ο νεος τροπος να χασεις τα κιλα σου χωρις στερησεις, με πολλα γευματα και κυριως ποιοτικο φαγητο.. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!
το Blog εχει συνταγες, συμβουλες και λιστα για τα ψωνια κλπκλπ
δειτε το και περιμενω εντυπωσεις
kathari-diatrofi.blogspot.com
Printable View
ο νεος τροπος να χασεις τα κιλα σου χωρις στερησεις, με πολλα γευματα και κυριως ποιοτικο φαγητο.. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!
το Blog εχει συνταγες, συμβουλες και λιστα για τα ψωνια κλπκλπ
δειτε το και περιμενω εντυπωσεις
kathari-diatrofi.blogspot.com
δικο σου ειναι ε?
ναι πηνελοπη, δικό μου είναι.
επειδή εμένα με βοήθησε να χάσω κιλά αργά και σταθερά, χωρίς στερήσεις και με καλό, ποιοτικό φαγητό σκέφτηκα να το μοιραστώ...
έστω και έναν να βοηθήσει θα είμαι πολύ ευχαριστημένη!! :)
Καλημερα, αυτο που λες για το πρωινο στο blog σου ειναι πολυ σημαντικο..
μεχρι τωρα το σνομπαρα γιατι ξυπνουσα παντα στο τσακ για να φυγω για την δουλεια.. με αποτελεσμα τετοια ωρα να με πιανει λιγουρα και να επισκεφτομαι τον φουρνο απο κατω... σημερα ομως ειπα να το παρω μαζι μου και να το φαω στη δουλια ομως φτασω.. ετσι εβαλα τα δημτηριακα μου και το γαλα σε ενα μπολακι και τα εφαγα στο γραφειο.. το αποτελεσμα? εχει παει 10,30 και δεν εχω πεινασει καθολου.. αργοτερα θα φαω ενα φρουτακι και μετα το μεσημεριανο...
πρεπει να μας γινει τροπος ζωης μια ισσοροπημενη διατροφη και να μας μπει στο μυαλο πως ειναι καλυτερα να τρωμε μικρα συχνα γευματα παρα να αφηνουμε αδειο το στομαχι γιατι μετα εχουμε επεισοδια βουλιμιας...
για την βρωμη εγω την κανω και σε αλμυρη εκδοχη οταν θελω να φαω κατι ελαφρυ για μεσημερι..
τα κλασικα ενα ποτηρι νερο +4 κουταλιες βρωμη να βρασουν και μολις τα κατεβασω απο τη φωτια ριχνω λιγο αλατι, λιτο τυρι cottage, και φρεσκοτριμμενο πιπερι... ισως και λιγες σταγονες χυμο λεμονιου...! και με χορταινει και εχει ελαχιστες θερμιδες!
τέλεια ιδέα ζωίτσα, θα την ανεβάσω και την αλμυρή εκδοχή σου και θα σου το αφιερώσω!!
ναι ναι για το σνομπάρισμα και εγώ το έκανα παλιά, αλλά πάνε αυτά, τώρα ακριβώς όπως τα λές, προσέχουμε τον εαυτό μας πριν πεινάσει!!
καλή συνέχεια!!
υγ. χαίρομαι πολύ στην παρέα σας, νιώθω ήδη φίλη.
δοκίμασε και κάτι άλλο ζωίτσα, αργότερα μην φάς το φρούτο μόνο του, φάε και κάτι ακόμα, ένα απλό τοστ ιδανικά με μαύρο ψωμί, ή δυο κουλουράκια ολικής άλεσης.θα σε κρατήσει πολύ πλήρη και γεμάτη γεύσεις και θρεπτικά συστατικά. μέχρι το μεσημεριανό σου δεν πρόκειται να πεινάσεις.
δοκιμασε το και πες μου!!
κορίτσια θέλω πραγματικά τη γνώμη σας για αυτό. είναι το καμάρι μου
οι φιλικές σας παρατηρήσεις, ή και κάποιες ιδέες, συνταγές και τρίκ μου είναι απαραίτητες!!
ευχαριστώ!!
:)
χαιρομαι που βλεπω οτι σας αρεσει και το επισκεπτεστε και τρελλαινομαι απο χαρα οταν μου στελνετε email. δοκιμασατε κάποια γευματα σας να τα συνδυασετε οπως λεμε; με καθαρη διατροφη;
ποια ειναι η καθαρη διατροφη; οι ξενοι την λενε clean eating, ποια ειναι τα χαρακτηριστικα της λοιπον:
η καθαρή διατροφή είναι ένα είδος διατροφής κοντινό στην μεσογειακή μας διατροφή, και ακόμη καλύτερο θα μπορούσαμε να πούμε.
