Αμαρτίες γονέων παιδεύουσιν τέκνα
Καλημέρα σε όλους σας!
Ολως τυχαίως ψάχνοντας για κάτι στο διαδίκτυο «έπεσα» πάνω στο φόρουμ του οποίου οι συζητήσεις μου φάνηκαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και έτσι αποφάσισα να μπω και εγώ στην παρέα σας.
Υπάρχουν πολλά που θα ήθελα να συζητήσω και να μοιραστώ μαζί σας. Ας κάνω την αρχή λοιπόν με το εξής ερώτημα (για το οποίο θα ζητήσω προκαταβολικά συγνώμη αν έχει ξανατεθεί στο παρελθόν).
Η καταγωγή μου είναι από πατέρα Ελληνα και μητέρα Ολλανδέζα. Οι συγκρούσεις μεταξύ τους ήταν καθημερινές είτε λόγω διαφορετικής νοοτροπίας είτε λόγω άλλων θεμάτων και έτσι από μικρό παιδί μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον όχι και τόσο ήρεμο. Δυστυχώς στην εφηβεία μου τα προβλήματα οξύνθηκαν με την μητέρα μου να καταφεύγει στον αλκοολισμό ως λύση και έπειτα λόγω χρόνιας ασθένειας να παθαίνει υποτροπή και από τότε και επί σειρά ετών να αλλάζει εντελώς ως προσωπικότητα συν του ότι ως μοναχοπαίδι είχα την «ευθύνη» να την προσέχω εγώ τις ώρες που βρισκόμουν στον σπίτι μιάς και ο πατέρας μου εργαζόταν για να μας συντηρεί. Επίσης αρνητικό ήταν το γεγονός ότι η μητέρα μου κατηγορούσε τον πατέρα μου ανοιχτά σε μένα από ένα σημείο και ύστερα για όσα της συνέβησαν στην ζωή της αποκαλύπτοντάς μου γεγονότα που κανονικά δεν θα έπρεπε να γνωρίζω και τα οποία μόνο καλό δεν μου κάνανε... Πέρασαν πολλά χρόνια βέβαια από τότε, έκανα έναν γάμο ο οποίος κράτησε 12 χρόνια και από τον οποίο απέκτησα την κόρη μου 6,5 χρονών σήμερα και πριν από 4 χρόνια πήρα διαζύγιο. Στην παρούσα φάση της ζωής μου έχω μία μόνιμη σχέση εδώ και 2 χρόνια σχεδόν, η οποία πολύ σύντομα θα οδηγήσει στον γάμο και είμαι έγκυος στο δεύτερο παιδί μου. Επειτα από πολλά χρόνια εσωτερικής αναζήτησης η οποία ειδικά μετά το διαζύγιό μου έγινε εντονότερη και η οποία με οδήγησε πριν από 6 μήνες να ζητήσω και την υποστήριξη κάποιας ψυχολόγου και έχοντας αντιμετωπίσει και κάποιες όχι και τόσο όμορφες καταστάσεις κατά την διάρκεια της 2ετούς μου σχέσης με τον τωρινό μου σύντροφο κατέληξα στο (προφανές) συμπέρασμα πως όντως οι αμαρτίες γονέων παιδεύουσιν τέκνα που έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Πολλά από τα απωθημένα που μου δημιουργήθηκαν από την κακή σχέση μεταξύ των γονιών μου, την έλλειψη επικοινωνίας που είχα με τον πατέρα μου και της υπερβολικής μου λατρείας με την μητέρα μου με έκαναν επί σειρά ετών να μην εμπιστεύομαι τους άντρες γενικότερα και να μην επιτρέπω σε κανέναν που θα μπορούσε να με πλησιάσει να με πληγώσει ή τουλάχιστον αν τον άφηνα να μην με πληγώσει τόσο ώστε να μην μπορώ να λειτουργήσω. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γίνω πολύ καχύποπτη και να μην συγχωρώ εύκολα λάθη ενώ από την άλλη με έκανε πολύ απαιτητική σε εκείνα που ζητούσα από μία σχέση και ορισμένες φορές πολύ χειριστική. Πλέον έχω αρχίσει να καταλαβαίνω τι συμβαίνει όμως είναι φορές που δυσκολεύομαι πραγματικά πολύ να το ελέγξω με την λογική. Εχει συμβεί σε κάποιον από σας κάτι παρόμοιο και αν ναι τι κάνετε εσείς που να σας βοηθάει να το αντιμετωπίζετε με θετικό τρόπο;