'ΜΗΠΩΣ' συγγραφεις: Μαργαρίτα Καραπάνου,Φωτεινή Τσαλίκογλου.
ακούω τις δικές σας προτάσεις:)))
Printable View
'ΜΗΠΩΣ' συγγραφεις: Μαργαρίτα Καραπάνου,Φωτεινή Τσαλίκογλου.
ακούω τις δικές σας προτάσεις:)))
ο δρόμος ο λιγότερο ταξιδεμένος, Σκοτ πεκ
Ο ΛΥΚΟΣ ΤΗΣ ΣΤΕΠΑΣ
Ερμαν Έσσε
και άλλα πολλά:-)
>Ναι - Μαργαρίτα Καραπάνου [μια μανιοκαταθλιπτική ιστορία γραμμένη κατά τη διάρκεια νοσηλείας της συγγραφέως]
>Η κόρη της Ανθής Αλκαίου - Φωτεινή Τσαλικόγλου [η ζωή μιας βαριά καταθλιπτικής μητέρας μέσα από τα μάτια της ανήλικης κόρης της]
υγ: από το \"μήπως\" θυμάμαι την απόπειρα αυτοκτονίας της μαργαρίτας και την ιστορία με τα δυο παράθυρα της φωτεινής. καλοδουλεμένο βιβλίο.
\"Κοντα στον Ουρανο\" της Αϋν Ραντ,
\"Το εργοσασιο των μολυβιων\" της Σωτης Τριανταφυλλου,
\"Ο Θεος των Μικρων Πραγματων\" της Αρουντατι Ροι
όντως rapsssodos συγκλονιστική η σκηνη αυτή με την απόπειρα της μαργαριτας και ακρως συγκινητική η διασωση της από τον σοφερ της μητερας της!
από τα λόγια της φωτεινής πιο πολύ με αγγιξε η φραση
\'\'η ζωή όσο σκατά και να είναι,είναι το μονο που εχουμε\'\'
όσο για \'την κόρη της ανθής αλκαίου\' το διαβαζω αυτές τις μέρες και με έχει συγκλονίσει ;)))
\"Ο Άγιος της Μοναξιάς\"
Ιωάννα Καρυστιανη
προτείνω να μην αναφέρουμε μόνο τους τίτλους των βιβλίων αλλά να βάζουμε έστω και μια πρόταση για το τι περιέχουν... ίσως και για το γιατί μας άγγιξαν...
υγ.α: ιωάννα, αν και δεν θυμάμαι πως τελείωνε το βιβλίο της φωτεινής, θυμάμαι όμως πως προς το τέλος ήμουν έτοιμος να βάλω τα κλάματα...
υγ.β: όσο για τη μαργαρίτα τη νοιώθω να μιλάει σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι μου- και αυτό το κομμάτι μπορεί και να το αγγίζει και να το διεγείρει και να το ανακουφίζει...
λοιπον να πω κι εγω γιατι με αγγιξαν αυτα τα βιβλια.
Το \"κοντα στον ουρανο\" με διδαξε τι σημαινει \"θελω\" και τι σημαινει εγωισμος.
Το \"εργοστασιο των μολυβιων\", με συγκινησε πολυ, τοσο η ιστορια όσο και το γεγονος ότι γραφτηκε πανω σε αληθινα γεγονοτα.
Ο \"Θεος των μικρων πραγματων\" ανοιγει τους οριζοντες της αγαπης και του ερωτα, δενοντας τα συνδεοντας τα πολλες φορες αρρηκτα.τι μπορει να ειναι ο ερωτας, τι να τον προκαλεισει, ποσα ειδη αγαπης υπαρχουν,ποσο παραδοξος μπορει να ειναι ο ερωτας που προκυπτει απο αμοιβαια αγαπη/αμοιβαια θλιψη, και ποσο ανεκπληρωτα και τραγικα μπορουν να καταληξουν τοσα συναισθηματα.... \"...μονο που για αλλη μια φορα καταπατησαν τον Νομο της Αγαπης.Που κανονιζει Ποιος πρεπει να Αγαπηθει.Και Πως.Και Πόσο...\". Η συγγραφεας εχει εναν υπεροχο τροπο γραφης, ειναι εξωτικη και συγκλονιστικη, μαγευτικη σαν την αγαπη.Αυτο το βιβλιο θα ηθελα να το ειχα γραψει εγω...
