http://www.youtube.com/watch?v=UJwwyjPZFOc
Printable View
Πως να κρυφτείς από τον Αλέξη... πως να κρυφτείς από όλα τα παιδιά που νιώθουν ότι εκεί έξω δε τα περιμένει τίποτα άλλο παρά η ανεργία και η μοναξιά.... ο θάνατος του Αλέξη είναι η έκφραση της παρακμής που βιώνει σήμερα η ελληνική κοινωνία... μια κοινωνία που εξακολουθεί να επιβεβαιώνει το παλιό απόφθευγμα πως "η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της.." ... μερικές φορές στην κυριολεξία... και που πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.. ροκανίζοντας τα όνειρα την ευαισθησία και την ελπίδα... αιωνία η μνήμη....
Έτσι ακριβώς είναι και αύριο όλοι πρέπει να τιμήσουμε την μνήμη του. Έχει πορείες σε όλα τα μέρη της Ελλάδας.
Irenemarina δεν μπορώ με τίποτα να σου στείλω μήνυμα.
Ωχ αμάν με τον Αλέξη, έλεος. Έγινε και εθνικός ήρωας μην χ*σω. Ποιος είναι ο καραισκάκης και πολέμησε για να διώξει την Τουρκιά? Η αντιστασιακός του Β παγκοσμίου πολέμου?
Δηλαδή όλα τα παιδιά που πεθαίνουν καθημερινά αλλού δεν μας πειράζει τώρα ο Αλέξης μας πείραξε που έγινε και εθνικός ήρωας επειδή έτυχε να είναι μπροστά σε έναν τρελό μπάτσο που άρχιζε να τον βρίζει. Όλα τα παιδιά που δεν έχουν κάνει και τίποτα και πεθαίνουν/τα εκμεταλεύονται καθημερινά δεν μιλάει κανείς. Η υποκρισία στο φουλ. Αλλά βέβαια στην Ελλάδα-μπανανία ο καθένας που πέφτει στο "παιδείο της μάχης με τα ματ" γίνεται εθνικός ήρωας βίβα μπανανία
Θα σου λεγα τι θα τιμήσω τώρα...
Καπου μεσα στο πληθος θα βρισκομαι κι εγω...
Εχουν ειπωθει πολλα κατα καιρους για το συμβαν, εγω θα αρκεστω στην παραθεση ενος τραγουδιου που τα συνοψιζει ολα, κατα τη γνωμη μου, μεσα απο το βαθυ του στιχο και τις επικαιρες οσο ποτε αναφορες σε μια γενια που λιθοβολειται απο παντου:
http://www.youtube.com/watch?v=s449oLA3zHY
@ Συγχαρητηρια για το θεμα που ανοιχτηκε. Ειναι μεγαλη υποθεση να αντιστεκεσαι σθεναρα στην αμνησια που προσπαθουν να σου επιβαλλουν!
Πολύ άστοχη απάντηση
Στον Petran πήγαινε το πολυ άστοχη απάντηση
Καο πολύ εύστοχη του/της ΑLIAN!
Ω ναι συγνώμη που δεν θα τιμήσω την μνήμη ενός τυχαίου πιτσιρικά που "πήγε" επειδή έβριζε έναν μπάτσο που δεν θα έπρεπε να είναι μπάτσος (αλλά τι να κάνεις δεν έχουν ψυχολόγους στα τμήματα). Άμα σκοτώνονταν μπάτσος-ματατζής νεαρός βέβαια από αναρχοκομμουνιστή δεν θα έλεγαν τίποτα (μπορεί να το κάναν και αυτό επέτειο). Υποκρισία φουλ
Δες το σαν ένας 15 χρονος να χάνει τη ζωή του από έναν μισθοφόρο. 'Οχι σαν ήρωα, όχι σαν επαναστάτη, απλά σαν έναν 15 χρονο.
