Καταστροφολογία και άγχος
Κατέληξα στο συμπέρασμα πως το άγχος και η δυσλειτουργικότητά μου -στον επαγγελματικό κυρίως τομέα, οφείλονται στην καταστροφολογία μου και τις έντονες αρνητικές σκέψεις που κάνω.
Κάθε φορά που σκέφτομαι τον εαυτό μου σε κάποια εργασία, φαντάζομαι να τα κάνω θάλασσα. Σε συνάρτηση με τη χαμηλή αυτοπεποίθηση, η αρνητική αυτή κατάσταση εντείνεται. Το άγχος μου σωματοποιείται και φτάνω στο σημείο να μην μπορώ να σκεφτώ καθαρά, όπως επίσης να στέκομαι σαν στήλη άλατος ή να κάνω πολύ ατσούμπαλες και μαγγωμένες κινήσεις.
Το ίδιο άγχος αντιμετώπιζα και στη σχολή, όταν καλούμουν να παρουσιάσω κάποια εργασία. Ήταν το χειρότερό μου. Ένιωθα πραγματικά πως δεν είχα κάτι να πω, πώς θα μπέρδευα τα λόγια μου κι ότι θα γινόμουν ρεζίλι... Πιο συγκεκριμένα σκεφτόμουν ότι δεν θα καλύψω το φάσμα των πληροφοριών που έπρεπε να παρουσιάσω, δεν θα γινόμουν κατανοητή και πώς πιθανόν να τα ξεχνούσα όλα. (Τελικά διάβαζα τις εργασίες από σημειώσεις, σε κάποιες περιπτώσεις ήταν προαιρετική και την απέφευγα και τελος μου έτυχε για διάφορους λόγους να μην χρειαστεί να παρουσιάσω καν)
Αυτό το πρόβλημα έχω και στην οδήγηση. Φτιάχνω στο μυαλό μου το χειρότερο σενάριο και φοβάμαι ότι δεν θα τα καταφέρω να απομακρυνθώ πολύ από τη γειτονιά μου, γιατί θα χαθώ, γιατί δεν θα ξέρω να παρκάρω γιατί γιατί γιατί....
Όλο αυτό το άγχος που δημιουργείται, σωματοποιείται και μου προκαλεί ταραχή, εφίδρωση, ταχυκαρδίες και κενό μυαλό. Ένα δυσλειτουργικό μυαλό που δημιουργεί αρνητικές σκέψεις, οι οποίες παρακωλύουν την επίλυση δυσκολιών και προβλημάτων. Αντ'αυτού δημιουργούν περισσότερα προβλήματα και με παραλύουν, κάνοντάς με να νιώθω ανίκανη να ενεργήσω.
Τα γράφω όλα αυτά, για να τα βγάλω από μέσα μου αφενός και από την άλλη για να μάθω αν υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι με το ίδιο πρόβλημα. Επίσης, θα ήθελα να μάθω εαν είναι τελικά μια αναστρέψιμη κατάσταση (εάν κάποιος είτε ο ίδιος είτε κάποιο άτομο που γνωρίζει το έχει ξεπεράσει) και αν ναι να μου μεταφέρει την εμπειρία του.