Θα παρακαλούσα τη διαχείριση, αν αυτό γίνεται, να σβήσει το προηγούμενο θέμα μου υπό τον τίτλο "Απορία." - θα τα συνοψίσω όλα σε αυτό.
Πάνω κάτω γνωρίζετε τη δική μου ιστορία. Τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια δεν περπατάω και κάνω περιορισμένες κινήσεις με τα χέρια - για όσους με ρώτησαν, ας το διευκρινίσω για άλλη μια φορά... δεν μπορώ να σταθώ ούτε για λίγο στα πόδια μου και είμαι χρήστρια αναπηρικού αμαξιδίου τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια, όπως ανέφερα, από την Πέμπτη Δημοτικού. Ως εκ τούτου, έχω πολλά βιώματα από γιατρούς, νοσοκομεία και εξετάσεις, από μικρό παιδί. Δεν είναι εύκολο για ένα παιδί, αλλά τότε δεν αντιλαμβανόμουν πόσο βαθιά θα με επηρέαζαν αυτές οι καταστάσεις στη μετέπειτα ενήλικη ζωή μου.
Μετά το λύκειο και αφού κατόρθωσα να περάσω στη σχολή που ήθελα, τα πράγματα πήραν εντελώς διαφορετική τροπή. Πρώτα πρώτα δεν μπορούσα να πάω στη σχολή μου γιατί αφ' ενός μένω επαρχία και οι δικοί μου δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να παρατήσουν τη δουλειά τους και να ζήσουμε στην Αθήνα και αφ' ετέρου η προσβασιμότητα για τα άτομα με κινητικά προβλήματα σε αυτήν την χώρα είναι ανύπαρκτη, αυτό - όπως ήταν φυσικό - επιβάρυνε κι άλλο την κατάστασή μου. Μετά το πέρας κάποιων ετών και αφού το πήρα απόφαση ότι κάποια πράγματα δε θα αλλάξουν ποτέ, αποφάσισα να διαβάζω μόνη μου και να ανεβαίνω σε κάθε εξεταστική με τους γονείς μου για να δίνω μαθήματα.
Στο μεταξύ, τα πράγματα στη προσωπική μου ζωή δεν πήγαιναν καλά, από το κακό στο χειρότερο πήγαιναν, θα έλεγα. Η παρέα, στην οποία είχα βασιστεί, με "κρέμασε", άρχισα να μη θέλω να βγαίνω από το σπίτι, ή μάλλον έγινε το αντίστροφο, πρώτα ξεκίνησα να κλείνομαι και μετά άρχισαν οι "φίλοι" μου να αραιώνουν τις επισκέψεις τους μέχρι που ξεκόψαμε και οι δυο πλευρές. Στενοχωρήθηκα πολύ γιατί οι προθέσεις μου απέναντί τους ήσαν οι καλύτερες και αισθάνθηκα ότι όταν ήρθε η ώρα να με βοηθήσουν, δεν είχαν τη διάθεση, με θεωρούσαν υπεύθυνη για τα ψυχολογικά μου και σιγά σιγά με τον τρόπο τους μου έδειξαν ότι δεν έχουν διάθεση να ασχοληθούν, έχουν και δικές τους ζωές. Δεν τους αδικώ, αλλά τα συναισθήματά μου άλλαξαν άρδην από τότε.
Οι φοβίες μου αυξάνονταν και το άγχος μου εντεινόταν, δεν κατάλαβα καλά καλά πως έφτασα σε αυτό το σημείο, όμως χρειάστηκαν έξι χρόνια μέχρι να φτάσει "ο κόμπος στο χτένι" και να αναζητήσω ψυχολογική υποστήριξη. Στην αρχή φοβόμουν τον θάνατο, αόριστα και αφηρημένα. Μετά η φοβία μου απέκτησε αντικείμενο... Ξεκίνησα να φοβάμαι ότι θα πάθω κάτι ως απόρροια της μυοπάθειας, από την οποία πάσχω εδώ και είκοσι χρόνια. Μετά φοβόμουν την καρδιά - είχα συχνές ταχυκαρδίες. Αργότερα πίστευα ότι θα ξεμείνω από αέρα και κάθε φορά που έπεφτα στο κρεβάτι έπαιρνα βαθιές αναπνοές για να σιγουρευτώ ότι αναπνέω καλά. Και κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα και τη φοβία της αϋπνίας.
Τον τελευταίο μήνα παίρνω remeron/mirtazapine και ήδη νιώθω ότι ο ύπνος μου έχει βελτιωθεί, κυρίως ως προς την ποσότητα, και το πλάκωμα στο στήθος που είχα τον πρώτο καιρό έχει υποχωρήσει, αλλά οι φοβίες και οι έμμονες ιδέες περί μιας άγνωστης αρρώστιας παραμένουν. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι σε έναν μήνα από τώρα έχω προγραμματίσει να πάω ένα ταξίδι στο εξωτερικό, για λίγους μήνες, μέσω της σχολής μου. Το ήξερα εδώ και έναν χρόνο. Oι γονείς μου συναίνεσαν και, για να είμαι και δίκαιη μαζί τους, με παρότρυναν να το κάνω. Φοβάμαι, όμως, τα πάντα. Εν πρώτοις, με αγχώνει το ταξίδι με το πλοίο και το αυτοκίνητο. Δεν φοβάμαι ότι θα έχουμε ατύχημα, αλλά ότι θα με πιάσει πανικός και άγχος και δε θα μπορώ να τα ελέγξω. Εν δευτέροις, φοβάμαι πως φτάνοντας στον προορισμό μας θα συνεχιστεί ο πανικός, ότι δε θα μπορέσω να κοιμηθώ από το άγχος και θα αρρωστήσω, ή ακόμα χειρότερα, θα πεθάνω! Νομίζω ότι αν λείψω μια μέρα από το σπίτι μου θα καταστραφώ... Με πιάνει άγχος, συναισθηματικός πανικός (χωρίς ψυχοσωματικά συμπτώματα) και κλαίω... Μου είναι αδύνατο να ελέγξω αυτά τα συναισθήματα, θέλω να μείνω εδώ... έχω φτάσει, δε, στο σημείο να σκέφτομαι σοβαρά να το ακυρώσω, αλλά από την άλλη ντρέπομαι όλους αυτούς που με πίστεψαν και με βοήθησαν τον τελευταίο χρόνο, τους ανθρώπους από τη σχολή μου, τον στενό μου κύκλο και πάνω απ' όλα τους γονείς μου. Αν δεν ήσαν αυτοί οι άνθρωποι θα είχα ακυρώσει το ταξίδι, αλλά αισθάνομαι ευθύνη απέναντί τους και επί πλέον φοβάμαι ότι θα γίνω περίγελος όλων και ότι θα χάσω και τους τελευταίους μου συμμάχους.
Τί να κάνω; Είμαι σε απόγνωση.