Έχει κάποιος ανάλογη εμπηρία?
Printable View
Έχει κάποιος ανάλογη εμπηρία?
Εγώ όχι. Πάσχεις από διπολική κατάθλιψη;
ισχυει αυτο που λες αλλα πρεπει να υπαρχει προσδιαθεση στο γονιδιο για διπολικη διαταραχη.
δλδ δεν σημαινει οτι οποιος παιρνει αντικαταθλιπτικα θα κανει υπομανια.
αν ειναι στο dna σου να κανεις μανια, τα αντικαταθλιπτικα απλα θα επισπευσουν την εκδηλωση της μανιας, η οποια αργα η γρηγορα θα εκδηλωνοταν και χωρις αντικαταθλιπτικα.
Η υπομανία πως είναι ακριβώς;
Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα για αυτο αλλωστε διεξαγονται και οι έρευνες πανω σε αυτο το θέμα. Κατ' αρχάς δεν είναι ένα το γονίδιο, πρόκειται για πολυγονιδιακή ασθένεια και τα γονίδια αυτα παραμένουν ακόμα αγνωστα. Ακόμα και το επιχείρημα της προδιάθεσης είναι πολύ γενίκο και αόριστο ειδικά οταν μιλαμε για κατι τόσο περίπλοκο όσο ο εγκέφαλος ο οποίος αποτελείται απο 1000 τρισεκατομύρια κύτταρα με χιλιαδες υποδοχείς το καθένα απο αυτα!
παντως υπαρχουν πολλοι ανθρωποι στον πλανητη που παιρνουν αντικαταθλιπτικα χωρις να εχουν εκδηλωσει υπομανια/μανια
Δεν μου απαντήθηκε η ερώτηση.
Ναι πρόκειται για εκατομύρια ανθρώπους που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά και όπως είπα, καποιοι απο αυτους εμφανίζουν συμπτώματα μανίας, περίπου 1 στους 10.000. Για αυτό το λόγο πολλά αντικαταθλιπτικά περιλαμβάνουν ήδη τη μανία στις ανεπιθύμητες ενέργειες στο φύλλο οδηγιών με την επισήμανση να διακοπεί άμεσα η χορηγηση τους μετα την εμφάνιση τέτοιων συμπτωμάτων. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα οτι ο ασθενής πάσχει απο διπολική διαταραχή! Ειδικά ο μηχανισμός δημιουργίας μανίας απο SSRIs εχει μελετηθεί, είναι γνωστός και έχει να κάνει με το μηχανισμό ρύθμισης της ντοπαμίνης απο τη σεροτονίνη. Ωστόσο οι μηχανισμοί του εγκεφάλου ειναι τεράστιο βαθμό αγνωστοι για την ώρα με αποτέλεσμα να στρεφόμαστε σε κλινικές περιπτώσεις ή σε πειραματόζωα για να βρούμε απαντήσεις.
και μενα μ λεγε ενας καθηγητης στη σχολη πως αν ασθενης παει σε φαση καταθλιψης στον γιατρο μπορει να διαγνωστει καταθλιψη και οχι διπολικη και τα αντικαταθλιπτικα να του κανουν υπομανια..το εχω ακουσει απο καθηγητη απο αλλες πηγες δεν εχω δει αναφορα σε αυτο το θεμα..
Ας θέσω το ερώτημα αλλιώς. Υπάρχει καποιος απο εσας που στο παρελθον επαιρνε αντικαταθλιπτικα πριν διαγνωσθεί με διπολική?
δημητριου
εγω εκανα υπομανια απο αντικαταθλιπτικα επαιρνα τεραστιες δοσεις και για 2 βδομαδες ημουν σουπερ χαι!
αλλα μου ειπα πως ηταν φαρμακοεπαγωμενη
βεβαια εγω παιζει να εχω σχιζοσυναισθηματικη αλλα ενιγουει
Ναι η αλήθεια είναι πως και η δοσολογία παίζει τεράστιο ρόλο διότι καποιοι ανθρωποι είναι ποιο ευαίσθητοι ακομα και σε πολυ χαμηλότερες συγκεντρωσεις φαρμάκου σε σχέση με αυτή που θεωρειτε ενδεδειγμένη για το μέσο ορο των ασθενων!
εμενα το zoloft που πήρα μια μέρα με έκανε και ήμουνα σε τρομερή υπερένταση... λογικά άμα το συνέχιζα θα πήγαινα για υπομανία... :p
that 's exactly what happens to me... εμενα γενικως σε μικρες δοσεις δεν με πιανουν, ειδικα τα αγχολυτικα, ειμαι ανθεκτικη μαλλον ισως κ λογω του οτι ως ατομο ειμαι αρκετα νευρικη, στην κλινικη που ημουν προσφατα μου καναν αρχικα διπλες στεντον κ δεν με πιαναν, σε μια αλλη κοπελα που την φεραν εκτακτα κ εμεινε ενα βραδυ μια απλη στεντον της κανανε κ ητανε τεζα μεχρι την αλλη μερα.. ειναι θεμα οργανισμου πως αντιδρα στα φαρμακευτικα δραστικα εκδοχα...
Δυστηχώς οχι πάντα. Εχουν γίνει πολλές ερευνες τα τελευταία χρόνια που δείχνουν ότι τα αντικαταθλιπτικά διαταράσουν την ισορροπια των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο (ακόμα και στο πεπτικό σύστημα). Για αυτό οπως ανέφερα παρα πανω η μανία αναφέρετε ως ανεπιθύμητη ενέργεια στα φύλλα οδηγιων πολλων αντικαταθλιπτικων, μιας και μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα που δεν πασχουν απο διπολική και μετα την αμεση διακοπή του σταματούν και τα συμπτωματα. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως μπορει να δημιουργήσουν διαρκείς αυξομειώσεις της διάθεσης.
