Πολυσαλάτα με ότι βρήκα μπροστά μου
Και πεινούσα πολύ εκείνη την ώρα.
Οπότε άνοιξα το ψυγείο κι ότι βρήκα μπροστά μου το έριξα μέσα.
Συστατικά σε γραμμάρια:
Ελιές Πράσινες A/B 33
Καρότα 159
Κρεμμύδια Ξερά 22
Λάχανο Άσπρο161
Λιναρόσπορος 4
Μαγιά Μπύρας 18
Μαϊντανός 10
Μανιτάρια Κομμένα από Κονσέρβα 400
Μαρούλι 150
Μηλόξυδο 15
Παντζάρι Βολβός Βρασμένα 220
Σησάμι Ολικής 6
Σκόρδο 13
Σπιρουλίνα 20
Αλάτι, ρίγανη
Χρόνος προετοιμασίας: 20λεπτά (αυτό είναι και το δύσκολο της υπόθεσης)
Διατροφική ανάλυση/100γρ
47,1θερμίδες
3,4γρ πρωτεΐνη (υψηλής αξίας)
6,2γρ υδατάνθρακες
1,1γρ λιπαρα
2,2γρ φυτικές ίνες
Συνολικά ήταν μια καλή ποσότητα σαλάτας 1200γρ με 580θερμίδες στο σύνολο.
Γευστικά ήταν πολύ καλή, ιδιαίτερα στην αρχή που πεινούσα πολύ. Το περίεργο της υπόθεσης ήταν ότι σύντομα ένιωσα ότι χόρτασα και την άφησα στη μέση ολοκληρώνοντάς την το βράδυ. Ίσως η πληρότητα σε διαθρεπτικά στοιχεία να επέφερε την αίσθηση αυτή. Γενικά έχω διάφορα σαλατικά στο σπίτι αλλά πάλι όχι πολλά γιατί αν μείνουν πάνω από 1 βδομάδα, χαλάνε. Το αποτέλεσμα ήταν να μη φάω κανοπικό γεύμα ή αυτό που υποτίθεται ότι είχα προγραμματίσει σαν κανονικό γεύμα. Η σαλάτα βέβαια αυτή είναι πλήρες γεύμα.
Η εμπειρία τελικά δε συγκρίνεται με τίποτα!
Θυμάμαι πως όταν ξεκίνησα ένιωθα πιεσμένος και φοβισμένος. Που θα βρω, τί να βρω να φάω; Σόγια; Τόφου; Λουκάνικα σόγιας; Γάλα και γιαούρτι σόγιας; Σαν τον παλαβό έτρεχα σε ειδικά καταστήματα για να ψωνίσω.
Τελικά σχεδόν μπορείς να προμηθευτείς τα πάντα κι εύκολα. Γιαούρτι σόγιας ή καλύτερα να πούμε καλλιέργεια γιαουρτιού είναι πανεύκολη υπόθεση και δε στοιχίζει καθόλου.
Είναι κάποια δημητριακά που πρέπει να προτιμούμε για την υψηλή βιολογική τους αξία αλλά και γιατί δεν τα έχουμε στο πληκτικό σύνηθες διαιτολόγιό μας, όπως: κεχρί, κινόα, αμάρανθο, βρώμη, φαγόπυρο, ζέα.
Πρωτεΐνες
Πρωτεΐνη καλή θα αναζητήσουμε κατά δεύτερο λόγο κάνοντας συνδυασμούς!
Δημητριακή με όσπρια, όπως για παράδειγμα:
φακές με ρύζι
φασόλια με ζυμαρικά αραβοσίτου
φάβα με πλιγούρι
ρεβίθια με βρώμη
σόγια με κεχρί
Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από αμινοξέα. Υπάρχουν 22 αμινοξέα. Ορισμένα από αυτά πρέπει να τα λάβουμε αυτούσια, δηλαδή δε μπορεί να τα συνθέσει το σώμα μας. Γι αυτό τα ονομάζουμε σημαντικά αμινοξέα. Αυτά περιέχονται σε τροφές ζωϊκής προέλευσης. Επίσης σε πολλές φυτικές τροφές - σε ισάξια αναλογία με αυτή τω ν ζωϊκών. Τις πρωτεΐνες από τις φυτικές τροφές που έχουν όλα τα αμινοξέα σε καλές ποσότητες – ισάξιες των ζωϊκών – τις ονομάζουμε πλήρεις πρωτεΐνες. Από κάποιες φυτικές τροφές δε λείπουν αυτά τα Σημαντικά Αμινοξέα. Κάποια από αυτά είναι σε μικρές – ανεπαρκείς ποσότητες. Γι αυτό πρέπει να κάνουμε συνδυασμούς τροφών. Έτσι θα λάβουμε πλήρη πρωτεΐνη με την χορτοφαγική διατροφή.
