Τα εννέα μυστικά που ανακάλυψα για την κατάθλιψη
Printable View
Τα εννέα μυστικά που ανακάλυψα για την κατάθλιψη
Δημος Αθηναιων: Δωρεαν υπηρεσιες ψυχολογικης υποστηριξης
http://socialpolicy.gr/2015/08/%CE%9...%87%CE%BF.html
ΣΟΥ ΒΑΛΑ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΔΙΜΟΡΦΩΣΕ ΤΟ ΟΠΩΣ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΟ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΤΑ ΣΒΗΣΩ ΑΝ ΘΕΣ ΤΑ ΜΥΝΗΜΑΤΑ ΜΟΥ
ΝΟΗΤΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ και ΓΝΩΣΙΑΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Τί είναι ένα νοητικό σχήμα;
Τα νοητικά σχήματα είναι μια απ'τις δεξιότητες που διδάσκονται στη γνωσιακή ψυχοθεραπεία. Βασίζονται στη αρχή ότι δε χρειάζεται να πιστεύεις κάθε σκέψη που κάνεις. Στην πραγματικότητα, πολλές απ'τις σκέψεις που κάνουμε όλοι είναι ατελείς στην καλύτερη περίπτωση και εντελώς λανθασμένες στη χειρότερη. Παρ'όλα αυτά, δεχόμαστε ό,τι λένε αδιαφιλονίκητα. Το νοητικό σχήμα είναι ένας τρόπος για να βάλεις τις σκέψεις σου σε δοκιμασία. Σχεδιάστηκε για να σε βοηθήσει να βελτιώσεις τη διάθεσή σου, αποκτώντας μια πιο ισορροπημένη νοοτροπία απέναντι στις καταστάσεις.
Το τελικό αποτέλεσμα ενός νοητικού σχήματος είναι μια πιο ισορροπημένη άποψη. Ωστόσο, η εμπειρία μου λέει ότι η διαδικασία συμπλήρωσης ενός νοητικού σχήματος είναι το ίδιο αποτελεσματική όσο το τελικό αποτέλεσμα. Όταν συμπληρώνεις ένα νοητικό σχήμα, στρέφεις την προσοχή σου στον εσωτερικό σου κόσμο και παρατηρείς τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου. Συχνά, αποκοβόμαστε τόσο απ'τον εαυτό μας που δεν έχουμε ιδέα τί σκεφτόμαστε και νιώθουμε στην πραγματικότητα. Η διαδικασία αυτή σε βοηθά να προσδιορίσεις τί συμβαίνει μέσα σου, κάτι που θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις το πώς αισθάνεσαι.
Τα 7 βήματα για την ολοκήρωση ενός νοητικού σχήματος
1. Κατάσταση: Περιέγραψε την κατάσταση που σου δημιούργησε έντονο συναίσθημα ή αντίδραση ή που θα ήθελες να την έχεις διαχειριστεί διαφορετικά. Περιέγραψε τί συνέβη, επικεντρώνοντας στα γεγονότα. Συμπεριέλαβε αυτές τις λεπτομέρειες :
Πού και πότε συνέβη;
Ποιός συμμετείχε;
Τί συνέβη ακριβώς
2. Διαθέσεις: Περιέγραψε τα σχετικά σου συναισθήματα
Κατάθλιψη
Αγωνία
Θυμός
Ενοχές
Ντροπή
Φόβος
Ευτυχία
Το τελευταίο μπορεί να μοιάζει άσχετο, αλλά η γνωσιακή ψυχοθεραπεία δεν είναι μόνο για τις θετικές σκέψεις. Είναι για να βρεις πιο ισορροπημένους και αντικειμενικούς τρόπους για να εκλαμβάνεις όσα συμβαίνουν. Για παράδειγμα, γνωρίζεις κάποιον/α και μέσα σε 1-2 μέρες σκέφτεσαι "είναι τέλοιος/α για μένα, βρήκα την αγάπη της ζωής μου. Εδώ χρειάζεται λίγο λιγότερη αισιοδοξία και ενθουσιασμός.
Αφού εντοπίσεiς τις διαθέσεις σου, βαθμολόγησε τις με ποσοστό επί τοις εκατό (δε χρειάζεται να είσαι ακριβής, ακολούθησε το ένστικτό σου)
3. Αυτόματες σκέψεις και εικόνες: Φτιάξε μια λίστα με τις σκέψεις και τις εικόνες που σου έρχονται, σχετικά με την κατάσταση. Αυτές οι σκέψεις μπορεί να είναι τόσο αυτοματοποιημένες που δεν αντιλαμβανόμαστε ότι τις κάνουμε. Ξεκίνα με το να προσπαθήσεις να θυμηθείς τί σκεφτόσουν πριν αλλάξει η διάθεσή σου. Τυπικά παραδείγματα τέτοιων σκέψεων είναι :
Είμαι ηλίθιος/α
Δε μπορώ να τα βγάλω πέρα
Ποτέ δε θα γίνω καλύτερα
Κανείς δε θα με προσλάβει
Δε θα ξαναβρώ σχέση
Δεν αρέσω σε κανέναν
Ο κόσμος είναι απαίσιος
Εντόπισε στη λίστα σου την "καυτή" σκέψη. Είναι εκείνη που σου φέρνει το μεγαλύτερο φορτίο, που συνδέεται περισσότερο με τη διαθεσή σου.
Αυτή είναι ο κατηγορούμενος που θα δικάσεις.
4. Ενδείξεις που στηρίζουν την καυτή σκέψη : Αυτό και το επόμενο βήμα περιλαμβάνει τη συλλογή στοιχείων. Βρες ενδείξεις που στηρίζουν την καυτή σου σκέψη. Αυτό το βήμα μοιάζει εύκολο, αφού η σκέψη σου είναι προκατειλημμένη. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μένεις σε επαληθεύσιμα αποδεικτικά στοιχεία, όπως γεγονότα, λεπτομέρειες, πιθανότητες και ποσοστά. Απέφυγε ερμηνείες και γνώμες. Ας πούμε ότι η καυτή σου σκέψη είναι
Πάντα τα κάνω θάλασσα. Κι ότι έκανες αυτήν τη σκέψη μετά από ένα σχετικά ασήμαντο λάθος σου. Τα παρακάτω θεωρούνται βάσιμα στοιχεία:
Έκανα ένα λάθος που καθυστέρησε τα πράγματα μερικές ώρες
Ξέχασα μια λεπτομέρεια
Ταλαιπώρησα αρκετούς ανθρώπους.
Ενώ αυτά ΔΕΝ είναι βάσιμα:
Κατέστρεψα τη μέρα μου
Τα θαλασσώνω στις λεπτομέρειες
Οι άνθρωποι που επηρεάστηκαν απ'το λάθος μου με θεωρούν ανίκανο
5. Στοιχεία που δεν υποστηρίζουν την καυτή σκέψη
Τώρα από δικηγόρος υπεράσπισης, γίνε εισαγγελέας. Ώρα για ανάκριση. Η καυτή σου σκέψη πιθανότατα έχει ρωγμές και τώρα πρέπει να τις εντοπίσεις. Αυτό το βήμα είναι πιο δύσκολο. Τα στοιχεία εναντίον της σκέψης Πάντα τα κάνω θάλασσα θα μπορούσαν να είναι τα εξής :
Κάνω τα πράγματα σωστά πολύ περισσότερες φορές απ'ότι λάθος.
