Originally Posted by
Lou!
ξυπνήσαμε!!!!
για να καταλάβω, ποια είναι η διαφορά μιας ουσίας χημικής ένωσης που ονομάζεται φάρμακο από μια ουσία χημική ένωση που ονομάζεται βιταμίνη ή συμπλήρωμα διατροφής;
εγώ από το μάθημα της χημείας ξέρω 3-4 πράγματα:
και τα μεν και τα δε είναι χημικές ενώσεις. απλά τα μεν παρασκευάζονται τεχνητώς στο εργαστήριο, ενώ τα δε ή τα παίρνουμε κατ ευθείαν από τη φύση ως μαντζούνια, ή τα παίρνουν από τη φύση και υφίστανται μερική επεξεργασία, πχ η βαλεριάνα που είναι μαντζούνι και την κάνουν ταμπλέτες.
και τα μεν και τα δε έχουν κάποιο θεραπευτικό έυρος. αν είσαι κάτω από το θεραπευτικό εύρος δεν σε πιάνουν, αν είσαι πάνω από το θεραπευτικό εύρος μπορεί μια ουσία, είτε λέγεται "φάρμακο", είτε λέγεται "βότανο" να είναι τοξική για τον ανθρώπινο οργανισμό.
και τα "φάρμακα" και τα "μαντζούνια" έχουν ωφέλη και παρενέργειες.
επίσης τα θεραπευτικά αποτελέσματα κάθε φαρμάκου ή βιταμίνης ή συμπληρώματος, οπως και οι παρενέργειες, αλλά και η τοξικότητα, εξαρτώνται όχι μόνο από την ουσία και τη δοσολογία, αλλά και από την αλληλεπίδραση της ουσίας με τον κάθε οργανισμό.
πχ το λίθιο που είναι μέταλλο και χρησιμοποιείται ως ψυχοφάρμακο μπορεί να κάνει βλάβες στα νεφρά σε κάποιους ασθενείς που έχουν ευπάθεια με τα νεφρά τους, αλλά και η νιασίνη ή το τάδε βοτάνι μπορεί να κάνει κάποιο άλλο πρόβλημα σε κάποιον οργανισμό που είναι ευπαθής σε κάποια παράμετρο που την επηρεάζει το βοτάνι.
εμένα ο θείος μου κόντεψε να πεθάνει όταν ήταν μικρός επειδή έφαγε... κεράσια! μετά έμαθε ότι ήταν αλλεργικός στα κεράσια και έκτοτε δεν τρώει κεράσια, διότι για αυτόν το κεράσι είναι ουσία δηλητηριώδης.
η μάνα μου δεν έχει ένα έζυμο, τη λακτάση, και αν πιει γάλα διαταράσσεται όλο το γαστρεντερικό της. για αυτήν το γάλα είναι ουσία πολύ προβληματική.
γι' αυτό και τα φάρμακα τα παίρνουμε με επίβλεψη γιατρού και πότε πότε κάνουμε εξετάσεις αίματος να δούμε μήπως επηρεάζουν στραβά κάποιο όργανο κλπ.
στα συμπληρώματα διατροφής υπάρχει ο επιπλέον κίνδυνος ότι δεν υπάρχει έλεγχος για την παραγωγή τους. οι εταιρείες μπορούν να τα κυκλοφορούν χωρίς να είναι υποχρεωμένες να έχουν κάποιες εγκρίσεις, όπως είναι υποχρεωμένες οι φαρμακευτικές. οπότε πάιρνες χάπι βαλεριάνας και δεν ξέρεις και αν είναι χάπι βαλεριάνας η σκόνη από ποντίκι. επίσης όταν παίρνεις τα μαντζούνια κατ' ευθείαν από το βουνό, δεν ξέρεις καν τι δόση παίρνεις!