Τι είναι ακριβώς το λάθος?
Ο,τι μάλλον ξεφεύγει απ τον κανόνα. Ποιός ορίζει τους κανόνες άρα και τα λάθη? Χρειάζονται οι κανόνες?
Printable View
Τι είναι ακριβώς το λάθος?
Ο,τι μάλλον ξεφεύγει απ τον κανόνα. Ποιός ορίζει τους κανόνες άρα και τα λάθη? Χρειάζονται οι κανόνες?
Φυσικα χρειαζονται οι κανονες.
1+1=2 αλλιως η απαντηση ειναι λαθος...και καταλαβαινεις τι χαος θα υπηρχε.
Αν θελεις να κανεις πιο συγκεκριμενη την ερωτηση?
Οτιδηποτε αντιτιθεται στο \"γνωστο\" και στην \"λογικη\" μπορεις να πεις ειναι λαθος.
Μπορεις να πεις ειναι λαθος και οτι δεν ακολουθει τα κοινα πιστευω.
Μπορει σε μια κοινωνια χριστιανων ο μουσουλμανος να ειναι λαθος για τους υπολοιπους (κοινα πιστευω).
Το να σκοτωσεις καποιον ειναι σε γενικες γραμμες κακο και εγκληματικο (κοινα πιστευω).
Θα μπορουσε και να μην ειναι αν εχει διαταχτει θανατικη ποινη ή σε καιρο πολεμου.
Η γη ειναι σχεδον στρογγυλη (γνωστο).
Η ευθεια ειναι η συντομοτερη διαδρομη (λογικη).
Οτι ξεφευγει απο τον κανονα μπορεις να το χαρακτηρισεις λαθος.
Χρειαζονται οπωσδηποτε οι κανονες που θεσπιζουμε ενιοτε εμεις...η κοινωνια...η φυση κλπ.
Αλλα ολα ειναι ευμεταβλητα. (εκτος απο τα αξιωματα...μεχρι να αποδειχτει και σε αυτα κατι αντιθετο).
Τι σου εξασφαλίζει κηπ το 1+1=2 εκτός από την γαλήνη του να μην αναρωτιέσαι? Θέλω να πώ αυτό το διδάσκεσαι ως έτσι δεν το ανακάλυψες μόνος. Αφήνοντας όμως τις επιστήμες , στην πραγματική ζωή, πως παίζει η έννοια του λάθους? Αν ψάξεις θα δεις, ότι ο καθένας έχει ένα δικό του χωροχρονοσύστημα κανόνων. Αρα λοιπόν, λάθος κατ αυτόν, θα είναι η παρέκκλιση από αυτούς τους κανόνες, και η νέα προσπάθεια να τους φτάσει. Δεν λέω ότι το να κάνουμε λάθη είναι κάτι κακό, αντίθετα μ αρέσει και να μου δίνουν και να δίνω δεύτερες και τρίτες ευκαρίες.
Ομως ο αλληλοσπαραγμός και η κακή κριτική συμβαίνουν για \"κανόνες\" ανόμοιους μεταξύ τους. Πιστεύω ότι αντί οι μεν να προσπαθούν να πείσουν τους δε, το καλύτερο θα ήταν οι \"όμοιοι\" να προσπαθούν όλο και περισσότερο να αποφεύγουν τα δικά τους λάθη. Ο σκοπός είναι πάντα η υπέρβαση.
liberchild άσε καλύτερα αυτήν την ερώτηση. Θα δημιουργήσει υπαρξιακά προβλήματα σε κάποιους αν αναλυθεί αρκετά... :)
Δεν διαφωνουμε καπου.
Προσωπικα ειμαι σχεδον αθεος αλλα θα δεχτω και καποιον που πιστευει.
Προσωπικα ειμαι ετεροφυλος αλλα θα δεχτω και τον ομοφυλοφιλο παρολο που ισωςθα εχω μερικα κομπλεξ στην συναναστροφη μαζι του γνωριζοντας οτι εναι κακο να εχω κομπλεξ και να προσπαθω να κανω την υπερβαση.
