Μιας και μιλάμε για την πιθανότητα για new moderators κλπ. μου πέρασαν από το μυαλό κάποιες ιδέες που μου έχουν περάσει και παλιότερα (και τις έχω ξαναπεί). Την ιδέα μιας cyber δημοκρατίας όπου όλα τα άτομα του φορουμ θα συμφωνούν μέσα από δημοψήφισμα για τις \"εσωτερικές\" αποφάσεις! Όπως αν η συμπεριφορά κάποιου/αυτό που έγραψε ήταν πρέπουσα σε μια στιγμή, αν η συνεχόμενη προβληματική συμπεριφορά κάποιου χρήζει αποκλεισμού κλπ.
Π.χ. θα μπορούσε να ανοίγει ένα θέμα στο \"Γενικά\" με το πρόβλημα και όλα τα μέλη μα ποστάρουν την γνώμη τους και να ψηφίζουν την απόφαση μέσα από το poll. Για \"εξωτερικές\" αποφάσεις απλά θα μπορούσε να υπάρχει ένα άτομο για τα εξωτερικά θέματα όπως διαφημίσεις κλπ. Πως θα σας φαινοταν αυτό? Από όσο ξέρω δεν νομίζω να έχει εφαρμοστεί κάτι τέτοιο σε άλλο φορουμ αλλά θα ήταν ευκαιρία!
Συνοψίζω τα αρνητικά και τα θετικά που πιστεύω ότι υπάρχουν στο \"παραδοσιακό moderating σύστημα\" που το λέω \"cyber-ολιγαρχία\" και το \"πειραματικό αυτορρυθμιζόμενο moderating σύστημα\" που το λέω \"cyber-δημοκρατία\".
\"Παραδοσιακό Elitist Moderating\"-\"Ολιγαρχία\"
Θετικά
Παραδοσιακό \"Tried and tested\" σύστημα όπου λίγα αξιόπιστα-υποτίθεται άτομα- αποφασίζουν. Λίγα άτομα σημαίνει ταχύτητα λήψης αποφάσεων, άμεση παρέμβαση σε δύσκολες καταστάσεις και γενικότερα γρήγορος τρόπος διαχείρισης.
Αρνητικά
Κλασικό πρόβλημα με τις \"προτιμήσεις\" και τις \"έχθρες\". Ο κάθε moderator μπορεί να είναι προκατειλημμένος υπερ και κατα συγκεκριμένων ατόμων. Κίνδυνος να μην ακούσει τους άλλους. Κλασικό πρόβλημα η ανάπτυξη προτιμήσεων και αντιπαθειών, ιδιαίτερα σε ένα φορουμ σαν και αυτό που λόγω του αντικειμενου του (ψυχική υποστήριξη και υγεία), αρκετά άτομα \"κολλάνε\" βαθύτερα μεταξύ τους (από ότι ίσως σε άλλα φορουμ).
\"Πειραματικό Αυτορρυθμιζόμενο Moderating\"- \"Δημοκρατία\"
Θετικά
Το δυνατότερο σημείο πιστεύω ότι είναι μακράν η αντικειμενικότητα των αποφάσεων. Αφού όλα τα άτομα συμμετέχουν σε ένα poll, τότε η απόφαση θα αντικατοπτρίζει τον μέσο όρο της κοινότητας, κάτι που θα οδηγήσει σε πολύ πιο αντικειμενικό τρόπο λήψης αποφάσεων. Το γεγονός ότι κάθε απόφαση θα παίρνετε σε θρεντ-poll, θα σημαίνει ότι παράλληλα μπορούν να γράφονται και απόψεις από κάτω, κάτι που θα αλλάζει δυναμικά την απόφαση του κοινού. Π.χ. ένας που κατηγορείται για προσβλητική συμπεριφορά θα έχει την δυνατότητα να γράψει την γνώμη του-και αν είναι σωστός-να πείσει τους άλλους.
Αρνητικά
Πρόβλημα στην ταχύτητα που θα λαμβάνονται οι αποφάσεις. Σε \"Επικίνδυνες\" στιγμές (που θα χρειάζεται μια πιο άμεση παρέμβαση) θα υπάρχει αργοπορία στην λήψη της απόφασης κάτι που θα δυσκολεύει ίσως τα πράγματα. Φυσικά μετά θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνει θρεντ-poll για μην επαναληφθεί.Επίσης αν ο καθένας έχει την δυνατότητα να κάνει ένα θρεντ-poll για κάθε πρόβλημα που προκύπτει τότε η ενότητα που θα γίνονται αυτά τα θρεντ-poll (π.χ. το \"Γενικά\") θα κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα μόνιμο λαικό δικαστήριο που θα απορροφά όλες τις δυνάμεις του φορουμ. Αλλά μπορεί και να μην γίνει έτσι. Αφού-απ όσο ξέρω- δεν έχει γίνει ποτέ, είναι άγνωστο πως θα εξελιχθούν τα πράγματα! \"Πειραματικό\" θα είναι :P