η διατροφή αυτή προτείνει να τρώμε 5-6 μικρά ποιοτικα γεύματα ανα 2-3 ώρες.
τα γεύματα καλό είναι να τα παίρνουμε κάθε 2-3 ώρες ώστε να διατηρούμε τα επιπεδα της γλυκόζης σταθερά και να αποφευγονται ετσι τα υπερφαγικα και βουλιμικα επεισοδια.
κάθε γεύμα έχει τροφές από τις 3 ομάδες (πρωτεϊνη, υδατάνθρακες και άμυλο).
βλ.παλιότερο άρθρο για τις ομάδες τροφιμων εδώ http://kathari-diatrofi.blogspot.com...-post_427.html
στην καθαρή διατροφή δίνεται σημασία στην ποιότητα και στα μη επεξεργασμένα τρόφιμα.
Για παράδειγμα τρώμε ψωμί, ζυμαρικά και αρτοσκευάσματα ολικής άλεσης, τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες,
άφθονα ολόκληρα φρούτα και λαχανικά,
γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών,
ψάρι, κοτόπουλο χωρίς πέτσα αλλά και τα άλιπα μέρη από το μοσχάρι, βουβάλι, χοιρινό (φιλέτο, ψαρονέφρι, κιμάς)
μικρα και συχνα γευματα με ωραιους συνδυασμους βοηθανε να ξαναβρουμε την ισορροπια μας πρωτα, να συμφιλιωθουμε με το φαγητο και
σε δευτερο επιπεδο να αδυνατισουμε.
αυτα!
Τα επίπεδα της γλυκόζης διατηρούνται σταθερά και όταν δεν κάνουμε ανά 3 ώρες γεύματα , υπάρχουν ιδιαίτερα καλοί ρυθμιστικοί μηχανισμοί στο σώμα που ρυθμίζουν την γλυκόζη σε φυσιολογικό εύρος - δεν χρειαζόμαστε εξωγενή γλυκόζη έτσι κι αλλιώς αφού η γλυκόζη συντίθεται μέσω της γλυκονεογένεσης από μη υδατανθρακικές ενώσεις - λιπαρά και αμινοξέα. Η όρεξη δεν ρυθμίζεται μόνο μέσω της γλυκόζης , δες παρακάτω πόσες ορμόνες μπλέκονται μόνο , υπάρχουν τόσες πολλές μεταβλητές που ρυθμίζουν την όρεξηQuote:
Originally posted by chryssa
τα γεύματα καλό είναι να τα παίρνουμε κάθε 2-3 ώρες ώστε να διατηρούμε τα επιπεδα της γλυκόζης σταθερά και να αποφευγονται ετσι τα υπερφαγικα και βουλιμικα επεισοδια.
κάθε γεύμα έχει τροφές από τις 3 ομάδες (πρωτεϊνη, υδατάνθρακες και άμυλο).
Για παράδειγμα τρώμε ψωμί, ζυμαρικά και αρτοσκευάσματα ολικής άλεσης, τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες,
άφθονα ολόκληρα φρούτα και λαχανικά,
γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών,
ψάρι, κοτόπουλο χωρίς πέτσα αλλά και τα άλιπα μέρη από το μοσχάρι, βουβάλι, χοιρινό (φιλέτο, ψαρονέφρι, κιμάς)
μικρα και συχνα γευματα με ωραιους συνδυασμους βοηθανε να ξαναβρουμε την ισορροπια μας πρωτα, να συμφιλιωθουμε με το φαγητο και
σε δευτερο επιπεδο να αδυνατισουμε.
αυτα!
http://userwww.sfsu.edu/~infoarts/li...Regulation.jpg
Τα υπερφαγικά επεισόδια δεν γίνονται λόγω κακής ρύθμισης της γλυκόζης , έχουν πολλές αιτίες , κυρίως συναισθηματικές - όχι σωματικές. Επίσης πολύ συχνά (όχι πάντα) γίνονται μετά από περίοδο παρατεταμένης στέρησης τροφής . Όπως και να έχει η λύση δεν είναι ακριβώς ίδια σε κάθε άνθρωπο. Γι' αυτό είναι και τόσο δύσκολο για πολλούς ανθρώπους να τα ξεπεράσουν.
