Το τέλος μιας σχέσης που λέγαμε πως θα κρατήσει για πάντα...
Ερωτευτήκαμε όταν ήμασταν νέοι. Εγώ στα δεκαεννιά και αυτή στα δεκαέξι. Μείναμε μαζί έξι χρόνια. Εδώ και έναν μήνα η σχέση μας τελείωσε από δική της... πρωτοβουλία. Με απάτησε και το ανακάλυψα. Δεν επιδίωξε επανασύνδεση. Προσπαθώ να καταλάβω. Όχι τους λόγους, μα την λογική των επιλογών μας.
Ήμασταν ένα πολύ ταιριαστό ζευγάρι και τα νέα τόσο της απιστίας όσο και του χωρισμού μας ήταν για τον κύκλο των γνωστών μας κεραυνός εν αιθρία. Σε λίγους μήνες σχεδιάζαμε να φύγουμε μαζί στο Εξωτερικό για να συνεχίσουμε τις σπουδές μας και να κτίσουμε μετέπειτα την ζωή μας εκεί. Φαινόταν πως τελευταία αντιμετωπίζαμε προβλήματα, για τα οποία ποτέ δεν μιλήσαμε, αν και εγώ πάντα προσπαθούσα. Συχνά της έλεγα «δεν μου μιλάς, μίλησέ μου, πες μου, πότε θα μάθω τι κρύβεις στο μυαλό σου;», μα πάντα εκείνη κρατούσε τα προβλήματά της και τις σκέψεις της κρυφές. Πάντα ζήλευε και κάποτε με έφερνε σε δύσκολη θέση. Από πλευράς μου ποτέ δεν είχα κοιτάξει άλλη κοπέλα και το θεωρούσα αδιανόητο να προδώσω την πίστη που μου έτρεφε. Αδιανόητο θεωρούσα και το να με προδώσει αυτή. Πάντα με διεκδικούσε και με κατηγορούσε ότι δεν την διεκδικώ εγώ και πως δεν την θέλω. Στην αρχή το θεωρούσα χαριτωμένο, μα προς το τέλος ακατανόητο. Δεν είχα μάτια για άλλη... Καποιες φορές ένιωθα πως είχα κουραστεί και εγώ μαζί της. Ήταν φορές που σκεφτόμουν να την αφήσω και να βρω κάποια που θα μου ταιριάζει περισσότερο, μα πάντα έδιωχνα αυτές τις σκέψεις. Το θεωρούσα αδιανόητο να της κάνω κάτι τέτοιο. Έλεγα "μα τι λες;! Θα το κάνεις αυτό στην Χ σου;" Τον τελευταίο χρόνο είχα χάσει το ενδιαφέρον μου και την παραμελούσα. Αφιέρωνα πολύ περισσότερο χρόνο στις δικές μου υποθέσεις παρά σε αυτήν και με εκνεύριζε κάθε της κίνηση. Αυτή πίστευε πως ντρεπόμουν για αυτή. Συχνά της έλεγα πως φουσκώνω από υπεριφάνεια όταν την έχω δίπλα μου.
Γνώρισε κάποιον και άρχισε να μιλά τηλεφωνικά μαζί του και λίγο πριν μάθω όλη την ιστορία, κοιμήθηκε μαζί του. Μετά γύρισε σε εμένα λέγοντας μου πως η σχέση μας έχει βαλτώσει και πως θέλει να την αλλάξουμε και πως δεν θέλει να με χάσει. Πως μ’ αγαπά πιο πολύ από οποιονδήποτε άνθρωπο στον κόσμο και θα πεθάνει αν με χάσει. Έλεγε συνέχεια πως δεν την θέλω, δεν την φιλώ, δεν την υπερασπίζομαι, δεν ενδιαφέρομαι για αυτήν. Ίσως να ήταν και έτσι... Όταν, λίγο καθυστερημένα, συμφώνησα ― κλαμένος ― να προσπαθήσουμε και της είπα πως είμαι τρελός για αυτήν, μου ζήτησε χρόνο. Μετά από λίγες μέρες έμαθα πως με είχε απατήσει και πως το σύντομο ειδύλλιό της είχε τελειώσει, μα πως δεν ήταν πια ερωτευμένη μαζί μου. Το διάβασα σε κάποιο μήνυμα που είχε στείλει σε μια φίλη της, όταν ψαχούλεψα το κινητό της. Μαλώσαμε πολύ άσχημα. Από πλευράς μου της έδειξα πως τελείωσε και αυτή δεν επιδίωξε επανασύνδεση. Μετά από αυτό βρεθήκαμε μαζί δύο φορές σε διάστημα δύο εβδομάδων. Φιληθήκαμε, την τελευταία φορά, με πάθος πολλές φορές, αλλά μου είπε ότι δεν είμαι έτοιμος και ότι όταν το ξεπεράσω να την κυνηγήσω εγώ. Πως κουράστηκε τόσα χρόνια να με διεκδικεί αυτή. Την επόμενη μέρα έμαθα πως πήγε και βρήκε τον άλλον, που μένει σε άλλη πόλη και πέρασε μαζί του μια εβδομάδα. Μπορείτε να φανταστείτε τη πλήγμα ήταν αυτό για τον ανδρισμό μου... Ειδικά όταν την περίοδο που μου ζητούσε χρόνο, μου έλεγε πως δεν μπορεί συνευρίσκεται για λίγο καιρό μαζί μου ερωτικά. Μιλήσαμε μια φορά έκτοτε, μετά από δυο εβδομάδες, με δική μου πρωτοβουλία. Μου είπε πως πάντα ένιωθε κατώτερή μου και πως είχε καταλάβει πως δεν μπορούσε να με κάνει ευτυχισμένο. Μου είπε πως είναι ράκος και της λείπω κάθε μέρα αλλά πως δεν γίνεται να βάλουμε προστιγμήν στην άκρη τα λάθη μας και να είμαστε μαζί, πως είναι νωρίς. Νομίζω πως συνεχίζει να είναι με τον άλλον και αυτό με πονά. Έχω χάσει το ενδιαφέρον μου για το οτιδήποτε και εξακολουθώ να την θεωρώ την πιο όμορφη και γλυκιά κοπέλα που είχα γνωρίσει ποτέ. Έκανα πολλά λάθη, την θεωρούσα δεδομένη. Αυτή δεν μου μίλησε ποτέ για τα συναισθήματά της και προτίμησε να συνάψει παράλληλη σχέση με κάποιον διανοητικά και εμφανισιακά κατώτερό μου. Το εν λόγω άτομο το είχα γνωρίσει. Από την αρχή μου είχε κάνει αρνητική εντύπωση.