Έκανα ένα λάθος το απόγευμα, αλλά το πρωί έκανα 2 πράγματα πολύ καλά
Καμιά καταστροφή δεν έγινε απ'το λάθος μου
Συνήθως καταφέρνω να είμαι προσεκτικός/η
Ζήτησα συγνώμη απ'τους ανθρώπους που επηρέασε το λάθος μου και με διαβεβαίωσαν ότι δεν πειράζει
6. Εναλλακτικές ισορροπημένες σκέψεις: Σ'αυτό το βήμα, παίρνεις τον ρόλο του διακστή. Ζύγισε τα αποδεικτικά στοιχεία κι απ'τις 2 πλευρές και προσπάθησε να βγάλεις μια δίκαιη και αμερόληπτη "ετυμηγορία". Με άλλα λίγα, βρες μια νέα σκέψη ή σκέψεις που αντιπροσωπεύουν μια περισσότερο ισορροπημένη και ρεαλιστική προσέγγιση. Για παράδειγμα, στην περίπτωση του τα κάνω πάντα θάλασσα, μπορείς να βγάλεις τα εξής συμπεράσματα :
Κάνω λάθη μερικές φορές, αλλά γενικά δεν είμαι απρόσεκτος/η ή ανεύθυνος/η
Κάνω ειλικρινά ό,τι καλύτερο μπορώ.
Όσοι επηρεάστηκαν απ'το λάθος μου μπορεί να αναστατώθηκαν λίγο, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να λένε ότι με θεωρούν ανίκανο/η
Μπορώ να βελτιώσω τη δουλειά μου, με βάση όσα έμαθα απ'το λάθος μου
Σε περίπτωση που η καυτή σου σκέψη είναι σε μεγάλο βαθμό πραγματική, θα πρέπει να καταστρώσεις ένα σχέδιο για να διαχειριστείς την κατάσταση. Για παράδειγμα, αν η καυτή σου σκέψη είναι Δε μπορώ να κάνω αυτή τη δουλειά και ανακαλύψεις ότι πράγματι δεν έχεις τα προσόντα ή τη στήριξη που χρειάζεσαι για να την κάνεις, αυτό είναι ένα πραγματικό πρόβλημα που πρέπει να λυθεί.
Στη συνέχεια, βαθμολόγησε το πόσο πιστεύεις κάθε νέα σκέψη σε μια κλίμακα επί τοις 100%. Συχνά, το κατά πόσο πιστεύεις τις εναλλακτικές/εξισορροπημένες σκέψεις σου σχετίζεται με το κατά πόσο η διάθεσή σου έχει αλλάξει στο επόμενο βήμα.
7. Βαθμολόγησε τώρα τη διαθεσή σου
Βαθμολόγησε πάλι τη διάθεσή σου στο βήμα 2 και μετά τη νέα σου διάθεση. Αν δε βελτιώθηκε καθόλου η κατάσταση, επανεξέτασε κάθε βήμα της καταγραφής της σκέψεώς σου και δες αν υπάρχουν σημεία που θα μπορούσες να είσαι πιο ακριβής, συγκεκριμένος ή περιεκτικός.
Συμβουλές επιτυχίας
Το να αλλάξεις τον τρόπο που σκέφτεσαι είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο, ευαισθητοποίηση και ενέργεια. H ανταμοιβή όμως είναι σπουδαία- μπορείς να αναδιαρθρώσεις τον τρόπο που λειτουργεί το μυαλό σου. Με τον καιρό, θα σκέφτεσαι αυτόματα με πιο ισορροπημένο τρόπο και θα έχεις λιγότερο ακραίες διαθέσεις. Οι συνηθισμένες καυτές σου σκέψεις, είτε δε θα προκύπτουν ή θα τις απορρίπτεις και αμφισβητείς εν τη γενέσει τους.
Επιπλέον συμβουλές
1. Μην είσαι τελειομανής: Δε χρειάζεται να φτιάχνεις τέλειες νοητικές διαδικασίες σκέψης. Κάνε το καλύτερο που μπορείς και μην το πολυσκέφτεσαι. Η διαδικασία είναι συνδυασμός διαίσθησης και λογικής.
2. Να είσαι υπομονετικός: Το να οικοδομείς νοητικά σχήματα απαιτεί διανοητικό συντονισμό, όπως το να κάνεις ποδήλατο απιατεί σωματικό συντονισμό. Οι αρχάριοι ίσως βρίσκουν δύσκολο το να διακρίνουν τις καταστάσεις, τα συναισθήματα και τις σκέψεις, πόσο μάλλον το να αναγνωρίζουν αυτόματες σκέψεις, να βρίσκουν ποια είναι η καυτή σκέψη και να συλλέγουν και να αξιολογούν στοιχεία. Χρειάζεται λοιπόν υπομονή και εξάσκηση. Με την πάροδο του χρόνου η διαδικασία θα γίνει αυτόματη.
3. Αποφάσισε ποια διαδικασία θα ακολουθήσεις: Θα χρειαστεί να κάνεις τουλάχιστον 2-3 νοητικά σχήματα για 2-3 μήνες, για να δεις τα πλήρη οφέλη της διαδικασίας. Αυτό μπορεί να γίνει με 2 τρόπους. Ο ένας είναι να φτιάχνεις το νοητικό αχήμα μόλις εντοπίσεις ένα δυνατό συναίσθημα ή αντίδραση σε κάτι που συνέβη. Ο άλλος είναι να συμπληρώνεις τα σχήματα σκέψης σε τακτά χρονικα διαστήματα, πχ κάθε βράδυ, πριν κοιμηθείς, μπορείς να κάνεις ανασκόπηση της ημέρας που πέρασε και να διαλέξεις μια κατάσταση που θέλεις να αναλύσεις. Βρες ποια διαδικασία σου ταιριάζει καλύτερα.
4. Γιόρτασε τις μικρές βελτιώσεις: Αν ένα νοητικό σχήμα πετύχει, η διάθεσή σου θα αλλάξει στο βήμα 7. Ωστόσο, η αλλαγή μπορεί να μην είναι δραματική. Μπορεί, ας πούμε, η διάθεσή σου να βελτιωθεί απ'το 100% στο 70%- αυτό όμως είναι απουδαίο επίτευγμα. Θυμήσου, ο στόχος δεν είναι να εξαλείψεις τα συναισθήματά σου εντελώς, αλλά να αποκτήσεις μια πιο ισορροπημένη νοοτροπία, όπου τα συναισθήματά σου είναι ανάλογα με την πραγματικότητα. Να είσαι περήφανος για την όποια πρόοδό σου.
5. Εξέτασε το ενδεχόμενο να ζητήσεις βοήθεια: Ιδανικά, η γνωσιακή ψυχοθεραπεία αποτελεί αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ πελάτη και ψυχοθεραπευτή. Αν και μπορείς να μάθεις τα νοητικά σχήματα μόνος σου, η πρόοδος σου πιθανόν θα είναι πιο γρήγορη αν έχεις επαγγελματική βοήθεια. Ατομικές συνεδρίες, ομάδες ή μαθήματα είναι αποτελεσματικές επιλογές. Θα συνιστούσα να συμβουλευτείς ειδικό, αν δυσκολεύεσαι πολύ με τα νοητικά σχήματα ή αν η διάθεσή σου δε βελτιώνεται. Βρες κάποιον ψυχοθεραπευτή που έχει εμπειρία με τη γνωσιακή ψυχοθεραπεία.
