Παίρνοντας αφορμή από το θέμα της Κάλλιας που αφορά στη ζήλεια, μου ήρθε στο μυαλό η φράση αυτή του Νίτσε η οποία με βρίσκει απολύτως σύμφωνη. Πως θα τη σχολιάζατε?
Νόμος που να επιβάλλει τέτοιο πράγμα απʼ όσο ξέρω δεν υπάρχει.
Κι αν υπήρχε, πάλι ελάχιστοι θα τον εφάρμοζαν. Η αγάπη είναι εντολή του Θεού. Και όπως και όλες οι θεόσταλτες εντολές, έτσι και η αγάπη αφήνεται στην προαίρεση του καθενός. Εδώ το «αγαπάτε αλλήλους» δεν εφαρμόζεται, που δε θέλει και πολλά πολλά…
Quote:
Originally posted by olorou
Νόμος που να επιβάλλει τέτοιο πράγμα απʼ όσο ξέρω δεν υπάρχει.
Κι αν υπήρχε, πάλι ελάχιστοι θα τον εφάρμοζαν. Η αγάπη είναι εντολή του Θεού. Και όπως και όλες οι θεόσταλτες εντολές, έτσι και η αγάπη αφήνεται στην προαίρεση του καθενός. Εδώ το «αγαπάτε αλλήλους» δεν εφαρμόζεται, που δε θέλει και πολλά πολλά…
Δεν πιστεύω σε καμμιά θεόπνευστη εντολή περί αγάπης και εδώ ο φιλόσοφος υπαινίσσεται τη μη προσκόλληση σε κάποιο συγκεκριμμένο πρόσωπο με την έννοια οτι χάνουμε έτσι όλα τα υπόλοιπα. Σκέφτομαι οτι ο έρωτας λοιπόν και η συναισθηματική εξάρτηση αποδυναμώνουν τον νου και καταλαβαίνω οτι ο αντίλογός σου είναι οτι αποζητάς τη μέθη αυτού του πράγματος όσο κόστος κι αν έχει.
καθε αγαπη ειναι διαφορετικη, υπαρχει τροποσ να μην ειναι η αγαπη \"βαρβαροτητα\"....με το να αγαπαμε ολουσ με διαφορετικο τροπο... οπωσ δηλαδη συμβαινει....στην ζωη..
γιατι εξαρταται και παλι απο πια οπτικη γωνια θα το δουμε...οπωσ και επισεισ εξαρταται απο το τι ονομαζει και θεωρει κανεισ με το \"αγαπω\"|....
http://www.e-psychology.gr/forum/viewthread.php?tid=1061#pid22489
Εγω θα ελεγα και τι εγινε εαν εφαρμοζετε εις βαρος ολων των αλλων?
Δεν ειμαστε ενα σμηνος απο μελισσες ή μυρμηγγια...ειμαστε ατομα.
Δεν λεω βεβαια ναι στα ακρα λεγοντας αυτο.
Δε θα αποτολμήσω να δώσω ορισμό της αγάπης. Θα ʽθελα μόνο να επισημάνω ότι κατά τη δική μου άποψη η φύση της είναι πάντα ίδια, ο τρόπος όμως που εκδηλώνεται (πρέπει να) είναι διαφορετικός ανάλογα με το πρόσωπο, για το οποίο νιώθει κανείς αυτό το συναίσθημα. Αλλά νομίζω ότι επιβάλλεται να τη διαφοροποιήσω από τον έρωτα, εξαιτίας της σύγχυσης που βλέπω να γίνεται συχνά ανάμεσα στα δυο. Ούτε τον έρωτα θα επιχειρήσω να ορίσω. Εξάλλου καθένας έχει μιαν εικόνα γιʼ αυτόν, πάντα βασισμένη στις προσωπικές του παραστάσεις. Μόνο να πω ότι, αν μου επιτρεπόταν να αποδώσω μέγεθος και σημασία σε τέτοια πράγματα, θα απέδιδα μεγαλύτερο μέγεθος και σημασία στην αγάπη. Δεν είναι στις προθέσεις μου να υποτιμήσω τον έρωτα σε σχέση με την αγάπη, απλά να τα διαφοροποιήσω θέλω. Γιατί δεν παύω να πιστεύω στον έρωτα και
Quote:
τη μέθη αυτού του πράγματος όσο κόστος κι αν έχει.
Αυτο δεν το διαβασα συμφωνω.Quote:
Δεν πιστεύω σε καμμιά θεόπνευστη εντολή περί αγάπης και εδώ ο φιλόσοφος υπαινίσσεται τη μη προσκόλληση σε κάποιο συγκεκριμμένο πρόσωπο με την έννοια οτι χάνουμε έτσι όλα τα υπόλοιπα. Σκέφτομαι οτι ο έρωτας λοιπόν και η συναισθηματική εξάρτηση αποδυναμώνουν τον νου και καταλαβαίνω οτι ο αντίλογός σου είναι οτι αποζητάς τη μέθη αυτού του πράγματος όσο κόστος κι αν έχει.
