Πολύ Άγχος με φοβίες , κρίσεις πανικού κτλ
Καλησπέρα ,
Είμαι νέο μέλος του forum , και ο λόγος που αποφάσισα να γράψω για το πρόβλημά μου είναι γιατί θέλω να το συζητήσω με άτομα που είτε στο παρελθόν έχουν βιώσει κάτι αντίστοιχο ή το βιωνουν τώρα, για να με βοηθήσουν με τρόπους αντιμετώπισης κτλ.καθώς και για να το βγάλω από μέσα μου.
Γενικά είμαι αγχώδης τύπος , και από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου είχα δυο πολύ βασικά προβλήματα , φοβία με το θέμα , μήπως πάθω τίποτα κτλ, καθώς και προσκόληση σε άτομα ή καταστάσεις που με ευχαριστούσαν με αποτέλεσμα κάθε αλλαγή στην ζωή μου να είναι σχεδόν επώδυνη.Πάντα όμως ήταν σε βαθμό που δεν μου έπερνε μεγάλη περίοδο να τα κοντρολάρω.Εκτός από μια φορά πριν από 4 χρόνια που είχα πρόβλημα με τον ύπνο, λόγω τις επιστροφής από τις διακοπές μου.
Τους τελευταίους 7-8 μήνες βρίσκομαι σε μία κατάσταση που όμοια της δεν έχω ξαναβιώσει. Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου ένα χρόνο που χάσαμε από τροχαίο τον αδελφό της γυναίκας μου. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να προσπαθήσω εγώ με κάθε τρόπο να κάνω όσο πιο εύκολη την απώλεια του ,στην συζυγό μου. Μην δουλεύοντας όμως αυτά που ήδη εγώ ένιωθα τότε, θυμό και αρχή δημιουργίας μέσα μου ενός φόβου ότι κάτι μπορεί να ξανασυμβεί . Στον μήνα πάνω χάσαμε και τον παππού μου ( πραγματικά αυτή η απώλεια δεν με πείραξε τόσο και λόγω ηλικίας αλλά και επειδή είχαμε πολυ΄καιρό να τα πούμε) Μετά από λίγο διάστημα παθαίνει ξαφνικά ο αδελφός μίας γνωστής μου , αυτό ήταν από την στιγμή εκείνη κατέρρευσα ψυχολογικά.
Η αρχή των κρίσεων πανικού έγινε ένα απόγευμα που πέρασα μετά την δουλειά από το μνήμα του κουνιάδου μου . Όπως βρισκόμουν στο νεκροταφείο άρχισα να σκέφτομαι ότι μπορεί και εγώ να πάθω κάτι κτλ..... Δεν ήθελε πολύ , μετά από μερικά λεπτά παθαίνω μια κρίση πανικού που εκδηλώνετε με ζαλάδα βουητό στα αυτιά , αίσθημα ότι κάτι με πατάει και ταυτόχρονα σαν να βιώνω ότι χάνομαι λιποθυμάω - πεθαίνω -βγαίνω από το σώμα μου κτλ.... Με τα πολλά καταφέρνω και βγαίνω από το νεκροταφείο βρίσκω ένα αμάξι και ζητάω βοήθεια.... Ακόμα εκείνη την στιγμή φυσικά δεν είχα καταλάβει ότι όλο αυτό είναι πανικός ....άρχισα να το σκέφτομαι στο αυτοκίνητο μέσα που με πήγαινε στο νοσοκομείο. Πράγματι ο γιατρό όταν με άκουσε μου είπε ότι βίωσα κρίση πανικού και με συμβούλεψε να κάνω κάποιες εξετάσεις αίματος μαζί με θυροειδή κτλ....
Έκανα τις εξετάσεις και βγήκαν καλές και ψιλό ηρέμησα για κάποιες μέρες. Λίγο αργότερα άρχισα να έχω ταχυκαρδίες, έκτακτες συστολές , ζαλάδες ,πονοκεφάλους να νιώθω πόλυ έντονα τους χτύπους της καρδιάς (ειδικά στο κρεβάτι) κτλ.
Άρα ξαναμπήκα στο τριπάκι του κάτι έχω. φυσικά περιόρισα τις μετακινήσεις μου από το σπίτι γιατί κάθε φορά που έβγαινε ένιωθα χάλια και ότι μπορεί να πάθω κάτι.Αυτό συνεχίστηκε για καιρό και όλο μεγάλωνε μέσα μου , και εγώ έπεφτα στην παγίδα του.