Η κρίσιμη καμπή στο ταξίδι μου με τη διπολική
Δεν ανήκω σε εκείνους για τους οποίους η διάγνωση της διπολικής ήταν ανακούφιση. Ήμουν συντετριμμένη. Εκείνα τα χρόνια, δεν υπήρχαν διαθέσιμες θετικές ή ελπιδοφόρες πληροφορίες για τη διπολική. Ό,τι διάβαζα, έλεγε ότι η διπολική είναι κάτι τρομερό που χειροτερεύει όσο περνάει ο καιρός. Αρνιόμουν να δεχθώ την κατάσταση, επειδή στο μυαλό μου το να έχεις διπολική σήμαινε ότι είσαι καταδικασμένος να ζεις σε κάποιο ίδρυμα, όπως στην ταινία Η φωλιά το κούκου. Ο ψυχοθεραπευτής με βοήθησε να βρω στοιχεία που ακύρωναν την αντίληψή μου αυτή. Για παράδειγμα, μου είπε ότι σχεδόν κανείς με διπολική δε ζει σε ίδρυμα. Μου είπε επίσης ότι, μέσα στα χρόνια που δούλευε, η εμπειρία της έλεγε ότι οι άνθρωποι που έκαναν θεραπεία έγιναν καλύτερα και όχι χειρότερα. Αυτό το νοητικό σχήμα με βοήθησε να αποκτήσω μια ισορροπημένη νοοτροπία για την κατάσταση. Συνειδητοποίησα ότι, αν και το ότι έχω διπολική σημαίνει ότι έχω κάποιους περιορισμούς, θα μπορέσω να ζήσω τη ζωή που θα ήθελα. Με αυτή την πεποίθηση, μπόρεσα να δεχθώ τη διαγνωσή μου και να αφοσιωθώ στην ανάρρωσή μου, αλλά και να επιδιώξω στόχους όπως το να γυρίσω στις σπουδές μου και να γίνω κι εγώ ψυχοθεραπεύτρια.
Εδώ το φυλλάδιο επεξεργασίας ενός νοητικού σχήματος
http://infosheets.mindovermood.com/0...nalUseOnly.pdf
27 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΚΑΠΟΙΟΥ ΜΕ ΨΥΧΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ
1.Όταν κάποιος έχει μια ψυχική ασθένεια, κανείς δεν του φέρνει μαγειρεμένο φαγητό, όπως θα έκανε αν είχε μια σωματική ασθένεια. Ένα πιάτο φαγητό ή μια κάρτα μετά από μια νοσηλεία θα ήταν πολύ ωραίο.
2.Αναγνώρισε ότι έχω σοβαρό πρόβλημα. Πολλοί δε δίνουν σημασία στην κατάθλιψη, επειδή "όλοι μας το περνάμε αυτό"
3.Κατανόησε ότι κάποιες φορές χρειάζομαι να μείνω μόνος.
4.Να μου λες "είσαι σημαντικός, είσαι αγαπητός". Μερικές φορές, όποια ψυχική διαταραχή και να έχεις, το ξεχνάς αυτό εύκολα.
5.Το άγχος μου με κάνει να αμφισβητώ την ικανότητά μου να δεχθώ αγάπη. Η λεκτική ενίσχυση είναι ισχυρό εργαλείο.
6.Να μου λες "δεν μου είσαι βάρος".
7.Δε μπορείς να με κάνεις καλά. Άφησέ με να έχω τις κακές μου μέρες.
8.Να μου λες "δε μπορώ να ισχυριστώ ότι γνωρίζω πώς νιώθεις, αλλά θα ήθελα να προσπαθήσω να καταλάβω. Θα με βοηθήσεις;"
9.Να μου λες "σ'αγαπώ". Συχνά νιώθω ότι δε με αγαπά κανείς.
10.Δέξου όσα λέω για τον εγκέφαλό μου. Το να αρνείσαι ότι έχω ψυχική διαταραχή, επιβεβαιώνει ότι δε θα γίνω αποδεκτός.
11.Κατανόησε ότι είναι κι αυτή μια ασθένεια, όπως ο διαβήτης ή το άσθμα.
12.Ποτέ, μα ποτέ μην το υποτιμάς, ποτέ μη μου λες να ξεκολλήσω και να το ξεπεράσω. Αυτό ενισχύει ό,τι ήδη νομίζω-ότι είμαι αδύναμος και ανίκανος.
13.Δε χρειάζεται να το καταλάβεις ή να το αποδεχθείς για να αποδεχθείς κι εμένα. Η κατανόηση και η αποδοχή είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να προσφέρεις.
14.Ο σύζυγός μου μού επιτρέπει να μένω σιωπηλή.
15.Μη χρησιμοποιείς ταμπέλες στην αργκό (πχ είναι "τρελός", είναι για το Δαφνί, είναι για δέσιμο, είναι για τα σίδερα)
16.Ένα απλό SMS με θετικές και εμψυχωτικές κουβέντες είναι πάντοτε ευπρόσδεκτο.
17.Ρώτησέ με "πώς μπορώ να σε βοηθήσω;"
18.Μην προσφέρεις "μαγικές" θεραπείες
19.Να ακούς με έναν εντελώς μη-επικριτικό τρόπο.
20.Να ρωτάς "πώς είσαι;" και να το εννοείς.
21.Οι αγκαλιές κάνουν θαύματα
22.Δέξου και αγάπα με όπως είμαι, όχι όπως συνήθιζα να είμαι ή όπως θα μπορούσα να γίνω.
23.Όταν έρχονται δυσκολίες, να είσαι δίπλα μου. Μην τρέχεις προς την αντίθετη κατεύθυνση.
24.Να λες "σε ακούω", "σε πιστεύω", "δεν φταις εσύ για όλο αυτό."
25.Κατάλαβε ότι η σιωπή μου ή το ότι απομονώνομαι δε σημαίνει ότι δε νοιάζομαι. Δεν προσπαθώ να σου κάνω τη ζωή δύσκολη, προσπαθώ να επιβιώσω.
26.Γνωρίζω ήδη ότι το άγχος και η κατάθλιψη δε συμβαδίζουν με τη λογική. Δε χρειάζεται να μου το υπενθυμίζεις.
27.Φέρσου μου ανθρώπινα
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com...ca7d1a6869.jpg
Ευχαριστω δασκαλε τα καταφερα!!! :p
ΑΜΑ ΤΑ ΜΑΘΕΙΣ ΑΥΤΑ ΜΕΤΑ ΚΑΝΕ ΟΜΟΡΦΙΑ ΔΛΔ ΑΝΟΙΞΕ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΕΤΟΙΕΣ
ΠΑΙΞΕ ΛΙΓΟ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΑΥΤΟ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΒΟΗΘΑΕΙ
ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙΣ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ
ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΕΣ ΣΤΡΕΒΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΜΕ ΓΝΩΣΙΑΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ α'μερος
Βρήκα το άρθρο πολύ ενδιαφέρον και κατανοητό. Η γνωσιακή ψυχοθεραπεία με βοήθησε πολύ να διαχειρίζομαι τις αρνητικές σκέψεις/παγίδες ώστε να απομακρύνω την κατάθλιψη. Σε πολλές περιπτώσεις, η κατάθλιψη είναι το αποτέλεσμα αρνητικών σκέψεων που ονομάζονται διανοητικές διαστρεβλώσεις. Όταν συμβαίνουν άσχημα πράγματα, αρχίζουμε να επιπλήττουμε τον εαυτό μας με σκέψεις όπως : είμαι ανεπρόκοπος, είμαι σκέτη αποτυχία ή τίποτα δε μου πάει ποτέ καλά.
Τα συναισθήματά μας είναι επακόλουθο των σκέψεών μας και αρνητικές σκέψεις σαν αυτές μπορούν να μας ρίξουν κατευθείαν σε κατάθλιψη.
