Και γιατί ?
Printable View
Και γιατί ?
για μένα liber ισχύει το: ψυχολογία για να καταλαβαίνω την φιλοσοφία.
Ποιό παλιά βολόδερνα μέσα στα νοήματα. Τώρα έχω εικόνα του εαυτού μου :)
Νομίζω ότι θα μπορούσε να ισχύσει και το αντίστροφο βέβαια: φιλοσοφία για να καταλαβαίνω την ψυχολογία...
Βασικα φιλοσοφια...ψυχολογια αρχιζεις να διαβαζεις αν κατι εχει στραβωσει συνηθως...αν δεν ειχα αρωστησει δεν θα ασχολιομουν ποτε με τη ψυχολογια.
Τωρα βρισκω και τα δυο ενδιαφεροντα αν και δεν πολυδιαβαζω γιατι βολοδερνω στο Internet...αραια και που κανα βιβλιο.
Βασικά το θέμα το έβαλα έχοντας διαβάσει σε γαλλικό περιοδικό ψυχολογίας οτι εκεί λειτουργούν θεραπευτικές ομάδες με βάση τη φιλοσοφία και οι οποίες προσφέρουν όχι διδασκαλία αλλά εφαρμογή. Η επίσκεψη γίνεται επί πληρωμή, η τιμή είναι ίδια περίπου όπως και το να επισκεφτεί κανείς ένα ψυχολόγο, η επίσκεψη κρατάει μία ώρα και οι συνεδρίες περιορίζονται στις 3 - 4. Κυρίως χρησιμοποιείται η αφαιρετική μέθοδος δια του διαλόγου και βασίζεται όχι σε συγκεκριμμένη θεωρία. Δεν λαμβάνεται υπόψη κανένα ιστορικό του πελάτη διότι αυτός καλείται να επιλύσει όχι αυτά καθ εαυτά τα ψυχολογικά του προβλήματα αλλά να μάθει να σκέφτεται πρωτίστως το πως θα τα επιλύσει. Το βρήκα αρκετά ενδιαφέρον και πρωτοποριακό, και απ ότι διάβασα έχει ολοένα και περισσότερους φαν.
Τα όρια δεν είναι σαφή.
Αν μιλάμε για φιλοσοφία δε μπορούμε ν αφήσουμε έξω την ψυχολογία, αφού από τον καθένα βιώνονται τα πράγματα διαφορετικά. Έτσι μπορούμε να πούμε μόνο για υποκειμενική αντίληψη του ανθρώπου ή του κόσμου ή της αισθητικής.
Αν απ την άλλη ξεκινάμε από ψυχολογία, αυτονόητα φτάνει κανείς σε βασικά ερωτήματα που αγγίζουν τη φιλοσοφία.
Το ένα δεν κάνει χωρίς το άλλο
βασικά, η ψυχολογία, όπως και όλες οι επιστήμες, έχει τις ρίζες της στη φιλοσοφία, από την οποία έχουν αντλήσει και αντλούν όλες οι θεραπευτικές προσεγγίσεις. οπότε, μάλλον θα συμφωνήσω με τον συνδοιασμό και των δύο. τώρα το κίνημα της θεραπευτικής φιλοσοφίας, είναι κάτι σχετικά καινούριο, όσον αφορά τη δυτική φιλοσοφία, κάτι σαν μόδα κυρίως στις ΗΠΑ.