Άρχισα να μην σκέφτομαι τίποτα άλλο , να μην ευχαριστιέμαι τίποτα ούτε φίλους , ούτε μουσική ούτε βόλτες τίποτα.Και ξεκίνησε το μυαλό μου και μια διαδικασία λίγο περίεργη, ό,τι άσχημο άκουγα το φορτωνόμουν.
Τελικά παραμονή πρωτοχρονιάς ξυπνάω με κρίση πανικού ταχυκαρδία και αρρυθμίες . Πάω στο κέντρο υγείας της περιοχής μου κάνω υπέρηχο και μου λένε ότι δεν βλέπουν κάτι ανησυχητικό αλλά καλό είναι να με δει και ένας καρδιολόγος.
Την ίδια μέρα βρίσκω καρδιολόγο το πρωί και πάω να κάνω υπέρηχο. Ο γιατρός τότε μου είπε ότι αυτό που βλέπει είναι ότι δεν υπάρχει κάποιο παθολογικό αίτιο παρά μόνο αρρυθμίες που προέρχονται από το άγχος και την υπερκατανάλωση του καφέ.Με ρώτησε αν έχω πάρει ποτέ κάποιο ηρεμιστικό και του απάντησα ότι έχω κάνει χρήση ταβόρ πολύ περιστασιακά όταν κάποιες φορές δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Μου είπε λοιπόν ότι θα μου γράψει να έχω σπίτι αν με πιάσει ξανά αυπνία ή πανικός κτλ. Αλλά αν δω ότι αυτό συνεχίζεται να δω κάποιων ειδικό.
Μετά από την συζήτηση μαζί του και την εξέταση , πραγματικά ηρέμησα και πέρασα σχετικά όμορφα τις γιορτές.Όμως αυτό δεν κράτησε πολύ . Αμέσως μετά τις γιορτές άρχισα να έχω έντονες ζαλάδες , πονοκεφάλους, πετάγματα τινάγματα , μουδιάσματα , θολή όραση κτλ. Συμπέρασμα δικό μου ? Κάτι έχω στο κεφάλι ....?!! Φυσικά ,όλα ξεκινήσανε πάλι από την αρχή.Το αποτέλεσμα να επισκεφθώ 2 φορές τα επείγοντα με τους γιατρούς να μου λένε ότι δεν έχω κάτι, και εγώ να μην ηρεμώ.Τελικά βρίσκω έναν νευρολόγο του εξηγώ τι συμβαίνει , με εξετάζει και μου λέει δεν έχεις τίποτα!! Εγώ όμως επιμένω και του λέω ότι θέλω να κάνω μαγνητική για να ηρεμήσω! Όντως την κάνω και βγαίνει καθαρή!!!
Κάπου εδώ αρχίζει η φάση τρία που κρατάει μέχρι σήμερα.... Την ημέρα που πάμε με την γυναίκα μου να πάρουμε την απάντηση της αξονικής με πιάνει τρομερό άγχος .Πέρνουμε την απάντηση , ηρεμώ για λίγο , αλλά για πολύ λίγο.Στον γυρισμό προς το σπίτι παθαίνω κρίση πανικού νιώθοντας πλέον ότι θα σκάση το στήθος μου !!( το κεφάλι πέρασε) Εδώ αρχίζουν και εμφανίζονται και άλλα πράγματα, όπως εξάψεις , δύσπνοια , περιοδική αυπνία και φόβος για τις κρίσεις ότι μπορεί να με πιάσει κάπου και να είμαι αβοήθητος κτλ. Άλλο ένα στοιχείο που εμφανίζεται είναι ότι χάνω την ικανότητά μου να προσαρμόζομαι στις αλλαγές της καθημερινότητας.Δηλαδή αν για παράδειγμα είμαι με φίλους και περνάω καλά και κάποια στιγμή φύγουμε με πιάνει έντονη στενοχώρια γιατί έφυγα , υπερένταση ,και φυσικά αυπνία....(ούτε παιδάκι να ήμουν).
Μέχρι σήμερα λοιπόν βιώνω κρίσεις , πιο αραιά πλέον , αλλά εξακολουθώ να έχω καθημερινά στο μυαλό μου ότι κάτι θα συμβεί με αποτέλεσμα να ζω με μία συνεχή φοβία και να μην απολαμβάνω τίποτα, όπως θα ήθελα.
Για αρχή δεν θέλω να σας κουράσω άλλο. Απλά θα περιμένω να δω αν υπάρχει κάποιος από το φορουμ που θέλει να ξεκινήσουμε μια συζήτηση.
,