Originally Posted by
Lou!
ισως κ εγω δεν θα επρεπε να μιλαω επειδη μενω με τους γονεις μου κ δεν δουλευω αυτη τη στιγμη κ με συντηρουν, απο την αλλη μερια ειδα κ πολλα περιεργα φαινομενα στην ελλαδα κ προβληματιζομαι.
ο πατερας μου δεν ειχε τιποτα, σπουδασε κ σε μια εποχη που σπουδαζαν λιγοι, ηταν πολυ καλος στα μαθηματικα κ τα γραμματα γενικοτερα, κ επιασε μετα καλυτερη δουλεια απο το βασικο μισθο, δουλεψε παρα πολυ, καλα αμοιβομενη δουλεια, (στη συνεχεια εκανε δικη του δουλεια), ηταν πολυ νομοταγης, δε συνεργαστηκε ποτε με δημοσιο, πληρωσε απιστευτους φορους, κ ναι απεχτησε ενα σπιτι στα 45 του, χωρις δανειο, ξοδεψε τοσα οσα μπορουσε να δοσει τοτε, που τα σπιτια ηταν κ πολυ πιο φτηνα.
αυτος ο ανθρωπος ειναι 70 χρονων σημερα κ δεν τον ειδα ποτε οσο τον θυμαμαι, να ξοδεψει χρηματα για να πουλησει μουρη κ να κανει επιδειξη. ειχε ενα απλο αυτοκινητο, απλα ρουχα, απλα στυλο, οταν πηγαναμε διακοπες σαν οικογενεια, πηγαιναμε σε απλα δωματια, τρωγαμε σε απλα ταβερνακια, ειχαμε κ φρουτα σε ενα ψυγειακι με παγοκυστες. μια ζωη ειχε τη δικη του δουλεια στεγασμενη σε ενα πολυ απλο διαμερισμα, σε μια low profile συνοικια της αθηνας. δεν τον θυαμαμαι ποτε, αν κ απο ενα σημειο κ μετα δεν αντιμετωπισε οικονομικο προβλημα, κ ηταν κ μορφωμενος, να μιλησει υποτιμητικα κ ασχημα σε κανεναν ανθρωπο, ο,τι δουλεια κ να εκανε, οσο φτωχος κ να ηταν. σερβιτορο, delivery boy, γυναικα που μας καθαριζε το σπιτι, οποιονδηποτε.
εγω τον αρμεξα να αγορασω κ φιρμε ρουχα κ να παω κ σε trendy μαγαζια, ο πατερας μου οχι.
σε αυτη τη χωρα ομως ειδα ή ακουσα απο αλλους ιστοριες για ανθρωπους που: επαιρναν δανεια απο την τραπεζα για να αγοραζουν τζιπ, το οποιο το εδιναν στην κορη τους να το μοστραρει στο κεντρο της γλυφαδας, κ μετα δεν ειχαν να πληρωσουν τη δοση! αυτα απο ανθρωπο που δουλευε σε τραπεζα κ κυνηγουσε τους διαφορους να πληρωνουν τις δοσεις.
η αττικη εχει γεμισει απο βιλες με πισινες κ αν ριξετε μια ματια στο google satellite, τωρα που εχει σκαναριστει ολη η περιοχη με αεροφωτογραφιες, μπορειτε να το δειτε, εγω το κοιτουσα τις προαλλες. εβαζα καρφιτσακια σε ενα χαρτη της γκουγλ ποσες πισινες μετρησα, κ μετρησα πανω απο 500! πιαστηκε το χερι μου!
πολυς κοσμος τσιμπησε στο ανοητο lifestyle που σερβιρεται σωρηδον απο τα media κ ειναι λες κ τιποτα αλλο δεν εχει αξια στη ζωη παρα μονο η καταναλωση.
καταλαβαινω οτι εσεις δεν θιξατε αυτη την πλευρα της κοινωνιας, θιξατε τον αντιποδα που πρεπει να ζησει με 500 ευρω το μηνα, ομως οι μεν δεν ειναι ανεξαρτητοι απο τους δε. τιποτα στην κοινωνια δεν ειναι αυτονομημενο κ ανεξαρτητο απο τα υπολοιπα κομματια της.
οταν μια μεριδα κλεβει γερα, η αλλη πλευρα μπορει να μην εχει να φαει, γιατι οι ποροι της κοινωνιας ειναι περιορισμενοι, δεν ειναι αφθονοι.
οταν οι πιο πολλοι παιρναν τα δανεια κ τα χρηματα της ευρωπαϊκης ενωσης κ τα εκαναν σπιτια αντι για παραγωγικες επενδυσεις, τωρα δεν εχουμε δουλειες. οταν καποιοι εκλεβαν χωρις αναστολες το δημοσιο χρημα, τωρα καποιοι αλλοι δεν εχουν να φανε. αλλα ποτε κανεις δεν κλεβει μονος, ετσι δεν ειναι? αρα ειχαν κ συνενοχους ολους τους παρατρεχαμενους που θα λαδωθηκαν επισης τη μιζα τους για να το βουλωσουν, ή που μπορει να μη μιλουσαν απο φοβο μην απολυθουν, η απο απλη αδιαφορια για τα κοινα.
κ εγω δε βγαζω τον εαυτο μου απ εξω, αν κ δε με θεωρω κλεφτρα, πολιτικη συνειδηση αρχισα να αναπτυσσω τα τελευταια 1-2 χρονια, παλιοτερα ημουν πολυ απολιτικ, ελεγα τι μπορουμε να κανουμε για να εμποδισουμε τους κλεφτες τους πολιτικους? τιποτα. ετσι νομιζα. καταλαβα στην πορεια οτι δεν ειναι ετσι ομως. κ οτι κ η αδιαφορια για τα κοινα ειναι μια εμμεση συνενοχη. γιατι οι μισοι αφηνουμε ελευθερους τους αλλους μισους να αλωνιζουν.
αυτο παντως που διαισθανομαι, ειναι οτι με τα ιδια μυαλα που μπηκαμε στην κριση δεν προκειται να βγουμε απο αυτην. ειναι σαν την καταθλιψη ενα πραγμα. δεν προκειται ποτε να βγεις απο μια καταθλιψη με τα ιδια μυαλα που μπηκες σε αυτη. αυτο το ξερω πολυ καλα ως 2-3 φορες παθουσα.
σας αφηνω τωρα, γιατι εχω να παω σε μια συναντηση εθελοντικης ομαδας. ο εθελοντισμος ειναι πχ μια λυση εναντια στην κριση. ενισχυει την αλληλεγγυη μεταξυ των ανθρωπων κ κανει αυτους που μπορουν να προσφερουν να αισθανονται πιο δημιουργικοι, προσφερει δε βοηθεια χωρις χρηματα σε αυτους που τη χρειαζονται. κ οταν οι ρολοι αλλαξουν κ χρειαστει βοηθεια αυτος που προσφερει, νομιζω οτι πολυ πιο προθυμα οι ανθρωποι δινουν βοηθεια σε καποιον που προσφερει παρα σε καποιον παρτακια που ο μονος τροπος που ξερει να σχετιζεται με τους αλλους ειναι πουλωντας μουρη κ θυμαται τους αλλους μονο οταν εχει αυτος αναγκη.