Quote:
Originally posted by liberchild
Βασικά το θέμα το έβαλα έχοντας διαβάσει σε γαλλικό περιοδικό ψυχολογίας οτι εκεί λειτουργούν θεραπευτικές ομάδες με βάση τη φιλοσοφία και οι οποίες προσφέρουν όχι διδασκαλία αλλά εφαρμογή. Η επίσκεψη γίνεται επί πληρωμή, η τιμή είναι ίδια περίπου όπως και το να επισκεφτεί κανείς ένα ψυχολόγο, η επίσκεψη κρατάει μία ώρα και οι συνεδρίες περιορίζονται στις 3 - 4. Κυρίως χρησιμοποιείται η αφαιρετική μέθοδος δια του διαλόγου και βασίζεται όχι σε συγκεκριμμένη θεωρία. Δεν λαμβάνεται υπόψη κανένα ιστορικό του πελάτη διότι αυτός καλείται να επιλύσει όχι αυτά καθ εαυτά τα ψυχολογικά του προβλήματα αλλά να μάθει να σκέφτεται πρωτίστως το πως θα τα επιλύσει. Το βρήκα αρκετά ενδιαφέρον και πρωτοποριακό, και απ ότι διάβασα έχει ολοένα και περισσότερους φαν.
Τρομερό..Μου φαίνεται πολύ ολοκληρωμένη στάση στη φιλοσοφική αναζήτηση και εκπληρώνει διπλό στόχο.
Μήπως υπάρχει κάποιο λινκ?
liber
\"καλείται να επιλύσει όχι αυτά καθ εαυτά τα ψυχολογικά του προβλήματα αλλά να μάθει να σκέφτεται πρωτίστως το πως θα τα επιλύσει\"
Δεν κατάλαβα, πώς θα επιλύσει τα προβλήματά του εαν δε τα δει από κοντά? εαν δεν κατανοήσει κανείς τη φύση του προβλήματος πώς θα το λύσει? Είναι σα να προπαθείς να λύσεις έναν κόμπο τον οποίο δε βλέπεις.
Υποθέτω δε θα έχεις url για το άρθρο, μάλλον ήταν έντυπο..
Αν θέλει κάποιος να μάθει απλά να σκέφτεται , ας ασχοληθεί με τα μαθηματικά ............... :PQuote:
Δεν λαμβάνεται υπόψη κανένα ιστορικό του πελάτη διότι αυτός καλείται να επιλύσει όχι αυτά καθ εαυτά τα ψυχολογικά του προβλήματα αλλά να μάθει να σκέφτεται πρωτίστως το πως θα τα επιλύσει.
θα μάθει ολες τις διαδικασίες σκέψης και θα μπορέσει έπειτα να τις χρησιμοποιήσει ώς εργαλείο και στην επίλυση των ψυχολογικών του προβλημάτων .........
:D:D:D:D:D:D
Ίσως με την μελέτη της φιλοσοφίας και κάποιων προδεγγίσεών της ή θεωριών της (π.χ. τι είναι ηδονισμός?, τι είναι το κριτήριο της ευδαιμονίας? ο κίνδυνος της αδράνειας, ο συνετός χειρισμός του πόνου κλπ) δίνονται κάποιες πρώτες βάσεις πάνω στις οποίες δομείται μετά το πρόβλημα του πελάτη-ασθενή και επιλύεται έπειτα με κάποια μέθοδο της ψυχοθεραπείας...
Άλλωστε νομίζω πως η ψυχολογία, η φιλοσοφία και η κοινωνιολογία έχουν πολλές κοινές βάσεις...
Ηταν από το περιοδικό psychologies, το οποίο κυκλοφορεί κάθε μήνα και τυχαίνει να το βρίσκω στο περίπτερο της γειτονιάς μου. Πρέπει όμως να υπάρχουν και σχετικά λινκς. Δεν τόχω ψάξει ακόμα.
Quote:
Αν θέλει κάποιος να μάθει απλά να σκέφτεται , ας ασχοληθεί με τα μαθηματικά ............... :P
θα μάθει ολες τις διαδικασίες σκέψης και θα μπορέσει έπειτα να τις χρησιμοποιήσει ώς εργαλείο και στην επίλυση των ψυχολογικών του προβλημάτων .........