...χμ..ξερεις ποσα 15χρονα χανουν τη ζωη τους καθε μέρα από (πχ) τροχαια? Παιδάκια που οδηγουν μηχανακια και πεφτει πανω τους ενας μεθυσμενος/παππους/μαλακας...και?
Εχεις δει να λενε κανέναν ήρωα?
Μαλακας σκοτωσε τον αλέξη, μαλάκας σκότωσε και τον ανώνυμο,το ήρωας που κολλάει δεν καταλαβαινω.
Αν εκεινη τη στιγμη την ελεγε ενας 80χρονος στον μπατσο και τον σκοτωνε, τι θα γινόταν; Ήρωας;
Μυρίζει κοπαδοποιηση ολο αυτο.
Εσείς θίξατε το θέμα ήρωας. Και για μένα είναι διαφορετικό να πεθαίνεις από τροχαίο και διαφορετικό να σε σκοτώνει μπάτσος.
Αν για έσάς είναι το ίδιο τι να πω...
+1
ακριβώς. Γι αυτά τα παιδιά δεν λέει κανείς τίποτα. Το γεγονός επίσης χρησιμοποιήθηκε πάρα πολύ από δήθεν ακροαριστεριστές/αντιεξουσιαστές/αναρχοπεςτουςόπωςθες για προπαγανδιστικούς σκοπούς. Ευχαριστώ δεν θα πάρω. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να καθιερώνεται αυτή η επέτειος. Αν είναι έτσι να καθιερώσουμε και αυτούς που κάηκαν στην marfin. Μάλλον να καθιερώσουμε για κάθε ένα θύμα γιατί όχι? Ήταν ένα άσχημο γεγονός που δεν θα έπρεπε να πάρει πολιτική/εθνική χροιά αλλά δυστυχώς πήρε.
..για μενα ειναι ακριβως το ίδιο μη σου πω χειρότερο.
Γιατί είναι άλλο να κυκλοφορει ενα 15χρονο με ενα παπι και να το σκοτωνουν και πολυ διαφορετικο ενα κλπαιδο να τη λεει με αυθαδεια στον μπατσο (που μπορει να κουβαλαει ενα εκ ψυχωσεις) και αφου του τα πρηζει βγαζει οπλο.
Μη τρελαθουμε, καταδικαζουμε το γουρουνι που εβγαλε οπλο, αλλα σίγουρα δεν το εκανε γιατι του μιλαγε φωνη στον εγκεφαλο, και ακόμη πιο σιγουρο δεν βαφτιζουμε με τοση ευκολια καποιον ηρωα...
Ο θανατος προκαλειται απο παπαρα σε καθε περιπτωση , οποτε ποια ακριβως η διαφορα? Στο οτι πεθαινουν σχεδον 1500 ατομα τον χρονο απο τροχαια, και στο οτι πεθαινουν 1 ατομο στα 15 χρονια απο μπατσο? Ναι οντως, υπαρχει διαφορα εκει. Γιατι ομως δεν εχουμε ηρωες και στις 2 περιπτωσεις?
Ο Javaspa είναι ένας τραγουδοποιός που χρόνια ολόκληρα μοιράζει τα τραγούδια του δωρεάν και όλες μα όλες οι συναυλίες του είναι δωρεάν.
Δεν ανήκει σε καμία δισκογραφική, σε καμία εταιρεία. Είναι ένα παιδί στα 25 που σαν ψυχοθεραπεία έχει να γράφει, να τραγουδάει και να τα μοιράζει όλα μέσω ίντερνετ. Καμία σχέση με λεφτά.
..και?
Ακόμη και αν δεν βγαζιε λεφτα απο αυτο, (που δεν το πιστευω) και μόνο που ηρωποιει μια κατάσταση/ανθρωπο που δεν είναι ήρωας σε καμια περίπτωση, (που το κάνει "πολυτεχνείο"), ειναι κατευθυνόμενο. Άσε που δεν ξέρεις τι θα γινόταν αν ενδιαφερόταν γι αυτόν μια εταιρία τι θα έκανε.
