http://news.bbc.co.uk/1/hi/health/7263494.stm
http://news.bbc.co.uk/1/hi/health/7263494.stm
Πολύ ενδιαφέρον mindisright.
Και αναρωτιόμουν γιατί δεν μου έκανε τίποτα το Ladose, όταν το πήρα για 6 μήνες...
Ευτυχώς που είχα τουλάχιστον τις γνωστές ...παρενέργειες στον σεξουαλικό τομέα, αλλιώς θα νόμιζα ότι μου έδωσαν placebo!
Κοίταξε φίλε μου,
παρόλο που δεν διαφωνώ πολύ μαζί σου, θέλω να σου πω ότι η επιλεκτική επιχειρηματολογία πολύ σπάνια καταδεικνύει όλη την αλήθεια.
Το ρεύμα της αντιψυχιατρικής που η κριτική ψυχολογία πρεσβεύει καταφέρνει κυρίως να πολώσει το κλίμα και η δική μου αίσθηση είναι ότι η πόλωση αυτή δεν προάγει αλλά καθηλώνει.
Το θέμα είναι να εξελιχθούν οι θεραπείες επιλογής και όχι να απορριφθούν.
Νίκο δεν διαφωνώ και εγώ μαζί σου. Το επιχείρημά σου είναι πολύ σωστό.Quote:
Originally posted by NikosD.
Κοίταξε φίλε μου,
παρόλο που δεν διαφωνώ πολύ μαζί σου, θέλω να σου πω ότι η επιλεκτική επιχειρηματολογία πολύ σπάνια καταδεικνύει όλη την αλήθεια.
Το ρεύμα της αντιψυχιατρικής που η κριτική ψυχολογία πρεσβεύει καταφέρνει κυρίως να πολώσει το κλίμα και η δική μου αίσθηση είναι ότι η πόλωση αυτή δεν προάγει αλλά καθηλώνει.
Το θέμα είναι να εξελιχθούν οι θεραπείες επιλογής και όχι να απορριφθούν.
Δεν νομιζω οτι οι ερευνες ειναι ¨επιλεκτικη εοιχειρηματολογια\". Απο την αλλη νομιζω οτι τα ακρα ειναι λαθος σε οποιαδηποτε περιπτωση αλλα ειναι γεγονος οτι οι περισοοτεροι που ασκουν το επαγγελμα του ψυχιατρου στην Ελλαδα ειναι να τους παρεις το πτυχιο.
Οτιδηποτε μασ κανει να νιωσουμε καλητερα..ειναι καλο..
Μα... οι ίδιοι οι άνθρωποι πίσω από τη συγκεκριμένη έρευνα αναγνώρισαν τους περιορισμούς της έρευνας τους αλλά και μίλησαν για άλλες έρευνες που κάνουν οι φαρμακευτικές εταρείες όπου αποκρύπτουν πορισματα μη βολικά για τα σκευασματα που εμπορεύονται.Quote:
Originally posted by Bonnie1
Δεν νομιζω οτι οι ερευνες ειναι ¨επιλεκτικη εοιχειρηματολογια\". Απο την αλλη νομιζω οτι τα ακρα ειναι λαθος σε οποιαδηποτε περιπτωση αλλα ειναι γεγονος οτι οι περισοοτεροι που ασκουν το επαγγελμα του ψυχιατρου στην Ελλαδα ειναι να τους παρεις το πτυχιο.
Γενικά, η μικρή ομολογουμένως εμπειρία μου στην έρευνα με έχει μάθει πως αν ο ερευνητής θέλει να αποδείξει κάτι, θα βρει τρόπο να το αποδείξει.
Πέρα από αυτά, αυτό που στην αρχική μου τοποθέτηση ήθελα να πω είναι πως σε κάθε πεδίο υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενες έρευνες. Κι αυτό δεν είναι πρόβλημα αλλά ευλογία. Αρκεί εμείς οι μελετητές, οι αναγνώστες κτλ να βλέπουμε με την ίδια διάθεση και τους δυο πόλους των ερευνών.
Από προσωπική εμπειρία μπορώ να σας πω ότι τα αντικαταθλιπτικά στηρίζονται πολύ στο φαινόμενο placebo.Όταν είχα δοκιμάσει την πρώτη φορά τα ladose επειδη ήμουν άσχημα ψυχολογικά νόμιζα ότι θα τα περνα και θα γινόμουν super.Πίστεψα τόσο πολύ που άρχισα να νιώθω καλά σε λιγότερο από μια βδομάδα από τότε που τα πήρα.Αυτό συνεχίστηκε μέχρι που τα σταμάτησα.Μέτά άρχισα και πάλι να πέφτω σε κατάθλιψη.Τη δεύτερη φορά που πήρα τα χάπια μετά από 2 χρόνια δε συνέβη το ίδιο.Είχα διαβάσει στο ιντερνετ ότι από αυτούς που παίρχνουν τα χάπια ένα 60-70 θεραπεύεται.Έτσι ήμουν αρνητικά διακείμενος και αυτό οδήγησε στο να μην έχουν κανένα απολύτως αποτέλεσμα παρόλο που πήρα διπλάσια δόση απ την πρώτη φορά.Πλέον πιστεύω ότι οι εναλλακτικές θεραπείες έχουν να πουν περισσότερα απ την συμβατική ιατρική η οποία έχει αποτύχει στο κρίσιμο αυτό θέμα της κατάθλιψης.Έχω μεγάλη περιέργεια να δω τι έχει να προτείνει η ομοιοπαθητική και αν είναι περισσότερο αποτελεσματική.