:D:D:D:D:D:D
Τα μαθηματικα ειναι πολυ αργα....μπορεις να δεις την κινηση μιας μελισσας πως καθεται σε ενα λουλουδι και αυτο γερνει απο το βαρος αλλα αν προσπαθησεις να το μαθηματικοποιησεις εχει τοσα μαθηματικα ωστε να κρατησει και εναν φωστηρα των μαθηματικων απασχολημενο για μηνες...αρα αποδεικνυω το ατοπο του επιχειρηματος σου κλειω...δεν ειμαστε αρκετα εξυπνοι:P
Αν κάτσεις να μαθηματικοποιήσεις το παράδειγμα που ανέφερες keep (είναι δυνατόν?) το σίγουρο είναι οτι πρέπει να κάνεις πολύ ανάλυση αυτού που βλέπεις !!!!!!!!
Ξέρεις πόσα πράγματα θα μάθεις και θα συνειδητοποιήσεις μέσα απο αυτήν την διαδικασία ?
Και γενικά στη ζωή μέσα απο την παρατήρηση , την ανάλυση κ.α. μαθαίνεις πολλά πράγματα και δεν είναι χάσιμο χρόνου ............. Εξαρτάται βέβαια και απο τον στόχο που έχεις ..........
Δεν θα ηταν πιο απλο απο το να μεινεις κολλημενος σε ενα θαυμα της φυσης να στρεψεις το βλεμμα σου και να δεις κατι αλλο...μια ματια εχει τοσα χαωδη μαθηματικα που μπορεις να μελετας μια ζωη...τα προσπερνας και απλως χαιρεσαι....αν μπορεις.
Καλη η παρατηρηση...η αναλυση...η ενδοσκοπηση...αλλα ας μη γινεται σε βαρος της ιδιας της ζωης.
Νομιζω καταλαβαινομαστε οσοι εχουμε περασει σε \"ακραιες\" ενδοσκοπησεις.
ποιος είπε
\"Ηe who looks too deep into the nature of things will never kiss her\" ? δε θυμάμαι
πάντως, χρειάζεται να βλέπουμε βαθειά για να μένουμε σε λύσεις αλλά κρατάνε στο χρόνο και δε μπάζουν.
ήθελα να πω
*σε λύσεις που κρατάνε στο χρόνο και δεν μπάζουν
Ο χρονος ομως συνεχιζει να κυλαει...εξου και εμπνευστηκα το \"θελω να προχωρησω\" εκει που λεει την διαθεση μας...προσπαθεις να μη μενεις σε μια στασιμοτητα μεχρι να βρεις την μαγικη συνταγη που θα τα κανει ολα τελεια...προχωρας οσο μπορεις...και ισως να βρεις και τις λυσεις στην πορεια...μπορει και οχι.
Αρχισα τις αερολογιες παλι:P
Καλό !Quote:
Originally posted by Paprika
\"Ηe who looks too deep into the nature of things will never kiss her\"
Παν μέτρον άριστον , λοιπόν ..........
Τα \'\'εκατό χρόνια μοναξιάς\'\', τα έχει διαβάσει κανείς ???
Το τέλος έδινε ενα κάπως παρόμοιο μήνυμα ...........
Δεν το εχω διαβασει...αλλα σιγουρα δεν θελω να τα ζησω:P
Ποιου συγγραφεα?
http://www.phigita.net/~antrikos/blog/2
ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΓΚΑΜΠΡΙΕΛ ΓΚΑΡΣΙΑ ΜΑΡΚΕΣ...ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΒΙΒΛΙΟ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ \"Ο ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΧΟΛΕΡΑΣ\" ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑQuote:
Originally posted by keep_walking
Δεν το εχω διαβασει...αλλα σιγουρα δεν θελω να τα ζησω:P
Ποιου συγγραφεα?
ΦΙΛΙΚΑ
ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ
Quote:
Originally posted by just_40
ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ \"Ο ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΧΟΛΕΡΑΣ\" ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
το οποιο βγαινει σε ταινια επιτελους....