Ανδρεα παροτι ανδρας εχεις πιασει το νοημα :thumbup:Quote:
Originally posted by Ανδρέας Ζ.
Τα επίπεδα της γλυκόζης διατηρούνται σταθερά και όταν δεν κάνουμε ανά 3 ώρες γεύματα , υπάρχουν ιδιαίτερα καλοί ρυθμιστικοί μηχανισμοί στο σώμα που ρυθμίζουν την γλυκόζη σε φυσιολογικό εύρος - δεν χρειαζόμαστε εξωγενή γλυκόζη έτσι κι αλλιώς αφού η γλυκόζη συντίθεται μέσω της γλυκονεογένεσης από μη υδατανθρακικές ενώσεις - λιπαρά και αμινοξέα. Η όρεξη δεν ρυθμίζεται μόνο μέσω της γλυκόζης , δες παρακάτω πόσες ορμόνες μπλέκονται μόνο , υπάρχουν τόσες πολλές μεταβλητές που ρυθμίζουν την όρεξηQuote:
Originally posted by chryssa
τα γεύματα καλό είναι να τα παίρνουμε κάθε 2-3 ώρες ώστε να διατηρούμε τα επιπεδα της γλυκόζης σταθερά και να αποφευγονται ετσι τα υπερφαγικα και βουλιμικα επεισοδια.
κάθε γεύμα έχει τροφές από τις 3 ομάδες (πρωτεϊνη, υδατάνθρακες και άμυλο).
Για παράδειγμα τρώμε ψωμί, ζυμαρικά και αρτοσκευάσματα ολικής άλεσης, τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες,
άφθονα ολόκληρα φρούτα και λαχανικά,
γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών,
ψάρι, κοτόπουλο χωρίς πέτσα αλλά και τα άλιπα μέρη από το μοσχάρι, βουβάλι, χοιρινό (φιλέτο, ψαρονέφρι, κιμάς)
μικρα και συχνα γευματα με ωραιους συνδυασμους βοηθανε να ξαναβρουμε την ισορροπια μας πρωτα, να συμφιλιωθουμε με το φαγητο και
σε δευτερο επιπεδο να αδυνατισουμε.
αυτα!
http://userwww.sfsu.edu/~infoarts/li...Regulation.jpg
Τα υπερφαγικά επεισόδια δεν γίνονται λόγω κακής ρύθμισης της γλυκόζης , έχουν πολλές αιτίες , κυρίως συναισθηματικές - όχι σωματικές. Επίσης πολύ συχνά (όχι πάντα) γίνονται μετά από περίοδο παρατεταμένης στέρησης τροφής . Όπως και να έχει η λύση δεν είναι ακριβώς ίδια σε κάθε άνθρωπο. Γι' αυτό είναι και τόσο δύσκολο για πολλούς ανθρώπους να τα ξεπεράσουν.
γιατί καλέ οι άντρες δεν έχουν συναισθήματα? :P σε πειράζω κακό κορίτσι... μη με παρεξηγησεις κι εσυ δε θα το αντεξω!!!! :saint:
οι ανδρες τρωνε οταν πεινανε συνηθως,
κ οσο κι αν βιωνουν αντιστοιχες καταστασεις μεσα απο εμας, αδυνατουν να μας καταλαβουν.
απλα ειναι παρατηρητες κ αν μας αγαπουν κ μας νοιαζονται προσπαθουν οσο μπορουνν να βοηθησουν,
συνηθως ανεπιτυχως.
σημερα ξυπνησα με απαισια διαθεση,
χθες βραδυ ξυπνησα κ εφαγα λογω αγχους (εχουμε ενα δικαστηριο)
και το πρωι δε με αφησε να μαγειρεψω,
εχω ενα σπιτι χαλια, με εστειλε με το ζορι στο γυμναστηριο κ εκανε εκεινος τις δουλειες (ετσι ειπε για να δουμε)
κ εφερε κ φαγητο απτη μαμα του.
ε δε μπορουσε να μου κανει μεγαλυτερο δωρο, νιωθω τελεια παροτι εφαγα χθες 6 τοο πρωι.
αν δε το εκανε αυτο θα εκλαιγα τη μοιρα μου κ ειμαι σιγουρη παλι θα κατεληγα στο φαγητο για παρηγορια σημερα.
