Πιστεύετε ότι το επάγγελμα, προσέξτε, του ψυχολόγου και όχι του ψυχίατρου, έχει πέραση στην Ελλάδα? Ή ακόμη η κατάσταση δεν είναι όπως στην Αμερική που ο καθένας έχει και από έναν ψυχολόγο;
Άκουω απόψεις..
Printable View
Πιστεύετε ότι το επάγγελμα, προσέξτε, του ψυχολόγου και όχι του ψυχίατρου, έχει πέραση στην Ελλάδα? Ή ακόμη η κατάσταση δεν είναι όπως στην Αμερική που ο καθένας έχει και από έναν ψυχολόγο;
Άκουω απόψεις..
Τι εννοεις περαση? Επαγγελματικη αποκατασταση? Ή θα λες ειμαι ψυχολογος και θα σε κοιτανε σαν να εισαι γκουρου?
Απο το πρωτο εχει, αμα εχεις ορεξη, σπουδες, μεταπτυχιακα και το αγαπας, αλλα οχι, δεν ειναι αμερικη, που τα ζευγαρια εχουν ενα ψυχολογο για τα παιδια, ενα για το ζευγαρι, ενα για τα επαγγελματικα τους και ενα για το σκυλο.
Απο το δευτερο επισης δεν εχει, εκτος κι αν πεσεις σε καμια χαζο περιπτωση, που θα σε ρωτησει \"Δηλαδη τωρα μπορεις να με ψυχολογησεις? Τι τυπος ειμαι?\" Εχω βαρεθει να το ακουω.
Χμ, ναι, κυρίως για το πρώτο ρωτούσα, επειδή ενδιαφέρομαι. Μου αρέσει δηλαδή να βοηθάω τους άλλους, μου αρέσει να ακούω τα προβλήματά τους κλπ. Όμως εντάξει, να μην πεθάνω και στην πείνα. Ούτε για ιδιωτικό τομέα σκέφτομαι. Αν είναι, σε δημόσιο. Αλλά πάλι, δεν ξέρω, το κλίμα και όλα αυτά που υπάρχουν σε μια κλινική, είναι αρκετά για να αποτρέψουν κάποιον..
Εξαρταται, στο δημοσιο τομεα, θα δεις πολλα, αλλα θα κανεις λιγοτερα, γιατι αυτη ειναι δυστυχως η νοοτροπια του δημοσιου. Αν σαρεσει το αραλικι, ενταξει. στον ιδιωτικο, μπορει να εχει πολυ τρεξιμο, αλλα θα σου δοθει η ευκαιρια να προσφερεις περισσοτερα. Εκτος πια, και αν εισαι ενα αστρο φωτεινο αναμεσα στους καεκλοκενταυρους και αργοσχολους του δημοσιου τομεα, που δυστυχως τετοια \"αστερια\" δεν ειναι πολλα. Αλλα και παλι, το ιδιο το συστημα θα σε περιοριζει ως προς το τι μπορεις να κανεις και να προσφερεις....
Ξέρεις τι, δεν είναι ότι μου αρέσει το αραλίκι, θέλω τόσο πολύ να προσφέρω σε αυτόν τον τομέα. Απλά ας πούμε, ούτε κόρη ψυχολόγων είμαι, ούτε κανένας με ξέρει. Και μέσα σε μια τεράστια Θεσσαλονίκη, που υπάρχουν 50 γραφεία, το δικό μου θα είναι απλώς άλλο ένα. Και ΑΝ θα έρθουν. Και ΑΝ μπλα μπλα. Δηλαδή η ποιότητα της ζωής μου θα εξαρτάται από το αν θα έχω κόσμο. Ενώ στο δημόσιο δεν είναι έτσι. Προς αυτόν το θέμα αναφέρομαι δηλαδή.