Αλλα δεν θα δεχτω καποιον που δεν αξιζει και αντικειται σε μερικους κανονες μου...πχ τον υπερβολικα ρατσιστη.
Απο οτι καταλαβαινω απευθυνεσαι στην κοινωνια και σε μια μεριδα ανθρωπων που θα μπορουσες να την χαρακτηρισεις υπερβολικα \"στενομυαλη\" και δεν δεχονται το διαφορετικο.
Ολοι δεν το δεχομαστε που και που αλλα μερικοι ειναι ανω ποταμων...σε βγαζουν εξω απο τα ρουχα σου και ειναι πολλοι σε ποσοτητα αναλογως ποσο διαφορετικος εισαι και ο ιδιος απο αυτους.
Αλλα και διαφορετικος να μην εισαι ειναι πολλοι αυτοι που δεν κοιτανε τα δικα τους χαλια αλλα κοιτανε το τι κανει ο αλλος και κριτικαρουν αφ\'υψηλου.
Δεν νομιζω να αλλαζουν ορισμενα πραγματα:(
(Και τωρα στην ουσια δεν κοιταω τα δικα μου χαλια αλλα κατηγορω ομαδες ανθρωπων κατα μια ευρυτερη εννοια).
Πάρε παράδειγμα αυτόν εδώ το χώρο. Δες τι ακριβώς γίνεται. Είναι μεν ένα φόρουμ αλληλοστήριξης, όμως οι περισσότερες προβολές γίνονται για θέματα που σηκώνουν την κριτική μας δηλ το εγώ μας. Θα δεις ακόμα και ειρωνίες η και τσακωμούς. Μεταξύ μας ως μέλη αλλά το χειρότερο ακόμα και ανάμεσα στους ειδικούς διαφόρων σχολών. Εκεί μπλέκονται ως λάθη και σωστά, θεωρίες επί θεωριών, και είναι απόλαυση να το παρατηρείς και να βγάζεις συμπεράσματα.
Quote:
Originally posted by Flamenco
liberchild άσε καλύτερα αυτήν την ερώτηση. Θα δημιουργήσει υπαρξιακά προβλήματα σε κάποιους αν αναλυθεί αρκετά... :)
να έχεις το θάρρος να κατονομάζεις αλλιώς δεν μιλάς, πετάς ατάκες.
Μα δε μίλησα για κάποιον συγκεκριμένο liberchild. Λέω αυτή η συγκεκριμένη ανάλυση θα κάνει ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν κάποια πράγματα που μπορεί να τους δημιουργήσουν υπαρξιακά προβλήματα. Και το λέω κυριολεκτικά! Θα έλεγα και την άποψή μου αλλά το θεωρώ λάθος για τους παραπάνω λόγους. :)Quote:
Originally posted by liberchild
Quote:
Originally posted by Flamenco
να έχεις το θάρρος να κατονομάζεις αλλιώς δεν μιλάς, πετάς ατάκες.
Παρ όλα αυτά θα ήταν ενδιαφέρον να την καταθέσεις. ;)
Don\'t worry Flamenco χρειαζονται πολλα μα παρα πολλα να γραφτουν και να διαβαστουν πριν καποιος αλλαξει στο ελαχιστο τον εαυτο του συμπεριλαμβανομενου και μενα.