συγνωμη για το οφτοπικ παιδια αλλα τελικα οτιδηποτε εχει σχεση με το γιατι τρωμε δε θα επρεπε να θεωρειται οφτοπικ.
ισως αυτο να ειναι κ το θεμα,
ΓΙΑΤΙ τρωμε, οχι τι τρωμε
ΥΓ τι να παρεξηγησω ρια μου?
:spin: ακους εκει στο κεφαλαιο 1 παλι :P
σας παραθετω αυτο το αρθρο που δειχνει τη συνδεση των συχνων γευματων και της ισορροπιας της γλυκοζης.
Πώς η διατροφή επηρεάζει τον ψυχισμό μας
Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το health.in.gr στη διεύθυνση health.in.gr
24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 16:26
health.in.gr
URL: http://www.google.com/search?hl=el&q...=&oq=&gs_rfai=
Ετοιμάζεστε να πάτε σε μια συνέντευξη εργασίας και θέλετε να είστε ενεργητικοί αλλά όχι πανικόβλητοι; Εργάζεστε σκληρά και φοβάστε ότι θα σας εγκαταλείψουν οι δυνάμεις σας την πιο κρίσιμη στιγμή της ημέρας; Μάθετε πώς η διατροφή επηρεάζει τη διάθεσή μας και επιλέξτε το κατάλληλο φαγητό για την κατάλληλη περίσταση!
Πώς η διατροφή επηρεάζει τη διάθεσή μας;
Ό,τι τρώμε επιδρά στον ψυχισμό μας με δύο βασικούς τρόπους. Υπάρχουν 30 έως 40 χημικές ουσίες στον εγκέφαλό μας που ονομάζονται νευροδιαβιβαστές και χρησιμοποιούνται από τα περίπου δέκα εκατομμύρια εγκεφαλικά μας κύτταρα. Πέντε με έξι νευροδιαβιβαστές επηρεάζονται από τις τροφές που καταναλώνουμε. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες , όπως είναι το ψωμί, και οι διάφοροι σπόροι, περιέχουν το αμινοξύ τρυπτοφάνη, το οποίο μέσα από μια σειρά αντιδράσεων παράγει σεροτονίνη. Η σεροτονίνη είναι η χημική ουσία που ηρεμεί το σώμα μας. Συνεπώς, εάν επιθυμούμε να χαλαρώσουμε μπορούμε να φάμε τροφές που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες. Εάν, αντιθέτως χρειαζόμαστε ενέργεια, η κατάλληλη τροφή είναι εκείνη που περιέχει , πρωτεΐνη, καθώς οι πρωτεΐνες έχουν υψηλή περιεκτικότητα του αμινοξέος τυροσίνη. Η τυροσίνη ωθεί τον εγκέφαλο να παραγάγει νορεπινεφρίνη και ντοπαμίνη, χημικές ουσίες που χαρίζουν ενέργεια και κρατούν τον οργανισμό σε εγρήγορση.
H ψυχοβιολογία της όρεξης
Σε πόσο διάστημα θα διαπιστώσουμε αλλαγές στη διάθεσή μας;
Η επίδραση των τροφών γίνεται αισθητή στον οργανισμό περίπου μιάμιση με δύο ώρες μετά την κατανάλωσή τους. Το 60% του φαγητού πρέπει να αποτελείται από υδατάνθρακες, εάν επιθυμούμε να ηρεμήσουμε, ενώ εάν χρειάζεται να αυξήσουμε την ένταση εγρήγορσής μας θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε το 60% της τροφής μας να αποτελείται από πρωτεΐνη.
Ποιες τροφές συμβάλλουν περισσότερο στο χτίσιμο των μυών και στην απώλεια λίπους, οι πρωτεϊνούχες ή εκείνες που περιέχουν υδατάνθρακες;
Οι υδατάνθρακες μας προσφέρουν την ενέργεια για τις καθημερινές μας δραστηριότητες και οι πρωτεΐνες συμβάλλουν στην αναγέννηση των ιστών. Ο ιδανικός συνδυασμός είναι 50% του συνόλου της διατροφής μας ή περισσότερο υδατάνθρακες και 15% πρωτεΐνη. Είναι σημαντικό να διατηρούμε σε χαμηλά επίπεδα την πρόσληψη λίπους. Πάντως, οι τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες, είναι συνήθως πλούσιες και σε λίπος. Εάν φυσικά χρειάζεται να είμαστε σε εγρήγορση μπορούμε να συνθέσουμε το γεύμα μας με τροφές που αποτελούνται κατά 60% από πρωτεΐνη, αρκεί να εξισορροπήσουμε τις αναλογίες την επόμενη φορά που θα καθίσουμε στο τραπέζι.