Αντικαταθλιπτικά: θεραπεία για λίγους, μύθος για πολλούς
ΛΟΝΔΙΝΟ
Εξίσου αποτελεσματικά με εικονικά φάρμακα (πλασέμπο) είναι τα αντικαταθλιπτικά νέας γενιάς για τους περισσότερους ασθενείς, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Χαλ. Η επιστημονική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένου του Πρόζακ, βοηθούν ουσιαστικά μόνο κάποιους από τους ασθενείς που πάσχουν από βαριάς μορφής κατάθλιψη. Για τους υπόλοιπους τα όποια οφέλη οφείλονται στο «φαινόμενο πλασέμπο», δηλαδή στο γεγονός ότι απλώς πιστεύουν ότι παίρνουν αγωγή που τους βοηθά.
Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Χαλ, που δημοσίευσε τα ευρήματά της στην ιατρική επιθεώρηση Public Library of Science Medicine, χρησιμοποίησε τα ευρήματα 47 κλινικών μελετών. Κάποιες από αυτές δεν είχαν δημοσιοποιηθεί από τις φαρμακευτικές εταιρείες και η ομάδα απέκτησε πρόσβαση κάνοντας χρήση της βρετανικής νομοθεσίας για την ελευθερία της πληροφόρησης. Η μελέτη οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων μπορεί να είχε υπερεκτιμηθεί, καθώς οι φαρμακευτικές επέλεξαν να δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία που τους συνέφεραν.
«Δεδομένων των αποτελεσμάτων, φαίνεται ότι δεν υπάρχουν πολλοί λόγοι για να συνταγογραφούνται αντικαταθλιπτικά, παρά μόνο στους ασθενείς με βαριά κατάθλιψη, εκτός εάν οι εναλλακτικές θεραπείες έχουν αποτύχει. Η έρευνα φέρνει επίσης στην επιφάνεια σοβαρά θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν αναφορικά με τις άδειες κυκλοφορίας των φαρμάκων και τον τρόπο που δημοσιοποιούνται τα αποτελέσματα μελετών», όπως είπε ο καθηγητής Κιρς, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας.
Αδημοσίευτα στοιχεία
Τα αδημοσίευτα στοιχεία που χρησιμοποίησε η ομάδα του ήταν στη διάθεση των αρχών που αποφάσισαν για την κυκλοφορία των φαρμάκων στην αγορά, αλλά όχι στην αρχή που αποφάσισε για το αν θα είναι διαθέσιμα μέσω του Βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Η φαρμακευτική εταιρεία GlaxoSmithKline που παράγει το Σεροξάτ, ένα από τα πιο γνωστά αντικαταθλιπτικά, δήλωσε ότι «οι συντάκτες της μελέτης δεν αναγνώρισαν τα πολύ θετικά αποτελέσματα που έχουν αυτές οι θεραπείες σε πάσχοντες από κατάθλιψη». Εκπρόσωπος της εταιρείας Eli Lilly, που παράγει το Πρόζακ, δήλωσε: «Εκτενής επιστημονική εμπειρία έχει δείξει ότι το ενεργό συστατικό του Πρόζακ είναι αποτελεσματικό αντικαταθλιπτικό».
Την ίδια ώρα, έρευνα της βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης «Κοινωνία των Παιδιών» καταδεικνύει ότι οι πιέσεις του καταναλωτισμού επιδεινώνουν την ψυχική υγεία των παιδιών, ιδιαίτερα εάν προέρχονται από λιγότερο εύπορες οικογένειες, καθώς τους προκαλεί άγχος το αν θα μπορέσουν να αποκτήσουν τα αντικείμενα (ρούχα, τεχνολογία, μουσική) που είναι «της μόδας».
ΑΛΙΝΑ ΣΑΡΑΝΤΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 27/02/2008
Εμενα παντοσ δεν μου κανετε καλο γραφοντασ πωσ ειναι πλασιμπο.......ισωσ δεν πρεπει να το συνεχισετε..
