συναισθηματική vs πραγματικής πείνας
Βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον το άρθρο και παραθέτω τμήμα του (αν πληρείτε κι εσείς και τις 8 προϋποθέσεις του συναισθηματικά πεινασμένου, μην εκπλαγείτε... we are on the same boat!)
ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΠΕΙΝΑ
1. Είναι ξαφνική:
Τη μια στιγμή δεν σκέφτεστε καθόλου το φαγητό και την επόμενη πεινάτε πάρα πολύ.
2. Αφορά ένα συγκεκριμένο φαγητό:
Νιώθετε την ακατανίκητη επιθυμία να φάτε, για παράδειγμα, σουβλάκι ή γλυκά και αισθάνεστε πως δεν θα ικανοποιηθείτε με κανένα άλλο είδος τροφής.
3. Τη νιώθετε «πάνω από το λαιμό»:
Ξεκινά από το στόμα και το μυαλό. Ο ουρανίσκος σας θέλει να γευτεί τη σοκολάτα ή την πίτσα και η σκέψη σας προσκολλάται στο επιθυμητό φαγητό.
4. Είναι επείγουσα:
Σας πιέζει να φάτε εδώ και τώρα, γιατί θέλετε να καταπραΰνετε τη δυσαρέσκεια που σας κυρίευσε.
5. Σχετίζεται με ένα δυσάρεστο γεγονός ή το ακολουθεί:
Για παράδειγμα, τον τσακωμό με τη μητέρα σας, τις κακές επιδόσεις του παιδιού σας στο σχολείο ή την επίπληξη του αφεντικού σας.
6. Προκαλεί αυτόματη πρόσληψη τροφής και απουσία σκέψης ή γνώσης σχετικά με αυτή:
Αισθάνεστε δηλαδή σαν κάποιος άλλος να σας ταίζει το τιραμισού ή το τσίζμπεργκερ και υπάρχει πιθανότητα να μη συνειδητοποιείτε πόσο μεγάλες ποσότητες φαγητού έχετε καταναλώσει.
7. Δεν αναγνωρίζετε τον κορεσμό:
Τρώτε υπερβολικά για να καλύψετε τα αρνητικά σας συναισθήματα και δεν σταματάτε ακόμα και αν αρχίσει να πονά το στομάχι σας.
8. Όταν ικανοποιηθεί, ακολουθούν οι ενοχές:
Τρώτε για να αισθανθείτε καλύτερα και καταλήγετε να κατηγορείτε τον εαυτό σας, δίνοντας παράλληλα υποσχέσεις πως «από αύριο θα επανορθώσω κάνοντας δίαιτα».
Αντίθετα, η ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΠΕΙΝΑ:
1. Είναι σταδιακή: Το στομάχι σας γουργουρίζει και σας στέλνει κατά διαστήματα μηνύματα ότι ήρθε βιολογικά η ώρα να φάτε.
2. Σχετίζεται με διάφορα φαγητά: Δεν έχετε συγκεκριμένες προτιμήσεις ως προς το τι θέλετε να φάτε και είστε ανοιχτές σε πολλές διατροφικές επιλογές.
3. Έχει τη βάση της στο στομάχι: Το γουργουρητό είναι ένδειξη ότι το στομάχι αναγνωρίζει την πείνα, που του προκαλεί κενό, τράβηγμα ακόμα και πόνο.
4. Είναι υπομονετική: θα προτιμούσατε να τρώγατε σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά μπορείτε να περιμένετε κιόλας.
5. Συμβαίνει 4-5 ώρες από το τελευταίο σας γεύμα: Αν δεν φάτε για αρκετή ώρα αφού τη νιώσετε, υπάρχει περίπτωση να αισθανθείτε ζαλάδα ή έλλειψη ενέργειας.
6. Χαρακτηρίζεται από ηθελημένες διατροφικές επιλογές και συνειδητή πρόσληψη τροφής: Επιλέγετε συνειδητά την ποσότητα φαγητού που θα φάτε και ξέρετε πολύ καλά τι υπάρχει στο πιάτο σας, τι γεύεται ο ουρανίσκος σας και τι καταλήγει στο στομάχι σας.
7. Όταν την αισθάνεστε, αναγνωρίζετε τον κορεσμό: Προκύπτει από την επιθυμία να θρέψετε το σώμα σας, οπότε μόλις χορτάσετε σταματάτε να τρώτε.
8. Αφού την ικανοποιήσετε δεν νιώθετε ντροπή ή τύψεις: Κατανοείτε ότι η πρόσληψη τροφής είναι μια αναγκαία συμπεριφορά, όπως για παράδειγμα η αναπνοή.