Πάει λίγο πακέτο αυτό; "Δεν βγάζω λεφτά από τα τραγούδια μου, (γιατί κανεις δεν τα θέλει), φτιάχνω ήρωες εκεί που δεν υπάρχουν, (για να τραβήξω την προσοχή)"
Συγγνώμη, για να πας να "τιμάς" την μνήμη κάποιου, προφανώς αυτός ο κάποιος έχει κάποια ηρωική/τιμητική υπόσταση. Αλλιώς γιατί να πας να τον τιμήσεις?
Και τι, έχει διαφορά το να σε σκοτώσει μπάτσος δηλαδή από το να σε σκοτώσει ο οποιοσδήποτε? Έχει διαφορετικό βάρος? Αν πας δηλαδή από molotov αναρχο-κουκουλοφόρου δικαιολογείται καλύτερα οκ? Αν τύχει και σε μαχαιρώσει κάποιος στον δρόμο είναι εντάξει? Να τιμήσουμε και τότε το θύμα?
Καλά, άδικο post. Αυτοί που το πιάνουν το πιάνουν. Δεν έχει νόημα η συζήτηση.
Επίσης αφού έχετε όρεξη δεν μου απαντάτε σε άλλο post που έχω αναρτήσει μήπως και κάτι βγει, λέω μήπως.
Το ολο θεμα ειναι σαν τις προβατοπορειες διαφορων παραταξεων του "χωρου", που κανουν πορειες για τα αθωα θυματα του πολεμου στο Ιρακ και Αφγανισταν, αλλα δεν γινεται ποτε καμια πορεια για τα θυματα του πολεμου στην Σομαλια και στο Κονγκο. - (τα οποια παρεπιπτοντως απαριθμουν πολλα εκκατομυρια νεκρους παραπανω εδω και 10 χρονια. αλλα λεπτομερεια)
Σημασια εχει ποιος σε σκοτωνει τελικα σε αυτο τον κοσμο , και ειδικα αμα ειναι α)αμερικανος ή β)μπατσος, τοτε εκει να δειτε ποσους ηρωες μπορουμε να βγαλουμε..
Σημασία έχει να αγωνιζόμαστε είτε προσωπικά έιτε κοινωνικά είτε...
Ο καθένας με τον τρόπο του. Και πάνω από όλα προσωπικά.
Σ'ευχαριστω! ALIA χωρις το N (προφανως κοριτσακι lol)
Κοιτα, απο τη στιγμη που δημοσιοποιεις ενα θεμα, ο καθενας δικαιουται να εκφρασει ο,τι πιστευει ειτε συμφωνουμε ειτε οχι. Το συγκεκριμενο μαλιστα εχει πολλες οπτικες, αλλοι το αντιλαμβανονται συμβολικα, αλλοι προσωποκεντρικα, αλλοι αλληγορικα... Ακομα και το "Πολυτεχνειο" που ειναι μια επισημα θεσμοθετημενη εορτη, ειναι αρκετα αμφισβητουμενη. Αφησε χωρο για να ακουστουν τα παντα, ο καθενας θα κανει τις επιλογες του (πιθανοτατα να τις εχει ηδη κανει).
Αντε και καλο βραδυ γιατι ετσι οπως με βλεπω δε θα εχω σηκωμο παλι! (και πρεπει να ξυπνησω και νωρις την τυχη μου)
Έχεις δίκιο, ο καθένας το αντιλαμβάνεται διαφορετικά.
Στο σημειο που δολοφονηθηκε ο Αλεξης λιγο καιρο πριν αραζαμε τακτικα με την παρεα μου. Θα μπορουσε καλλιστα να ηταν ενας απο μας. Καποιος φιλος ή αδερφος. Μονο κ μονο αυτο ειναι αρκετα για να προκαλει δεος και οργη.