νομιζω α προβολη καπου 6 δεκ.
Να την δειτε πρεπει να ειναι απο τις δυνατες του φετινου χειμωνα.
[quote]Originally posted by krino
ΘΑ EINAI ΕΞΙΣΟΥ ΔΥΝΑΤΗ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ??? ΑΡΑΓΕ?Quote:
Originally posted by just_40
το οποιο βγαινει σε ταινια επιτελους....
νομιζω α προβολη καπου 6 δεκ.
Να την δειτε πρεπει να ειναι απο τις δυνατες του φετινου χειμωνα.
τωρα αυτο δεν το ξερω....
παρε τα σχολια και αμα θες την βλεπεις.
παιζουν:
Liev Schreiber, Laura Harring, Javier Bardem, Giovanna Mezzogiorno, Catalina Sandino Moreno, Angie Cepeda, Ana Claudia Talancon, Rubria Negrao
Το στορυ:
Ενας νεαρος ο φλορεντινο αρισα ερωτευται τρελα την φερμινα δασα. Η Φ. δασα πιτσιρικα και αστη αγνοει τον ερωτα του φλορεντινο και παντρευεται τον μεγαλογιατρο Χουβεναλ ουρμπινο.
Τα χρονια περνανε και ο φλορεντινο μπλεκει με διαφορες γυναικες χωρις να μπορεσει ποτε να ξεπερασει ποτε την φερμινα.
Μετα απο 51 χρονια και κατι, ο φλορεντινο και η φερμινα θα ξαναβρεθουν για να πιασουν το νημα του ερωτα απο κει που εμεινε....
Trivia για την ταινία
Ο Μαρκές δεν ήθελε να δώσει με τίποτα το βιβλίο του για να γίνει ταινία. Λέγεται ότυι επί χρόνια τον πολιορκούσαν διάφοροι σκηνοθέτες και παραγωγοί. Όταν τελικά έδωσε την άδειά του για τη μεταφορά του βιβλίου στη μεγάλη οθόνη, λέγεται ότι είπε στον σκηνοθέτη (του οποίπου το όνομα δε θυμάμαι): όπως εγώ έγραψα το βιβίο μόνος μου, έτσι κι εσύ να κάνεις την ταινία μόνος σου, τη βοήθειά μου δε θα την έχεις...
Παρ\' όλα αυτά όντως αναμένεται να είναι από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς...Και το ότι επιλέγη ο Μπαρδέμ για τον πρωταγωνιστικό ρόλο, είναι κι ένα ακόμη συν...
Ποτε βγαίνει περίπου ?
Quote:
Originally posted by Kleiw
Ποτε βγαίνει περίπου ?
6 δεκ.
Ειναι ενα και ενα για γυναικες οπως εσυ...
Δε μου φαίνεται καθόλου το ίδιο το να ακολουθείς μία ψυχολογική θεραπευτική αγωγή και να μαθαίνεις φιλοσοφία. Ούτε ο σκοπός τους μου φαίνεται το ίδιο.
Πηγαίνεις σε ψυχολόγο για να λύσεις ένα πρόβλημα (ή πολλά), κάτι που σε δυσκολεύει, που δε μπορείς να διαχειριστείς σωστά και χρειάζεσαι τη βοήθεια κάποιου. Φιλοσοφία ενδιαφέρεσαι να μάθεις και να συζητήσεις με άλλους για να γίνεις καλύτερος άνθρωπος συνολικά.
Μέσω της φιλοσοφίας ίσως γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου και ίσως να έρθεις στο κατάλληλο πνεύμα για να λύσεις και ορισμένα ψυχολογικά προβλήματα αλλά μπορεί να γίνει και το αντίθετο.
Και η φιλοσοφία δεν είναι για όλους τους ανθρώπους.