με άγγιξαν όλα τα βιβλία του IRVIN YALOM, ιδιαίτερα το όταν \"Εκλαψε ο Νίτσε\" ΄γίνονται τρομέρες συζητήσεις ανάμεσα στο ψυχολόγο και τον Νίτσε για πράγματα και καταστάσεις που βασανίζουν όλους μας, το τέλος ήταν καταπληκτίκο. Το \"Ναι\" της Καραπάνου με τρόμαξε, οχι οτι δεν μου άρεσε άπλα έχει μια αμεσότητα η γραφή της που ένιωσα οτι ήμουν στο μυαλό της ηρωίδας και τρομοκρατήθηκα. Ενα άλλο βιβλίο που ξεχωρίζω είναι του Αντριου Σόλομον, «Ο δαίμων της μεσημβρίας. Μια ανατομία της κατάθλιψης», είναι μια μελέτη πάνω στην κατάθλιψη, ενδιαφέρουσες αναφορές στην ψυχανάλυση, στη φιλοσοφία, την ιστορία αλλά και τη λογοτεχνία, αυτό το βιβλίο με έκανε να αντιληφθώ πολλά πράγματα για την κατάθλιψη που πραγματικά αγνοούσα. Ενα παλιό αλλα αγαπημένο βιβλίο είναι ο ¨Γλάρος Ιωαναθαν Λιβινγκστον\" ένας μικρούλης γλάρος δίνει σοφά μαθήματα ζωής. Εχω και άλλα αγαπήμενα βιβλία που λίγο ή πολύ με έχουν αγγίξει, γενικά τα βιβλία είναι η μεγάλη μου αγάπη...
κατω απο το ηφαιστειο-Μαλκομ Λοουρυ
και ο μικρος πριγκηπας :)
η ψυχή στην χώρα των πραγμάτων-Φωτεινή Τσαλίκογλου
ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ-ΝΤΟΝΑ ΟΥΙΛΙΑΜΣ
ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ-Η ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΝΟΣ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ ΓΕΜΑΤΗ
ΜΟΝΑΞΙΑ.....
\'Περηφανη καρδια\' της Περλ Μπακ:
\"Η Σουζάνα ειναι διαφορετικη απο τα αλλα κοριτσια..\" αλλα εχει βρει τον τροπο να προστατευσει τη μοναδικοτητα της και να προσεγγισει την πληρωση εστω κι αν αυτοκαταδικαζεται στη μοναξια, γιατι \"και η χαρα, και ο πονος, και η αγάπη, και η απώλεια.. όλα είναι ζωη, ολα ειναι πηγη δημιουργιας\"
\'Η μοναξια ειναι απο χωμα\' της Μαρως Βαμβουνακη:
Οταν ο πονος του ανεκπληρωτου ερωτα γινεται εφαλτηριο στην αναζητηση του εαυτου μας.. και της συγχωρεσης,
η μοναξια μπορει να μας οδηγησει στον παραλογισμο.. ή την αυτοπραγματωση.
\'Λουλουδια στον Ανεμο\', ΄Λουλουδια στη σοφιτα\', \'Λουλουδια κι αγκαθια\', και \'Λουλουδια του χθες\' της Βιρτζινια Αντριους:
Η τραγικη ιστορια μιας ανοσιας αγαπης που πηρε αλλα μονοπατια και συμπαρασυρει ολη την οικογενεια στην παρανοια.. Ο αναγνωστης ακροβατει αναμεσα στη φρικη και στην κατανοηση
Ειμαι Λουντεμηστης και λατρεύω οτι εχει γραψει ο μεγας αυτος ανθρωπος - Το Ρολόι του Κόσμου Χτυπά Μεσάνυχτα και το Ενα παιδι μετρα τ\'αστρα να τα εχω διαβασει απο 2 φορες .
Αναφορά στον Γκρέκο του Καζανζακη και ο Χρηστος ξανασταυρωνετε ....Χρηστούλη μου, χαμένη πήγε η θυσία σου , 2000 χρόνια πέρασαν και ακόμα σε σταυρώνουν ως πότε θεέ μου ως πότε …
ΜΑΡΤΙΝ ΗΝΤΕΝ - Tζακ Λοντον
Την Φαραμα των Ζωων μην ξεχασω του Τζωρτζ Όργουελ
\" Η Βραδύτητα\" Κούντερα
Ήταν ωραίο το άρωμα. Η ταινία δεν νομίζω ότι έπιασε το feeling που σου έβγαζε το βιβλίο. Είναι πάρα πολύ περιγραφικός ο ziskind (ευτυχώς που έγραψες το όνομα γιατί δεν θα το θυμώμουνα με τίποτα!) Στο τέλος, όσο γκααα και να ακούγεται αυτό, έγινε λόγω μεγάλης αγάπης αυτό που έγινε. Σίγουρα υπάρχει αλληγορία εκεί...
