Originally Posted by
-moonlight-
Θα σου απαντήσω με βάση την δική μου εμπειρία και από λόγια ενός ψυχιάτρου αλλά και της ψυχολόγου μου.
Απ' την στιγμή που υπάρχει η αμφιβολία και δεν πιστεύεις ότι όντως σε βλέπουν χωρίς να υπάρχει ο λογικός εαυτός που σου λέει πως δεν γίνεται, τότε δεν έχει καμία σχέση με την ψύχωση. Πολλές φορές όμως μπερδεύεται το πράγμα ακόμα και από ψυχιάτρους! Η πρώτη που είχα επισκεφτεί μου μιλούσε για "παραληρητικές ιδέες" επειδή πιστεύω κι' εγώ πως με παρακολουθούν, πως με ακούνε κλπ (ιδέες καταδίωξης δηλαδή), μόνο που σε ψυχωσικές καταστάσεις εσύ πιστεύεις πως πρόκειται να σου κάνουν κακό, πως είσαι σημαντικός και δεν ξέρω κι' εγώ τι άλλο, και, το κυριότερο, δεν υπάρχει καμμία μα καμμία αμφιβολία ότι συμβαίνει αυτό το πράγμα. Δεν θα κάτσεις δηλαδή να το εκλογικεύσεις και αναγνωρίζεις πως σκέφτεσαι παράλογα, επομένως δεν θα αναγνωρίζεις καν ότι υπάρχει πρόβλημα, δεν θα ρωτάς, δεν θα αναζητήσεις βοήθεια.
Είχα λοιπόν θορυβηθεί με την διάγνωση (μιας και το φοβόμουν από καιρό) και επισκέφτηκα 2ο γιατρό, αφού και η ίδια η ψυχολόγος μου συμφωνούσε μαζί μου μιας και πήγαινα σ' αυτήν για 2 μήνες και δεν είχε βγάλει ακόμη κάποιο συμπέρασμα/ξεκάθαρη διάγνωση, επομένως παραξενεύτηκε και η ίδια όταν άκουσε για τις "παραληρητικές ιδέες" (συμπτώματα ψύχωσης).
Οι έμμονες ιδέες/σκέψεις που αναφέρεις είναι οι ιδεοληψίες ή αλλιώς ψυχαναγκαστικές σκέψεις. 93 στους 100 έχουν τέτοιες σκέψεις αλλά δεν τους δίνουν τόση σημασία γιατί δεν έχουν ένταση ή διάρκεια, επομένως δεν επηρρεάζεται η λειτουργικότητα και τα συναισθήματά τους. Απ' την στιγμή όμως που αυτές οι σκέψεις έχουν τόση ένταση και διάρκεια που καταλήγεις πια να μην τις αντέχεις, να παλεύεις με τον ίδιο σου τον εαυτό, να υποφέρεις τόσο που να ψάχνεις απεγνωσμένα λύσεις για να τις διώξεις χωρίς να τα καταφέρνεις, τότε καταλήγουν σε διαταραχή, και σίγουρα αν υποφέρεις από κατάθλιψη ή άλλες διαταραχές, τα συμπτώματα επιδεινώνονται (βλέπε αυτό που έγραψε ο Έλις: νιώθεις τρόμο, αποδιοργάνωση, πως δεν μπορείς να το ελένξεις κλπ γιατί όντως πρόκειται για μια πεποίθηση που όμως ΞΕΡΕΙΣ πως είναι παράλογη, αν και νομίζω πως και ο Έλις το "μπερδεύει" με συμπτώματα ψύχωσης αγνοώντας τις "σοβαρές" ιδεοληψίες). Δυστυχώς κάποιες φορές ακόμη και οι ίδιες οι ιδεοληψίες μπορεί να οδηγήσουν σε κατάθλιψη (βλέπε άτομα με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή που έχουν ΚΑΙ καταναγκασμούς, είναι αδύνατον νομίζω να μην υποφέρουν από κατάθλιψη...).
Πώς θεραπεύονται όλα αυτά; Μια λύση είναι τα αντικαταθλιπτικά (2 σε 1 δηλαδή) αλλά κάποιες φορές δίνονται και αντιψυχωσικά (ακόμη και σε άτομα που δεν υποφέρουν από ψύχωση). Ο ίδιος ο ψυχίατρος όμως συμφώνησε μαζί μου στο ότι όταν τα σταματήσεις, οι ιδεοληψίες θα επανέρθουν είτε οι ίδιες είτε άλλες διαφορετικές... Πιο αποτελεσματική είναι η ψυχοθεραπεία και διάφορες άλλες διαστηριότητες (η γυμναστική για μένα είναι το τοπ) για να ξεχνιέσαι. Όπως γράφεις και ο ίδιος, ακόμη και την ώρα που τα έγραψες, δεν τα σκεφτόσουν όλα αυτά, και όντως, κάποιες στιγμές ευτυχώς τα καταφέρνεις, τις αγνοείς και σε βοηθάνε άλλα πράγματα! Θέλει πολλύυυυ δουλειά για να τις διώξεις εντελώς... Παλεύεις με το ίδιο σου το μυαλό.
Δεν ξέρω αν αναγνωρίζεις τον εαυτό σου σ' όλα αυτά που έγραψα και ελπίζω να μην έχουν προχωρήσει σ' αυτό το σημείο, αλλά στα έγραψα για να έχεις μια ιδέα και να μην ανησυχείς άδικα για ψύχωση (αν και για να φτάνεις στο σημείο να φοβάσαι, πιστεύω πως σε ανησυχούν πολύ επειδή δεν τις αντέχεις πια)...
Έχω κι' εγώ κοινωνική φοβία (όχι στον βαθμό που έχεις εσύ) και τις περισσότερες φορές όλα αυτά είναι μέσα στα συμπτώματα, ειδικά σε προχωρημένα στάδια... Στην δική μου περίπτωση όμως οι ιδεοληψίες δεν σχετίζονται μ' αυτήν, και γι' αυτό στα έγραψα όλα αυτά, για να τα έχεις στα υπόψην :) Αν θες και μπορείς, θα με ενδιέφερε να διαβάσω το σκεπτικό σου, αν και η αλήθεια είναι πως επειδή υποφέρω κι' εγώ από κοινωνική φοβία, αντιλαμβάνομαι πως πιστεύεις ή υποψιάζεσαι πράγματα για τους άλλους που δεν ισχύουν. Απ' την άλλη, με την εξέλιξη της τεχνολογίας, πολλές φοβίες μας είναι δικαιολογημένες και επειδή πρόκειται για φοβίες, αν προχωρήσει το πράγμα καταλήγουμε να ανησυχούμε περισσότερο απ' το αναμενόμενο και να βασανιζόμαστε για πράγματα που στους "φυσιολογικούς" ανθρώπους ακούγονται τρελά. Οπότε πολλά "τρελά", αν κοιτάξεις βαθύτερα, μπορούν να εξηγηθούν με την λογική.