Aphelia,
προσωπικά είμαι στο στάδιο που έχω λύσει τα σημαντικότερα προβλήματα επειδή μαθαίνω τον εαυτό μου. Για να γίνω καλύτερος άνθρωπος, λέω. Δεν θα με χάλαγε ένας τέτοιος συνδυασμός, αφού στο μυαλό μου συγκλίνουν ψυχολογία και φιλοσοφία. Μέχρι τώρα δεν τόλμησα να ασχοληθώ όσο ήθελα. Τώρα νιώθω έτοιμη.
Τι είναι αυτό που κάνει την φιλοσοφία δυσπρόσιτη τελικά παιδιά?
ισως επειδη δεν ειναι \"εύπεπτη\"
Quote:
Originally posted by Sofia
ισως επειδη δεν ειναι \"εύπεπτη\"
δεν είχα ποτέ την εντύπωση ότι δεν είναι δύσπεπτη σοφία, αλλά όχι τόσο όσο την αποφεύγουμε ορισμένοι, που δεν έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα να αντιληφθούμε δυσνόητες έννοιες..
για να είμαι ειλικρινής, σκέφτηκα ότι έτσι αντιμετώπιζα και τη ζωγραφική κάποτε, και ανακάλυψα οτι είναι πολύ πιο εύκολο να αποκτήσεις άποψη για κάτι που σε ενδιαφέρει, από οτι θέλουν μερικοί να σου περνάνε οτι μπορείς.
Και μετά, εκνευρίστηκα για το χαμένο χρόνο, που πίστεψα όσους έλεγαν ότι δεν θα τα κατάφερνα, και εκείνους που από κατωτερότητα χλεύαζαν όταν μιλούσα για ένα στίχο του Ελιοτ. Μιά ζωή δηλαδή στην αποθάρρυνση, μην τύχει και σηκώσουμε κεφάλι..
οφφ τόπικ?
Σε μας τους σχιζοφρενείς έχουν πει (γιατροί και μη) μακριά από Ψυχολογία, Φιλοσοφία, Ψυχιατρική, Παραψυχολογία, Αστρολογία, Θρησκεία, Θρίλερ, και τα παρόμοια.
Από τις άκρως καλύτερες συμβουλές που μου έχουν δώσει.
(Αλλά ρε γμτ που και που ρίχνω λίγο διάβασμα σε κανα βιβλίο, βλέπω καμιά ταινία και εννοείται στις παρέες όλο αυτά συζητάμε. Γιατί κι αυτά τα ζητήματα (Ψυχολογία/Φιλοσοφία κλπ.) ανθρώπινα είναι και χρειάζονται.)
γιατι daydreamer το λενε αυτο?και γιατι θεωρεις πως ειναι καλη συμβουλη?
Η ψυχολογία δεν είναι μόνο η θεραπεία.
Είναι επιστήμη της συμπεριφοράς και ξεκινά από την παρατήρηση και προχωρά στην ερμηνεία, όπως και η φιλοσοφία κι όπως ειπώθηκε κι όλες οι επιστήμες.
Αυτό επειδή το ερώτημα είναι ψυχολογία vs φιλοσοφία και υπάρχει η τάση να σκεφτόμαστε την ψυχολογία ως θεραπευτική και μόνο..
Εξακολουθώ να επιμένω ότι η σχέση είναι άμεση και δε μπορούμε να μιλάμε γι αυτά τα δύο χώρια.
Ξαναδιάβασα για την αφορμή με την οποία έβαλε η Liberchild το θέμα. Η προσέγγιση η οποία αναφέρει δε διδάσκει τη φιλοσοφία αλλά την εφαρμόζει στη διαδικασία της θεραπείας.Quote:
Originally posted by Reina
Aphelia,
προσωπικά είμαι στο στάδιο που έχω λύσει τα σημαντικότερα προβλήματα επειδή μαθαίνω τον εαυτό μου. Για να γίνω καλύτερος άνθρωπος, λέω. Δεν θα με χάλαγε ένας τέτοιος συνδυασμός, αφού στο μυαλό μου συγκλίνουν ψυχολογία και φιλοσοφία. Μέχρι τώρα δεν τόλμησα να ασχοληθώ όσο ήθελα. Τώρα νιώθω έτοιμη.
