Originally Posted by
Nefeli28
Η θεραπεια σιγουρα διαφερει για τον καθενα, οχι αναλογα με το πρόβλημα που εχει, αλλα με το τι ο ιδιος θεωρει λέγοντας θεραπεια.Καπως ετσι υποθετω προεκυψε και το θεμα.
Στην πραγματικότητα θεραπεια ειναι η ερμηνεια της ιδιας της λεξης: "το συνολο των ενεργειων προκειμένου το άτομο να αποκτησει/επανακτησει την ψυχικη/σωματικη του υγεια."
Οτιδηποτε αλλο, νομιζω πως ειναι αποτέλεσμα της θεραπειας.
Ο τροπος ζωης ή το να περναω καλα ή το να βρω τον εαυτο μου ή....ή....κλπ, έπονται κατα τη γνωμη μου.Μπορούν να επιτευχθούν, κατα τη διαρκεια εν μέρει ή μετα την ολοκληρωση της θεραπειας.
Στο προκείμενο: για οσους εχουν διαβασει την ιστορια μου ξερουν οτι εκανα 2 χρονια ψυχοθεραπεία (κακως αναφέρεται ο ορος ψυχη σε ολα αυτα, θα συμφωνησω με τον Μ87, στην ουσια ολες οι θεραπειες εστιαζουν στον εγκεφαλο).
Αυτο που πηγα να "θεραπευσω", δεν θεραπευτηκε. (Βλ. ΙΔΨ)
"Το ταξιδι" και τα λοιπα που χρησιμοποιούν ΟΛΟΙ μιλωντας για ψυχοθεραπειες εγινε, αλλα ο ταξιδιωτης δεν εφτασε στον προορισμό του. Ξερω, θα πειτε ο ταξιδιωτης εφταιγε, κατι δεν θα εκανε καλα ή δεν θα ακουγε τον καπετανιο.
Δεν εχει σημασια τι πιστευει ο κσθενας ή τι τελικα εγινε.
Γιατι η θεραπεια ειναι αυτο που ειπα παραπανω: συνολο ενεργειων με σκοπο την ευρεση/επανακτηση της υγειας.
Εαν αυτο δεν επιτευχθεί, δεν υπαρχει θεραπεια.
Ολα τα αλλα ειναι απλως συζητησεις για φιλολογικα σαλόνια.
Εαν πχ καποιος που εσπασε το ποδι του, δεν γιανει μετα απο 3μηνες στο γυψο, δεν θα πουμε οτι θεραπεια ηταν η πορεια προς τα καπου, ετσι κι αλλιως και γιουβετσι, αλλα οτι απλα ΔΕΝ θεραπευτηκε.
Αρα το πραγμα ειναι απλο.
Η θεραπεια ειναι κατι απτο, οχι αφηρημενο.
Εχει αρχή, μεση κι ολοι ελπιζουμε και....τελος.
Και κατι τελευταίο:
ας παψει πια αυτο το ...: η ψυχοθεραπεια ειναι ταξιδι κλπ...
Η ψυχοθεραπεία δεν ειναι ταξιδι.
Ταξιδι ειναι η ιδια η ζωη μας, απο την αρχη ως το τελος.
Η ψυχοθεραπεία, για όποιον την επιλέγει, ειναι συλλογη εφοδιων.
Οταν το ταξιδι- η ζωη, για κάποιους λογους γινεται δυσκολο, οι ανθρωποι χρειάζεται να αδειάσουν τη βαλιτσα, να την καθαρισουν προσεκτικα και να την ετοιμασουν με καινούρια εφόδια για να συνεχισουν την πορεια τους.