ΑΝ εισαι καλη, θα εχεις κοσμο. ΑΝ το αγαπας αυτο που κανεις και εχεις οντως ονειρα, δεν σκεφτεσαι ετσι. Η ψυχολογια επισης δεν ειναι κληρονομικο επαγγελμα, ελεος, πρωτη φορα το ακουω αυτο, εχω ακουσει για δικηγορους, για γιατρους, για πολιτικους μηχανικους, αλλα κληρνομησα το γραφειο της ψυχολογου μανας μου δεν το εχω ακουσει ποτε!! Δεν ειναι πια τοσο διαδεδομενο ως επαγγελμα ωστε να αφηνεις τα κληρονομικα δικαιωματα. Ειναι πρωτα θεμα ψυχης, δεν ειναι ικανοτητας στα μαθηματικα, και εφεσης στη γεωμετρια. Δεν ξερω ψυχολογοι να γινονται οσοι εχουν διασημους μπαμπαδες.Ο ιδιωτικος τομεας εχει και αλλους χωρους, οπως π.χ. ιδρυματα, κεντρα απεξαρτησης, και δε φανταζεσαι.
Επισης, να ξερεις ότι οι ψυχολογοι, αμα ενδιαφερεσαι να γινεις ψυχολογος και οχι να παρεις αδεια ασκησεως επαγγελματοσ στην Ελλαδα, κατι τελειως γελοιο ακομα, ειναι σαν τους γιατρους. Θες 8-9 χρονια για να παρεις πτυχιο, μεταπτυχιακο-α, ειδικευσεις σε συμβουλευτικη και ψυχοθεραπειες κτλ κτλ. Τωρα αμα απλα θες να παρεις ενα πτυχιο και να μπεις στο Δημοσιο, ψυχολογος δε θα εισαι. Ασχετα με το τι θα γραφει το χαρτι σου.
Επισης, με ενα χαρτι μονο δεν ειναι ευκολο να μπεισ στο Δημοσιο πια! (εκτος κι αν εχεις κανα γερο μεσον)
Οι θεσεις ειναι λιγες, οι ψυχολογοι περισσοτεροι!αυτοι που θα εχουν μεταπτυχιακα και προυπηρεσιες, πολλοι!
Πιο ευκολο θα ειναι να ανοιξεις γραφειο :P
Lol
Σοβαρά 8-9 χρόνια?? Γιατί έτσι, αφού 4 είναι στο πανεπιστήμιο. Αν κάποιος δεν θέλει να κάνει μεταπτυχιακό? Που οκ, δεν είναι και τόσο απαραίτητο, μπορείς να ζήσεις και χωρίς αυτό.
Για δημόσιο δεν μπορείς να μπεις από εξετάσεις μέσω ΑΣΕΠ?
ΧΑΧΑΧΑΧΑΧ
ωχ Παναγια μου. μην τα λες ετσι αποτομα!!!
Ναι εδω στο Ελλαντα παιρνεις αδεια ασκησεως επαγγελματος με 4 χρονια στο πανεπιστημιο, δηλαδη μαζι με το πτυχιο πακετο, κατι που ειναι αδιανοητο σε πιο ανεπτυγμενες χωρες. Θα πηγαινες σε γιατρο να σε κανει καλα που εκανε μονο 5 χρονια στο πανεπιστημιο Αθηνων, χωρις ειδικευσεις, αγροτικα, πρακτικες κτλ κτλ? Δε νομιζω! Γιατι να παιξει ο αλλος με την ψυχη του δηλαδη?Τι θα μαθεις στο ελληνικο πανεπιστημιο ξερεις? Ειναι εγκλημα να πας να δουλεψεις σαν ψυχολογος με το χαρτι απο το ελληνικο πανεπιστημιο, που δε μαθαινεις να παιρνεις ΟΥΤΕ ΚΛΙΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ. Εκτος βεβαια και αμα πας σε κανα δημοσιο νοσοκομειο, που τι ψυχολογος να εχεις τελειωσει τι βιβλιοθηκονομος δεν θα εχει μεγαλη διαφορα :P
Στο πανεπιστημιο, δε θα μαθεις να κανεις ψυχοθεραπεια, δε θα μαθεις να κανεις συμβουλευτικη, δε θα μαθεις ν απαιρνεις συνεντευξη απο ασθενη, δε θα μαθεις να χρησιμοποιεις το διαγνωστικο και στατιστικο εγχειριδιο ψυχικων ασθενειων, δε θα ειδικευτεις σε καποιον τομεα, π.χ. παιδια, ηλικωμενοι, αθλητες, οργανωση επιχειρησεων. Αυτο που θα παρεις απο το Πανεπιστημιο, ειναι μια ΓΕΥΣΗ και 10 θεωρητικες γνωσεις, μετρημενες. Πραγματα καθολου ικανοποιητικα πιστεψε με!!!