Σάββατο βράδι στην άκρη της πόλης, τριανταφύλλου
Εχω διαβασει παρα πολλα αλλα ενα απο τα καλυτερα για μενα ηταν:
το αρωμα.τζειν ευρ,τα σταφυλια της οργης,μαγικο βουνο,αθλιοι,εγκλημα και τημωρια και εραγκον.
εχω διαβασει αλλα 200 παρομοια.τα βραδια δεν κλεινω ματι αν δεν διαβασω 15 σελιδες απο καποιο βιβλιο.
Τα Μαύρα Φεγγάρια του Ερωτα : Πασκαλ Μπρυκνερ -Εξαιρετικο
Η Αγνοια: Μιλαν Κουντερα -Επισης:)
Συμφωνώ για Τα Μαύρα Φεγγάρια του Έρωτα, είναι εξαιρετική και η ταινία του Πολάνσκι. Ενώ για Το Άρωμα που αναφέρεται παραπάνω, είχα διαβάσει το βιβλίο πριν από πάρα πολλά χρόνια και με είχε γοητεύσει....η ταινία όμως ήταν μια απογοήτευση.
Το Μαύρα φεγγάρια του έρωτα ήταν ό,τι πιο αρρωστημένο έχω δει
Τα Μαυρα Φεγγάρια του Έρωτα για μενα ειναι ενα πολυ ομορφο δοκιμιο στον ερωτα....Μαρίνα, την ταινια δεν την ειδα ομως. Αλεξανδρε πληροφοριακα, το θέμα του βιβλιου δεν ειναι οι οποιες διαστροφες....ειναι απλα η αφορμη για την \"ανατομια\" μιας σχεσης....
Ακριβώς....και η ταινία το ίδιο, εξαιρετική μεταφορά του βιβλίου με \'λυτρωτικό\' τέλος. Σοφία, μπορείς να δεις ένα πολύ καλό review της ταινίας στο http://www.culturecourt.com/F/Noir/BitterMoon.htm
ο μικρος πριγκηπας... του a.de s-exupery
...η συνειδητοποιηση του να ειναι κανεις υπευθυνος για το δικο του τριανταφυλλο...
Το Υπόγειο - Ντοστογιέφσκι
βιβλία που μου άρεσαν είναι λίγα, συγγραφείς που με \'χουν κερδίσει ναί.
δεν θα αναφερθώ στο τελευταίο που διάβασα.. ήταν απ\'την ψυχή βγαλμένο κ με κανε να το λατρέψω, αλλά θα αναφερθώ στο συγγραφέα που με έκανε να αγαπήσω το βιβλίο, Μ. Καραγάτσης, πως ένας άνθρωπος έγραψε πριν 50 χρόνια βιβλία που δείχνουν την ζωή του σήμερα σε άλλη γενιά.
και η Πατρισια Κονγουελ ειναι καλη(σκαρπετα)
Άντε σοφάκι δες τη ταινία να \"λυτρωθείς\" κι εσύ.
Αφού σου άρεσε το βιβλίο θα σ\' αρέσει κι η ταινία.
Κι εις ανώτερα.
Σ ευχαριστώ πολυ για την υποδειξη...μονο που δεν βγαζω έτσι συμπεράσματα. Και ούτε βιάζομαι να το κανω...αφηνω στους άλλους τον χωρο κ τον χρονο να με βοηθησουν σ αυτο.
Κ εις ανωτερα κ σε σένα βεβαια!
ΥΓ Ομως μιας κ που βγάζεις τοση επιθετικοτητα απεναντι σ ενα άτομο (στην προκειμενη περιπτωση τη Μαρινα) με το οποιο δε συμφωνεις, δεν εχεις την ιδια οπτικη αν θες σε ενα θεμα, τα παιρνεις σβαρνα ολα, αδιαφορωντας για το τί σου λεει σε οποιοδηποτε άλλο θεμα το ιδιο άτομο. Δεν με αφορά, αλλα αν νομιζεις οτι αυτο σε βοηθάει έχει καλώς.
aytew tiw merew diabazv \"o an8ropos skia \"telio!
http://www.protoporia.gr/product_info.php/products_id/121130
Νομίζω ότι είναι το πιο \"δυνατό\" βιβλίο που έχω διαβάσει. Πραγματική ιστορία, συγκλονιστικές περιγραφές.