Των αλλων \"πραγματων\" και οχι των αλλων ατομων εννοει ο ποιητης παρανοησα...
kipako moy kale ..kala moy ise?moy lipses bre...:)
Μια χαρα Adzik εδω βολοδερνω με μικρα διαλλειματα που και που...εσυ εισαι που χαθηκες...ελπιζω να εισαι καλα:)
Η μηπως δεν παρανοησα ενας - των αλλων...νομιζω οτι χρειαζεται διευκρινηση...συμφωνω με τη Liberchild αν εννοει οτι χανουμε \"διαφορα\" αλλα διαφωνω εαν οι \"αλλοι\" ειναι οντως οι \"αλλοι\"....να γιατι δεν διαβαζω Νιτσε ετσι κι αλλιως δεν τον καταλαβαινω:p
Αν θα ʽπρεπε να ερμηνεύσω τη φράση
Quote:
«Η αγάπη για έναν είναι βαρβαρότητα : γιατί εφαρμόζεται σε βάρος όλων των άλλων.»
, θα έλεγα ότι αποδίδει ακριβώς το χριστιανικό πνεύμα. Η αγάπη πρέπει να ʽναι αδιάκριτη και αμέριστη. Γίνεται αυτό. Δεν είναι ουτοπία. Εξάλλου το να κάνει κανείς διακρίσεις - όπως όλοι λίγο πολύ - είναι άδικο, γιατί όλοι την αξίζουν και τη δικαιούνται. Αλλά γιατί να μας απασχολεί κάτι τόσο ιδανικό; Εδώ ζήτημα είναι αν κανείς αξιωθεί να αγαπήσει έστω και μισόν άνθρωπο στη ζωή του όλη...
μια χαρα μολισ γυρισα απο 2ρη συνεντευξη στο Sofitel..καλα πηγε...
εσυ τι δουλεια κανεισ? αν επιτρεπεται?..και να σε πω καλο μου.... κανενα επιδομα η πολιτεια δινει σε ατομα με διαγνωσμενη σχιζοφρενια?....αλλα θα μου πεισ τετοιοι αχρηστοι που ειναι...
Χμμμ ναι Olorou αλλωστε ειναι γνωστο οτι ο Νιτσε θαυμαζε τον Χριστο....
:P....
Κοιτα ειμαστε το 1% του πληθυσμου...δηλαδη πολλοι θα μπορουσαμε να τιναξουμε τα ταμεια...ναι σε μερικους δινει...σε αλλους οχι...Quote:
κανενα επιδομα η πολιτεια δινει σε ατομα με διαγνωσμενη σχιζοφρενια?....αλλα θα μου πεισ τετοιοι αχρηστοι που ειναι...
aa..παλι καλα.. ποσα??.... και καλα με κριτηριο την σοβαροτητα?..αν ειναι δυνατον..ολοι ξερουμε πωσ η προληψη ειναι η καλητερη θεραπεια... και δεν δινουν σε ολουσ?....αχριστοι παιδι μου... (ε μα πωσ στο καλο γραφεται αυτο?)
ουτε σε εμασ τα ατομα με ψωριαση (επισεισ 1%) δεν δινουν τιποτα...
Και δεν το χρειαζομαι...προς το παρον...προσβαση στα φαρμακα θελω μονο τιποτα αλλο...καλα τα καταφερνω.
σιγουρα...απλα ξερεισ και ενα βοηθημα ειναι παντα βοηθημα...λιιιιγο λιγοτερο αγχοσ...
Ελπιζω τα κριτηρια να ειναι αντικειμενικα και οχι...ξερετε τι εννοω...γιατι μερικοι τα χρειαζονται αυτα τα χρηματα...δεν ειναι πολλα οχι.Quote:
και καλα με κριτηριο την σοβαροτητα?..
Τωρα τι βλεπουν οι γιατροι σε εναν ασθενη...μυστηριο...εγω δεν βλεπω τιποτα συνηθως...δεν κανω για γιατρος:P
Συγγνωμη για το off topic
Ξερεις φυσικα οτι εαν παρει καποιος αυτο το επιδομα μπορει να δουλεψει μονο \"μαυρη\" εργασια...δεν μπορεις να δουλευεις κανονικα και να εχεις και το επιδομα...βεβαια ολα γινονται.Quote:
απλα ξερεισ και ενα βοηθημα ειναι παντα βοηθημα...λιιιιγο λιγοτερο αγχοσ
Quote:
Originally posted by olorou
Αν θα ʽπρεπε να ερμηνεύσω τη φράση
Quote:
«Η αγάπη για έναν είναι βαρβαρότητα : γιατί εφαρμόζεται σε βάρος όλων των άλλων.»