Γιατι στην αγγλια νομιζεις πρεπει να κανεις μεταπτυχιακα και ωρες ολοκληρες πρακτικη με εποπτεια για να καταφερεις να γινεις chartered psychologist? ειναι χαζοι οι αγγλοι κι εμεις τους τη φεραμε? Α ναι, και εδω στο Ελλαντα η πρακτικη που κανουμε ειναι απο γελοια εως ανυπαρκτη. Αυτα.
Και η ψυχολογια δεν ειναι ουτε φιλολογια, ουτε μαθηματικα, ουτε ηλεκτρολογια που δε χρειαζεται μεταπτυχιακο.
Και τα 8-9 χρονια βγαινουν: 4 για το πτυχιο, 1 για το μαστερ και αλλα 3-4 χρονια κανεις για να ειδικευτης σε καποιο μοντελο ψυχοθεραπειας, ψυχαναλυση, συστημικη, γνωσιακη κτλ κτλ, ή για να γινεις συμβουλος-ψυχολογος.
Κατι πιτσιρικια που βγαλαν ενα πανεπιστημιο, και πανε και κολλανε κατω απο το ψυχολογος (που της κακιας ωρας ειναι και αυτο) και το ψυχοθεραπευτης, ειναι για αγριες φαπες. και δυστυχως εχω δει τετοια πολλα. γιατι ως γνωστον, στην Ελλαδα ο,τι δηλωσεις εισαι!! :DDDDD
Καλά, για το σύστημα έχεις απόλυτο δίκιο.-
Απλά κι εγώ μην νομίζεις ότι ξέρω απ\' αυτά, γι αυτό και ρωτάω. Απορώ αφού είναι έτσι, γιατί οι βάσεις του είναι τόσο υψηλές. Τέλος πάντων, θα το ξανά σκεφτώ άλλη μια. Γιατί έχω άλλα πράγματα στο μυαλό μου. Δηλαδή ήθελα να έχω να πτυχίο, για ν\' ασχοληθώ μετά με κάτι άλλο που δεν έχει καθόλου σιγουριά, οπότε κάποια στιγμή αφού το παρατούσα και είχα ζήσει τη ζωή μου, να δούλευα κανονικά. Αλλά αφού λες και μεταπτυχιακά, ειδικεύσεις, κλπ, θα φάω πάρα πολλά χρόνια.
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
Ω δεν ηθελα να σε απογοητευσω, απλα να σου δωσω μια εικονα του τι συμβαινει εδω περα. Οι βασεις ειναι πολυ υψηλες οντως, φτασανε τα 18000 μορια φετος, αλλα στην Ελλαδα ειναι σε βρεφικα σταδια ακομα η επιστημη της ψυχολογιας ως διδασκομενη στα Πανεπιστημια, και αυτο για να το καταλαβεις, πρεπει να μπεις μεσα πρωτα!ειδες? εκει ειναι το κολπο! Γινεται μια προσπαθεια, και το τι βγαινει μετα, τι να σου πω.. Απλα όπως βγαινουν 500 φιλολογοι που απο αυτους οι 100 θα ασχοληθουν με τη διδασκαλια, ετσι βγαινουν και 300-400 ψυχολογοι καθε χρονο, που απο αυτους 100 θα ασχοληθουν με την ψυχολογια. Εκτος πια και αν ανοιξουν καποτε θεσεις στο Δημοσιο, οποτε παιδια θα βολευτουμε ολοι!!! :D
Τι να βολευτείς.. 4 σελίδες μηχανογραφικών.. 5 πεδία.. Πάρα πολλές σχολές.. Και απ\' όλα αυτές όλοι πηγαίνουν εκπαιδευτικοί, αστυνομικοί και στρατιωτικοί! Λες και δεν έχουμε στην Ελλάδα άλλα επαγγέλματα πια!
εδω δεν εχει ο αλογοσκουφης να πληρωσει τις συνταξεις του νοεμβρη :D
Χαχαχαχαχχαχα, καρά loooool :p
παιδια ξερει καποιος για κανα καλο μεταπτυχιακο ψυχολογιας? που ειναι προτιμοτερο? Ελλαδα ή εξωτερικο?