Τι πρέπει να φάω πριν από μια συνέντευξη εργασίας, οπότε χρειάζεται να είμαι ήρεμος/η αλλά παράλληλα και ενεργητικός/η;
Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα μπορούσαμε να φάμε κάτι με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη δύο ώρες πριν από την προγραμματισμένη συνέντευξη. Προκειμένου όμως να αποφύγουμε την υπέρμετρη νευρικότητα, καλό θα είναι να μείνουμε μακριά από την καφεΐνη και τις μεγάλες ποσότητες ζάχαρης που θα μπορούσαν να διαταράξουν την πίεσή μας.
Ποιο είναι το καταλληλότερο σνακ για να νιώσω ενέργεια κατά τη διάρκεια μιας κουραστικής μέρας;
Συνδυάζοντας πρωτεΐνες με υδατάνθρακες μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε τυρί με χαμηλά λιπαρά και κράκερ, δημητριακά με γάλα, ένα βραστό αβγό με ψωμί για τοστ, γιαούρτι με λίγα λιπαρά ή φυστικοβούτυρο με κρακεράκια.
Είναι γνωστό ότι η σοκολάτα έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε φαινυλαιθυλαμίνη, χημική ουσία που προσομοιάζει με τις αμφεταμίνες και με εκείνη που εκκρίνει ο εγκέφαλός μας όταν ερωτευόμαστε. Γι΄ αυτό πολλοί άνθρωποι που νιώθουν θλίψη αισθάνονται μια ακατανίκητη επιθυμία να φάνε σοκολάτα. Τα στρείδια θεωρούνται παραδοσιακά αφροδισιακά. Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχουν ψευδάργυρο, ουσία που βελτιώνει την κινητικότητα του σπέρματος, καθιστώντας τους άνδρες πιο γόνιμους. Στη Μέση Ανατολή προτιμούν τα καρότα, τα οποία είναι πλούσια σε καροτίνη-β, η οποία βοηθά στην παραγωγή του σπέρματος και αυξάνει τα επίπεδα των "σεξουαλικών ορμονών", όπως η προγεστερόνη. Στην Κίνα οι νύφες τρώνε βερίκοκα, επειδή εκτός από καροτίνη-β περιέχουν και μαγγάνιο. Πάντως πολλές τροφές δεν έχουν το άμεσο αποτέλεσμα που πιστεύεται. Αντίθετα, τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να ευεργετήσουν τη σεξουαλική μας ζωή, καθώς βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος.
Πώς η σωστή διατροφή βελτιώνει το σεξ
Αληθεύει ότι η δίαιτα μπορεί να θεραπεύσει την κατάθλιψη;
Υπάρχουν όντως κάποιες τροφές που μπορούν να μας κάνουν να νιώσουμε καλύτερα τις ημέρες που αισθανόμαστε "πεσμένοι". Οι υδατάνθρακες μπορούν να μας ηρεμήσουν ανακουφίζοντας την εριστικότητα και τα συμπτώματα της ελαφράς κατάθλιψης μέσω της αύξησης των επιπέδων σεροτονίνης. Με τον ίδιο τρόπο λειτουργούν άλλωστε και τα περισσότερα αντικαταθλιπτικά.
Για την καταπολέμηση του συναισθήματος θλίψης μπορούμε επίσης να προσλαμβάνουμε ω 3-λιπαρά οξέα τα οποία περιέχονται στα λιπαρά ψάρια, τον τόνο, το σολομό και το λιναρόσπορο. Έρευνες συνδέουν την ιαπωνική δίαιτα με τα χαμηλά επίπεδα κατάθλιψης που σημειώνονται στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Η συγκεκριμένη δίαιτα περιλαμβάνει 15πλάσια ποσότητα ω 3-λιπαρών οξέων σε σχέση με τη διατροφή της δυτικής Ευρώπης.