Δεν αλλαζεις ευκολα και αυτο ειναι κανονας:P
Την ξέρεις ήδη πάνω κάτω... Και νομίζω είσαι σε θέση να καταλάβεις τι εννοώ όταν λέω θα δημιουργήσει τέτοια προβλήματα, φαίνεται κάπως από την άποψή σου και μόνο (ότι μπορείς να το καταλάβεις)...Quote:
Originally posted by liberchild
Παρ όλα αυτά θα ήταν ενδιαφέρον να την καταθέσεις. ;)
edited
Quote:
Originally posted by keep_walking
Δεν αλλαζεις ευκολα και αυτο ειναι κανονας:P
Πίστεψέ με ότι αλλάζεις, αρκεί να σου δοθεί η έμπνευση. Και σε ποιόν δεν αρέσει ένα μεγαλύτερο βουνό ? Αρκεί να μην είναι αντικατοπτρισμός.
Αλλο σε ποιους νομιζουμε οτι απευθυνεσαι και αλλο το τι γραφεις:)
Μην σου προκαλει ενδοιασμους η αντιπαραθεση ο καθενας γραφει αυτο που νομιζει σωστο για αυτον...ολοι το ιδιο κανουμε.
Ακριβώς για αυτό μίλησα για αντικατοπτρισμό.Δέχομαι δηλ να ανέβω το βουνό που έχω σχηματίσει και μετά ίσως ένα μεγαλύτερο. Αλλά ποτέ ένα διαφορετικό. Λάθος ή σωστό?
Αναφερεσαι στην γνωση και τις εμπειριες που σε αλλαζουν παντα...με καθε ανασα που παιρνεις αλλαζεις...εγω αναφερομαι σε ριζικη αλλαγη εαυτου και πεποιθησεων.Quote:
Πίστεψέ με ότι αλλάζεις, αρκεί να σου δοθεί η έμπνευση. Και σε ποιόν δεν αρέσει ένα μεγαλύτερο βουνό ? Αρκεί να μην είναι αντικατοπτρισμός.
Η ριζικη αλλαγη ειναι επωδυνη και επερχεται μετα απο καποιο σοκ συμφωνα με τις εμπειριες που εχω.
Αν συμβεί όμως τελικά, θα θεωρούσες πάλι λάθη τα παλιά δεδομένα? η θα τα δικαιολογούσες ως τότε βιωμένες καταστάσεις ? θα προχωρούσες σε κριτική ανθρώπων που θα διέπρατταν τα ίδια λάθη που κι εσύ κάποτε έκανες?
Ειμαι εδω που βρισκομαι γιατι θεωρω οτι ειμαι σωστος και οτι δεν ειναι σωστο συμφωνα με την αποψη μου παντα προσπαθω να το αλλαξω.
Δεν μπορω να λεω ημουν σωστος τοτε και λαθος τωρα και να μην προσπαθω να το αλλαξω. (αν και μερικα πραγματα τα ζηλευα στο τοτε εαυτο μου).
Ναι θα εκανα κριτικη.
Κανεις κριτικη σε ενα παιδι που παιρνει ενα ποτηρι και το πεταει στο πατωμα,αλλα ξερεις οτι και εσυ ησουν παιδι και τα ιδια εκανες.
Θα προσπαθησω να δειξω το τι θεωρω σωστο χωρις να γινω υπερβολικα φορτικος ή να μειωσω τον αλλο...και ο αλλος θα προσπαθησει να κανει το ιδιο σε μενα...ανταλλαγη αποψεων,εμπειριων,επικοινω νια γενικα.
Αν όμως έχουμε διαφορετικά συστήματα αξιών πιστεύεις οτι έχει χώρο η κριτική ή καταντά ανταγωνισμός του ποιό σύστημα είναι καλύτερο και γιατί?
Μερικες φορες καταναταει ανταγωνισμος ναι...προσπαθω να αποφευγω τετοιες καταστασεις αλλα μερικες φορες οταν αισθανεσαι οτι σε πνιγει το δικιο που λεμε δεν μπορεις να κρατηθεις.
Αυτος και ειναι ενας λογος που συνανταμε ενα σωρο ανθρωπους αλλα κανουμε παρεα και παιρναμε καλα με λιγους.