Αμα θες Ελλαδα, θελει πολυ διαβασμα και καλους βαθμους, ή θελει γερο μεσον. Καρατσεκαρισμενο.
Εξω μεταπτυχιακα αφθονα, και καλα και πολυ καλα και μετρια. Ο,τι δινεις παιρνεις και αναλογα με το τι διαθετεις επιλεγεσαι. Και στην Αγγλια, και στη Γαλλια, και στη Γερμανια κτλ κτλ. Εσυ γιατιο ενδιαφερεσαι ομως? Τομεις για μεταπτυχιακα ειναι απειροι? Σε ενδιαφερει κατι συγκεκριμενο?
με ενδιαφερει η κλινικη ψυχολογια. σκεφτομαι για γαλλια. απο οτι ειδα στην ιστοσελιδα των πανεπιστημιων της κρητης κ της θεσσαλονικης καπως δυσκολο το κοβω.
Εξωτερικο τοτε. Ποσο ευκολο ειναι να σε παρουν στην κλινικη δεν ξερω παντως.
Ρε παιδια μην μαζευεστε ολοι στην κλινικη και την σχολικη ψυχολογια!
Καλα ειναι δεν λεω και δυστυχωσ ειναι τα μονα που εχουν καποιο -επαγγελματικο- μελλον, αλλα τοσοι που μπαινουν κανουν μεταπτυχιακα και πρακτικες θα καταληξουν στο τελος να τυλίγουν σουβλάκια με το πτυχιο.
Κοιταξτε και λιγο παραπερα, Αθλητικη, Δικαστικη, Οργανωτικη....λεω εγω.
Σε καποια πραγματα φταιει και το κρατος και το \"Ελλαντα\" αλλά και εμείς τα θελουμε ολα ετοιμα και \"σιγουρα\".
Ας ανοιξουμε λιγο τα ματια μας, η ψυχολογια ωσ επιστημη εχει πολλεσ δυνατοτητεσ και προοπτικες ακομα και στην Ελλάδα- κυριως γιατι η επιστημη εδω βρισκεται σε νηπιακο σταδιο ακομα-.
Ας κανουμε την διαφορα..
Υπάρχει κάποιο μεταπτυχιακό στην ψυχολογία που να αφορά εκπαιδευτικούς ? (προφανώς οχι ψυχολόγους) Εκτός απο την ψυχολογία , θα με ενδιέφερε και η ειδική αγωγή , αν γνωρίζετε κατι ........ Κατα προτίμηση στην Αθήνα .
Quote:
Originally posted by Kleiw
Υπάρχει κάποιο μεταπτυχιακό στην ψυχολογία που να αφορά εκπαιδευτικούς ? (προφανώς οχι ψυχολόγους) Εκτός απο την ψυχολογία , θα με ενδιέφερε και η ειδική αγωγή , αν γνωρίζετε κατι ........ Κατα προτίμηση στην Αθήνα .
Ναι, η εκπαιδευτική-σχολική ψυχολογία, από τις ποιο διάσημες ειδικότητες. Το Καποδιστριακό έχει ένα πολύ καλό 2,5ετές μεταπτυχιακό αλλά πέρνει 1 φορά ανά 2 χρόνια και πρέπει να έχεις σχετικό πτυχίο, μου φένεται πτυχίο ψυχολογίας (τουλάχιστον για να ασκήσεις το επάγγελμα στην Ελλάδα πρέπει πάντα να έχεις πρώτο πτυχίο ψυχολογίας.)
Η Ελλάδα είναι όντως η μόνη χώρα που μπορείς να γίνεις ψυχολόγος με τα 4 χρόνια πτυχίου. Σε Αγγλία και Αμερική πρέπει να πάρεις bachelor μετά να κάνεις 1-2 χρόνια σαν assistant psychologist και ύστερα να ειδικευτείς σε κάποιους απο τους τομείς της ψυχολογίας που είναι οι εξείς¨
Κλινική Ψυχολογία- 3ετής διδακτωρική ειδικότητα (DClinPsy)
Εκπαιδευτική Ψυχολογία- 3ετής διδακτωρική ειδικότητα (DEdPsy)
Συμβουλευτική Ψυχολογία- 1 έτος μαστερ ακολουθούμενο από 2 χρόνια πρακτικής κάτω από την εποπτεία ενός συμβουλευτικού ψυχολόγου.
