Μετανάστης με μηδενική αυτοπεποίθηση και χρόνιες φοβίες
Καλημερα σας.
Ειμαι 31 ετων και μενω στο εξωτερικο εδω και εναμιση χρονο. Ηρθαμε μαζι με την κοπελα μου με την οποια ειμαστε μαζι 4 χρονια τωρα. Να πω πως ανεκαθεν με γοητευε η ιδεα να ζησω στο εξωτερικο αλλα δεν μπορουσα ποτε να το τολμησω. Βλεπετε εχω και ενα βεβαρημενο ιστορικο μειζων καταθλιπτικης διαταραχης, με ηπια μορφης αγοραφοβια και χαμηλη αυτοπεποιθηση. Ειχα ακολουθησει αγωγη για ολα τα παραπανω με αντικαθλιπτικα για πανω απο ενα χρονο (4-5 χρονια πριν) με πολυ καλα αποτελεσματα.Προς το τελος της θεραπειας μου γνωρισα την κοπελα μου η οποια ειναι αρκετα διαφορετικος χαρακτηρας απο μενα. Αντιθετα με μενα ειναι πολυ δυναμικη, με δυνατη αυτοπεποιθηση. Το ειδος της επαγγελματικης μας ενασχολησης ειναι το ιδιο με τα καλα του και τα κακα του. Τα καλα του ειναι οτι καταλαβαινουμε και βοηθαμε ο ενας τον αλλο. Τα κακα του ειναι οτι αθελα μας δημιουργειται ενας ανταγωνισμος αναμεσα μας. Τουλαχιστον απο την δικη μου πλευρα γιατι εγω ειμαι αυτος που δεν πιστευει στον εαυτο του.
Η κοπελα μου ηθελε και αυτη να βγει στο εξωτερικο και ηταν αποφασισμενη να το κανει αντιθετα με μενα. Ετσι λοιπον επρεπε ή να την ακολουθησω ή να χωρισουμε. Την ακολουθησα με βαρια καρδια και φοβο. Να ανοιξω μια παρενθεση και να πω πως την κοπελα μου την αγαπαω παρα πολυ και ξερω πως με αγαπαει και αυτη. Δεν περναει απο το μυαλο μου ο χωρισμος και δεν επιρριπτω ευθυνες σε αυτην για την κατασταση μου.
Οι γονεις μου δεν ηθελαν με τιποτα να φυγω στο εξωτερικο και τον πρωτο καιρο οι σχεσεις μου μαζι τους ειχαν ψυχρανθει πολυ. Τωρα ειμαστε και παλι καλα.
Στο ζουμι της υποθεσης ομως ειναι πως λογω των προβληματων που ανεφερα στην αρχη και τα οποια επανηλθαν λογω της μεταναστευσης και του αγχους δεν μπορω να βρω καποια δουλεια της προκοπης εδω που ειμαι. Καταρχην πιστευω πως δεν ειμαι καλος στην δουλεια μου. Επειτα η αγοραφοβια μου, οι φοβιες μου και η δειλια σε συνδυασμο παντα με την ελειψη αυτοπεποιθησης μου κοβουν τα ποδια. Δεν ειμαι τεμπελης. Εχω δουλεψει στην ζωη μου. Δεν φοβαμαι την δουλεια. Φοβαμαι να βγω να ψαξω. Ειδικα σε μια χωρα οπου δεν μιλανε αγγλικα και δεν μιλαω ακομα καλα την γλωσσα τους ο φοβος και η ατολμια μου ειναι σε υπερθετικο βαθμο. Θυμαμαι οσες φορες εχω δουλεψει αλλοι μου βρηκαν τις δουλειες. Γνωστοι, συγγενεις μιλησαν σε γνωστους και φιλους τους που χρειαζονταν καποιον και ετσι δουλευα.
Εχω φτασει σε σημειο να βλεπω αγγελια στο ιντερνετ σχετικη με το επαγγελμα μου και να με πιανουν κρισεις πανικου. Αντι να χαιρομαι δηλαδη και να τρεχω να κανω ο,τι ειναι δυνατον για να παρω εγω την δουλεια, πανικοβαλομαι. Η κοπελα μου δεν με πιεζει ιδιαιτερα και ειναι πολυ καλη μαζι μου αλλα δεν καταλαβαινει πως δεν μπορω να το ξεπερασω χωρις την βοηθεια καποιου ειδικου. Απο την αλλη ομως εδω που βρισκομαι δεν μπορω να κανω και πολλα πραγματα. Οι ψυχιατροι εκτος του οτι φυσικα δεν μιλανε ελληνικα ή αγγλικα, ειναι και πανακριβοι. Η κοπελα μου δουλευει αλλα και αυτη δεν ειναι πολυ ευχαριστημενη στην δουλεια της. Δεν μπορει ομως να φυγει και να ψαξει κατι αλλο γιατι τα δικα μου εσοδα δεν ειναι ουτε πολλα ουτε σταθερα. Νοιωθω οτι την κανω δυστυχισμενη, οτι την κραταω πισω.
Τις τελευταιες βδομαδες ειμαι σε πολυ ασχημη ψυχολογικη κατασταση κυριως γιατι δεν ξερω πως να λυσω τα προβληματα μου. Φοβαμαι οτι τα χρονια περνανε και πως δεν εχω καταφερει τιποτα στην ζωη μου και πως δεν θα καταφερω ποτε. Ειμαι σε απογνωση. Νοιωθω θυμωμενος με τον εαυτο μου, νοιωθω αχρηστος, νοιωθω πως πληγωνω, πως κουραζω και απογοητευω τα αγαπημενα μου προσωπα. Πολλες φορες φυσικα εχω σκεφτει σαν λυση την αυτοκτονια αλλα δεν εχω το θαρρος να κανω ουτε καν αυτο.
Δεν εχω φιλους εδω που βρισκομαι να μιλησω μαζι τους. Δεν θελω να μιλησω για αυτα στους γονεις μου γιατι δεν θελω να τους στενοχωρησω. Καθε φορα που μιλαω μαζι τους τους λεω πως ολα ειναι καλα. Ενω δεν ειναι. Να γυρισω πισω στην Ελλαδα δεν το θεωρω λυση. Θα πρεπει καταρχην να χωρισω με την κοπελα μου για να το κανω αυτο. Κατα δευτερον δυστυχως στην ελλαδα καταγομαι απο ενα πολυ μικρο χωριο. Θα εχω γυρισει σαν αποτυχημενος και ολοι θα το γνωριζουν και θα το σχολιαζουν.
Δεν σας ζηταω να μου βρειτε δουλεια ή λυσεις. Λιγη κουβεντα πανω στο προβλημα μου απο καποιους που μπορουν να με καταλαβουν ζηταω.
Σας ευχαριστω πολυ!