Συμφωνώ, αλλά η αλήθεια έχει πάντα το τίμημά της. Φαντάσου την απόδειξη της μη ύπαρξης του θεού σε κάποιον που έχει αφιερώσει την ζωή του σε αυτόν (δλδ σε κάτι που δεν υπάρχει η ελάχιστη απόδειξη ότι υπάρχει).Quote:
Originally posted by Adzik
Εμενα παντοσ δεν μου κανετε καλο γραφοντασ πωσ ειναι πλασιμπο.......ισωσ δεν πρεπει να το συνεχισετε..
Adjik, αν είναι το placebo τότε καλύτερα για σένα. Ισως αυτό σημαίνει ότι την όποια ανακούφιση βρίσκεις στα χάπια την έχεις ήδη στο τσεπάκι και μπορείς να την έχεις και χωρίς χάπια :-)
..μμμ...και ναι και οχι... ...αλλοι εχουν πιστη στο θεο...και στηριζοντε..και αλλοι στην επιστημη.. η στην πιστη τουσ στην επιστημη...:P
:):) και σιγουρα ειναι καλο να ξερουμε την αληθεια αλλα δεν χρειαζεται να την ξερουμε παντα ολοκληρη...:P
βεβαια παντα εξαρτατε τι κοιτασ απο ποια πλευρα και με ποιο σκοπο:)
Νικο δεν νομιζω οτι γινεται κανεις να δει με την ιδια διαθεση και τους δυο πολους. Ειναι πολυ θεωρητικο αυτο που λες. Στην ερευνα, απο οσο μπορω να ξερω, κουβαλαμε την κοσμοθεωρια μας ειτε σαν αναγνωστες ειτε σαν ερευνητες. Οταν δε ειμαστε ερευνητες ,ακομα και ο τροπος που διαμορφωνουμε ενα ερωτημα αλλα και το πως επιλεγουμε να το ερευνησουμε εξαρταται αμεσα απο την γενικοτερη κοσμοθεωρια μας. Για μενα προσωπικα δεν υπαρχει αντικειμενικη θεση απο καμια πλευρα. Θα ηθελα πολυ να ειμαι αντικειμενικη ως ερευνητρια αλλα ξερω οτι δεν ειμαι οσο και αν το θελω. Οι εννοιες της κοινωνικοποιησης και της διαπαιδαγωγησης ειναι πολυ πιο περιπλοκες απο οσο θελουμε να πιστευουμε.
η δικια μου γνωμη ειναι οτι η αληθεια ειναι καπου στη μεση.
Καταρχην αν τα αντικαταθλιπτικα φαρμακα δεν καναν καθολου καλα τους καταθλιπτικους τοτε δεν θα χορηγουνταν. Για να κυκλοφορησει ενα φαρμακο πρωτα γινονται πειραματα φανταζομαι τα οποια εχουν αποτελεσματα θεραπευτικα κι αν οι παρενεργειες δεν ειναι παρα πολυ σοβαρες (πχ να κινδυνευει η ζωη του ατομου) τοτε χορηγειται ευρεως το φαρμακο. Φανταζομαι οτι στην αρχη που καναν τα πειραματα χορηγοντας τα αντικαταθλιπτικα φαρμακα θα ειχαν αποτελεσμα στους βαρια καταθλιπτικους σιγουρα. Τωρα αν ο αλλος ειναι λιγο καταθλιπτικος τοτε αργα ή γρηγορα η πιθανοτητα το να γινει καλα ειναι μεγαλη, αρα και το πλασιμπο καπου κολλαει.
Απλα αυτο που πιστευω οτι εχει γινει ειναι οτι η ψυχιατρικη εχει ως μοναδικο μεσο αντιμετωπισης τα συγκεκριμενα αντικαταθλιπτικα χαπια και τιποτα αλλο, επομενως ειτε καταθλιψη ειτε οποια αλλη διαταραχη (που σχετιζεται με καταθλιψη) κι αν εχει καποιος, ο ψυχιατρος χορηγει τα αντικαταθλιπτικα χαπια σαν ασπιρινες, γιατι πολυ απλα πρεπει κατι να δωσει για να θεραπευτει ο ασθενης ή εστω να νιωσει καλυτερα! Αυτο βεβαια ειναι λαθος! σιγουρα βεβαια υπαρχουν και γιατροι που ειναι προσεκτικοι και εξαντλουν κι αλλες πιθανοτητες να θεραπευτει αλλιως ο ασθενης προτου παρει χαπια, σιγουρα ομως ειναι μειονοτητα με αποτελεσμα να χορηγουνται απλοχερα αντικαταθλιπτικα σε ασθενεις που εχουν ειτε βαρια, ειτε ηπια καταθλιψη κι ετσι να γινεται αυτος ο ντορος.
