Ο χωρισμός αιτία κατάθλιψης
Καλησπέρα! Αποφάσισα να μπω σε αυτό το φόρουμ γιατί είναι η πρώτη φορά που εμφανίζω συμπτώματα μέτριας κατάθλιψης και θα ήθελα να μου δώσετε λίγη δύναμη και - γιατί όχι- feedback για τις σκέψεις μου. Χώρισα ξαφνικά, ήμουν φουλ ερωτευμένη και η ψυχολογία μου κλονίστηκε πολύ. Δεν έχω ξαναδεί τον εαυτό μου σε αυτή την κατάσταση. Εμφάνισα τα κλασσικά συμπτώματα: κλάματα, αϋπνία, έλλειψη όρεξης και συγκέντρωσης. Ήμουν μονίμως σε μία αλλόκοτη υπερένταση - ό,τι κι αν έκανα δεν ένιωθα την παραμικρή ικανοποίηση. Με όποιον κι αν μιλούσα ήμουν σε μία απάθεια έχοντας μηδέν ενδιαφέρον για το οτιδήποτε. Όταν πχ. ήμουν έξω με φίλους με έτρωγε μέσα μου να πάω σπίτι και όταν επέστρεφα σπίτι επειδή ήμουν μόνη, φούντωνα από σκέψεις απελπισίας και ήθελα να βγω ξανά έξω.Τελικά μίλησα σε ένα φίλο του πατέρα μου νευρολόγο-ψυχίατρο και μου είπε να πάρω entact 20mg για 1 μήνα. Με καθησύχασε ότι δε θα αποκτήσω εξάρτηση, καθώς γενικά αποφεύγω τα φάρμακα. Η αλήθεια είναι ότι με την αγωγή είδα κάποια βελτίωση αλλά εξακολουθώ να έχω σε καθημερινή βάση κάποιες ώρες που με κατατρύχουν οι σκέψεις και με πιάνουν τα κλάματα. Έχει περάσει σχεδόν 1 μήνας από τον χωρισμό και φανταζόμουν ότι μέρα με τη μέρα θα ένιωθα καλύτερα. Δυστυχώς δεν βλέπω τόσο γρήγορη εξέλιξη.
Ειλικρινά δεν ξέρω γιατί, αλλά σκέφτομαι μόνο τις καλές στιγμές μαζί του - η αλήθεια είναι ότι δεν είχαμε πολλές άσχημες. Στους πρώτους 2-3 τσακωμούς με χώρισε. Φοβάμαι ότι τον έχω "θεοποιήσει", ότι έχω πέσει σε έναν φαύλο κύκλο σκέψεων όπου αυτός είναι ο τέλειος άντρας και άντρας των ονείρων μου που κάποτε ήταν δικός μου και από βλακείες τον έχασα. Ενοχές και αυτομαστίγωμα δηλαδή. Πολλές φορές σκέφτομαι ότι εγώ φταίω που σταμάτησε να με αγαπά και να με θέλει. Το καλό είναι ότι συναντηθήκαμε μετά τον χωρισμό και του μίλησα, του είπα συγγνώμη για τα σφάλματα μου και έκανα την αυτοκριτική μου. Είπα ότι θέλω πραγματικά να αλλάξω και να να τον κατανοήσω καλύτερα. Ένιωσα μία ανακούφιση όταν τα έβγαλα από μέσα μου. Βασικός λόγος που με χώρισε είναι ότι τον πίεσα να περνάμε περισσότερο χρόνο μαζί και γκρίνιαζα...που ως ερωτευμένη λογικό ήταν να το επιδιώκω και να το επιζητώ... αλλά αυτό τον ξενέρωσε και τον απόμακρυνε από εμένα. Απλά απογοητεύομαι γιατί σκέφτομαι, πόσο εύκολα μπορεί να φύγει το συναίσθημα και να αντικατασταθεί με αδιαφορία ή με ξενέρωμα? Να σημειώσω ότι βρισκόμασταν πολύ συχνά και όσο είμαστε μαζί ήταν παρών αλλά εγώ ήθελα ακόμα παραπάνω γιατί τον αντιμετώπιζα σαν άντρα μου και όχι ως μία απλή σχέση.
Θέλω να νιώσω σύντομα καλύτερα, θέλω να απελευθερωθώ από τις σκέψεις και να αφοσιωθώ στη δουλειά μου. Θέλω να μην τον ξανασκεφτώ και να σταματήσω την αυτολύπηση. Αλλά το μυαλό μου έχει κολλήσει... Θα τα καταφέρω λέτε?