Μολονότι είναι καλό να διατηρούμε χαμηλά τα επίπεδα λίπους στη διατροφή μας, δεν είναι σωστό να τα αποφεύγουμε εντελώς. Δίαιτες με μικρότερη από 25% περιεκτικότητα σε λίπος μπορεί να αποβούν βλαβερές σε ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη, γιατί μειώνουν την παραγωγή σεροτονίνης. Ωστόσο, όσοι πάσχουν από κλινική κατάθλιψη πρέπει να καταφύγουν σε γιατρό αντί να προσπαθήσουν να καταπολεμήσουν τα συμπτώματα αποκλειστικά με τη διατροφή.
Αναρωτιέμαι αν μερικές τροφές προκαλούν με οποιοδήποτε τρόπο αρνητικά ή καταθλιπτικά συναισθήματα.
Ο σκοπός είναι να διατηρείται το επίπεδο της γλυκόζης του αίματος σε σταθερά επίπεδα. Εάν το σάκχαρο του αίματος πέσει μπορεί να προκληθεί νευρικότητα και αλλαγή της διάθεσης. Για να το διατηρούμε σε σταθερά επίπεδα ας αποφεύγουμε την μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης ή τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες. Οι τροφές με πολλούς υδατάνθρακες ανεβάζουν το επίπεδο του σακχάρου απότομα, αλλά εξίσου απότομα πέφτει. Το αλκοόλ ευθύνεται επίσης για αισθήματα κατάθλιψης οπότε καλύτερα να απέχουμε εντελώς από το αλκοόλ εάν είμαστε επιρρεπείς στη θλίψη.
Παχυσαρκία σε ασθενείς με κατάθλιψη
Υπάρχουν κάποιες τροφές που προκαλούν με οποιονδήποτε τρόπο αρνητικά ή καταθλιπτικά συναισθήματα;
Ο σκοπός είναι να διατηρείται το επίπεδο της γλυκόζης του αίματος σε σταθερά επίπεδα. Εάν το σάκχαρο του αίματος πέσει, ενδέχεται να προκληθούν νευρικότητα και αλλαγή της διάθεσης. Για να το διατηρούμε σε σταθερά επίπεδα, είναι φρόνιμο να αποφεύγουμε τη μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης ή τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες. Οι τελευταίες ανεβάζουν το επίπεδο του σακχάρου απότομα, το οποίο ωστόσο πέφτει εξίσου απότομα. Το αλκοόλ ευθύνεται επίσης για την πρόκληση αισθημάτων κατάθλιψης, οπότε καλύτερα να απέχουμε εντελώς από το αλκοόλ, εάν είμαστε επιρρεπείς στη θλίψη.
Υπάρχουν τροφές που επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου;
Το βραδινό γεύμα πρέπει να περιέχει 60% ή περισσότερο υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες (άμυλο, ψωμί, μακαρόνια, δημητριακά) προσφέρουν μία αίσθηση ηρεμίας και χαλάρωσης, απαραίτητη για έναν ευχάριστο ύπνο. Επιπλέον, εάν συνηθίζουμε να πίνουμε αλκοόλ, ας το περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Η κατάχρηση επηρεάζει δυσμενώς τον ύπνο.
Καλό είναι να δειπνούμε νωρίς το βράδυ ή να μην υπερβαίνουμε τις 500 θερμίδες. Είναι πολύ δύσκολο να κοιμηθούμε ήρεμα όταν το σώμα μας αγωνίζεται να χωνέψει ένα γεύμα πλούσιο σε θερμίδες ή λιπαρά. Επιπλέον τρόποι βελτίωσης του ύπνου είναι η γυμναστική νωρίς κατά τη διάρκεια της ημέρας και η αποφυγή της κατανάλωσης καφέ το βράδυ.
Στην αγκαλιά του Μορφέα: Η αναγκαιότητα του ύπνου
Οι παραπάνω συμβουλές αναφέρονται και σε παιδιά;
Λίγες έρευνες που αφορούν σε παιδιά έχουν γίνει πάνω στο θέμα. Ωστόσο, καλό είναι να δίνουμε το βράδυ στα παιδιά ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες, ώστε να ηρεμήσουν και να χαλαρώσουν. Επίσης έχει μεγάλη σημασία να λαμβάνουν ένα πλούσιο πρωινό. Κάποιες έρευνες υποστηρίζουν ότι το καλό πρωινό βοηθά στη συγκέντρωση και στη μνήμη. Το ιδανικό είναι αυτό που περιέχει δημητριακά και γάλα. Τα καλύτερα δημητριακά είναι αυτά με μεγάλη περιεκτικότητα φυτικών ινών, λίγη ζάχαρη μαζί με γάλα.