Στη σκια της πεταλουδας- Ισίδωρος Ζουργός. Αυτό διάβασα πρόσφατα και μου άρεσε πάρα πολύ. Ιστορικό μυθιστόρημα για τη βόρεια Ελλάδα, τα τελευταία 100-και-βάλε χρόνια, αλλά ταυτόχρονα μυθιστόρημα για τον καθημερινο αγ\'ωνα του κάθε ανθρώπου και \"τη συνάντηση με την προσωπική του αποτυχία και πτώση\" (όπως γράφει σε σημείωμά του ο συγγραφέας).
Μάρεσε παρα πολυ ο τρόπος γραφής, έκφρασης και ύφους.... το συνιστώ ανεπιφύλακτα! (Μόνο που είναι πολύ μεγάλο σε όγκο).
btw τα μαύρα φεγγάρια του έρωτα ήταν απο τα λίγα βιβλία που μ άρεσαν εξίσου και στη΄διασκευή για τη μεγάλη οθόνη. ;)
Η τέχνη της Αγάπης - Έριχ Φρομ
Όπως είπε ο/η anitak
Απο τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει ποτέ είναι \"ο δρόμος ο λιγότερο ταξιδευμένος\" του σκοτ πεκ..
Προσωπικά αυτό το βιβλίο που το συστήνω με έκανε να νιώσω πολύ καλύτερα και γενικά μου άνοιξε έστω ένα μικρό παράθυρο να κοιτάξω διαφορετικά την ζωή. (το αν θα το καταφέρω είναι δικό μου θέμα )
Όπως γράφει απο πίσω :
<<Η αντιμετώπιση και η λύση ψυχολογικών μας προβλημάτων είναι μια επώδυνη διαδικασία, που οι περισσότεροι από μας προσπαθούμε να την αποφύγουμε. Η αποφυγή όμως αυτή καταλήγει σε μεγαλύτερη οδύνη και σε ανικανότητα για πνευματική και διανοητική ανάπτυξη. Βασιζόμενος στην τεράστια επαγγελματική πείρα του, ο ψυχίατρος Δρ Σκοτ Πεκ μας υποδείχνει το δρόμο που θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε για να αντιμετωπίζουμε και να λύνουμε τα προβλήματά μας με τη λιγότερη επώδυνη διαδικασία, και συγχρόνως να φτάσουμε σε ένα ανώτερο επίπεδο αυτογνωσίας. Ο Δρ ΠΕΚ ασχολείται ιδιαίτερα με τη φύση της αγάπης στις ανθρώπινες σχέσεις: πως να αναγνωρίζουμε την πραγματική αρμονία, πως να διακρίνουμε την εξάρτηση από την αγάπη, πως να αποκτήσουμε ατομικότητα, πως να ευαισθητοποιηθούμε ως γονείς. Το βιβλίο του \"Ο δρόμος ο λιγότερος ταξιδεμένος\" είναι, για μια σειρά χρόνια, το πρώτο μπεστ-σέλερ του είδους του στις Η.Π.Α., και στις άλλες αγγλόφωνες χώρες. Με αξιοθαύμαστο τρόπο ενσωματώνει παραδοσιακές ψυχολογικές και πνευματικές καταστάσεις.Το αποτέλεσμα μας δίνει ένα βιβλίο που μπορεί να μας μάθει πως να αγκαλιάζουμε την πραγματικότητα και να αποκτήσουμε την απαραίτητη γαλήνη και πληρότητα στη ζωή μας.>>
Υπάρχουν 3 βιβλία
1) ο δρόμος ο λιγότερος ταξιδευμένος
2)ο δρόμος ο λιγότερος ταξιδευμένος συνεχίζεται
3)πέρα απο τον δρόμο τον λιγότερο ταξιδευμένο
Έχω διαβάσει το 1 και μόλις αγόρασα το 2..
1.o mikroς πριγκιπας
2.ο ξενος-καμυ απλα υπεροχο!
the secret-Rhonda Byrne
http://www.protoporia.gr/product_info.php/products_id/295295
Quote:
Originally posted by dead_can_dance
κατω απο το ηφαιστειο-Μαλκομ Λοουρυ
και ο μικρος πριγκηπας :)
σαφωωωωσ ο μικροσ πριγκιπασ...
the secret..........
και 3 βιβλια του χορχε Mπουκαι ( Jorge Bucay)
με αυτη την σειρα...
ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ
Περιγραφή:
(Δεν μπορώ\" του είπα. \"Δεν μπορώ!\"
\"Σίγουρα;\" με ρώτησε αυτός.