Αυτή η άποψη είναι η κατευθυντήρια αρχή της γνωσιακής ψυχοθεραπείας, ένα είδος ψυχοθεραπείας που αναπτύχθηκε απ'τον ψυχίατρο @Aaron T. Beck τη δεκαετία του 60. Αν σκεφτόμαστε κάτι αρκετά συχνά, αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι είναι αλήθεια και τα συναισθήματά μας συμπίπτουν με αυτά που σκεφτόμαστε για τον εαυτό μας. Για να νικήσουμε την κατάθλιψη, πρέπει να σταματήσουμε αυτές τις αυτόματες αρνητικές σκέψεις και να τις αντικαταστήσουμε με πιο θετικές και αληθινές. Σταματώντας αυτές τις σκέψεις εν τη γενέσει τους, μπορούμε να σταματήσουμε την κατάθλιψη, πριν καν αρχίσει. Η γνωσιακή ψυχοθεραπεία κατευθύνεται στις 10 παρακάτω κοινές διανοητικές διαστρεβλώσεις ή ελαττωματικά σχήματα σκέψης, τα οποία μας οδηγούν σε κατάθλιψη.
Όλα ή τίποτα
Ο Γιάννης έκανε πρόσφατα αίτηση για προαγωγή στη δουλειά του. Η θέση πήγε σε κάποιον άλλον υπάλληλο με περισσότερη πείρα. Ο Γιάννης ήθελε πολύ αυτή τη δουλειά και τώρα είναι σίγουρος ότι δε θα πάρει ποτέ προαγωγή. Νιώθει ότι απέτυχε εντελώς στην καριέρα του.
Αυτό το είδος σκέψης χαρακτηρίζεται από απόλυτους όρους, όπως πάντα, ποτέ και για πάντα. Ελάχιστες καταστάσεις είναι όμως τόσο απόλυτες. Γενικά υπάρχουν και γκρίζες περιοχές. Η τεχνική που πρέπει να εφαρμόσεις εδώ είναι το να βγάλεις αυτές τις λέξεις απ'το λεξιλόγιό σου. εκτός από τις περιπτώσεις που πράγματι ισχύει κάτι τέτοιο. Ψάξε μια πιο ακριβή περιγραφή της κατάστασης.
Στην περίπτωση του Γιάννη, ο ίδιος θα μπορούσε να σκεφτεί :
Ήθελα πολύ αυτή τη δουλειά, αλλά πήγε σε κάποιον με μεγαλύτερη πείρα. Αυτό με απογοητεύει, αλλά δε σημαίνει ότι δεν είμαι καλός υπάλληλος. Θα έρθουν κι άλλες ευκαιρίες στο μέλλον. Θα συνεχίσω να καλλιεργώ τις ικανότητές μου, ώστε να είμαι προετοιμασμένος όταν φτάσουν. Αυτό το εμπόδιο δε σημαίνει ότι η καριέρα μου τελείωσε. Συνολικά, έχω διαπρέψει στη δουλειά μου.
Υπεργενίκευση
Η Λίντα νιώθει μοναξιά και συχνά περνά τον περισσότερο χρόνο της στο σπίτι. Οι φίλοι μερικές φορές την καλούν να φάνε έξω και να γνωρίσουν καινούργιους ανθρώπους. Η Λίντα νιώθει ότι είναι ανώφελο να προσπαθήσει να γνωρίσει καινούργιους ανθρώπους. Δε θα άρεσε σε κανέναν. Όλοι είναι κακοί και επiφανειακοί, έτσι κι αλλιώς.
Όταν κάποιος υπεργενικεύει, παίρνει μια μεμονωμένη περίπτωση και υποθέτει ότι όλες οι υπόλοιπες είναι ίδιες.
Είναι πράγματι όμως όλοι οι άνθρωποι κακοί και επιπόλαιοι και δε θα αρέσει σε κανέναν; Τί γίνεται με τους φίλους της που προσπαθούν να την βγάλουν έξω; Προφανώς, έχι κάποιον που νοιάζεται γι'αυτήν.
Την επόμενη φορά που θα πιάσεις τον εαυτό σου να υπεργενικεύει, υπενθύμισέ του ότι αν και μια ομάδα ανθρώπων μπορεί να έχει κάτι κοινό, είναι ταυτόχρονα ξεχωριστά και μοναδικά άτομα. Ποτέ δυο άνθρωποι δεν είναι ίδιοι. Μπορεί να υπάρχουν κακοί και επιφανειακοί άνθρωποι στον κόσμο. Μπορεί να υπάρχουν και κάποιοι στους οποίους δεν αρέσεις καθόλου. Αλλά, δεν ταιριάζουν όλοι σε αυτήν την περιγραφή. Υποθέτοντας ότι δεν αρέσεις σε κανέναν, χτίζεις έναν τοίχο που θα σε αποτρέψει από το να έχεις αυτό που ποθείς πάνω απ'όλα-τη φιλία.
Νοητικό φίλτρο
Η Μαίρη περνά δύσκολη μέρα. Καθώς γυρίζει σπίτι με το αυτκίνητο, ένας άλλος οδηγός της κόβει το δρόμο. Μουρμουρίζει στον εαυτό της ότι όλοι είναι αγενείς και αναίσθητοι. Αργότερα, ένας ευγενικός τζέντλμαν της γνέφει να τον περάσει. Συνεχίζει να οδηγεί θυμωμένη για το πόσο αγενείς και αναίσθητοι είναι οι άνθρωποι στην πόλη που μένει.
Όταν κάποιος γίνεται θύμα νοητικών φίλτρων, απομονωνόνουν μόνο τα άσχημα γεγονότα στη ζωή τους και παραβλέπουν τα θετικά.
Μάθε να ψάχνεις το φως σε κάθε σύννεφο. Έχει να κάνει με το πώς επιλέγεις να αφήσεις τα γεγονότα να σε επηρεάζουν.
Η Μαίρη θα μπορούσε να μετατρέψει τη μέρα της, αν έδινε σημασία σ'αυτόν τον καλό άνθρωπο που προσφέρθηκε να τη βοηθήσει.
Αποκλεισμός των θετικών
Κάποιος μόλις έφτιαξε το πορτραίτο της Ρόντα. Η φίλη της, της λέει πόσο όμορφη φαίνεται. Η Ρόντα παραμερίζει τη φιλοφρόνηση, λέγοντας ότι νομίζει ότι ο φωτογράφος χρησιμοίησε το Photoshop ή κάποια άλλη τεχνική για να φτιάξει την εικόνα. Λέει ότι ποτέ δε δείχνει τόσο όμορφη στην πραγματικότητα.
Όσοι έχοουν κατάθλιψη, είναι ειδικοί στο να παίρνουν τα θετικά μιας κατάστασης και να τα μετατρέπουν σε αρνητικά. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην τάση να έχουμε χαμηλή αυτοεκτίμηση. Νιώθουμε ότι δεν την αξίζουμε. Είναι απλό να το αναποδογυρίσουμε αυτό.
Την επόμενη φορά που κάποιος σου κάνει κάποιο κομπλιμέντο, αντιστάσου στη φωνή μέσα σου που σου λέει ότι δεν το αξίζεις.
Απλά, πες ευχαριστώ και χαμογέλασε. Όσο περισσότερο το κάνεις αυτό, τόσο πιο εύκολο θα γίνεται
Βιαστικά συμπεράσματα
Ο Τσακ περιμένει το ραντεβού του σ'ένα εστιατόριο. Έχει ήδη καθυστερήσει 20 λεπτά. Ο Τσακ μοιρολογεί, επειδή σκέφεται ότι έκανε κάτι λάθος και τώρα η κοπέλα τον έστησε. Εν τω μεταξύ, η κοπέλα έχει κολλήσει σε μποτιλιάρισμα.