Διατροφή και παιδί
Με ποιο τρόπο επηρεάζει τη διάθεση η πολυφαγία;
Η πολυφαγία προξενεί υπνηλία, αλλά και μεγάλο εκνευρισμό όταν πασχίζουμε να κοιμηθούμε. Έπειτα από ένα πλούσιο γεύμα, το αίμα συσσωρεύεται στο στομάχι, προκειμένου να επιτελεστεί η πέψη, εγκαταλείποντας προσωρινά τον εγκέφαλο. Επομένως, δεν είμαστε σε εγρήγορση και τα αντανακλαστικά μας είναι πεσμένα.
Υπάρχουν φαγητά που βοηθούν τις γυναίκες να ξεπεράσουν το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο (ΠΕΣ);
Τα φουσκώματα, η νευρικότητα και άλλα συμπτώματα του συνδρόμου ΠΕΣ ξεπερνιούνται με την άσκηση. Εάν ελαττώσουμε την κατανάλωση καφέ και αυξήσουμε εκείνη των υδατανθράκων, και προσθέσουμε τραγανά τρόφιμα (μερικές μελέτες υποστηρίζουν ότι ελαττώνουν το άγχος), θα ανακουφίσουμε τα συμπτώματα του ΠΕΣ. Το ασβέστιο βοηθά επίσης, ενώ η μείωση του αλκοόλ και οι μικρές ποσότητες σοκολάτας μπορεί να βελτιώσουν τη διάθεση Ο σίδηρος βοηθά να ξεπεραστεί το αίσθημα κόπωσης που συνοδεύει το σύνδρομο.
Λυγαριά για τη θεραπεία του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου
Γιατί όποτε αισθάνομαι πεσμένος αναζητώ παγωτά και γλυκά;
Οι τροφές που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες μας δίνουν άμεση ώθηση και ενέργεια, εφόσον απορροφώνται ταχύτατα. Όμως, εξίσου ταχύτατα ελαττώνονται. Επομένως φρόνιμο είναι να τις καταναλώνουμε με μέτρο. Εναλλακτικά μπορούμε να λαμβάνουμε υποκατάστατα ζάχαρης. Αντί μια σοκολάτα, για παράδειγμα, μπορούμε να πιούμε ένα σοκολατούχο ρόφημα με 0% ζάχαρη και λιπαρά.
Προσαρμογή από συνέντευξη της Τάμι Μπέικερ, MS, RD-μέλους της American Dietetic Association στο δικτυακό τόπο της Ιατρικής Σχολής του Harvard
health.in.gr
και αυτο..
Η ζάχαρη και το ψωμί επηρεάζουν την διάθεσή μας;
Τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα επηρεάζονται από τους υδατάνθρακες που καταναλώνουμε (όπως ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, πατάτες, φρούτα, ζάχαρη, μέλι και αμυλούχα λαχανικά). Οι υδατάνθρακες αποτελούν πηγή ενέργειας για τους μυς και για τον εγκέφαλο μας. Όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι χαμηλά (υπογλυκαιμία) μπορεί να αισθανόμαστε αδυναμία, κούραση και να μη μπορούμε να συγκεντρωθούμε. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν δεν παίρνουμε αρκετή ενέργεια από την διατροφή μας, και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τους διαβητικούς.
Για να πετύχουμε σταθερά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μας σε επιθυμητά επίπεδα πρέπει να καταναλώνουμε τακτικά γεύματα (ιδιαίτερα σημαντικό να παίρνουμε πρωινό) τα οποία να περιλαμβάνουν υδατάνθρακες (καλύτερα ολικής άλεσης τα οποία θα απελευθερώνουν σταθερά την ενέργεια στον οργανισμό μας). Με αυτό τον τρόπο δίνουμε την απαραίτητη ενέργεια στα εγκεφαλικά μας κύτταρα για να εκτελούν το έργο τους. Όταν όμως τα επίπεδα γλυκόζης είναι μέσα στα φυσιολογικά επίπεδα δεν φαίνετε να υπάρχει βελτίωση στην διάθεσή μας με την κατανάλωση επιπλέον υδατανθράκων.
