Quote:
Originally posted by Aphelia
Νιώθουμε κενό και κατάθλιψη γιατί το μυαλό μας αναζητά τη δημιουργία, την δικαιολόγηση της ύπαρξής μας.
Την αναζητάει και δεν την βρίσκει ! Εκτός ίσως αν πλάσει κάποιον Θεό ή Θεούς !
Ο άνθρωπος μέσα από την εξέλιξη (και εννοώ από φυσιολογικής και ανθρωπολογικής πλευράς) έχει φτιαχτεί για να θέτει ερωτήματα, να μην επαναπαύεται, να παλεύει. Είναι κάτι καθαρά πλασματικό, ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί στο μυαλό μας επειδή έπρεπε να επιβιώσουμε, έχουν αντίκτυπο στη συνέχεια και σε άλλους τομείς.
Τα ζώα νομίζετε έχουν φιλοσοφικές ανησυχίες, τα ενδιαφέρει αν υπάρχει κάποιο βαθύτερο νόημα της ύπαρξής τους; Κι όμως ζουν μια χαρά, χωρίς να αναρωτιούνται γιατί ζούνε, προσπαθούν απλά να επιβιώσουν.
Μου λές οτι έχουμε Θεοποιήσει το μυαλό μας και τις ιδέες που γεννάει?! Οτι είναι απλά ένα ακόμη όπλο επιβίωσης και η επιβίωση είναι ο στόχος?Αρα σαν να μου λες οτι ζούμε για να επιβιώνουμε?!
Και η μοναξιά έχει αξία για τον άνθρωπο επειδή είναι κοινωνικό \"ζώο\", άντε και γιατί η αναπαραγωγή είναι απαραίτητη για τη συνέχεια του είδους. Αν η επιβίωσή μας δεν εξαρτιώταν από την κοινωνικότητά μας τότε δε θα νιώθαμε καμία μοναξιά.
Αυτό που λες για την μοναξιά πολύ μου άρεσε !! Θέλω να το σκεφτώ λίγο !
Λες να γεννιέται μέσα απο τα ενστικτά μας για επιβίωση μόνο αλλα να μην το συνειδητοποιούμε πάντα ?! Για παράδειγμα, νιώθω οτι για να επιβιώσω δεν χρειάζομαι κάποιον , μπορώ να τα καταφέρω μόνη μου (μέχρι να γεράσω τουλάχιστον), παρόλα αυτά αναζητώ την επαφή με τους άλλους και νομίζω οτι το κάνω για να καλύψω ένα συναισθηματικό κενό και υπαρξιακό ταυτόχρονα ! Λες να προέρχεται απο αρχέγονες πρακτικές ?!
Η καταστροφική φύση μας υποβοηθείται από την αίσθηση που έχουμε ότι οι άνθρωποι είναι ξεχωριστοί, άρα ότι έχουμε εξουσία.
Εχουμε πράγματι την αίσθηση οτι είμαστε ξεχωριστοί ! Το ανθρώπινο είδος ! Ακόμα και η θρησκεία αναφέρεται στην ανθρώπινη ψυχή !! Τα ζώα δηλαδή είναι άψυχα? Παράδεισος ή κόλαση δεν υπάρχει για αυτά? Εστω δεν έχουν μυαλό(??) και άρα δεν επιλέγουν αλλά δρούν με το ένστικτο! Αυτο σημαίνει οτι δεν έχουν ψυχή?
Κλειώ, δε μου απάντησες ποιο θεωρείς ότι θα μπορούσε να είναι το νόημα.
Νομίζω οτι πήραμε τη ζωή μας λάθος ! Σαν κοινωνία ! Ισως και γι\'αυτό δυσκολεύομαι να βρώ νόημα! Και του εαυτού μου είμαι κριτής! Τόση κατανάλωση! (Επιβαλλόμενη όμως απο την κοινωνία) Ζωή μακρυά απο τη φύση και εναντίων της φύσης! Ανταγωνιστικές σχέσεις και αποξένωση! Εγωισμός και ατομικισμός ! κ.α. Παραλάβαμε ένα περιβάλλον σε ισορροπία και τώρα ισορροπία δεν υπάρχει ! Δεν βάλαμε μέτρο στον εαυτό μας. Ξεφύγαμε ! Θεοποιήσαμε το ανθρώπινο είδος, αλλά εγώ δεν βλέπω να λειτουργούμε με αρμονία και ευθύνη ! Μόνο με κτητικότητα ! Τι νόημα έχει αυτή τη ζωή? Και μετά το θάνατο τι? Θα μου πείτε απόλαυσε τη ζωή, ζήσε όπως θέλεις και βρές αυτά που θέλεις απο την ζωή ! Οπως είπα δεν βγάζω τον εαυτό μου απ\'έξω ! Και εγώ παρασύρομαι απο τους ρυθμούς και απο τα \'\'ιδανικά\'\'(που μόνο ιδανικά δεν είναι κάποιες φορές) της κοινωνίας μας! Είναι θέμα επιβίωσης,ίσως!
Αυτό που είπα και στο προηγούμενο ποστ αλλά μάλλον δεν το ανέλυσα όπως έπρεπε είναι ότι αυτή η αναζήτηση για νόημα είναι προϊόν της ανθρώπινης σκέψης και αντίληψης και αυτό που θα την ευχαριστούσε θα έπρεπε να ήταν στα μέτρα της. Δηλαδή ψάχνουμε ένα νόημα για να μας απαντήσει στα δικά μας ερωτήματα που έχει δημιουργήσει το μυαλό μας και μόνο κάποιο που μπορούμε να το καταλάβουμε με τις περιορισμένες δυνατότητές μας και συμφωνεί με τις εμπειρίες και τις γνώσεις μας είναι ικανοποιητικό.
Εγώ π.χ. πιστεύω σε κάποιο νοήματα αλλά α) είναι προϊόν της δικής μου σκέψης και παρατήρησης και β) δε νομίζω ότι θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν κάποιον άλλο, αλλά νιώθω μια χαρά με αυτά (άσχετα αν είναι απογοητευτικά)
Πως νιώθεις μια χαρά , αν είναι απογοητευτικά ? Είναι λίγο ασυμβίβαστα συναισθήματα!