Για ακόμα μια φορά, γινόμαστε θύμα των ανασφάλειών μας. Αναμένουμε τα χειρότερα και προετοιμαζόομαστε για απογοήτευση. Μέχρι να καταλάβουμε ότι όλοι οι φόβοι μας ήταν αβάσιμοι, βάζουμε τον εαυτό μας σε παροξυσμό χωρίς λόγο.
Την επόμενη φορά κάνε αυτό : δώσε στον άλλον τη δυνατότητα της αμφιβολίας. Θα γλιτώσεις από την περιττή ανησυχία.
Αν οι φόβοι σου όμως έχουν όντως μια βάση, απομάκρυνε αυτό το άτομο και τους μπελάδες απ'τη ζωή σου.
Μεγένθυνση και υποβάθμιση
Ο Σκοτ παίζει ποδόσφαιρο. Τα κάνει θάλασσα σ'έναν αγώνα που προετοίμαζε εδώ και εβδομάδες. Αργότερα σκοράρει το νικητήριο γκολ. Οι συμπαίκτες του τον επαινούν. Τους λέει ότι έπρεπε να είχε παίξει καλύτερα, ότι το γκολ ήταν σκέτη τύχη.
Έχεις δει ποτέ μέσα από τηλεσκόπιο από την ανάποδη ; Όλα δείχνουν πιο μικρά απ'ό,τι είναι στην πραγματικότητα.
Όταν κοιτάς απ'την άλλη μεριά, όλα δείχνουν μεγαλύτερα.
Οι άνθρωποι που πέφτουν στην παγίδα της μεγένθυνσης/υποβάθμισης, βλέπουν τις επιτυχίες τους απ'τη λάθος πλευρά του τηλεσκόπιου και τις αποτυχίες τους απ'την άλλη πλευρά.
Τί μπορείς να κάνεις για να μην κάνεις αυτό το λάθος και να σταματήσεις τις αρνητικές σκέψεις ;Όταν ένα λάθος μας βυθίζει, ξεχνάμε να δούμε τη γενική εικόνα. Συνολικά, ο Σκοτ έπαιξε καλά. Τί πειράζει που έκανε ένα λάθος;
ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΕΣ ΣΤΡΕΒΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΜΕ ΓΝΩΣΙΑΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ β'μερος
Συναισθηματική συλλογιστική
Η Λώρα κοιτάζει το ακατάσταστο σπίτι της και νιώθει καταβεβλημένη απ'την ιδέα ότι πρέπει να το καθαρίσει.
Νιώθει ότι είναι ανώφελο να προσπαθήσει να το κάνει.
Η Λώρα βασίζει την αξιολόγηση της κατάστασης στο πώς την κάνει να νιώθει, όχι στο πώς είναι στην πραγματικότητα. Μπορεί να νιώθει άσχημα όταν σκέφτεται τη δουλειά που πρέπει να κάνει, αλλά είναι πράγματι ανώφελο; Στην πραγματικότητα, το να καθαρίσει το σπίτι είναι κάτι εφικτό. Απλά, δε νιώθει ικανή να το κάνει. Συμπέρανε ότι είναι μάταιο να προσπαθήσει, βασιζόμενη στο ότι η ιδέα και μόνο την καταβάλει.
Όταν νιώθεις ότι μια κατάσταση σε καταβάλει, μοίρασε τη δουλειά που έχεις να κάνεις σε μικρότερες δουλειές. Μετά, βάλε σε σειρά προτεραιότητας τις δουλειές και κάνε την πρώτη δουλειά της λίστας σου. Είτε το πιστεύεις έιτε όχι, θα αρχίσεις να νιώθεις καλύτερα και έτοιμος για περισσότερα. Το σημαντικό είναι να κάνεις κάτι που οδηγεί στον στόχο σου. Όσο και μικρό να είναι, είναι μια αρχή και θα σε κάνει να μη νιώθεις ανήμπορος.
Δηλώσεις του τύπου "θα έπρεπε"
Ο Ντέιβιντ κάθεται στην αίθουσα αναμονής του γιατρού του. Ο γιατρός έχει αργήσει. Ο Ντέιβιντ βράζει μέσα του και σκέφτεται "με τόσα λεφτά που του δίνω, θα έπρεπε να είναι στην ώρα του. Θα έπρεπε να δείχνει μεγαλύτερο σεβασμό". Καταλήγει να νιώθει πικραμένος και αγανακτισμένος.
Όλοι νομίζουμε ότι τα πράγματα θα έπρεπε να είναι κάπως, αλλά ας το παραδεχτούμε, δεν είναι. Επικεντρώσου σε αυτά που μπορείς να αλλάξεις κι αν δε μπορείς, αποδέξου τα σαν μέρος της ζωής και πήγαινε παρακάτω. Η ψυχική σου υγεία είναι πιο σημαντική απ'το πώς θα έπρεπε να είναι τα πράγματα.
Βάζοντας ταμπέλες
Η Ντόνα μόλις έσπασε τη δίατά της. Είμαι ένα παχύσαρκο, τεμπέλικο γουρούνι, σκέφεται.
Αυτό που έκανε η Ντόνα είναι ότι έβαλε στον εαυτό της την ταμπέλα του τεμπέλη και απελπισμένου. Πιθανότατα θα συμπεράνει ότι αφού δε μπορεί να χάσει βάρος, ας φάει τουλάχιστον. Έχει παγιδεύσει τον εαυτό της, εκπληρώνοντας τη ταμπέλα που του έχει βάλει. Όταν βάζουμε ταμπέλες στον εαυτό μας, ετοιμαζόμαστε να γίνουμε αυτό που η ταμπέλα υποδεικνύει. Αυτό όμως μπορεί να γίνει και προς όφελός μας.
Να τί θα μποροήυσε να κάνει η Ντόνα για να πετύχει κάτι τέτοιο. Μπορούσε να σκεφτεί ότι μέχρι τώρα ήταν δυνατή. Μπορούσε να συγχωρέσει τον εαυτό της, αφού άνθρωπος είναι και να αναγνωρίσει ότι προσπαθεί πολύ να χάσει βάρος και το καταφέρνει. Αυτό είναι ένα προσωρινό εμπόδιο που μπορεί να ξεπεραστεί. Με τέτοια θετική σκέψη, θα νιώσει καλύτερα και θα συνεχίσει να προσπαθεί να χάσει βάρος.
Εξατομίκευση
Ο γιος της Τζην δεν τα πάει καλά στο σχολείο. Εκείνη νιώθει ότι είναι κακή μητέρα. Είναι δικό της λάθος που ο γιος της δε διαβάζει.
Η Τζην αναλαμβάνει όλη τη ευθύνη για το γεγονός ότι ο γιος της δεν τα πάει καλά στο σχολείο. Δεν λαμβάνει υπ'όψη το ότι ο γιος της είναι ξεχωριστό άτομο και έχει την τελική ευθύνη για τον εαυτό του. Μπορεί να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να τον καθοδηγήσει, αλλά στο τέλος εκείνος έχει τον έλεγχο των πράξεών του.
Την επόμενη φορά που αντιλαμβάνεστε ότι κάνετε κάτι τέτοιο, αναρωτηθείτε "θα έπαιρνα τα εύσημα αν αυτός ο άνθρωπος έκανε κάτι αξιέπαινο;" Πιθανότατα θα λέγατε πως όχι, το κατάφερε αυτό μόνος του. Συνεπώς, γιατί κατηγορείτε τον εαυτό σας, όταν κάνει κάτι όχι τόσο αξιέπαινο; Το να κατηγορείτε τον εαυτό σας, δεν πρόκειται να αλλάξει τη συπμεριφορά του. Mόνο εκείνος μπορεί να το κάνει αυτό.
