Originally Posted by
-moonlight-
ΕΣΥ δεν θα έκανες αυτό, ΕΣΥ δεν θα έκανες το άλλο κλπ. Όταν ο άλλος αντιδράει διαφορετικά δεν σημαίνει ότι είναι λάθος. Κι' αυτό που ήθελα να περάσω στο τελευταίο ποστ -σε απάντηση του ποστ της Ρέας- είναι ότι κάποιοι άνθρωποι ΔΕΝΟΝΤΑΙ πραγματικά και βλέπουν με διαφορετικό μάτι την έννοια της φιλίας. Οπότε ξαναλέω, όταν θεωρείς κάποιον ΦΙΛΟ ΣΟΥ, ακόμη κι' αν μέσα σου είσαι μια χαρά, έχεις αυτοπεποίθηση-αυτοεκτίμηση και όλα, θα στεναχωρηθείς αν καταλάβεις πως ο "φίλος" σου όχι μόνο αδιαφορεί αλλά δεν σε εκτιμάει κιόλας/σε υποτιμάει συνεχώς. Κι' αυτό οκ, ας το δεχτώ πως είναι στον άνθρωπο -το πόσο δένεσαι-. Κι' ας δεχτώ πως την lonely την στεναχωρεί περισσότερο επειδή δεν είναι καλά ψυχολογικά και επειδή έχει τις δικές της ανασφάλειες, επομένως όταν της τα κοπανάει καταλήγει να τα πιστεύει και να νιώθει περισσότερο άσχημα με τον εαυτό της. Λες επίσης πως την ΚΡΑΖΕΙ, πως στεναχωριέται... (δεν θα αναφερθώ στην γενίκευση γιατί η ίδια καταλαβαίνει ότι ήταν άδικη και τα έγραψε προφανώς όταν ήταν φορτισμένη). Δεν καταλαβαίνεις πως φαίνεται "σαν" να της την λες; Φταίει η lonely που η άλλη την βρίζει ασπούμε, φταίει γιατί στεναχωριέται που η φίλη της την βρίζει... Επίσης, λες αυτό "Εκτός εντάξει και αν ειναι μ...α της λάσπης και του βούρκου και ξέρουν οτι ειμστε σκατα, έρχονται να μας την πέσουν χειρότερα, επειδή έτσι μας αρέσει (σαν την heineken) Αλλα ρε παιδια μεταξύ μας τώρα. Επι τουτου τοξικο, ΤΟΞΙΚΟ εγω δεν έχω γνωρίσει κανενα. Και ζω 30 χρόνια. Το διάολο? Τα μαλακισμένα (υπόθεση) στα Γιάννενα ήταν έτσι, αλλά ποσους συναντάμε σε τετοιο βαθμό? Δε ξέρω." και λίγο πιο πάνω σε προηγούμενο ποστ σου είπες αυτό -oκ είναι κουραστικό αυτό που κάνω αλλά...- "Οταν είμαστε σε κακή ψυχολογική κατάσταση, βλέπουμε περισότερους τοξικους ανθρώπους απο οτι οταν ειμαστε καλα. Αυτο ειναι τυχαίο?" που εγώ προσωπικά διαφωνώ... Και πάλι, είναι σαν να της λες "εμ ξέρεις, ΕΓΩ δεν έχω συναντήσει ποτέ τοξικό άνθρωπο στην ζωή μου, εσύ δεν είσαι καλά και βλέπεις τοξικούς ανθρώπους εκεί που δεν υπάρχουν". Κάαπως έτσι... Και πάλι, είναι ανάλογα από τον άνθρωπο, καλό είναι να μην βγάζουμε τέτοια συμπεράσματα γιατί είναι σαν να την αμφισβητείς και τις ρίχνεις συνεχώς ευθύνες που δεν τις αναλογούν. Προφανώς μπορείς άνετα να χαρακτηρίσεις έναν άνθρωπο ως "τοξικό" αν κάθε φορά που βγαίνεις μαζί του μόνο μιλάει μιλάει μιλάει για τα δικά του, δεν σε ακούει και σε υποτιμάει κιόλας... Το έχω δει που το έχεις γράψει κι' εσύ, αλλά ακόμη κι' αυτά που γράφει τα αμφισβητείς χωρίς κάποιο σημαντικό λόγο. *Κι' εγώ μπορεί να είμαι χάλια, κι' εγώ μπορεί να ακούσω κάτι που δεν θα μου αρέσει κλπ, αλλά δεν θα χαρακτηρίσω κάποιον τόσο εύκολα τοξικό. Θα το έκανα όμως αν με έβριζε μες τα μούτρα μου, ανεξαρτήτως από το πώς μπορεί να νιώθω μέσα μου γενικώς...