Πλήρη πρωτεΐνη θα βρούμε σε τροφές όπως: μανιτάρια, σόγια, μαγιά μπύρας, σπιρουλίνα, γύρη μελισσών, ξηροί καρποί, σπόροι, όπως ταχίνι. Αυτή η πρωτεΐνη είναι ισάξια της ζωϊκής.
Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη είναι:
Ρεβύθια 19γρ
Ηλιόσπορος 21γρ
Αμύγδαλα 22γρ
Φασόλια Άσπρα 24γρ
Κολοκυθόσποροι 25γρ
Φακές 26γρ
Φάβα 26γρ
Τσία Σπόροι 27γρ
Ταχίνι 27γρ
Φακές Κόκκινες 28γρ
Γύρη 30γρ
Ινδικής Κάνναβις Σπόρoι 37γρ
Μαγιά Διατροφική 50γρ
Μαγιά Μπύρας 50γρ
Σόγια Κιμάς, Κεμπάπ 51γρ
Σπιρουλίνα 57γρ
Ιχνοστοιχεία:
Μερικά θέματα που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με αυτή τη διατροφή είναι η επάρκεια σε κάποια μεταλλικά άλατα και βιταμίνες επίσης.
Συγκεντρώνω τις μεγαλύτερες ανησυχίες μου στο σίδηρο, το μαγνήσιο, τις βιταμίνες Β12 και τη βιταμίνη D. Τα Ω3 λιπαρά επίσης.
Για τον αθλητισμό θα απαιτηθούν συμπληρώματα κατά πάσα πιθανότητα κι ανάλογα την άσκηση.
Βιταμίνη D έχουν τα μανιτάρια και βοηθά κι ο ήλιος στη σύνθεσή της. Β12 η διατρφική μαγιά κι η μαγιά μπύρας. Μαγνήσιο θα χρειαστεί συμπλήρωμα αν αθλείστε. Μαγνήσιο έχουν τα πετρώματα, τα αμύγδαλα, οι ξηροί καρποί, το νερό τα φρούτα και τα λαχανικά. Ηλεκτρολύτες γενικότερα έχουν τα λαχανικά και τα φρούτα.
Ω3 έχουν οι σπόροι κι οι ξηροί καρποί.
Φυτικές Πηγές Σιδήρου
Πηγές σιδήρου σε χιλιοστογραμμάρια χγρ (mgr) ανά 100γρ τροφής, είναι:
Θυμάρι Αποξηραμένο 124
Μαϊντανός Αποξηραμένος 97,8
Κύμινο Αποξηραμένο 82,7
Σπιρουλίνα 28,5
Μαϊντανός φρέσκος 20
Κολοκυθόσποροι 15
Κακάο 14,5
Σόγια Κιμάς 13,7
Άσπρα Φασόλια 10,4
Φακές 7,5
Μαύρη μελάσσα 4,7
Νιφάδες Βρώμης 4,6
Αποξηραμένα ροδάκινα 4,1
Σπανάκι 2,7
Μαύρη Ζάχαρη 1,91
Αποξηραμένα δαμάσκηνα 0,9
Πολτός Ντομάτας 0,4
Πως θα απορροφηθεί καλύτερα ο σίδηρος από το σώμα μας:
Τρώγοντας πλούσιες σε σίδηρο τροφές που εμπεριέχουν και βιταμίνη Γάμμα C.
Αποφεύγοντας τροφές πλούσιες σε πολυφαινόλες όπως καφές και πράσινο τσάι. Επίσης τροφές πλούσιες σε ασβέστιο που εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου, όπως γαλακτοκομικά.
Μαγειρεύοντας σε σιδερένια δοχεία. Τα οξέα των τροφίμων φαίνεται να τραβούν ένα μέρος του σιδήρου από τα σιδερένια δοχεία. Το σιγοβράσιμο των όξινων τροφίμων, όπως ο τοματοχυμός, σε ένα σιδερένιο δοχείο, μπορεί να υπερδεκαπλασιάσει την περιεκτικότητα σιδήρου του παρασκευάσματος. Μαγειρεύοντας τροφές που περιέχουν άλλα οξέα, όπως ξύδι, κόκκινο κρασί, λεμόνι, χυμό πρασινολέμονου, μπορεί να αυξήσει την περιεκτικότητα του τελικού μείγματος σε σίδηρο.