ACAB
Γιατί ταυτίζετε μια πολιτική δολοφονία ενός 15χρονου με ένα τροχαίο ? Πως ταυτίζεται η εκούσια πράξη μ' ένα συμβάν ακούσιο ? Και ποιος Αλέξης διεκδίκησε ο ίδιος ή οι τραγικοί γονείς του , τον ρόλο του ήρωα ? Γιατί τέτοια βεβήλωση στο πρόσωπο ενός νέου παιδιού που δολοφόνησε η αλαζονεία της εξουσίας, οπλίζοντας το χέρι ενός λακέ της σε προσπάθεια καταστολής μιας λαϊκής κινητοποίησης ? Κωλόπαιδο ? Αναρχοκομμουνιστής ?
Αν μη τι άλλο οι νεκροί - όποιοι κι αν είναι αυτοί - δεν αξίζουν χαρακτηρισμούς ανεπίτρεπτους και με λύπη μου διάβασα αυτά που διάβασα....
Οι άνθρωποι που δολοφονούνται από την εξουσία, ο Αλέξης, o Carlo Giuliani στη Τζένοβα το 2001, ο Δ. Κομνηνός στο Πολυτεχνείο, είναι θύματα παιδιά κι αποτελούν φάρους μνήμης, σύμβολα αντίστασης των απλών ανθρώπων, σκοτώθηκαν για να μας θυμίζουν ποιους έχουμε απέναντι μας.
Δυστυχώς , είμαστε αμνήμονας λαός κι ίσως αυτό να είναι και η αιτία των δεινών μας. Όταν δεν διδάσκεσαι από την Ιστορία, το μέλλον θα σε βρίσκει πάντα αδιάβαστο.
Χμ, οκ αλλά και εγώ από το μέρος που περνάω κάθε μέρα κάποιος μαχαίρωσε έναν περαστικό. Στην θέση του θα μπορούσε να ήμουν εγώ, η εσύ η ο οποιοσδήποτε. Θα πρέπει το περιστατικό να πάρει πολιτική χροιά, να κάνουμε το θύμα ήρωα και να το γιορτάζουμε κάθε χρόνο την ίδια μέρα? :P
Sabb απίστευτα σωστή τοποθέτηση, χθες που άνοιξα αυτό το θέμα περίμενα πως αυτά που γράφεις εσύ είναι αυτονόητα αλλά τελικά δεν είναι...
θυμάται κανείς σας εκείνον τον άντρα που πήγε να κατεβάσει την τούρκικη σημαία απο τα Ίμια? Μπα... (έκανα λάθος, δεν πρόκειται για τα Ίμια, αλλά για την Κύπρο... διόρθωση)
Τοσο μεγάλη ανάγκη του κόσμου να βρει τον ήρωα, μόνο που ξεχνάει πόσο βαριά λέξη είναι ο ηρωισμός και πόσο σπάνια και ουτοπική συχνότερα.
Ο Αλέξης δεν ήταν ήρωας, ήταν ένα άτυχο παιδί ανάμεσα στα εκατομμύρια. Πέθανε, τον θρήνισαν, ακόμα τον θρηνούν, προχωράμε όμως και ειδικά εμείς που δεν είχαμε και έχουμε καμιά σχέση προσωπική μαζι του.