Δικαστική Ψυχολογία - παρόμοιο με συμβουλευτική ψυχολογία.
Οργανωτική-Εργασιακή Ψυχολογία - παρόμοιο με συμβουλευτική και δικαστική
Ψυχολογία Υγείας - παρόμοιο με συμβουλευτική η δικαστική
Αθλητική Ψυχολογία - παρόμοιο με συμβουλευτική η δικαστική
Κλινική Νευροψυχολογία - 3ετής διαδακτορική ειδικότητα στην κλινική ψυχολογία (DClinPsy) ακολουθούμενη από 2ετές μεταδιδακτωρικό μαστερ στην κλινική νευροψυχολογία.
Ο λόγος που είναι μεγάλες μερικές σπουδές είναι ότι ένας εφαρμοσμένος ψυχολόγος πρέπει να μάθει τις κατάλληλες ψυχοθεραπείες, να ασκηθεί στην συνέντευξη και στην πληθώρα των ψυχομετρικών δοκιμασιών (τεστ προσωπικότητας, νοημοσύνης, ψυχοπαθολογίας, νευροψυχολογικά) και να ασκηθεί στην έρευνα.
Παράλληλα με τις εφαρμοσμένες ειδικότητες ψυχολογίας υπάρχουν και οι βασικές-ερευνητικές. Αυτές χρειάζονται (4ετές )PHd. Αυτές είναι
Πειραματική και Γνωστική Ψυχολογία/Γνωστική Νευροεπιστήμη
Βιολογική Ψυχολογία/Συμπεριφοριστική Νευροεπιστήμη
Αναπτυξιακή Ψυχολογία
Κοινωνική Ψυχολογία
Ψυχολογία της Απόκλισης της Συμπεριφοράς (Ψυχοπαθολογία)
Αυτά!
Kleiw υπαρχει στην Πατρα απο οσο γνωριζω ενα πολυ καλο μεταπτυχιακο για μαθησιακες δυσκολιες, θα παιρνει λογικα εκπαιδευτικους. Αμα ενδιαφερεσαι ψαξτο...
Ευχαριστώ παιδιά . Θα το ψάξω . :)
Saki
Αν σε ενδιαφέρει η κλινική στη Γαλλία, θεωρώ έχει δυνατή σχολή, κυρίως αναλυτικής κατεύθυνσης, (ανάλογα βέβαια τους καθηγητές...).
Είναι και σχετικά απλό να πάρεις υποτροφία, γεγονός ενθαρρυντικό γιατί είναι αρκετά ακριβό να ζήσεις και να σπουδάσεις εκεί.
το μεταπτυχιακο το κανεις για να ειδικευτεις καπου στον τομεα που θες...ετσι δεν ειναι?
για ποιον άλλο λόγο? :)
Πω πω τι διαβάζω, είδη και είδη ψυχολογίας. Δικαστική νομίζω είναι ενδιαφέρον κλάδος. Εγώ πάντως καταστάλαξα σε ΣΣΑΣ ψυχολόγων. Καλή τύχη και σε όσους άλλους ψάχνονται.
ΣΣΑΣ ψυχολογων? τι ειναι αυτο? δωσε πληροφοριες........
Λοιπόν, είναι Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων. Και έχει μέσα διάφορους κλάδους. Μέσα στα ιατρική, κτηνιατρική, οικονομικό, στρατολογικό, είναι και των ψυχολόγων. Η φοίτηση διαρκεί 4 χρόνια στην Θεσσαλονίκη, και αφού βγεις, δουλεύεις ως μόνιμος στον στρατό. Η βάση είναι 19+, η αμοιβή καλή, και αφού κλείσεις κάποια χρόνια στον στρατό, τα απαραίτητα, νομίζω ότι στα 30 σου πλέον μπορείς να φύγεις από εκεί, και να πας στον ιδιωτικό τομέα.