, θα έλεγα ότι αποδίδει ακριβώς το χριστιανικό πνεύμα. Η αγάπη πρέπει να ʽναι αδιάκριτη και αμέριστη. Γίνεται αυτό. Δεν είναι ουτοπία. Εξάλλου το να κάνει κανείς διακρίσεις - όπως όλοι λίγο πολύ - είναι άδικο, γιατί όλοι την αξίζουν και τη δικαιούνται. Αλλά γιατί να μας απασχολεί κάτι τόσο ιδανικό; Εδώ ζήτημα είναι αν κανείς αξιωθεί να αγαπήσει έστω και μισόν άνθρωπο στη ζωή του όλη...
Ο Νίτσε ήταν μακράν άθεος και αντιχριστιανός. Με τη λέξη βαρβαρότητα εννοεί την ανήθικη ηθική του προσκολλήματος της αγάπης η έρωτα, και το ανελεύθερο πνεύμα που αυτή επισύρει. Μιλώντας πάντα για τον ιδανικό άνθρωπο, αυτόν που υπερνικά τα πάθη και τις αδυναμίες του, καταλήγει στο ότι η αγάπη είναι ένα \" αδύναμο \" συναίσθημα άρα βάρβαρο. Ουδόλως εννοεί οτι πρέπει να αγαπάμε όλο τον κόσμο με την χριστιανική έννοια. Ακόμη περισσότερο όταν το αγαπάτε αλλήλους είναι απο τη θρησκεια συνυφασμένο με το \"αγάπα και τον εχθρό σου \"
ουυουουουουο....κιπακο μου 888 μηνυματα....συμβολικο... :P...μη με παρεξηγεισ με εχει πιασει η βλακεια μου...
Σίγουρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει θεραπεία μετα τη ψύχωση. Μάλον έχεις κολήσει στα βιολογικά αίτια και ξεχνάς οτι υπάρχει και μια αλήθεια ακόμα.Quote:
Originally posted by Adzik
..ολοι ξερουμε πωσ η προληψη ειναι η καλητερη θεραπεια...
Quote:
Ο Νίτσε ήταν μακράν άθεος και αντιχριστιανός
Δεν ελεγε καπου οτι κοντα στον \"υπερανθρωπο\" ειχε φτασει ο Χριστος αλλα πεθανε πολυ νεος ή κανω λαθος?
Αθεος ηταν ναι.
Να τα χιλιασεις εσυ...κοντα εισαι...988...παιρνεις το τιτλο του posting freak ή κατι τετοιο απο το φορουμ στα 1000 νομιζω.Quote:
ουυουουουουο....κιπακο μου 888 μηνυματα....συμβολικο... :P...μη με παρεξηγεισ με εχει πιασει η βλακεια μου...
Ειρωνια...ή διαφωνειτε με το παραπανω?Quote:
Nietzsche\'s life was not the best. Because of severe headaches, he had to resign as a university professor. He traveled around in Europe, and wandered around in the Swiss Alps, with poor physical health in a universe which, according to him, was without objective meaning. In 1888, Nietzsche turned mad, because of the effects of syphilis. Since then he was dependent of his sister and mother. Ironically, Nietzsche became absolutely dependent on empathy and love -- the cardinal virtues of Christianity.
Η αγάπη είναι μια έννοια μοναδική για τον κάθε άνθρωπο. Με αυτό το κριτήριο νομίζω πως δεν μπορεί να υπάρξει μια γενική θεωρία για την αγάπη όπως και για πολλά απλά πράγματα στη ζωή. Όταν κάποιος αγαπάει δεν σκέφτεται το γιατι και πώς..Quote:
Originally posted by liberchild
Αν το δούμε φιλοσοφικά η φράση θέτει ως προυποθέσεις το άτομο και την επαφή του με τον κόσμο. Όταν αγαπάμε αισθανόμαστε όμορφοι ότι και να κάνουμε. Με αυτό το κριτήριο κάποιος που δέν αισθάνεται όμορφος αισθάνεται αδύναμος να αγαπήσει.
Quote:
Originally posted by keep_walking
Ειρωνια...ή διαφωνειτε με το παραπανω?Quote:
Nietzsche\'s life was not the best. Because of severe headaches, he had to resign as a university professor. He traveled around in Europe, and wandered around in the Swiss Alps, with poor physical health in a universe which, according to him, was without objective meaning. In 1888, Nietzsche turned mad, because of the effects of syphilis. Since then he was dependent of his sister and mother. Ironically, Nietzsche became absolutely dependent on empathy and love -- the cardinal virtues of Christianity.
\'\'Δεν μου αρέσει\"-- Γιατί? -- \"Δεν είμαι στο ύψος του\" -- Απάντησε ποτέ παρόμοια άνθρωπος ?
