Το παιδί μου και 'η άλλη'... τι να κάνω?
Καλημέρα και καλή σας Μ. Εβδομάδα.
Σε μια θέση απόγνωσης βρίσκομαι, γι'αυτό και ζητώ τη δική σας γνώμη, μιας και δεν έχω φίλους-ες που θα μπορούσαν να με συμβουλεύσουν για το συγκεκριμένο θέμα...
Είμαι διαζευγμένη εδώ και 5,5 χρόνια.
Μένω με την 11χρονη κόρη μου και έχω απορρίψει ριζικά το ενδεχόμενο να ξαναφτιάξω τη ζωή μου, γιατί θεωρώ πως, ο μόνος άντρας που μπορεί να μπει στο σπίτι μου είναι ο πατέρας της Κατερίνας μου και κανένας άλλος.
Ο πατέρας της Κατερίνας έχει ξαναφτιάξει τη ζωή του με μια άλλη σύντροφο, χωρίς να έχουν παντρευτεί (ο πρώην σύζυγός μου είχε έναν ακόμη αποτυχημένο γάμο, εκτός του δικού μας).
Την κοπέλα δεν τη γνωρίζω, ούτε έχω πει ποτέ κάτι εναντίον της, γιατί φέρεται καλά στο παιδί μου. Αντιθέτως, επαναλαμβάνω καθημερινά στην Κατερίνα πως πρέπει να καταλάβει ότι, τόσο ο μπαμπάς όσο και η μαμά έχουν κάνει τις επιλογές τους πλέον: η μαμά επέλεξε να είναι ΜΟΝΟ μαζί της, χωρίς ανδρική παρουσία, και ο μπαμπάς έχει μια άλλη σύντροφο. Αυτές είναι δυο πραγματικότητες που ΠΡΕΠΕΙ να τις αποδεχθεί.
Διατηρούμε μια πολύ καλή φιλική σχέση με τον μπαμπά της, μιλάμε μαζί για το παιδί (πάντα τηλεφωνικά), προσπαθώ να τον "κρατάω" μέσα στις δραστηριότητες, στη συμπεριφορά, στα "θέλω και δεν θέλω" του παιδιού και γενικά πιστεύω ακράδαντα ότι, αν αποτύχαμε ως σύζυγοι, οφείλουμε να πετύχουμε ως γονείς και αυτό θα γίνει μόνο αν είμαστε μονιασμένοι και μοιραζόμαστε ό,τι αφορά το παιδί.
0 πρώην σύζυγός μου βλέπει αρκετά σπάνια την Κατερίνα (κατά μέσο όρο μία φορά κάθε 2-2,5 μήνες). Αυτό γίνεται όχι μόνο λόγω φύσεως δουλειάς, αλλά και γιατί -όταν έχει χρόνο- προτιμά να τον αφιερώνει στην προσωπική του ζωή παρά σ'ένα 11χρονο...
Η Κατερίνα, απ'την άλλη μεριά, λατρεύει το μπαμπά της, μιλάμε κάθε μέρα γι'αυτόν στο σπίτι και είναι τρελά χαρούμενη όταν έρχεται η στιγμή να τον δει... Αρκεί να είναι οι δυο τους!
Παρά το ότι η νυν σύντροφος του πατέρα της της φέρεται καλά, εν τούτοις η Κατερίνα νιώθει ψυχολογικά πιεσμένη και κλαίει όταν πρόκειται να πάει κάπου με το μπαμπά ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΙ ΕΚΕΙΝΗ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ... Νιώθει ίσως ότι, αφού τον βλέπει τόσο σπάνια, δικαιούται να μην τον "μοιράζεται"...
Τα έχω χαμένα. Απ'τη μια θέλω, ΟΣΟ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ, να βλέπει η Κατερίνα τον μπαμπά της συχνότερα, να περνάνε χρόνο μαζί. Από την άλλη, ΠΡΕΠΕΙ να κάνω την Κατερίνα να ΑΠΟΔΕΧΘΕΙ αυτή τη σχέση και να "εκμεταλλεύεται" κάθε λεπτό κοντά στον μπαμπάκα, να αφήνει τα συναισθήματά της για κείνον να τον πλημμυρίσουν, χωρίς να νοιάζεται αν είναι οι δυο τους ή οι τρεις τους. Αρκεί που θα είναι με το μπαμπά!
Σκέφτηκα να μιλήσω στον πρώην σύζυγό μου για αυτά που πραγματικά νιώθει η Κατερίνα, να τον παρακαλέσω να της ΑΦΙΕΡΩΝΕΙ έστω και μόνο 5 μέρες από τις 365 του χρόνου, ΑΛΛΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΜΑΖΙ, όμως δεν το κάνω για 2 βασικούς λόγους:
1ον, γιατί νιώθω ότι θα "προδώσω" ένα μυστικό του παιδιού μου, και αν μάθαινε ότι η μαμά μεταφέρει όσα λέμε μεταξύ μας στον μπαμπά, θα κλονιζόταν η εμπιστοσύνη της σε μένα.
(να αναφέρω παρενθετικά εδώ, ότι πριν λίγες βδομάδες έστειλα κρυφά μήνυμα στον μπαμπά της να της τηλεφωνήσει για να νιώσει εκείνη καλύτερα, επειδή η μικρή τον νοσταλγούσε κι έκλαιγε εκείνη την ώρα. Η μικρή, μέρες αργότερα, βρήκε το μήνυμα στο κινητό του μπαμπά της και με "επέπληξε" γιατί
τελικά "ο μπαμπάς δεν είχε πάρει μόνος του τηλέφωνο εκείνη τη μέρα, όπως νόμιζε, αλλά κρυβόμουν εγώ πίσω απ'αυτή την κλήση...)
2ον, γιατί είμαι σίγουρη πως ο πατέρας της Κατερίνας θα παρερμηνεύσει όσα του πω, νομίζοντας ότι ευθύνομαι εγώ για το ότι νιώθει έτσι η Κατερίνα για τη σύντροφό του (παρόλο που ΔΕΝ ισχύει κάτι τέτοιο).
Δώστε μου, σας παρακαλώ, τη γνώμη σας. Τι να κάνω ως μητέρα? Τι είναι καλύτερο για την ψυχοσύνθεση του παιδιού μου, ώστε και τον μπαμπά της να χαίρεται (όποτε τον χαίρεται), αλλά και να ξεπεράσει αυτό το "σύνδρομο της άλλης"?
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
Μαρία