότε δεν μπορεί κανείς να κάνει κάτι. Αρνούμαι να το πιστέψω.
Στην γραμμή βοήθειας για αυτοκτονίες που κάλεσα μου είπαν πως πρέπει να την πάω εκεί να την δούνε. Όμως η ίδια είναι 10000% αντίθετη στους ψυχολόγους και τόσο απόλυτη σε αυτό που και δεμένη να την πάμε δεν θα μιλάει και θα φωνάζει να φύγει. Κάθε φορά η κατάσταση ξεφεύγει όλο και πιο πολύ. Δεν μπορώ να σκεφτώ πλεον καμία λύση οπότε ρωτάω εσάς, έχει κανείς καμία ιδέα, κανένα τρόπο, να πείσεις έναν άνθρωπο να πάει σε ψυχολόγο ή ψυχίατρο; Ούτε σε αυτόν που πήγαινε θέλει να πάει.
Τέλος κάτι λίγο περίεργο. Στην γραμμή βοήθειας μου είπανε το εξής. "Όταν λέει ότι θέλει να αυτοκτονήσει ρώτησε την με ποιόν τρόπο, πως το έχει σκεφτεί, αν έχει σκεφτεί ημέρα, και γενικά συζητήστε το σαν να είστε μαζί της σε αυτό".
Αλλά τον ρώτησα, μα είναι δυνατόν να πω κάτι τέτοιο; Και μου είπε πολύ χαρακτηριστικά ότι "αυτές οι ερωτήσεις μόνο καλό μπορούν να κάνουν". Ξέρει κανείς πως αυτό ισχύει; Εγώ να πω την αλήθεια δοκίμασα την επόμενη φορά που είχε κρίση, να την ρωτήσω δειλά δειλά λίγο. Αλλά ειλικρινά δεν είδα να βοηθάει κάπως...