Τώρα πιστεύω πως δεν θα ξαναγνωρίσω κάποια που θα μου αρέσει περισσότερο από αυτήν. Η αυτοεκτίμησή μου έχει καταρρακωθεί. Δυσκολεύομαι να ξεχάσω τη ζωή που ζούσαμε και σχεδιάζαμε. Φοβάμαι την μοναξιά. Η σχέση μας είχε πολύ πάθος και αγάπη και έρωτα, ειδικά τα τέσσερα πρώτα χρόνια. Μεγαλώσαμε μαζί. Λίγες βδομάδες πριν μπλέξει μαζί του, το σεξουαλικό της πάθος ήταν αμείωτο. Λίγες εβδομάδες μετά δεν ήθελε να έχουμε σεξουαλική επαφή. Πως σταματά τόσο γρήγορα η ερωτική έλξη για κάποιον; Σεξουαλικά προβλήματα δεν είχαμε ποτέ, τουναντίον. Πως μπορείς και βγάζεις έτσι εύκολα κάποιον από την ζωή σου. Γίνεται να μένεις με κάποιον που σου αρέσει υπερβολικά, μα που πλέον αντιμετωπίζετε προβλήματα επικοινωνίας και κατανόησης; Φταίμε και οι δύο... Ποτέ δεν φταίει μόνο ένας. Μα νιώθω πως τρελαίνομαι όταν σκέφτομαι πως ίσως όλα τα προκάλεσα εγώ... Οι δικοί μου άνθρωποι μου λένε πως καλά κάνω και αναγνωρίζω τα λάθη μου, μα πως από ένα σημείο και μετά, προσπαθεί να μου φορτώσει ενοχές... Ήταν ο άνθρωπος που ερωτεύτηκα σφοδρότερα στη ζωή μου... Φυσικά, ποτέ δεν σταμάτησα να της δείχνω την αγάπη μου και πόσο πολύ την θέλω. Απλά κατά την τελευταία περίοδο ήμουν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση λόγω πανεπιστημιακών υποχρεώσεων και άγχους για την ευόδωση των σχεδίων μας... Αυτή μου λέει πως ποτέ δε θα ερωτευτεί άλλον άνδρα τόσο δυνατά. Αυτό μου το έλεγε κλαίγοντας και πριν μάθω για την απιστία της, όταν ήδη με είχε απατήσει και μου ζητούσε χρόνο... Δεν μπορώ να την μισήσω... Νομίζω πως αρχίζω να μισώ τον εαυτό μου για το ότι δεν της έδινα παρά ψίχουλα αγάπης και προσοχής... Δεν μπορώ να σταματήσω να με κατηγορώ... Μα δεν γίνεται να αναθερμάνεις έναν έρωτα που έχει σβήσει... Πονάω που δεν προσπαθήσαμε ποτέ ουσιαστικά... Νομίζω πως τα δικά μου τα προβλήματα και οι ιδεοληψίες σκότωσαν την αγάπη της... Τελικά ποιος είναι το θύμα και ποιος ο θύτης;.. Πως εξηγείται πως μετά από όλο αυτό εγώ ακόμα τρέφω αισθήματα; Λίγο πριν με απατήσει μου έλεγε το πόσο καλός και όμορφος είμαι σύμφωνα τις φίλες της και πόσο τυχερή είναι που με έχει... Που πήγαν όλα αυτά;.. Εγώ τα διέλυσα;
Νιώθω πως δεν θα ερωτευτώ ξανά. Πως καμία γυναίκα δεν θα με επιλέξει. Πως δεν θα ενδιαφερθώ για καμία. Τόσα χρόνια άλλωστε γιατί δεν τράβηξε καμία άλλη την προσοχή μου;.. Νιώθω ένα απέραντο κενό... Σταμάτησαν τα δάκρυα και η οργή προς στιγμήν... Δεν έχασα τον άνθρωπό μου μόνο, μα μια ζωή...
(Συγνώμη για τη μεγάλη έκταση της ανάρτησης, γράψτε μου, αν θέλετε, τις σκέψεις σας.)