Τι είναι αυτό που κάνει την φιλοσοφία δυσπρόσιτη τελικά παιδιά?
Εγώ μίλησα για τη μελέτη της φιλοσοφίας αντί ψυχολογικής θεραπείας όπου ο σκοπός δεν είναι ο ίδιος.
Στο μυαλό μου πάντως δε συγκλίνουν ψυχολογία και φιλοσοφία παρόλο που αναγνωρίζω ότι μεγάλοι ψυχολόγοι μπορούν να χαρακτηριστούν και φιλόσοφοι. Για μένα η φιλοσοφία είναι πολύ ευρύτερου πεδίου από τη ψυχολογία.
Δε ξέρω αν είναι τόσο δυσπρόσιτη η φιλοσοφία. Ξέρω ότι είναι δύσκολο να βρεις άτομα να συζητήσεις για αυτή, οπότε δυσκολεύει την ανταλλαγή απόψεων.
Έμαθα πάντως τώρα τελευταία για σεμινάρια φιλοσοφίας που διοργανώνονται στην Αθήνα με θεματικούς κύκλους και μας φάνηκε πολύ ενδιαφέρον μαζί με το αγόρι μου. Σκεφτόμαστε στο μέλλον να παρακολουθήσουμε κάποιο από αυτά, είναι όμως κάπως ακριβά.
Για εμένα η φιλοσοφία προηγείται της ψυχολογίας και όλων των άλλων κλάδων/επιστημών, αλλά όπως έλεγε κι ένας καλός φίλος \'η πολλή σκέψη βλάπτει\', όταν σε οδηγεί στην υπερανάλυση, την απομόνωση και την αδυναμία να περάσεις στην πράξη σε θέματα καθημερινής ζωής.
Δεν μπορώ παρά να θυμηθώ και τον Αλεξανδράκη ως καθηγητή πανεπιστημίου στο \'Κορίτσι για δύο\'!... Παρόλα αυτά ταυτιζόμουν περισσότερο μαζί του παρά με τη Λάσκαρη ή τον Βουτσά στην ίδια ταινία, γιατί ανέκαθεν μου άρεσε να είμαι χωμένη στα βιβλία ως έφηβη και φοιτήτρια. Σήμερα προτιμώ να πάω σε ένα κλαμπάκι να χορέψω και να πιω το ποτό μου ή να πάω διακοπές χωρίς ούτε ένα σοβαρό βιβλίο στη βαλίτσα, αλλά όσα διάβασα έχουν ενσωματωθεί στον τρόπο σκέψης μου κι ας μη θυμάμαι πια με ευκολία συγκεκριμένα πράγματα.
Κι όσο για τους ψυχολόγους, τουλάχιστον αυτούς που εφαρμόζουν ψυχολογικές θεραπείες, πιστεύω ότι θα τους ωφελούσε τόσο να ασχοληθούν και με κάτι διαφορετικό από τις ψυχολογικές θεωρίες και τεχνικές, όσο και να αποκτούν ποικιλία εμπειριών. Οι περισσότεροι (όχι όλοι....μην παρεξηγηθώ!) που έχω γνωρίσει δηλώνουν ανοιχτόμυαλοι επειδή έτσι πρέπει, αλλά η σκέψη τους είναι εξαιρετικά περιχαρακωμένη και η ζωή τους αποστειρωμένη.
Τέλος πάντων φιλοσοφία-ψυχολογία γενικώς βάζω ισοπαλία με τη φιλοσοφία να βάζει πρώτη γκολ και μετά γλέντι στα μπουζούκια....χαχα.