Το να τσακωνεσαι για το ποιο κομμα πχ. ειναι καλυτερο το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ και να ερχεσαι στα χερια για αυτο ειναι μια ακραια εκδηλωση και σαφως ειναι γελοια.
Αλλα για ποια λογικη μιλαμε στην κοινωνια μας οταν πας στο γηπεδο και μπορει να σου ανοιξουν το κεφαλι επειδη εισαι ΑΕΚ και δεν εισαι ΠΑΟ...αστα να πανε.
Ο προβληματισμός μου είναι στο ότι τελικά ποιοί κρίνουν ποιούς. Αν θες, πρός τι ο πόλεμος αν ο καθένας βολεύεται και είναι ευτυχής στο σύστημά του? Δεν είναι τουλάχιστον ουτοπικό και βιαστικό να αποδώσω λάθος εκεί που εγώ είμαι αντίθετη? Θα αποδώσω όμως εύκολα λάθος, στον ομοιδεάτη μου διότι θα του μιλώ στη γλώσσα του και θα καταλάβει τι ακριβώς του λέω.
Δεν ειναι καθολου ουτοπικο και βιαστικο.
Αν σου λεει ο αλλος δερνω την κοπελλια μου γιατι ζηλευω τοτε του αποδιδεις λαθος δεν πα να λεει οτι θελει ο αλλος και ας εχει οτι αντιληψεις θελει.
Με τον ομοιδεατη σου θα διαφωνειται...φυσικο ειναι αυτο αλλα τουλαχιστον θα μπορειται να συνενοηθειτε σε ενα πιο προχωρημενο και πολιτισμενο επιπεδο.
Ομως ο ίδιος δεν θα είχε αντίδραση αν ζούσε σε μια μουσουλμανική χώρα, μάλιστα θα του έλεγαν και μπράβο. Πως εσύ επεμβαίνεις σ αυτό και του λες ποιό είναι το σωστό? επειδή απλά τυχαίνει να ζει σε δημοκρατική χώρα ? (κατά κόσμο):PQuote:
Originally posted by keep_walking
Αν σου λεει ο αλλος δερνω την κοπελλια μου γιατι ζηλευω τοτε του αποδιδεις λαθος δεν πα να λεει οτι θελει ο αλλος και ας εχει οτι αντιληψεις θελει.
δεν ειναι απαραιτητο να βρεθεις σε μια μουσουλμανικη χωρα για να του πεις οτι κανει λαθος...μια χαρα συμβαινει κ εδω...
αν ρωτας αν υπάρχει αντικειμενικο λαθος, οριζεται απο ενα συστημα κανονων ή νομων σε μια κοινωνια. Θεωρεις οτι δεν θα πρεπε να υπάρχουν νομοι ή κανονες? δλδ να οδηγηθουμε σε μια αναρχια?
με βάση το τί κουβαλαω στο κεφάλι μου οριζω το σωστο κ το λάθος. εχω το δικο μου συστημα αξιων ή αγραφων νομων αν θέλεις. Παρολα αυτα δεν μπορω να μεινω αταραχη ή να θεωρήσω σωστο το οτι σε μια αλλη χωρα να να κοβουν μελη μιας γυναικας επειδη απιστησε ή να την καινε μαζι με τον αντρα της, επειδη αυτο ειναι μερος ενος εθυμοτυπικου.
Από τα λίγα θέματα που πριν απαντήσω δε το πολμελέτησα γιατί θα ήθελα η απάντησή μου να μην επηρεαστεί από το προγραφόμενα.
\"Λάθος\" λοιπόν (δικό μου) θεωρώ ότι είναι αυτό που έκανα και μετά μετάνιωσα που το έκανα.
\"Λάθος\" (κάποιου άλλου) θεωρώ πως είναι μία πράξη που έβγαλε περισσότερο αρνητικό αποτέλεσμα παρά θετικό.
Σκέψη λαθασμένη δε νομίζω να υπάρχει. Διαφορετική ναι αλλά λαθασμένη δε νομίζω.