το να λες οτι σε ενδιαφερει ο τομεας της ψυχικης υγειας και εν συνεχεια ολες σου οι συζητησεις να ειναι με ποιον τροπο μπορεις να κανεις τις συντομοτερες σπουδες (δεν ξερω αν ο λογος ειναι οτι δεν σου αρεσει το διαβασμα η οτι θες γρηγορα να μπορεις να βγαζεις λεφτα)ειναι μια σαφης ενδειξη ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ.Quote:
Originally posted by Dexter
Λοιπόν, είναι Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων. Και έχει μέσα διάφορους κλάδους. Μέσα στα ιατρική, κτηνιατρική, οικονομικό, στρατολογικό, είναι και των ψυχολόγων. Η φοίτηση διαρκεί 4 χρόνια στην Θεσσαλονίκη, και αφού βγεις, δουλεύεις ως μόνιμος στον στρατό. Η βάση είναι 19+, η αμοιβή καλή, και αφού κλείσεις κάποια χρόνια στον στρατό, τα απαραίτητα, νομίζω ότι στα 30 σου πλέον μπορείς να φύγεις από εκεί, και να πας στον ιδιωτικό τομέα.
αντι να ρωτας που θα εχεις την καλυτερη καταρτιση και την καλυτερη εκπαιδευση, ρωτας πως μπορεις να παρεις ενα κωλοχαρτο το συντομοτερο δυνατο και να βγεις στη γυρα για θυματα?
κανε στον εαυτο σου και στην κοινωνια τη χαρη κι ασχολησου με κατι αλλο...οχι τπτ αλλο, ουτε χρηματα θα βγαλεις, γιατι οι ηλιθιοι ειναι λιγοτεροι απ οσοι νομιζετε μερικοι \"εξυπνοι\"....
αν οστοσο θες οπως μας ειπες στην αρχη μια σιγουρια επαγγελματικη ωστε στην συνεχεια να ασχοληθεις με αυτο που θελεις(αληθεια, ποιο ειναι αυτο?)σου εχω λυση!
το επαγγελμα με το οποο θα εχεις παντα λεφτα οσα θελεις.
γινε υδραυλικος.
σοβαρολογω οτι ειναι το πιο περιζητητο επαγγελμα
ασε που δε θελει και διαβασμα
Ναι αλλά είμαι του 20, οπότε το υδραυλικός το αφήνω σε σένα..που απ\' τον λόγο σου φαίνεσαι κάτω του 10 και κάτω από 10 επίσης.
Φιλάκια.. :)
Dexter
Την ίδια σκέψη είχα κι εγώ πάνω κάτω, ότι δεν αγαπάς αυτό που θα σπουδάσεις και είναι κρίμα, για ένα τέτοιο επάγγελμα, που μπορεί να γίνει αρκετά δύσκολο και ούτε υπόσχεται μεγάλους μισθούς.
Το άλλο που λες είναι ότι αργότερα θα ασχολειθείς ως ελεύθερος επαγγελματίας με την ψυχολογία, πράγμα επίφοβο (για να μην πω επικίνδυνο) εαν δεν κάνεις εκπαίδευση πέρα από τα 4 έτη, σε κάποιο μοντέλο ψυχοθερπαείας, και δύσκολο, γιατί όπως τα βλέπω εκ των έσω, χρειάζεται να χτίσεις έναν κύκλο...Αυτό δε γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη, κι όσο μεγαλώνεις φαντάζομαι θα είναι και πιο δύσκολο.
Ο βαθμός είναι απλά για να σου δώσει περισσότερες επιλογές. Για να έχεις περιθώριο επιλογής δλδ. Αυτό που θέλει πολύ προσοχή, αν θες μια γνώμη, είναι τα κριτήρια με τα οποία θα αποφασίσεις τι να κάνεις. Και αν το κριτήριο είναι τα χρήματα, θα συμφωνήσω με τον Remedy και τα υδραυλικά.
Remedy μην είσαι τόσο αυστηρή...:) Εγώ θυμάμαι ότι όσοι ξεκινήσαμε να σπουδάσουμε ψυχολογία (κάπου πριν από 20 χρόνια βέβαια) πιστεύαμε και προσδοκούσαμε ότι μετά τα 4 χρόνια πτυχίου θα μπορούμε (και από πλευράς ετοιμότητας και από άποψη δυνατοτήτων επαγγελματικής αποκατάστασης) να δουλέψουμε ως ψυχολόγοι!
