Κλασσική φιλοσοφία, και πως μπορεί να επιδράσει ψυχικά σε έναν άνθρωπο ?
Καλησπέρα.
Έφτιαξα ένα άλλο thread όπου έγραφα το κύριως πρόβλημα που αντιμετωπίζω αυτό το καιρό, αλλά θα ήθελα να αναφερθώ σε κάποιο βάθος σε κάτι που νιώθω ότι σχετίζεται με το τρόπο σκέψης μου και τη ψυχική μου υγεία, και για αυτό αποφάσισα να φτιάξω αυτό το thread.
Όπως φανερώνει και ο τίτλος, θα αναφερθώ στο πως πιστεύω πως η μελέτη που έκανα στη κλασσική φιλοσοφία αποτέλεσε παράγοντα στη ψυχική μου υγεία, και θα ήθελα ως ένα σημείο να προειδοποιήσω.
Λοιπόν, προσέγγισα τη φιλοσοφία την αρχαία Ελληνική με το εξής σκεπτικό: Από τη μια πάντα με γοήτευε η αρχαία Ελλάδα (τίποτα εθνικιστικό, απλά μου άρεσε), και από την άλλη είχα χρόνο κενό για να γεμίσω να μη βαριέμαι, και σκέφτηκα μια μέρα να αποκτήσω ένα νέο χόμπι, να αρχίσω να διαβάζω βιβλία αρχαίων φιλοσόφων. Στο κάτω - κάτω σκέφτηκα, τόσο διάσημοι ήταν αυτοί και όλο λέμε ότι είμαστε περήφανοι για αυτούς, και είναι διάσημοι σε όλο το κόσμο, οπότε ευκαιρία να δω γιατί θεωρούνται τόσο σπουδαίοι.
Δυστυχώς με την εμπειρία που έχω πλέον σήμερα, μπορώ να πω πως τα βιβλία αυτά, αν κανείς αποφασίσει να τα διαβάσει, θα πρέπει να μη τα προσεγγίσει σοβαρά, και ίσως και θα απέτρεπα κάποιον. Γιατί ?
Ας πάρουμε τους Κυνικούς φιλοσόφους... Λέει η φιλοσοφία τους πως για να βρεις τη χαρά στη ζωή θα πρέπει να είσαι έτοιμος για τα κακά που θα σου συμβούν... Και για να είσαι έτοιμος, πως πρέπει να αρχίσεις να νιώθεις και να αντιμετωπίζεις από τώρα προβλήματα που δεν έχεις ώστε όταν και αν κάποια απ' αυτά σου συμβούν, να τα περάσεις πιο χαλαρά και να ανταπεξέλθεις καλύτερα. Πως πρέπει να πείσεις τον εαυτό σου πως ότι κι αν σου συμβεί, εσύ θα είσαι καλά. Αυτό όμως είναι επικίνδυνο.
Γιατί με αυτό το τρόπο μπορείς να φορτώσεις τον εαυτό σου, με ανησυχία και δυσκολίες για ένα σωρό προβλήματα... που δεν υπάρχουν! Πιο πιθανό είναι αντί όταν κάποτε και αν εμφανιστούν τα προβλήματα να τα περάσεις εύκολα, να περάσεις πολύ δύσκολα χωρίς λόγο, και να καταβάλεις τον εαυτό σου, να τον ζωρίσεις πολύ, τσάμπα, χωρίς σοβαρή αιτία. Ένα αυτό.
Πάμε τώρα στους Πλατωνιστές και Νεο-Πλατωνιστές. Αυτοί μου φαίνονται και οι πιο επικίνδυνοι. Με περίτεχνο λόγο παρουσιάζουν.... συμπτώματα ψυχικών νοσημάτων ως 'αποκαλύψεις' και κατορθώματα. Από που να ξεκινήσει κανείς... Από το ότι περίτεχνα και με ψευδο-επιστήμη προσπαθούν να σε πείσουν ότι υπάρχουν 2 κόσμοι, και πως αυτός στον οποίο ζούμε (της ύλης) είναι κατώτερος, και πως ο θάνατος είναι λύτρωση ? Που λεν ότι η φυσική και αρχική θέση των ψυχών είναι στον 'Ουρανό' και άρα το ότι ζούμε εδώ στη 'Γη' σημαίνει πως είμαστε 'εκπεσσόντες' και βρώμικοι και καταραμένοι ? Που σε προτρέπουν φιλόσοφοι όπως ο Πλωτίνος και ο Πρόκλος να 'βγεις έξω από το σώμα σου' διότι λένε πως το σώμα είναι φυλακή και έτσι θα αποκτήσεις ελευθερία κινήσεων ? Το να λένε πως υπάρχουν πνεύματα που μπορούν να σου μιλάν, όπως το 'Αγαθό Δαιμόνιο' του Σωκράτη που του μίλαγε ? Και σε προτρέπουν να... προσεύχεσε και να κάνεις τελετές στο δαιμόνιο για να το πείσεις να σου μιλήσει ? Σε όλα αυτά, αναγνωρίζετε πιστεύω συμπτώματα διαφόρων νοσημάτων. Η πλειοψηφία των 'φιλοσοφικών' βιβλίων των προγόνων μας, θα μπορούσα να πω πως είναι προτρεπτική στο να αποκτήσεις ψυχολογικά προβλήματα, και πλέον αφού λούστηκα και πέρασα τις κρίσεις μου, και πήγα σε ένα γιατρό, και έψαξα για μερικές πληροφορίες, μπορώ να πω πως δεν βρήκα τη χαρά και την ευδαιμονία διαβάζοντας τα βιβλία των φιλοσόφων μας, αλλά ίσα ίσα πως αποτέλεσαν ως ένα σημείο παράγοντα για να τις χάσω.
Ας αρχίσει λοιπόν η συζήτηση. Προσωπικά θα συμβούλευα ανθρώπους που έχουν κάποιο πρόβλημα να μην τα διαβάσουν και να βρουν κάτι άλλο να διαβάσουν, γιατί αυτά τα βιβλία ίσως να τους κάνουν χειρότερα. Αν το διαβάσει αυτό κανένας ψυχολόγος / ψυχίατρος, θα ήθελα να τον παρακαλέσω να κινήσει νήματα για να γίνει μια έρευνα για την επίδραση τέτοιων βιβλίων στο ψυχισμό του ανθρώπου, ώστε άμα ισχύει, να μαθευτεί και να προστατευτεί κόσμος. Βασικά αναρωτιέμαι πως δεν έχει ήδη γίνει κάτι τέτοιο... Πως και δεν αναφέρονται πουθενά, ψυχολογικές / αξιολογήσεις αυτών των βιβλίων και κατ' επέκταση των συγγραφέων τους. Θα ήταν κατάλληλο πιστεύω όπως στα τσιγάρα υπάρχει ετικέτα που προειδοποιεί για τις συνέπειες του καπνίσματος, και αυτά τα βιβλία να έχουν ετικέτες προειδοποίησης για τη ψυχική υγεία των αναγνωστών.