Φ. Νίτσε
Χμ Liberchild δεν καταλαβα την απαντηση σου...υπογραφεις ως Φ.Νιτσε...αρα αυτα ειναι λογια του Νιτσε που χρησιμοποιεις?
και τι σημαινουν στη συγκεκριμενη περιπτωση?
Quote:
Originally posted by keep_walking
Χμ Liberchild δεν καταλαβα την απαντηση σου...υπογραφεις ως Φ.Νιτσε...αρα αυτα ειναι λογια του Νιτσε που χρησιμοποιεις?
και τι σημαινουν στη συγκεκριμενη περιπτωση?
Απάντησα με μια φράση του στην παράθεσή σου όπου φαίνεται οτι ήταν εξαρτημένος από μια γυναίκα. Πράγματι είχε ερωτευτεί κάποτε τη Λου Σαλομέ, όπως και την γυναίκα του Βάγκνερ του προσωπικού του φίλου. Αυτές οι ιστορίες ήταν βιωματικές και οδήγησαν στο να αποφανθεί με λύπη οτι οι γυναίκες δεν ξέρουν πως να είναι ισότιμες με τον άνδρα - όπως και το ονειρευόταν -. Αν παρανοήσεις το Νίτσε θα πιστέψεις άδικα οτι ήταν μισογύνης.
Τη συγκεκριμμένη φράση τη διάλεξα ως απάντηση για να μη θέτεις σε κρίση ένα ολόκληρο έργο μέσα σε 2 γραμμές.
Αυτο ελειπε να μην ειχε ερωτευτει ποτε...δεν θα ηξερε πλεον για τι μιλαει...δεν θα ειχε την εμπειρια να περιγραψει διαφορα πραγματα.
Δεν διαφωνω οτι το εργο του ειναι μνημειωδες...μεγαλος στοχαστης...αλλα αυτο δεν σημαινει οτι διαφωνω με το κειμενο που παραθεσα.
Φυσικα ο ανθρωπος ηταν αρωστος απο συφιλη που τον ειχε επηρεασει εγκεφαλικα...οποτε ο Νιτσε εκεινη την περιοδο απλως δεν υπηρχε παρα μια σκια του...
Ο Νίτσε ήταν πράγματι μεγάλος στοχαστής ! Αλλά πιστεύω και εγώ οτι το γεγονός της αρρωστιας του τον επιρρέασε ! Επιπλέον προσπαθούσε να απωθήσει τα πάθη του και όσο δεν τα λάμβανε υποψη του, τόσο αυτά ορθόνονταν επιτακτικά μπροστά του ! Για μένα ο άνθρωπος για να νικήσει τα πάθη του και να είναι κάτι παραπάνω απο τις ορμές του, δεν πρέπει να τα αγνοεί αλλά να φροντίζει για την ικανοποιηση τους ωστε να είναι σε κατάσταση ισορροπίας και να μπορεί να σκέφτεται ελεύθερα !!
Κατ εμέ ο Νίτσε απέτυχε να ισορροπήσει ανάμεσα στο μυαλό του, τα συναισθήματά του, τις σεξουαλικές του ανάγκες κ.α.
Γιαυτό και δεν σκεφτόταν τελείως καθαρά ! (αν και μου αρέσει πολύ να τον διαβάζω)
αν σου αρεσει πολυ να τον διαβαζεις τοτε πως απετυχε??
Απέτυχε να ισσοροπήσει κρίνο ! Μου αρέσει να τον διαβάζω γιατί με βάζει να σκέφτομαι ! Ηταν ενας πολύ έξυπνος άνθρωπος και δίνει αρκετές καλές ιδέες (προς σκέψη και επεξεργασία) ! Και εγώ κάποτε έδινα περισσότετη βαρύτητα στο μυαλό και καταπίεζα τα συναισθήματα μου και καταλαβαίνω πως αυτό μπορεί να επιρρεάσει την σκέψη σου και να γιγαντώσει τις ανάγκες σου !
Υ.Γ. Το θέμα που λέγαμε θα το ανοίξεις ? :P
αν σε βαζει να σκεφτεσαι τοτε δεν απετυχε.
ΥΓ... οσονούπω.
Αυτό που είπα πρίν δεν το είπα για να κρίνω τις απόψεις του Νίτσε και γενικά δεν μπορούμε να κρίνουμε κάποιον απο μία φράση και μόνο. Μου αρέσει να εκφράζω και κάτι πιο φιλοσοφικό απο το να κουβεντιάζω όπως κάνω στην καθημερινότητα μου αλλά βλέπω πως ακόμα και σε αυτή τη περίπτωση δεν πρόκειται να μου μιλήσουν παρα ελάχιστοι μιας και θα με θεωρούν μια ασθένεια παρά εναν άνθρωπο..