Το πρώτο σοκ ήταν το περιεχόμενο των σπουδών: εκεί που νομίζεις ότι θα ασχοληθείς με ωραία μαθηματάκια σχετικά με την ψυχανάλυση, άντε και παιδοψυχολογία και διάφορα γοητευτικά (πώς να φτιάχνω το ψυχολογικό προφίλ εγκληματιών), ανακαλύπτεις τη στατιστική, τη νευροψυχολογία, τη γνωστική ψυχολογία και άλλα πολλά. Και στην Ελλάδα δεν βοηθά το γεγονός ότι οι φοιτητές συνήθως προέρχονται από θεωρητική κατεύθυνση.
Μετά μπαίνουν μέσα οι καθηγητές και αρχίζει η απογοήτευση: \'τι, νομίζετε ότι θα γίνετε ψυχολόγοι σε 4 χρόνια?\' κλπ...κλπ....που κάποια στιγμή αντιλαμβάνεσαι ότι είναι και ρεαλιστική ενημέρωση.
Γιατί όταν παίρνεις το πτυχίο, αν δοκιμάσεις να δουλέψεις στον τομέα σου (αφού δυστυχώς στην Ελλάδα παίρνεις άδεια άσκησης) διαπιστώνεις (αν είσαι κι ευσυνείδητος) ότι δεν ξέρεις πώς να εφαρμόσεις όσα έμαθες (η πρακτική που έκανες ήταν ελάχιστη, εποπτεία ανύπαρκτη, εκπαίδευση στην συμβουλευτική-ψυχοθεραπεία καμία) ή πόσα ακόμα χρειάζεται να μάθεις.
Άσε που συχνά πιστεύεις ότι οι σπουδές στην ψυχολογία λύνουν αυτόματα τα δικά σου ψυχολογικά και τα μεταφέρεις χωρίς καν να το συνειδητοποιείς. Χρειάζεται επίσης κάποια ωριμότητα και εμπειρίες ζωής που στα 22-25 υποτιμάς.
Από εκεί και πέρα θα συμφωνήσω με την Paprika....για να καταλήξουμε και πάλι στα υδραυλικά της Remedy :)
Λείπαμε αλλά θα διαφωνήσω δεν είναι καν ένδειξη ότι δεν κάνει γι άυτο το επάγγελμά. Πολύ πρόχειρη διαπίστωσή . Οι λόγοι μπορεί να είναι ... να μην έχει αντιληφθεί τα στάδια που πρέπει να περάσει κάποιος για να γίνει ψυχολόγος, μπορεί να μην του μίλησε κανείς για το οδιπορικο της γνωσεις. Μπορει να ειναι ενα παιδί με οικονομικα προβληματα , που δεν τον περνει μια τοσο μακροχρονια εκπαιδευτική διαδικασια... μπορει ...μπορει ... αλλά ότι και να τρέχει θεωρώ ότι δεν είναι ωραίος τρόπος αυτός να απευθύνεσαι σε ένα νέο άνθρωπο που τώρα είναι σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι τής ζωής του, και πρέπει να πάρει μια τόσο κρίσιμη απόφαση . Αλλά αυτά είναι τα αποτελέσματα του κολοεκπαιδευτικου συστήματος , χωρίς επαγγελματικό προσανατολισμό , χωρίς ένα προπαρασκευαστικό δοκιμαστικό στάδιο για τούς φοιτητές , και γενικά χωρίς ευκαιρίες .Quote:
Originally posted by Remedy
το να λες ότι σε ενδιαφέρει ο τομεας της ψυχικης υγειας και εν συνεχεια ολες σου οι συζητησεις να ειναι με ποιον τροπο μπορεις να κανεις τις συντομοτερες σπουδες (δεν ξερω αν ο λογος ειναι οτι δεν σου αρεσει το διαβασμα η οτι θες γρηγορα να μπορεις να βγαζεις λεφτα)ειναι μια σαφης ενδειξη ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ.
Προσωπικά, εγώ δεν θέλω να γίνω ελεύθερος επαγγελματίας μετά. Μου φαίνεται δεν καταλαβαινόμαστε. :s
Το παιδί ρώτησε και του έδωσα όλες τις πιθανές εκδοχές. Ο ψυχολόγος του στρατού, είναι ψυχολόγος του ^%%$^. Απλά μου αρέσει πολύ ο στρατός. Όπως θα δώσω σε όλα του τα σώματα, ΣΜΥΝ, ΣΜΥ, ΣΣΑΣ οικονομικών, στρατολογικό, θα βάλω και σαν επιλογή των ψυχολόγων. Δεν είναι λοιπόν ότι μου αρέσει τόσο η ψυχολογία, όσο ο στρατός. Γκέγκε;
Γιατί ο υδραυλικός δεν πρέπει να αγαπάει την δουλειά του ? Και δεν είναι υποδεέστερο επάγγελμα ............