Εγω αυτό που έχω να παρατηρήσω είναι ότι έχουμε μείνει πολύ πίσω τόσο όσον αφορά στην κατανόηση των μηχανισμών της καταθλιψης,των αιτιών της και των θεραπειών βέβαια που είναι και το πιο βασικό.Όσο δε γνωρίζουμε για ποιο λόγο αναπτύσεται η κατάθλιψη,αν είναι καθαρά ψυχολογική ασθένεια ή και οργανική ή αν συνδέεται με την προσωπικότητα τών ανθρώπων είναι δυσκολο να υπάρξει ουσιαστική αντιμετώπιση.Ενώ η επιστήμη έχει προχωρήσει υποτίθεται και οι έρευνες που χουν γίνει είναι αμέτρητες στην ουσία μετά την τελευταία αυτή είδηση γυρίζουμε 20 χρόνια πίσω.(στα τρικυκλικά και τα ΜΑΟ)Αυτό που με προβληματίζει είναι το γεγονός ότι η επιστημονική κοινότητα ως εναλλακτική της φαρμακοθεραπείας προτείνει την γνωσιακη συμπεριφορική ψυχοθεραπεία!Δηλαδή μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.Επιλογές πολλές δεν υπάρχουν και αν κρίνουμε από το γεγονός ότι η γνωσιακή ψυχοθεραπεία απευθύνεται σε συγκεκριμένο κομμάτι ασθενών ενώ τα αποτελέσματα της είναι συνήθως βραχυπρόθεσμα αυτό δείχνει ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε νέες αποτελεσματικές θεραπείες είτε αυτές είναι συμβατικές είτε εναλλακτικές.
Προσυπογράφω.Quote:
Originally posted by velout
Εγω αυτό που έχω να παρατηρήσω είναι ότι έχουμε μείνει πολύ πίσω τόσο όσον αφορά στην κατανόηση των μηχανισμών της καταθλιψης,των αιτιών της και των θεραπειών βέβαια που είναι και το πιο βασικό.Όσο δε γνωρίζουμε για ποιο λόγο αναπτύσεται η κατάθλιψη,αν είναι καθαρά ψυχολογική ασθένεια ή και οργανική ή αν συνδέεται με την προσωπικότητα τών ανθρώπων είναι δυσκολο να υπάρξει ουσιαστική αντιμετώπιση.Ενώ η επιστήμη έχει προχωρήσει υποτίθεται και οι έρευνες που χουν γίνει είναι αμέτρητες στην ουσία μετά την τελευταία αυτή είδηση γυρίζουμε 20 χρόνια πίσω.(στα τρικυκλικά και τα ΜΑΟ)Αυτό που με προβληματίζει είναι το γεγονός ότι η επιστημονική κοινότητα ως εναλλακτική της φαρμακοθεραπείας προτείνει την γνωσιακη συμπεριφορική ψυχοθεραπεία!Δηλαδή μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.Επιλογές πολλές δεν υπάρχουν και αν κρίνουμε από το γεγονός ότι η γνωσιακή ψυχοθεραπεία απευθύνεται σε συγκεκριμένο κομμάτι ασθενών ενώ τα αποτελέσματα της είναι συνήθως βραχυπρόθεσμα αυτό δείχνει ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε νέες αποτελεσματικές θεραπείες είτε αυτές είναι συμβατικές είτε εναλλακτικές.
Α εμένα μου φαίνεται ότι τα φάρμακα κάνουν μια χαρά την δουλειά τους...Οφείλω πολλά σε αυτά αλλά εχασα και πάρα πολλά από αυτά...Να είναι καλά γιατί πραγματικά ελάττωσαν κατά πολύ κάποια συμπτώματα.Τώρα δεν ξέρω τι γίνεται με την διακοπή τους....Αυτό που με τίποτα δεν θα με πείσει κάποιος είναι ότι δεν έχουν παρενέργειες...Ε,όχι..Όλα και στην μικρότερη δόση έχουν παρενέργειες.....Βλ.σεξουαλι κή δυσλειτουργία-ανεπάρκεια,κόπωση,υπνηλία.. Αλλά τι να λέμε τώρα όταν τα θεραπευτικά αποτελέσματα είναι σημαντικότερα μπροστά στις παρενέργειες;;;Quote:
Originally posted by insento
Πολύ ενδιαφέρον mindisright.
Και αναρωτιόμουν γιατί δεν μου έκανε τίποτα το Ladose, όταν το πήρα για 6 μήνες...
Ευτυχώς που είχα τουλάχιστον τις γνωστές ...παρενέργειες στον σεξουαλικό τομέα, αλλιώς θα νόμιζα ότι μου έδωσαν placebo!
Υ.Γ.Επειδή έγινε αναφορά στο Ladose..Εγώ γλίτωσα τα βουλιμικά επεισόδια με αυτό..Ε ,όσο να\'ναι κάποια δουλειά έκανε..