\"Ναι. Πολύ θα ήθελα να μπορούσα να σταθώ μπροστά της και να της πω τι νιώθω... Ξέρω, όμως, ότι δεν μπορώ.\"
Ο Χοντρός κάθισε σαν τον Βούδα πάνω σ\' εκείνες τις φριχτές μπλε πολυθρόνες του γραφείου του. Χαμογέλασε, με κοίταξε στα μάτια και, χαμηλώνοντας τη φωνή όπως έκανε κάθε φορά που ήθελε να τον ακούσουν προσεκτικά, μου είπε:
\"Να σου πω μια ιστορία...\"
Και χωρίς να περιμένει να συμφωνήσω, ο Χόρχε άρχισε να αφηγείται.
Ο Ντεμιάν είναι ένας ανήσυχος νεαρός φοιτητής που προσπαθεί να ανακαλύψει τον εαυτό του. Οι αναζητήσεις του τον κατευθύνουν στον \"Χοντρό\", έναν πολύ ιδιόρρυθμο ψυχαναλυτή που τον βοηθά να αντιμετωπίσει τη ζωή και να βρει απαντήσεις στα ερωτήματά του με έναν τρόπο πολύ πρωτότυπο: σε κάθε συνάντηση, του διηγείται από μία ιστορία, κλασική ή μοντέρνα, \"ανατολίτικη\" ή \"δυτικότροπη\", που πηγάζει από τη λαϊκή προφορική παράδοση ή απευθείας από τη φαντασία του \"Χοντρού\". Οι ιστορίες αρχίζουν να λειτουργούν ως παραβολές, και ο Ντεμιάν κατασιγάζει τις αγωνίες και τις ανασφάλειές του, ωριμάζοντας μάλλον, παρά βρίσκοντας \"έτοιμες λύσεις\" και \"συνταγές ευτυχίας\"... Οι σχέσεις μεταξύ θεραπευτή και θεραπευομένου δεν είναι -ούτε αυτές- συμβατικές και αναμενόμενες. Καβγάδες, διαφωνίες, συμπάθεια, αντιπάθεια, μίσος και αγάπη αφήνονται ελεύθερα να εκφραστούν, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο δύο μοναδικούς λογοτεχνικούς ήρωες με σάρκα και οστά, προσφιλείς και οικείους στον αναγνώστη. Καμία σχέση εδώ με το στερεότυπο του ψυχαναλυτικού ντιβανιού και του οριζοντιωμένου πάσχοντος. Ο διάλογος και η ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων, διανθισμένος με εξαιρετικές αφηγήσεις ιστοριών, τοποθετούν το \"Να σου πω μια ιστορία\" στην κατηγορία των λογοτεχνικών βιβλίων, ασχέτως εάν, παγκοσμίως, τοποθετείται κάτω από την ετικέττα: \"Βιβλία αυτογνωσίας και αυτοβοήθειας\".)
βασικα ειναι ενασ ψυχοθεραπευτησ που λεει σουπερ ιστοριεσ-παραμυθια.....ωσ απαντιση στα προβληματα του ασθενη του.. τα αγαπησα καιτα τρεια...εχει παρα πολυ απλη γλωσσα...
και τα αλλα δυο..
ΒΑΣΙΣΟΥ ΠΑΝΩ ΜΟΥ (οπου Ο ηρωασ ειναι πλεον 40 ετων και οχι...γυρω σρα 20 οπωσ στο πρωτο βιβλιο)
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙΣ (ακριβωσ αυτο...)
να και το καινουριο του....αυτεσ τισ μερεσ θα το παρω..και θα σασ πω!
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΕΞΑΡΤΗΣΗΣ
(Περιγραφή:
\"Ασφαλώς, αν είχαμε την τύχη να μας \"πέσουν\" γονείς υποστηρικτικοί, τότε έχουμε το πλεονέκτημα ότι από μικροί πήραμε ωφέλιμα μηνύματα:
\"Μπορείς να είσαι αυτός που είσαι.\"
\"Μπορείς να σκέφτεσαι αυτό που σκέφτεσαι.\"
\"Μπορείς να αισθάνεσαι αυτό που αισθάνεσαι.\"
\"Μπορείς να παίρνεις τα δικά σου ρίσκα.\"
\"Θα πρέπει μόνος σου να ψάξεις να βρεις αυτό που χρειάζεσαι, γιατί αυτό σημαίνει μεγαλώνω, είμαι ώριμος και αυτοεξαρτώμενος.\"
Αυτά τα προνομιούχα παιδάκια πηδούν μόνα τους από το τραμπολίνο και βουτάνε στη ζωή από ένα σημείο ευνοϊκό.
Βέβαια, δεν έχει όλος ο κόσμος τέτοια τύχη.
Όσοι, λοιπόν, δεν ήταν τόσο τυχεροί, θα χρειαστούν κάποιον να τους βοηθήσει, έστω κι ένα βιβλίο σαν αυτό.\" )