(καταλαβαίνω βέβαια οτι χίλιες φορές να μου χαλάσει κάποιος ατζαμής τα υδραυλικά , παρά να παίζω με την υγεία μου)
Κατα την γνώμη μου είναι καλύτερο να μην σκεφτόμαστε τα χρήματα εξ αρχής . Τα χρήματα θα έρθουν , αν :
α) αγαπάς αυτό που κάνεις
β) είσαι αρκετά καλός (αρα είναι σημαντικό να ακολουθήσεις κάποια απο τις κλίσεις σου. π.χ.
Αν τα χέρια σου δεν πιάνουν , καλύτερα να μην γίνεις υδραυλικός , γιατί δεν θα φτιάξεις πελατεία)
γ) εχεις διάθεση να δουλέψεις
Βέβαια ολα τα παραπάνω αλληλεπιδρούν μεταξύ τους .............
Από αλλού αρχίσαμε κι αλλού φτάσαμε....αλλά τελικά, νομίζω καταλάβαμε περί τίνος πρόκειται. (κοινώς γκεγκε)
Βρε Kleiw μου, και η θειά μου η Κυράτσενα αγαπάει πολύ την τέχνη. Ζωγραφίζει τρέλα, πιάνουν και τα χέρια της και όλα αυτά που είπες. Λες να έρθουν τα χρήματα και να μην πεθάνει απ\' την πείνα όπως όλοι οι ζωγράφοι? Πολλές φορές στη ζωή, άλλα πράγματα θέλεις να κάνεις, και στο τέλος κάνεις αυτό που πρέπει, αυτό που αναγκάζεσαι να κάνεις. Και αυτό όλοι σας θα έπρεπε να το γνωρίζετε, περισσότερο από εμένα μάλιστα. Τι στο καλό πια. Όλοι σας βγάλατε πανεπιστήμια ανώτερης και ανωτάτης εκπαίδευσης χωρίς να βγάλετε το πανεπιστήμιο της ζωής?
Την κοπελα αυτο που την νοιαζει ειναι πρωτα απο ο,τι φαινεται η επαγγελματικη αποκατασταση, γιαυτο επιλεγει τα ΣΣΑΣ. Δεν εχω ιδεα τι εκπαιδευση και τι μαθηματα τους παρεχονται εκει και τι ευκαιριες για πρακτικη ασκηση, μπορει να ειναι καλυτερες απο τα \"κοινα\" τμηματα ψυχολογιας. Τωρα αμα κανει για ψυχολογος αυτη ξερει. Αλλα μου φαινεται οτι την εχει συνεπαρει η μοδα, κι ας ειναι μαθητρια του 20. ειναι μικρη και εχει αγνοια του επαγγελματικου κλαδου. Ομως αμα θεωρεις οτι τα κοινα τεχνικα επαγγελματα ειναι για τους χαζους και ολοι οι εξυπνοι γινονται επιστημονες κανεισ μεγαλο λαθος. Εχω γνωρισει μεγαλους κοπανους επιστημονες και μυαλα του 20, και λαμπρα μυαλα ελαιοχρωματιστες. Αμα προκειται να γινεις ψυχολογος, μαθε πως σημασια δεν εχει τοσο η αριστη επιδοση σε μαθηματα για να γινεις καλη ψυχολογος, σημασια εχει να εισαι ανοιχτο μυαλο.
Παρομοίως....Συμφωνώ απόλυτα.Quote:
Originally posted by carrie
Εχω γνωρισει μεγαλους κοπανους επιστημονες και μυαλα του 20, και λαμπρα μυαλα ελαιοχρωματιστες. Αμα προκειται να γινεις ψυχολογος, μαθε πως σημασια δεν εχει τοσο η αριστη επιδοση σε μαθηματα για να γινεις καλη ψυχολογος, σημασια εχει να εισαι ανοιχτο μυαλο.