Γεια σας κι από εμένα. Είμαι 26 χρόνων και έχω κατάθλιψη. Πηγαίνω σε ψυχολόγο εδώ και λίγους μήνες (μια φορά τη βδομάδα). Τώρα τελευταία ανησυχώ και ντρέπομαι, επειδή φοβάμαι μήπως έχω ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Εξαρχής την υποψιαζόμουν έντονα, αλλά όταν υποψιάζεσαι σχεδόν τα πάντα και εντέλει το μόνο που ακούς είναι κατάθλιψη κάπου αμφιβάλλεις ότι μπορείς να κρίνεις μόνος :) Τώρα όμως συνειδητοποιώ ότι η υπερβολή μου με την καθαριότητα δεν είναι τόσο νορμάλ. Το συνειδητοποίησα αφότου το συζητήσαμε με τον ψυχολόγο (το είχαμε ξανασυζητήσει στις αρχές αλλά δεν επεκτάθηκε). Με λίγα λόγια θέλω τα πάντα να είναι πολύ καθαρά :) να δώσω παραδείγματα:
-θέλω να καθαρίζω και να απολυμαίνω καθημερινά το νεροχύτη της κουζίνας μου.
-κάθε φορά που γυρίζω σπίτι απ' έξω πλένω εκτός από τα χέρια και το πρόσωπό μου επειδή το έχω αγγίξει με βρώμικα χέρια
-πολλές φορές διστάζω να καθαρίσω επειδή δεν ξέρω πώς… δηλαδή κάθομαι και σκέφτομαι πώς πρέπει να το κάνω και αν είναι σωστό ή αρκετό αυτό κλπ…..
Και πολλά, πολλά άλλα αντίστοιχα………………
Γενικώς, έχω πάρα πολλές απαιτήσεις καθαριότητας και πολύ λίγες αντοχές (καταθλιπτική γαρ, ίσως και τεμπέλα). Πέρα του όποιου αισθήματος "σιχασιάς" (που υπάρχει σ' ένα βαθμό), έχω εμετοφοβία αλλά και προβλήματα με το έντερό μου, με αποτέλεσμα να έχω και κάποιο φόβο μην κολλήσω κάτι που θα μού κάνει άνω-κάτω το στομάχι-έντερο. Επιπλέον, έχω πάντα την ανησυχία πως ίσως οι άλλοι με θεωρήσουν "βρωμιάρα" και ίσως γι' αυτό προσπαθώ τόσο πολύ και αμφιβάλλω… Το έχει πάθει κανείς άλλος αυτό;
Να προσθέσω ότι τσεκάρω τα μάτια της κουζίνας, το πόμολο της εξώπορτας, το τηλέφωνο αν είναι στο αθόρυβο μία φορά (δηλ. π.χ. θα μαγειρέψω και αφού σερβίρω θα δω αν έσβησα το μάτι) αλλά συχνά "κολλάω" -στο κινητό κυρίως- και αναρωτιέμαι αν βλέπω/είδα καλά κι έτσι μπορεί και να το ξαναδώ ή (συχνότερα) να το κοιτάξω για περισσότερη ώρα. Δεν ξέρω αν έγινα κατανοητή εδώ.
Γενικοτερα είμαι ένα πολύ ντροπαλό και ευαίσθητο άτομο το οποίο δυσκολεύεται πάρα πολύ να ανοιχτεί, ίσως ακόμα και στον εαυτό του……………