Κι αντί να κάνετε πορείες κάντε κάτι πιο πρακτικό.. Θα γεμίσουμε δακρυγόνο πάλι... :/
Ακριβώς. Σε λίγο θα ταυτίσουν τον Αλέξη με τον comandante che guevara. Τι σχέση έχουν αυτοί που κάνουν μιλιταριστική αντίσταση σε τυραννικά/απολυταρχικά καθεστώτα με ένα παρορμητικό παιδί πάνω στην άγρια εφηβεία που έβρισε έναν τρελό μπάτσο και ο μπάτσος ήταν τόσο παρορμητικός επίσης που τον πυροβόλησε? Δεν υπάρχει τίποτα ρομαντικό σε αυτό το γεγονός, και αυτοί που το ρομαντικοποιήσαν ήταν άτομα της αριστεράς για να ασκήσουν την προπαγάνδα τους. Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Τέτοιες ρομαντικοποιήσεις βλέπω συχνά σε πολλούς τομείς (π.χ. στον τομέα της ψυχικής υγείας) και ο μόνος λόγος που γίνονται είναι για να ξυπνήσουν έριδες και να προπαγανδίσουν σύμφωνα με τα πιστεύω κάποιας ομάδας (βλέπε σαιεντολόγους). Εντάξει αν ζούσα σε απολυταρχικό καθεστώς με τους μπάτσους να μου κάνουν ηλεκτροσοκ στον δρόμο επειδή τους κοίταξα η επειδή ήταν περασμένες 9 το βράδυ και ο Αλέξης τους έκανε αντάρτικο για να απελευθερωθούμε και εγώ θα τον τιμούσα.
Η αλαζονεια της εξουσιας σκοτωσε το παιδι, ή μηπως η απουσια εγκεφαλικων κυτταρων σε αυτον που κουβαλαγε το οπλο?
Τον καθενα οπως τον βολευει βλεπει το θεμα.
Ενας θα πει οτι τον δολοφονησαν οι μπατσοι
Ενας αλλος θα πει οτι τον δολοφονησε το πασοκ
Αλλος θα πει οτι τον δολοφονησε ο καπιταλισμος
Και λιγο λιγο απομακρυνομαστε απο τον πραγματικο ενοχο.. τον συγκεκριμενο ανθρωπο με το συγκεκριμενο μυαλο που κουβαλουσε το οπλο.
Και αυτο γιατι ειναι πολυ βολικο να πολλαπλασιαζουμε τους εχθρους και τις "απειλες" , ακομα και αμα δεν υπαρχουν, για να εξυπηρετουνται αλλοι γνωστοι σκοποι...
Όχι ο Αλέξης δεν είναι ήρωας…
Ο Αλέξης ήταν ένα παιδί… ένα δεκαπεντάχρονο παιδί που το πρωί πήγαινε στο σχολείο του… ένα δεκαπεντάχρονο παιδί που δολοφονήθηκε από ένα αστυνομικό… από ένα «δημόσιο λειτουργό»… από ένα «όργανο της τάξης», το οποίο υποτίθεται ότι έχει εξουσιοδοτηθεί από την πολιτεία να προστατεύει (?) τον οποιοδήποτε πολίτη…
Η δολοφονία του Αλέξη δεν ήταν μεμονωμένο περιστατικό… δεν ήταν ο πρώτος που έχανε τη ζωή του στα χρόνια της μεταπολίτευσης λόγω κατάχρησης εξουσίας από ένα «όργανο της τάξης» … δεν θα αναφερθώ... όποιος ενημερώνεται γνωρίζει...
Εκδηλώσεις παρόμοιες με αυτές που θα λάβουν χώρα αυτές τις μέρες, έχουν περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα. Πραγματοποιούνται προκειμένου να μας υπενθυμίζουν τις πράξεις βίας και αυθαιρεσίας της κρατικής εξουσίας απέναντι στον οποιοδήποτε πολίτη… γιατί πάντα υπάρχει κίνδυνος να συνηθίσουμε και να διαμορφώσουμε ανάλογα τα όρια του «κανονικού»… να προβληματίσουν κάποιους από εμάς για το ρόλο της αστυνομίας, για τον κρατικό αυταρχισμό, την έννοια της «δημοκρατίας» και το πώς αυτή έχει μεταλλαχθεί ιδιαίτερα στις μέρες μας…
Συμφωνώ με το post του Sabb ιδιαίτερα στο σημείο για τους χαρακτηρισμούς απέναντι στους νεκρούς... όποιοι και αν είναι αυτοί... από οποιαδήποτε "πλευρά"