εγω ειμαι αναφανδον υπερ της φιλοσοφιας και οχι της ψυχολογιας.
Αλλωστε αυτο φαινεται και απο τα ποστς μου.
Φυσικα ειμαι επηρεασμενος απο διαφορα φιλοσοφικα ρευματα (κυριως στωικοι, επικουρος κλπ) αλλα εχω καποια ζητηματα αναπτυξει περαιτερω.
Η ψυχολογια μου φαινεται ανεπαρκης σαν επιστημη στο βαθμο που υπαρχει για να βοηθησει τον ανθρωπο σε ζητηματα που αφορουν την ζωη του, τα προβληματα του, τα αγχη του κλπ.
Νομιζω οτι ενας ανθρωπος που εχει ασχοληθει με καποιες φ. σχολες και εχει μελετησει δεκα κλασικους, θα πρεπει να του φτανει για να σταθει ανετα στα ποδια του και να εξηγει εστω και μερικως ανθρωπινες συμπεριφορες.
Το γεγονός είναι ότι το forum λειτουργεί σαν ομάδα θεραπείας, είτε οι μετέχοντες σ\' αυτό τό θέλουν είτε όχι. Συνέπεια αυτού είναι ότι προκειμένου να αποφύγουν ορισμένοι να κάνουν κριτική στον εαυτό τους (όχι να τον καταδικάσουν) εξετάζοντας για ποιό λόγο φέρονται έτσι όπως φέρονται και γιατί επιτίθενται σε κάποιον νεόφερτο στα καλά καθούμενα, δεν έχουν κανένα δισταγμό να εκτρέψουν τη θεραπεία ακόμα και σε αναζήτηση φιλοσοφικών νοημάτων. Το ζητούμενο από αυτούς είναι να μη σκεφθούν γιατί συμπεριφέρονται με συγκεκριμένο τρόπο (που καμιά φορά δεν εξηγείται με την κοινή λογική). Υπάρχουν πολλές εκαντοντάδες θεραπείες - ο Alexis 30 θα μπορούσε να σας αναφέρει πολλές από αυτές - στις οποίες πάντα θα υπάρχουν οπαδοί, έστω και αν δεν πετυχαίνουν πολλές φορές τη βελτίωση των συμμετεχόντων παρά μόνο την οικονομική αφαίμαξή τους. Έτσι ο σκοπός που επιτυγχάνεται είναι διττός: και οι τυχάρπαστοι θεραπευτές εξοικονομούν κάποιο εισόδημα, ώστε να μην καταφύγουν στην αρχή της καριέρας τους να δώσουν εξετάσεις στη ΔΕΗ για να προσληφθούν ως δακτυλογράφοι, αλλά και β) οι θεραπευόμενοι ικανοποιούν την ανάγκη τουν να χορτάσουν με όνειρα και απατηλές υποσχέσεις και κυρίως \"να μην καταλάβουν γιατί αντιδρούν πολλές φορές κατά ένα ανεξήγητο τρόπο!\"Quote:
Εντύπωση μου κάνουν οι συμβουλές αυτές ? Γιατί είναι σωστές ?Quote:
Originally posted by daydreamer
Σε μας τους σχιζοφρενείς έχουν πει (γιατροί και μη) μακριά από Ψυχολογία, Φιλοσοφία, Ψυχιατρική, Παραψυχολογία, Αστρολογία, Θρησκεία, Θρίλερ, και τα παρόμοια.
Από τις άκρως καλύτερες συμβουλές που μου έχουν δώσει.
(Αλλά ρε γμτ που και που ρίχνω λίγο διάβασμα σε κανα βιβλίο, βλέπω καμιά ταινία και εννοείται στις παρέες όλο αυτά συζητάμε. Γιατί κι αυτά τα ζητήματα (Ψυχολογία/Φιλοσοφία κλπ.) ανθρώπινα είναι και χρειάζονται.)
Εχεις κάποια εξήγηση ?