Αν αναγνωρίζεις κάποια απ'αυτές τις συμπεριφορές σ'εσένα, έχεις κάνει τον μισό δρόμο. Κάνε την εξής εργασία : τις επόμενες εβδομάδες, παρακολούθησε τον αυτοκαταστροφικό τρόπο που αντιδράς στις καταστάσεις. Εξασκήσου στο να αναγνωρίζεις τις αυτόματες αντιδράσεις σου. Χρησιμοποίησε τις παραπάνω στρατηγικές αντιμετώπισης που θα σε βοηθήσουν να απωθήσεις εγκαίρως την κακή σου διάθεση.
Οι λύσεις που παρουσιάστηκαν εδώ αφορούν καταστάσεις που συχνά αντιμετωπίζουμε. Πάρε αυτά τα παραδείγματα και δημιούργησε τις δικές σου θετικές λύσεις για τις αρνητικές σου σκέψεις. Το να αναγνωρίσεις ότι σκέφετεσαι έτσι, είναι το πρώτο βήμα. Μετά, κάνε τον δικηγόρο του διαβόλου και προκαλέσε τον εαυτό σου να βρει τα θετικά. Άλλαξε τις σκέψεις σου και η διάθεσή σου θα αλλάξει κι αυτή. Είσαι ό,τι σκέφτεσαι!
agnostix Συγχαρητηρια για το θεμα και την συγκεντρωση πληροφοριων και γνωστικων εργαλειων. Σε ευχαριστω :D
«Το αντίθετο της κατάθλιψης δεν είναι η ευτυχία, αλλά η ζωτικότητα, και αυτή ακριβώς ήταν που ένιωθα να με εγκαταλείπει εκείνη τη στιγμή». Σε μια ομιλία εύγλωττη όσο και συγκλονιστική, ο συγγραφέας Άντριου Σόλομον μας μεταφέρει στις σκοτεινές πτυχές του μυαλού του την περίοδο που μαχόταν την κατάθλιψη. Αυτό τον οδήγησε σε ένα αποκαλυπτικό ταξίδι ανά τον κόσμο, όπου, παίρνοντας συνεντεύξεις από άλλους με κατάθλιψη, συνειδητοποίησε με έκπληξη πως όσο περισσότερο μιλούσε στους ανθρώπους, τόσο περισσότερο εκείνοι ήθελαν να μοιραστούν τις ιστορίες τους. (Βιντεοσκοπήθηκε στο TEDxMet).
http://www.ted.com/talks/andrew_solo...cdZEp.facebook
ΜΠΡΑΒΟ agnostix πολυ καλη ερευνα ...και σιγουρα πολυ χρήσιμη, τωρα θα εχουμε να παραπέμπουμε στο θρεντ σου για πολλα ζητηματα... υπέροχη ιδεα !!!1000 μπραβο κοριτσι μου!!!!!!:)
η πιο απλη κ καλυτερη συμβουλη επιτυχιας ειναι να σαι ο εαυτος σου τα υπολυπα ειναι τοσο πολυπλοκα που οι πιθανοτητες να σου μεινουν στο μυαλο ειναι λιγες.
Οφειλω να πω πως η ιδεα ηταν του ελις και με εμαθε να ανεβαζω κ εικονες,ναιιι αμεεεεε!!!
Επισης τα περισσοτερα τα βρισκω απο μια κοπελα που εχει διπολικη κ η ιδια κανει τις μεταφρασεις των κειμενων(εκεινη κ αν αξιζει μπραβο!!!!)
Φυσικα οποιος αλλος εχει υλικο,μα λινκ θα ναι ,μα φωτο ,μα ταινια(βιντεο) ,μα δεν ξερω τι, σχετικο, να μας τα ανεβαζει.. :)
https://scontent-mxp1-1.xx.fbcdn.net...b7&oe=56A8B2EE
ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΑΥΤΟ ΛΕΜΕ
ΝΑ ΒΡΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΩ ΖΩΗ ΑΥΤΟ
ΑΝΤΕ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΝΑ ΤΟ ΟΜΟΡΦΥΝΟΥΜΕ
Γεια σου αλεξανδρε,εννοειται δεν θα παμε να δωσουμε κ εξετασεις κιολας,μπορεις ομως μεσα απο μια γρηγορη ματια, να κρατησεις καποιες σημειωσεις ,να βρεις καποιες λεξεισ-φρασεις κλειδια που θα σου μεινουν κ ισως εναν διαφορετικο τροπο αντιλληψης καποιων θεματων απο εκεινων που συννηθιζουμε.
Μακαρι να ειμασταν ολοι οι εαυτοι μας,ελα ομως που καμια φορα γνωριζουμε πολυ λιγα γιαυτον η εχουμε λανθασμενες αποψεις γιαυτον!!!
Εχω ακουσει την ομιλια του Σολομον και πολλων αλλων μεσω TED, οι ομιλιες αρκετων μου εχουν δωσει κουραγιο σε δυσκολους καιρους. Το ονομα σου εχει σχεση με τον αγνωστικισμο ? Ευχαριστωωωω:)
Λοιπον ναι θα μπορουσε να προερχεται απο κει,χμμμ...η φιλοσοφια μου αρεσει...θρησκια δεν ειμαι..αθεη παλι ισως να χω γινει...περισσοτερο θελω να πιστευω στην δικη μας εσωτερικη δυναμη που κρυβουμε,οπως κ να χει το νικνειμ ειναι τυχαιο...Κατα τ'αλλα λεγομαι Μαρια :)
Σε ευχαριστώ για την απαντηση:)
Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη (1034)
Η Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη (1034) ξεκίνησε να λειτουργεί το Μάιο του 2008 και ήταν μια πρωτοβουλία του Προγράμματος «Αντι-στίγμα» του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (Ε.Π.Ι.Ψ.Υ.) με σκοπό την παροχή ψυχολογικής - συναισθηματικής στήριξης, συμβουλευτικής καθώς και επιστημονικά τεκμηριωμένης και υπεύθυνης πληροφόρησης για την κατάθλιψη και για άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας.
Δυστυχώς 6 χρόνια μετά, και συγκεκριμένα από τον Ιούνιο του 2014, λόγω της διακοπής της χρηματοδότησης από το Υπουργείο Υγείας, η λειτουργία της έχει ανασταλεί.
Σε περίπτωση που αντιμετωπίζεται κάποιο σοβαρό πρόβλημα ψυχικής υγείας μπορείτε να απευθύνεστε στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας του Ε.Π.Ι.Ψ.Υ., στα τηλέφωνα 210 – 6170071 και 210 – 6170072. Σας επισημαίνουμε ωστόσο πως το Κέντρο Ψυχικής Υγείας παρέχει υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε κατοίκους των περιοχών Παπάγου, Χολαργού, Νέου Ψυχικού, Παλιού Ψυχικού, Κάτω Χαλανδρίου και Ελληνορώσων του Λεκανοπεδίου Αττικής. Δυστυχώς, δεν παρέχει υπηρεσίες τηλεφωνικής ενημέρωσης και υποστήριξης.
Για περισσότερες πληροφορίες για το Κέντρο Ψυχικής Υγείας πατήστε εδώ
http://www.epipsi.gr/
ΑΥΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟ ΑΚΟΥΣΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΕ ΤΑΞΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΤΟ ΕΝΕΝΗΝΤΑ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΜΟΥ ΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ
ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΓΓΛΙΚΩΝ
χαχαχαχα ..οχι βρεεεεε καμια σχεση ;)
https://www.youtube.com/watch?v=A_mUYzM2sKY
Ευχαριστώ!!!!
Πολύ καλή δουλειά!
και εγω ευχαριστω παιδια για δικους μου λογους...
οριστε κ 2 ταινιες, δυστυχως ομως ακομα δεν βρισκω υποτιτλους,
ελπιζω συντομα να τους ανεβασουν
http://flix.gr/cinema/the-dark-horse-review.html
http://www.clickatlife.gr/cinema/mov...ofia-mias-zois
Ο ρόλος της βιταμίνης D στην ψυχική υγεία και την υγεία του νευρικού συστήματος
Διαλογισμός: Μειώνει το άγχος,την κατάθλιψη και τον πόνο
Ο διαλογισμός γνώσης και συναίσθησης, ενδεχομένως βοηθά στη μείωση του άγχους, της κατάθλιψης και του πόνου σε ορισμένους ασθενείς, αλλά δεν οδηγεί σε ενίσχυση των θετικών συναισθημάτων ή τη γενική υγεία, σύμφωνα με νέα επισκόπηση ερευνών.
Η επισκόπηση ανέλυσε πληροφορίες από 47 έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε 3.515 συμμετέχοντες. Κάθε έρευνα περιέλαβε μια ομάδα που έλαβε μέρος σε διαλογισμό, καθώς και ομάδα ελέγχου που έλαβε μέρος σε άλλη δραστηριότητα που απαιτούσε παρόμοιο χρόνο και προσπάθεια, όπως πληροφόρηση σχετικά με τη διατροφή ή πραγματοποίηση άλλου είδους άσκησης.
Οι περισσότεροι συμμετέχοντες είχαν μια ψυχική πάθηση ή σωματικό πρόβλημα υγείας.
Συμμετέχοντες που έκαναν διαλογισμό για περίπου 8 εβδομάδες έως 6 μήνες, εμφάνισαν μικρή αλλά σημαντική μείωση του άγχους, της κατάθλιψης και του πόνου.
Ο διαλογισμός γνώσης και συναίσθησης είναι είδος διαλογισμού στον οποίο οι άνθρωποι μαθαίνουν να προσέχουν λιγότερο αυτό που αισθάνονται σωματικώς και ψυχικώς, λεπτό προς λεπτό.
Οι περισσότερες βελτιώσεις στον πόνο συνέβησαν σε συμμετέχοντες που είχαν πόνο σε εσωτερικά όργανα. Τα προγράμματα διαλογισμού δεν ήταν περισσότερο αποτελεσματικά σε σχέση με την άσκηση ή την ψυχοθεραπεία στη μείωση του πόνου, της κατάθλιψης και του άγχους.
Επιπλέον, οι ερευνητές ανακάλυψαν λίγες ή καθόλου ενδείξεις ότι ο διαλογισμός επηρεάζει θετικά τη διάθεση, την προσοχή, τον ύπνο, το βάρος ή τη γενική υγεία. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης λίγες ενδείξεις ότι ο διαλογισμός μείωσε το στρες.
Εννέα από τις έρευνες εξέτασαν αν ο διαλογισμός θα μπορούσε να είναι επιβλαβής και δεν ανακάλυψαν ενδείξεις βλάβης.
Χρειάζονται νέες έρευνες με καλύτερο σχεδιασμό για να διαπιστωθεί αν ο διαλογισμός μπορεί να επηρεάσει θετικές πλευρές της ψυχικής υγείας ή συμπεριφορές που σχετίζονται με το στρες. Έρευνες θα πρέπει επίσης να δείξουν πόσον καιρό πρέπει να κάνει κάποιος διαλογισμό και τι συμβαίνει αν τον κάνει στο σπίτι. Χρειάζονται επίσης μακροχρόνιες έρευνες.
Οι ερευνητές από το Johns Hopkins University, σημειώνουν στο περιοδικό ‘JAMA Internal Medicine’, ότι παρά τους περιορισμούς των προηγούμενων ερευνών, οι ενδείξεις υποδεικνύουν ότι προγράμματα διαλογισμού θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους, της κατάθλιψης και του πόνου σε ορισμένους ασθενείς.
Επομένως, οι γιατροί θα πρέπει να μιλούν με τους ασθενείς τους για το ρόλο που θα μπορούσε να έχει ένα πρόγραμμα διαλογισμού όσον αφορά το στρες.
Γνωσιακή - Συμπεριφορική ψυχοθεραπεία
Η γνωσιακή – συμπεριφοριστική θεραπεία αναπτύχθηκε από τον ψυχίατρο Aaron T. Beck, την δεκαετία του ‘60. Βασίζεται στην θεωρία ότι η συμπεριφορά ενός ατόμου καθορίζεται από τον τρόπο σκέψης του σχετικά με τον εαυτό του και το ρόλο του στον κόσμο. Άλλωστε και ο αρχαίος φιλόσοφος Επίκτητος υποστήριζε ότι δεν είναι τα γεγονότα αυτά καθαυτά που ταράσσουν τους ανθρώπους, αλλά η ιδέα των ανθρώπων για τα γεγονότα. Οι θεραπευόμενοι μαθαίνουν, λοιπόν, ότι δεν είναι το γεγονός που τους κάνει να αισθάνονται άσχημα, αλλά οι σκέψεις τους για το συγκεκριμένο γεγονός, οπότε και αλλάζοντας τον τρόπο που το αντιλαμβάνονται, αλλάζει και ο τρόπος που αισθάνονται.
Αναλύοντας περαιτέρω αυτή την συλλογιστική, η δυσπροσαρμοστική συμπεριφορά του ατόμου οφείλεται σε βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε σφάλματα της σκέψης. Όταν υπάρξει κάποιο γεγονός, το άτομο εμπλέκεται σε έναν φαύλο κύκλο, ο οποίος περιλαμβάνει την Αυτόματη Σκέψη – το Συναίσθημα – τις Σωματικές αντιδράσεις – την Συμπεριφορά. Σε πρώτο στάδιο, το άτομο μαθαίνει να αναγνωρίζει αυτές τις λανθασμένες σκέψεις που περνάνε αυτόματα από το μυαλό του (αυτόματες σκέψεις) και τις γνωσιακές διαστρεβλώσεις που μπορεί να εμπεριέχονται σε αυτές, για παράδειγμα, το άσπρο – μαύρο, η καταστροφοποίηση κ.λπ.
Η γνωσιακή – συμπεριφοριστική θεραπεία χρησιμοποιεί μια πληθώρα τεχνικών, τις οποίες ο θεραπευόμενος έχει στην διάθεσή του, προκειμένου να τροποποιήσει την συμπεριφορά του και το συναίσθημά του
Σε δεύτερο στάδιο, το άτομο μαθαίνει να «αμφισβητεί» το περιεχόμενο των αυτόματων σκέψεων. Έτσι, ο φαύλος κύκλος διακόπτεται και η συμπεριφορά, το συναίσθημα και οι σωματικές αντιδράσεις τροποποιούνται. Το άτομο λοιπόν, ανακουφίζεται άμεσα από τα συμπτώματά του. Η θεραπεία, επιπρόσθετα, στοχεύει και στην αναγνώριση και τροποποίηση των βαθύτερων πεποιθήσεων του ατόμου, τα οποία, όπως αναφέρθηκε ανωτέρω, οδηγούν σε αρνητικές αυτόματες σκέψεις.
Η θεραπεία τον εφοδιάζει με εργαλεία, προκειμένου να αντιμετωπίζει τις καταστάσεις που ενδέχεται να τον δυσκολέψουν. Ας μην ξεχνάμε την παροιμία: «Δεν θα σου δώσω το ψάρι που θα φας, θα σε μάθω όμως να ψαρεύεις». Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, ο θεραπευόμενος συμμετέχει ενεργά στην θεραπευτική διαδικασία και αναλαμβάνει να εφαρμόσει «εκεί έξω», τα εργαλεία που κατακτά μέσα στο θεραπευτικό πλαίσιο.