Tα περιθώρια που άφησες τα είδα, απλά εμένα δεν μου έκατσε καλά η αμφισβήτηση και η απόδοση τόσης ευθύνης. Και να τονίσω πως δεν ήμουν επιθετική, ούτε έχω κάτι μαζί σου (γέλασα κιόλας με το "δίνεις πόνο" που είπες). Απλά διαφώνησα σε κάτι και ήθελα να το συζητήσω επειδή θεώρησα κάποια πράγματα που είπες άδικα για την θεματοθέτρια. Τα κεφαλαία τα χρησιμοποιώ όταν θέλω να τονίσω κάτι, όχι όταν φωνάζω. Αυτό ως διευκρίνηση πριν συνεχίσω..
Λες πως αν κάνει αυτό που της λέμε ίσως αλλάξουν τα πράγματα αλλά η ίδια έχει πει πως το έχουν συζητήσει και δεν καταλαβαίνει. Και ναι δυστυχώς τέτοιοι άνθρωποι πολλές φορές δεν αλλάζουν, ιδίως όταν το κάνουν από βαθιά ανάγκη να ανέβουν -μειώνοντας τους άλλους, επομένως χέστηκαν για σένα, για να το πω ωμά..-
"Άλλο όμως το ‘έχω ανάγκες για επιβεβαίωση’ και άλλο ο άλλος να καλείται διακαώς (από τον πρώτο) να ενδώσει στο να ταίσει το θηρίο της επιβεβαίωσής σου. Να χαιδεύω λοβούς αυτιών? Εύκολο. Κάνω καλό όμως? Και ΟΧΙ φυσικά, στην περίπτωση που σε κράζουν ,καλό είναι να αναλογιστείς τον ρόλο σου μέσα σε αυτή τη σχέση. Και ξανα μανά, θεματοθέτρια. Εσύ τι κάνεις γι αυτό?"
Ξανά τα ίδια κι' εδώ. Έχω καταλάβει το σκεπτικό σου, αλλά δες ξανά την 1η παράγραφο που έγραψα... Αν η lonely θέλει να ταίσει το θηρίο της επιβεβαίωσής της, τί θα έλεγες για την φίλη της που για να ταίσει το θηρίο της επιβεβαίωσης του "γαμάτου" εαυτού της βρίζει την lonely???! Και πάλι εδώ σου εξήγησα ότι δεν περιμένεις από τον άλλον να μπορεί να σε ψυχολογήσει, περιμένεις να σε νοιάζεται και να μην ξεσπάει άδικα πάνω σου, εφόσον πάντα είσαι δεμένος με το άτομο που θεωρείς φίλο σου και μόνο παράλογο δεν είναι αυτό (τελοσπάντων, εδώ έχω κάποιες επιφυλάξεις γιατί δεν είμαι σίγουρη τι εννοούσες ακριβώς στα εισαγωγικά αλλά λογικά θα καταλάβεις αν κατάλαβα από την απάντησή μου...)
"Σε γενικές αλλά και ειδικές γραμμές, ειμαι εναντίον των σκεπτικών που κάνουν τους αλλους ‘και καλά’ υποχρεωμένους επειδή εμάς δε μας συμφέρει διαφορετικά. Αυτό λέω."
Kαι πάλι ισχύουν τα πιο πάνω... Τι υποχρεωμένους ρε muzzy? Επειδή δεν θέλει να την βρίζουν οι φίλοι της, αυτό μου λες??! Ναι μπορείς να πεις κι' ότι δεν την συμφέρει να την βρίζουν... Εκτός απ' αυτό, το είπες κι' εσύ πως αν ήξερε η άλλη πως δεν ήταν καλά και πήγαινε για να την κάνει χειρότερα, θα της την έλεγες. Αυτό δεν την καθιστά "υποχρεωμένη" επειδή λέω πως αν αγαπάς τον φίλο σου τον σκέφτεσαι και εκτιμάς τα όσα κάνει... Τουλάχιστον εγώ έτσι το βλέπω. ΑΝ είναι υποχρέωση για σένα σε μια σχέση να αγαπάς και να σκέφτεσαι τον γονιό/φίλο/σύντροφό σου, απλά διαφέρει πολύ ο τρόπος σκέψης μας και δεν υπάρχει λόγος διαφωνίας.