Στον εγκέφαλό μας υπάρχει μία χημική ουσία, η σεροτονίνη, η οποία επηρεάζει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Οι αλλαγές της συγκέντρωσης της σεροτονίνης στον εγκέφαλο έχουν συσχετισθεί με αλλαγές της συμπεριφοράς, της συναισθηματικής κατάστασης και της ψυχικής διάθεσης. Η παραγωγή της σεροτονίνης αυξάνεται όταν ένα αμινοξύ , η τρυπτοφάνη, εισέρχεται στον εγκέφαλο. Μερικοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό συμβαίνει όταν καταναλώνουμε τροφές που περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες και λίγες πρωτεΐνες. Στην πράξη όμως αυτό δεν έχει αποδειχθεί.
Υπάρχουν τρόφιμα που περιέχουν χημικές ουσίες που επηρεάζουν την διάθεσή μας;
Η καφεΐνη, που βρίσκετε κυρίως στον καφέ, το τσάι και κάποια αναψυκτικά, δρα σαν διεγερτικό και μπορεί να προκαλέσει εγρήγορση, να μας κάνει πιο ενεργητικούς και να καταπολεμήσει την αίσθηση της κούρασης. Υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης μπορεί όμως να έχει αρνητικές συνέπειες, για παράδειγμα ευερεθιστικότητα και πονοκέφαλο.
Συχνά γίνονται προτάσεις ότι η σοκολάτα περιέχει χημικά συστατικά τα οποία επηρεάζουν θετικά την διάθεσή μας. Μετρήσεις όμως της φαρμακευτικής δράσης αυτών των ουσιών δεν φαίνεται να εξηγούν την διαδεδομένη απήχηση αυτού του τροφίμου ως τρόφιμο που προκαλεί αίσθημα ευχαρίστησης.
Συμπερασματικά...
Υπάρχουν πολλοί μηχανισμοί με τους οποίους μπορεί η διατροφή μας να επηρεάσει την διάθεσή μας, όπως και η διάθεσή μας μπορεί να επηρεάσει τα φαγητά που επιλέγουμε να καταναλώσουμε. Μερικές από τις επιρροές του φαγητό στην διάθεση οφείλονται σε διάφορα μίκρο- ή μάκρο- θρεπτικά συστατικά, αλλά πολλές φορές η αιτία είναι απλά ότι έχουμε συνηθίσει να συνδέουμε κάποια φαγητά, για παράδειγμα τη σοκολάτα, με ένα αίσθημα ευχαρίστησης ή για επιβράβευση, ή αντίθετα έχουμε συνδέσει κάποια φαγητά, για παράδειγμα το γιαούρτι, με δίαιτα και ένα αίσθημα στέρησης. Επιπλέον κάποια φαγητά έχουν θρησκευτική, οικονομική ή πολιτιστική σημασία η οποία επηρεάζει το τι αισθανόμαστε όταν τα καταναλώνουμε.
Η διατροφή λοιπόν που θα μας κάνει να αισθανόμαστε καλά είναι αυτή που μας παρέχει:
Αρκετούς υδατάνθρακες σε τακτά χρονικά διαστήματα, κατά προτίμηση σύνθετους, ώστε να έχουμε σταθερά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα
Ποικιλία τροφίμων πλούσιων σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ώστε να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία όλων των μηχανισμών του οργανισμό μας
ʼφθονα φρούτα και λαχανικά
Αρκετό νερό
Πηνελόπη Δουβόγιαννη, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Δείτε αυτό και άλλα άρθρα στο site FitDiet.gr
Διαβάστε περισότερο: Διατροφή και διάθεση http://www.sintagespareas.gr/simboul...#ixzz0yvINgNc8
συμφωνω λοιπον οτι η διαταραχν ειναι πρωτίστως συναισθηματικης φύσης (γιατί το έχω περάσει κι εγώ) αλλά επειδή την ψυχολογια μας την επηρεάζει και το επιπεδο της γλυκοζης, σας τα γράφω. εμένα τουλάχιστον με βοήθησε πάαααααααρα πολύυυυυυυυυυ.
και τώρα στενοχωριέμαι ακόμα με διάφορα που συμβαίνουν στην καθημερινότητα μου, όμως δεν το γυρίζω πια στο φαγητό, γιατί ξέρω ότι θα φάω ανα 2 ώρες ή ανα 3 ώρες επομένως δεν το λαχταράω εκείνη τη στιγμή αφού έχω τακτικά γεύματα.
νιώθω πιο σιορροπημένη πια.
μακαρι να κρατήσει..:wink2: