Μου λειπει πολυ ο παππους μου...
Αισθανομαι καπως περιεργα που θα γραψω για αυτο σε ενα φορουμ αλλα νομιζω θα με βοηθησει. Προκειται για τον παππου μου.
Αυτον τον ανθρωπο τον αγαπουσα (και τον αγαπαω ακομα) τοσο πολυ και τον σεβομουνα οσο κανεναν αλλο. Ηταν παντα τοσο ηρεμος και πραος, προσπαθουσε παντα να με συμβουλευει και ηταν παντα χαμογελαστος και αισιοδοξος. Δεν μπορουσε τις φωνες και πιστευε οτι ολα πρεπει να λυνονται ηρεμα και με τη λογικη.Θυμαμαι τις βολτες που πηγαιναμε στην παραλια και το ψαρεμα. Τις συχνες επισκεψεις στο σπιτι του, που με πηγαινε εμενα και τα αδερφια μου στις κουνιες και αλλες ευχαριστες παιδικες αναμνησεις. Δυστυχως ομως τον εχασα νωρις, οταν τελειωνα την 6η δημοτικου, απο καρκινο υστερα απο μερικα χρονια που παλευε μαζι του. Θυμαμαι τοτε που το εμαθα ποσο πολυ ειχα στεναχωρεθει αλλα σαν παιδι που ημουν τοτε το ξεπερασα αρκετα γρηγορα.
Πριν απο εναμιση περιπου μηνα ομως, στις αρχες Νοεμβριου μου συνεβη κατι παραξενο. Ονειρευτηκα τον αγαπημενο μου παππου να περπαταμε και να συζηταμε και μετα εγω να ξεσπαω σε κλαμματα λογω του οτι ηξερα στο ονειρο μου οτι ειναι νεκρος.Και αυτος να με παρηγορει και να μου λεει μην στεναχωριεσαι. Αυτο ηταν. Ξυπνησα και δεν ημουνα καθολου καλα. Αρχισα να κοιταω φωτογραφιες του και ξεσπασα σε λυγμους και κλαμματα καθως και ενα μεγαλο ΓΙΑΤΙ;Γιατι να τον χασω τοσο νωρις; Πολλες φορες κοιταζα την πορτα του δωματιου και ηλπιζα να τον δω να την περναει και να μπαινει μεσα στο δωματιο να μου μιλησει.
Και οι επομενες μερες ετσι κυλησανε.Με πολυ στεναχωρια, καθημερινο κλαμμα και λυγμους και να κοιταω τις φωτογραφιες του τοτε που ειχε την υγεια του. Ενιωθα σαν να ειχε πεθανει εκεινο τον καιρο και δεν μπορουσα να το χωνεψω. Ενα μεγαλο κενο στην ψυχη μου και ενα επαναλαμβανομενο γιατι...Εμαθα και για ημερολογια που ειχε και εγραφε τι εκανε συνηθως καθε μερα και ξεκινησα να τα διαβαζω γεματος χαρα γιατι μαθαινα πραγματα και καταστασεις για τη ζωη του που δεν ειχα ζησει εγω καθως και πολλα που ειχαμε ζησει μαζι! Δυστυχως ομως σε ενα απο τα τελευταια που ειχε γραψει καποιο καιρο πριν πεθανει διαβασα κατι που με συγκλονισε. Δεν ηταν καθολου καλα πλεον στην υγεια του και προσπαθησε να βαλει τελος στη ζωη του...Μολις το διαβασα ξεσπασα σε κλαμματα, δεν το πιστευα...Γιατι ο παππουλης μου να ταλαιπωρειται ετσι τους τελευταιους μηνες της ζωης του σε σημειο που να προσπαθησει να βαλει τελος μονος του στη ζωη του;ΓΙΑΤΙ;Ενας ανθρωπος που εβλεπε τοσο θετικα τη ζωη;Ειχε ηδη χασει ενα παιδι του στα 20 κατι, παλι απο καρκινο και παρολαυτα ελεγε συνεχως στη γιαγια μου πως πρεπει να συνεχισουμε τη ζωη μας.Γιατι αυτος ο ανθρωπος να καταληξει να προσπαθησει να αυτοκτονησει;
Ουυφφ.Ξεφυγα λιγο...Τις πρωτες βδομαδες αφου ειδα το ονειρο ημουνα ψυχολογικα χαλια.Ουσιαστικα πενθουσα ξανα.Και απλα σιγα σιγα με το περασμα των βδομαδων ο πονος μαλακωσε λιγο και σημερα ειμαι αρκετα καλυτερα αλλα ακομη τον σκεφτομαι συνεχεια και δακρυζω μερικες φορες.Μετα απο τρεις βδομαδες τον ξαναονειρευτηκα με πιο ευχαριστο ονειρο αυτη τη φορα.Ειμασταν οικογενειακως σε τραπεζι και εγω μιλαγα μαζι του. Εχω και γραμμενα βιντεο που ειναι και αυτος μεσα και απο τη μια χαιρομαι που μπορω να τον βλεπω και να τον ακουω αλλα απο την αλλη στεναχωριεμαι που δεν τον εχω πλεον κοντα μου. Να μπορουσα μονο να τον ειχα εδω κοντα μου ενα λεπτο, να τον αγκαλιασω και να του πω ποσο τον αγαπαω...
Εδω να πω οτι ο λογος που τον ονειρευτηκα εξαρχης ειναι υποθετω ο εξης:
Τους τελευταιους μηνες ημουν Αμερικη, οπου ειχε παει περιπου στα 50 του ο παππους μου με την οικογενεια του μεταναστες. Ζουσα στο σπιτι που ζουσε και αυτος, ο θειος μου μου ελεγε συνεχως ιστοριες για αυτον ενω συγγενεις και φιλοι του εκει μου λεγαν ποσο πολυ του μοιαζω.Εχω και το ονομα του... Πιστευω οτι ολα αυτα με επηρεασαν.
Το περιεργο ομως της υποθεσης ειναι αυτο: Πανε 16 χρονια απο τοτε που εχει πεθανει...Ειναι φυσιολογικο να νιωθω τωρα κατι τετοιο;Μηπως πενθω τωρα επειδη τοτε σαν μικρο παιδι δεν πενθησα οπως επρεπε;