"Είναι ότι τις παρουσιάζεις σαν θέσφατο και σαν υπογεγραμμένο πρωτόκολλο από τον πάπα, ότι η λέξεις τάδε, τάδε και τάδε είναι αυτό και πάει και τελείωσε και οτιδήποτε αποκλίνει χρησιμοποιείς το «ΔΕΝ» χαρακτηριστικά. Εγώ πάλι δεν ξέρω ρε συ. Δεν θέλω να τις ορίζω με τόσο αυστηρά κουτιά. Είναι αυτό που είναι. Μου αρέσει μόνο να τις βιώνω. Δε με νοιάζει να τις εξηγώ."
Δεν κατάλαβα τι εννοείς με το ότι σου αρέσει να τις βιώνεις και όχι να τις εξηγείς. Τις βιώνεις με κάποιο συγκεκριμένο τρόπο αφού πρώτα τις αντιλαμβάνεσαι έτσι όπως τις βλέπεις εσύ. Τι θέλω να πω; Έρχεσαι κάποιος και σου λέει "ρε muzzy πραγματικά είσαι πολύ άχρηστος", ε πιο πάνω είχες πει πως θα απαντούσες κατάλληλα επειδή και για σένα αυτή η λέξη έχει αρνητική σημασία -και βαρύτητα-. Για μένα, για την lonely και για οποιονδήποτε άλλο ίσως έχει περισσότερη αλλά ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ σαν λέξεις χρησιμοποιούνται όταν θες να υποτιμήσεις κάποιον. Δεν θα χαρείς ξαφνικά όταν σου πούνε πως είσαι άχρηστος, δεν αποκτά η λέξη αυτόματα θετική σημασία...
"Οι λέξεις ή οι φράσεις εκείνες, που αφήνουν και μια πισινή στην προσωπική μου κρίση (αν θέλω να ‘μαι δίκαιος με την θεματοθέτρια) και αυτό βέβαια θα το κάνω αναγκαστικά κάνοντας υπόθεση, αναλογιζόμενος την μονομέρεια (αλλά και το πόσο αντικειμενική είναι αυτή αφού όπως γράφω και παραπάνω το συναίσθημα θα κυριεύσει τελικά)"
Αυτό με την μονομέρεια το καταλαβαίνω αλλά αν άκουγες την άλλη πλευρά και σου έλεγε "τονίζω συνέχεια στην φίλη μου πόσο άχρηστη είναι" εκεί καταλαβαίνεις πως δεν χρειαζόταν καν να την ακούσεις, μόνο και μόνο από το ότι την υποτιμάει και την κάνει και παρέα λέει ήδη πολλά. Θέλω να πω, πολλές φορές η κατάσταση είναι ξεκάθαρη και δεν χρειάζεται καν να ακούσεις και την άλλη πλευρά. Για μένα τουλάχιστον ήταν καθαρό και γι' αυτό της είπα να ξεκόψει. Μπορεί στην ουσία να είναι η μοναδική μας διαφωνία, αλλά αν η άλλη πλευρά δεν καταλαβαίνει, δεν μπορεί να συζητήσει κλπ και σε φθείρει, καλύτερα να την διώξεις απ' την ζωή σου, ιδίως όταν παλεύεις ήδη με δικά σου θέματα. Στο ότι σε κυριεύει το συναίσθημα και μπορείς να δεις κάποια πράγματα "λάθος" και όχι αντικειμενικά, το απάντησα πιο πάνω. Σου βάζω αστεράκι.
"είναι καλό και φρόνιμο νομίζω να είσαι και λίγο πιο ελαστική απέναντί μου, από το να κάνεις το συνήγορο του διαβόλου όπως λες. Για πολλούς λόγους."
Είμαι, γι' αυτό έγραψα όλο αυτό το κατεβατό και πραγματικά ελπίζω να καταλαβαίνεις τι εννοώ γιατί σε κάποια σημεία ίσως τα λέω λίγο περίεργα, συζήτηση κάνουμε και ήθελα να ξέρω πως το βλέπεις... Έκανα λίγο σε κάποια σημεία τον συνήγορο του διαβόλου κι' αυτό επειδή εκεί μου δημιουργήθηκε ξαφνικά αυτή η ανάγκη, για πολλούς λόγους και ο κυριότερος επειδή ένιωθα -έστω και λανθασμένα αλλά αυτή την εντύπωση έδωσες" πως της επιτέθηκες χωρίς ουσιαστικό λόγο. Συγγνώμη αν σου φάνηκα κι' εγώ επιθετική... (ποτέ δεν μου αρέσει να συζητάω με εντάσεις έτσι κι' αλλιώς)...