Η γνωσιακή – συμπεριφοριστική θεραπεία είναι δομημένη και βραχυπρόθεσμη και συνήθως διαρκεί 15 – 20 συνεδρίες (12 εβδομάδες). Σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα, έχει εφαρμοσθεί με την μεγαλύτερη επιτυχία στην κατάθλιψη και τις αγχώδεις διαταραχές (κρίση πανικού, φοβίες, αγοραφοβία, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, αγχώδεις εκδηλώσεις), αλλά και ως βοηθητική θεραπεία για την αντιμετώπιση της κατάχρησης ουσιών και για την βελτίωση της συμμόρφωσης με την φαρμακευτική αγωγή.
Καλημερα Ρεα μου διαβασε αυτο...καταλαβαινω ποσο δυσκολο μας ειναι καμια φορα!!!!
Ψυχής Λόγος.
"Είναι κάποιες στιγμές στην θεραπεία που κυριολεκτικά σου κόβουν την ανάσα. Μια στιγμή από αυτές ήταν όταν γνώρισα και μπήκε στο γραφείο μου, η Ε. Παραπομπή από φίλη και συνάδελφο που θεώρησε ότι έπρεπε να με γνωρίσει και να την αναλάβω. Η Ε. ήταν συνομήλικη μου με το πιο κενό βλέμμα που έχω δει και ο πιο εύθραυστος άνθρωπος που έχω αντικρύσει. Σκέφτηκα ότι εδώ είμαστε στα πολύ δύσκολα, στα πολύ απαιτητικά. Ποτέ δεν ακολουθώ κανόνες στο πρώτο ραντεβού με θεραπευόμενο, αναλόγως με ότι νιώθω, πορεύομαι. Με την Ε. ένιωθα ότι χρειάζεται να ξεδιπλωθεί ,όσο μπορούσε χωρίς πολλές δικές μου ερωτήσεις. Έτσι έγινε. Στην πρώτη μας συνεδρία έμαθα ότι η Ε. μεγάλωσε με μια μητέρα "φαγωμένη" από την χρόνια κατάθλιψη της και ένα πατέρα πελαγωμένο και τρομοκρατημένο από την κατάθλιψη της συζύγου του. Είναι απίστευτο πως όταν μου μιλάει ο θεραπευόμενος μου είναι σαν να δημιουργείται μπροστά μου ένα θέατρο, ένα έργο με πρωταγωνιστή τον θεραπευόμενο και σιγά σιγά μπαίνουν και οι υπόλοιπες μορφές της ζωής του μέσα. Το βασικότερο συναίσθημα που χρωμάτισε την ύπαρξη της ήταν ο φόβος που μεταμορφώθηκε σε θυμό που μεταμορφώθηκε σε άγχος που μεταμορφώθηκε σε θλίψη. Στο τέλος εκδηλώθηκε αγχώδης κατάθλιψη. Η Ε. έπαιρνε αγχολυτικά και αντικαταθλιπτικά. Καθώς μου εξιστορούσε το προσωπικό της ταξίδι, σκεφτόμουν ότι έχω απέναντι μου έναν άνθρωπο που η ψυχή του έχει μεταμορφθωθεί 4 φορές, σαν να αλλάζεις το αίμα σου 4 φορές. Λογικό ήταν να μην άντεξε.
Με συμπάθησε και μπήκαμε σε θεραπεία, αλλά με τους δικούς της όρους. Για 3 μήνες με κρατούσε σε απόσταση, δεν άντεχε να έρχεται πολύ κοντά σε άνθρωπο, να εκτείθεται, να νιώθει ότι υπάρχει σε μια θεραπευτική σχέση που της έδειχνα την άνευ όρων αποδοχή μου και τον σεβασμό μου στην ύπαρξη της. Δεν το πίστευε, δεν με πίστευε, δεν πίστευε. Κάθε φορά που προσπαθούσα να εστιάσω στα συναισθήματα της, ξεγλιστρούσε σαν τον πιο επιδέξιο πολίστα από τον αντίπαλο του. Μάλλον σαν αντίπαλο με ένιωθε αλλά ερχόταν σε κάθε συνεδρία, πάντα στην ώρα της, πάντα εκεί απέναντι μου. Τρομερές εσωτερικές συγκρούσεις στην θεραπευτική της σχέση μαζί μου. Φοβόταν αλλά προσδοκούσε, ξέφευγε αλλά με τον καιρό χαλάρωνε τους ελιγμούς της, με κρατούσε σε απόσταση αλλά δεν έχανε ποτέ το ραντεβού της. Σκεφτόμουν, ότι οκ σιγά σιγά απομυθοποιεί ότι συναίσθημα νιώθει ότι μπορεί να την φάει. Και ξαφνικά μετά από 3.5 μήνες ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου και φτάνουμε σε μια κρίσιμη καμπή. Η Ε.ξαναμεταμόρφωσε την ψυχή της και βγήκε προς τα έξω και φάτσα κάρτα μπροστά μου όλος ο καταπιεσμένος θυμός. Όλα την ενοχλούσαν, η ανάλυση μου, οι ερμηνείες μου, εγώ. Γνωρίζοντας ότι μπορούσε να ανταπεξέλθει στην θεραπεία της και στην ύπαρξη της, την προκάλεσα να δει τις άμυνες της και να αφεθεί να δει ότι Μπορεί. Τρομερό ρίσκο, αλλά θεραπεία χωρίς ρίσκο δεν γίνεται. 'Εγινε έξαλλη και αποχώρησε από την θεραπευτική σχέση. Για 2 μήνες δεν είχα νέα της και ήξερα βαθιά μέσα μου πως τώρα χρειάζεται να σωπάσω, να περιμένω και να της έχω εμπιστοσύνη. Να συναισθανθεί τον εαυτό της, να συνειδητοποιήσει την δουλειά που έκανε και να Αποφασίσει. Αποφάσισε. Μετά από δύο μήνες ήρθε πίσω στο γραφείο. Περιμένοντας την το μόνο που σκεφτόμουν ήταν το βλέμμα της και ήλπιζα να μην δω το κενό που είχε την πρώτη φορά που την γνώρισα. Το κενό είχε αντικατασταθεί από θλίψη αλλά η σπίθα άρχισε σιγά σιγά να αχνοφαίνεται. Χάρηκα αλλά είχε δουλειά ακόμα. Το δεύτερο ρίσκο που θα πάρουμε είναι η διακοπή της συνταγογράφησης, όχι ακόμα αλλά σύντομα. Αφού επιβίωσε 4 μεταμορφώσεις και επέστρεψε για να αντιμετωπίσει και την 5η, νομίζω μπορεί και χωρίς φαρμακευτική αγωγή"
( Eίναι δύσκολες οι θεραπείες γιατί δοκιμάζεσαι, πρώτα ως Άνθρωπος και μετά ως Θεραπεύτρια)
oλα αυτα ειναι παρα πολα κ θα χρειαστουν ωρες μεχρι να τα κατανοησεις αυτος ειναι κ ο λογος που πολες φορες ο εξυπνος παγιδευεται μεσα στην εξυπναδα του κ ο χαζος ανοιγουν οι δυνατοτητες του μεσα απο τη χαζομαρα του (το ειπα πολυ σοφιστικε...) πρεπει να ασχολησαι χρονια για να τα κατανοησεις ολα αυτα για αυτο ακριβως κ αυτοι αυτο το εκαναν επαγγελμα γιατι σπουδασαν χρονια πανω σε αυτο το αντικειμενο...ετσι εμαθαν να μιλουν κ αυτη τη γλωσσα.