εμενα προσωπικά η "βενζοδιαπινες" όπως τα xanax,stedon,κλπ με χαλαρώνανε...... στην αρχή όταν πήρα xanax με χαλάρωσε παρα πολύ ένιωθα μια αίσθηση γαλήνης και ηρεμίας... πλέον όμως ακριβώς το αντίθετο.. άμα πάρω γίνομαι πιο νευρικός και επιθετικός.. είμαι διαρκώς σε μια σύγχυση.. και νιώθω ότι έχει πάρει φωτιά το σώμα μου... http://www.emoticonsfree.org/wp-cont...s/sign0094.gif
Εγώ η Emy διάβασε και τι δεν έπαθα παίρνοντας καταθλιπτικά ,ένα χρόνο μετά δεν πήρα ισορροπιστή και μπάχαλο όλα στη διπολική διαταραχή δες
aktos αυτό έπαθα εγώ διότι έπρεπε να πάρω μετά ισορροπιστή κατά τη ψυχιατρό μου ΣΩΣΤΟΣ
Σωστό κατά τη ψυχιατρό μου που δε πήρα σταθεροποιητή και έγινε η ζωή μου μπάχαλο
Τώρα παίρνω TOPAMAC σταθεροποιητή και έτσι έπρεπε να γίνει από την αρχή ήταν λάθος του πρώτου γιατρού
Εγώ νομίζω πως ίσως είχα στο παρελθόν κάποια τέτοια εμπειρία..δεν είμαι σίγουρη,δεν ρώτησα ποτέ κανέναν αλλά το θέμα είναι ότι μπορεί να έφταιγε και το άγχος μου...δηλαδή όταν τυχαία έμαθα τι είναι η υπομανία και ότι το zoloft που έπαιρνα μπορούσε να την προκαλέσει μου φάνηκε πως την είχα βιώσει. Το θέμα ήταν ότι αισθανόμουν καταθλιπτικά αλλά ταυτόχρονα κάποιες στιγμές κάτι με έπιανε. Ας πούμε περπάταγα και άκουγα μουσική και σκεφτόμουν διάφορες εικόνες και αισθανόμουν πως οι εικόνες απ το μυαλό μου << στοίχειωναν το περιβάλλον >> ή μία άλλη φορά κοίταζα έναν πίνακα και μετά αισθανόμουν την ατμόσφαιρα του πίνακα γύρω μου και γενικά κάτι τέτοιες καταστάσεις τις βίωνα συχνά. Κάποιες φορές αναίβενε και η διάθεση μου απότομα αλλά μετά από λίγες ώρες ξαναχάλαγε.Επίσης εκνευριζόμουν εύκολα και είχα και αϋπνίες. Είχα αϋπνίες αλλά το πρωί δυσκολευόμουν να ξυπνίσω γιατί η ευτυχία που βίωσα το προηγούμενο βράδυ μου φενόταν <<ψεύτικη>> και έλεγα τι έγινε? τρελάθηκα? Το θέμα είναι ότι όταν κάτι δεν πήγαινε καλά το καταλάβαινα...το αισθανόμουν στο περιβάλον κυρίως και ήξερα ότι είναι του μυαλού...καλά ίσως όχι πάντα. Επίσης κάτι τέτοια με έπιαναν κυρίως το βράδυ και όταν είμουν μόνη (σαν βρυκόλακας αισθανόμουν :s) Τι να πω....τώρα έχω σταματήσει να αισθάνομαι έτσι και έχω κυρίως αγχος και καταθλιπτική διάθεση που κ που...
καλησπερα σας..ψαχνοντας στο νετ και επειδη αρχιζω και καταλαβαινω οτι κατι δεν παει καλα στην ψυχολογια μου και αφου χρηματα δεν παιζουν για καποιο γιατρο θα ηθελα να ρωτησω καποιων ποθ εχει γνωσεις...αντιμετωπιζω αποτομα πανω κατω...απο την μια στιγμη στην αλλη...πεφτω σε μεγαλα διατηματα καταθλιψης..και ειναι στιγμες που θα νιωσω καλα..κυριως οταν κανω πραγματα και οταν ειμαι παραγωγικος...επισης πολυ εντονα νιωθω μοναξια και ευκολα με ριχνει..θελω να εχω συνεχεια τους ανθρωπους που αγαπω διπλα μου...υθμωνω ευκολα χωρις ιδιαιτερο λογο ακομα και σε ατομα που αγαπω πολυ..παρεξηγω ευκολα και γινομαι πολυ ειρωνικος..απτην αλλη ολοι μου λενε πως ειμαι τρομερα ευαισθητος και εκδηλωνω πολυ εντονα την αγαπη μου σε καποιον...
μπορει καποιος να μου περιγραψει τι μπορει να εχω...ειμαι 25 μενω με την αδεφφη μου απο τα 20 μακρια απο το μερος που ζουσαμε καθως ειμαστε φοιτητες..ευχαριστω
'
Εγω παντως πριν αρκετο καιρο που επαιρνα μονο αντικαταθλιπτικα εκανα μια ωραια υπομανια ή μανια δεν ξερω τι ακριβως ηταν και μετα μου αρχισαμε τα αντιψυχωσικα και τους σταθεροποιητες.