Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τη διαχείριση του Φόρουμ
Printable View
Καλησπέρα!
Κι εγώ το έχω χρησιμοποιήσει με λαμπρά αποτελέσματα! Χωρίς παρενέργειες, χωρίς τίποτα! Μου το σύστησε φίλος φαρμακοποιός όταν δεν μπορούσα να κοιμηθώ.
Δυστυχώς δεν υπάρχουν μαγικά χάπια!
Πολύ προσοχή, σύντομη διάρκεια χρήσης και προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος που σε ανάγκασε να καταφυγεις σε αυτό, με άλλους τρόπους.
Όταν ο οργανισμός μάθει να λειτουργεί μόνο με αυτού του τύπου τα φάρμακα , τότε τα πράγματα μακροπροθεσμα δυσκολεύουν!
Κωστα , καλυτερο η χειροτερο απο το ζαναξ ? ξερεις ?
Δυστυχώς δεν το γνωρίζω Mac, και δεν έχω πάρει ποτέ ηρεμιστικά.
Πάντως όλα είναι δυνατόν να διακοπούν, αλλά πολύ πολύ σιγά, μιλάμε για χρόνια σε πολλές περιπτώσεις, και με πολύ προσπάθεια.
Εάν σε ενδιαφέρει το θέμα, δες το survivingantidepressants.org για βοήθεια.
Καλό καλοκαίρι!!
Ευχαριστω , Κωστα .....................................καλο καλοκαιρι ,.......τι καλα που δεν εχεις παρει ποτε ηρεμιστικα .....
Κώστα καταρχήν ευχαριστώ για το feedback.
Ο τίτλος είναι πιο πολύ χαβαλετζίδικος... δεν πιστεύω σε μαγικά χάπια.
Όσον αφορά το να τα κόψεις, δεν τίθεται θέμα.
Επίσης το site που αναφέρεις δεν μιλάει για antidepressants?
Εδώ μιλάμε για αγχολυτικό...
Η αλήθεια είναι ότι χρόνια για μένα είναι το αγαπημένο μου χάπι. Βέβαια ανήκει στην κατηγορία των ηρεμιστικών και εθιστικών χαπιών.
Οπότε δεν είναι και να το διαφημίζουμε πολύ πολύ...Εγώ το επαιρνα τέταρτο, ούτε μισο και έκανε δουλίτσα...αντιθέτως τα αντικαταθλιπτικά ήταν εντελώς αρνητικά για μένα μια που δεν είχα κατάθλιψη αλλά άγχος και το μόνο που έκαναν ήταν να με τσιτώνουν περισσότερο..χα.χα..
Εσύ πόσο καιρό το παίρνεις συνεχόμενα? Αν το παίρνεις πολύ και μισό το πρωί, μισό το βράδυ όπως λες, θα παρατηρήσεις λιγο αργότερα ότι η θ αρχίσει να χάνει την ενέργεια του κ ίσως πας σε μεγαλύτερη δόση.....γι αυτό πρόσεχε, αγαπημένο μεν αλλα όχι για χόρταση.
Αντίθετα αν το παίρνεις μια δύο βδομαδούλες έτσι για να χαλαρώσεις απ το πολύ άγχος κ να φτιάξεις τον ύπνο σου και μετά το κόβεις, δεν θα κινδυνέψεις ποτέ να εθιστείς...τουλάχιστον αυτο κάνω τα τελευταία 20 χρόνια...το παίρνω μόνο στα μεγάλα ζόρια και μια χαρά ουτε εθίζομαι, ούτε ζόμπι γίνομαι. Σα να πίνω 1 ποτηράκι κρασί νιώθω...
Εμένα το τρανξενε όχι μόνο δεν με βοηθούσε με τον νυχτερινό ύπνο, αλλά όσες φορές το έβαλα με έπιασε αϋπνία... Έχω σταματήσει να ασχολούμαι με βενζοδιαζεπινες γενικά... Μια βενζοδιαζεπινη να βάλω σε μικρή δόση έτσι για να χαλαρώσω και το πρωινό ξύπνημα γίνεται πιο βαρύ, το μεγαλύτερο διάστημα της επόμενης ημέρας νιώθω βαρύς και με θολό μυαλό... Μακριά
Εστάλη από Redmi 4X στο E-Psychology.gr Mobile App
Καλημέρα Άννα!
Το παίρνω εδώ και 3 χρόνια..
Σε κάποιες δύσκολες φάσεις έχω φτάσει ακόμα και 2 ολόκληρα την ημέρα, μια χαρά με πιάνουν και τώρα τα μισό πρωί, μισό απόγευμα.
Ούτε εθισμό νιώθω ούτε τπτ.
Ο λόγος που το παίρνω είναι ότι ανέκαθεν (πέρα του όντας διπολικός), είχα τρελό εσωτερικό/πηγαίο άγχος.
Με βοηθάει πολύ και με ηρεμεί.. σαν να πίνεις όπως είπες ένα ποτάκι/τσιγαράκι.
Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που το προτείνω, γιατί ακούω και διαβάζω πόσο συχνά κόσμος παίρνει χωρίς να ξέρει άλλα αγχολυτικά με δυνατές παρενέργειες..
Οπότε δε μπήκες ποτέ στη διαδικασία να πάρεις αντικαταθλιπτικά πχ?
Πιστεύεις οτι αν αυριο πεις....το κόβω για 3 μήνες πχ και δεν το παίρνω καθημερινά αλλά μόνο στα πολύ δύσκολα, θα το καταφέρεις?
Θα ήθελα ν ακούσω τη γνώμη σου, όταν λέμε οτι εθίζεσαι σε φάρμακο...δε παθαίνεις και τίποτα σοβαρό.....βλέπω τη μητέρα μου κ τους θείους μου, εδώ και 40 χρόνια παίρνουν λίγο ταβόρ (να φανταστείς.....αυτό ξέρανε οι πιο παλιοί) για να κοιμηθούν.
Εεε δεν είδα να πάθανε κ τίποτα, ούτε στα πιο σκληρά το ρίξανε και στην υγεία τους καλά είναι (να χτυπήσω ξύλο).
Εγώ πιστεύω ότι η έννοια...εθισμός σε ένα ηρεμιστικό....σημαίνει οτι στην προηγούμενη δόση δεν έχει ενέργεια και πρέπει να περνάς ανα διαστήματα σε μεγαλύτερες. Τώρα αφού εσύ λες ότι εχεις φτάσει και σε 2 ολόκληρα/ ανα μέρα και τώρα ξαναγυρνάς σε μισό κ μισο, και είσαι μια χαρά, δεν έχω λόγο να μη σε πιστέψω....ίσα ίσα με απαλλάσεις απο το άγχος του ...ωχ μην υπερβώ το τέταρτο ανα μέρα και το συνηθίσω....οπότε σ ευχαριστώ πολύ!
Εσύ δεν είσαι αυτός που είχε δηλώσει ότι είχε απευθυνθεί σε ένα site του εξωτερικού για να πάρει πληροφορίες για το πως να απαλλαγείς από τα αντικαταθλιπτικα μόνιμα; απλά θα ήθελα κάποιες πληροφορίες να μου δώσεις
Γειά σου,
Το site ήταν το survivingantidepressants.org.
Τι πληροφορίες θα ήθελες;
Απλώς μόνο να γνωρίζεις ότι δεν θα ήθελα να ασχοληθώ πολύ με την προσωπική μου περίπτωση, γιατί έχω ταλαιπωρηθεί αρκετά στο παρελθόν, και ταραζομαι ακόμη όταν τα θυμάμαι!
Ελπίζω στην κατανόηση σου!
Είχα μπει στο site αυτό και στο εμαιλ που βρήκα σαν διεύθυνση επικοινωνίας είχα στείλει... Παρόλα αυτά, δεν έχω λάβει ποτέ μέχρι τώρα απάντηση, ούτε στα σπαμ... Συνήθως, τι ακριβώς σου λένε; σοθ δίνουν οδηγίες για τον τρόπο που θα ακολουθήσεις για να διακόψεις τα αντικαταθλιπτικα; προφανώς αυτήν την στιγμή δεν θέλω να σε κανω να θυμηθείς την δική σου ιστορία, απλά περισσότερο επειδή τα είχα κόψει μαχαίρι και για 8 με 9 μήνες δεν τα εβαζα στο στόμα μου αλλά από την ημέρα που τα έκοψα μέχρι και 9 μήνες μετά ήμουν ακριβώς το ίδιο. - στερητικα - Αυτήν την στιγμή εαν ξανά επιχειρήσω το ίδιο πράγμα, θα αποτυγχω παταγωδώς για αυτό θέλω να μου πεις ότι ξέρεις εσύ!!!
Ο. Κ.
Αυτό που γενικά συμβουλεύουν, είναι ότι εφόσον παίρνεις περισσότερα από ένα χάπια, τα διακόπτεις ένα ένα αρχίζοντας από τα αντικαταθλιπτικα και συνεχίζοντας με τα αγχολυτικα.
Η διακοπή πρέπει να είναι πολύ σταδιακή, το ανωτέρω 10% της προηγούμενης δόσης, παραμένοντας σε αυτή για τουλάχιστον ένα μήνα. Εάν για ένα μήνα αισθάνεσαι σχετικά καλά, τότε συνεχίζεις με την επόμενη μείωση του 10%.
Εαν όχι, τότε περιμένεις όσο χρειαστεί για να αισθανθείς σταθεροποιημενος.
Όπως καταλαβαίνεις αυτό μπορεί να πάρει ακόμη και Χρόνια!
Πολλά εξαρτώνται από την αρχική δόση, πόσο καιρό τα παίρνεις, εάν τα σταμάτησες απότομα κάποιοα στιγμή, και πόσες φορές τα σταμάτησες και τα ξαναρχισες.
Επίσης από την ιδιοσυγκρασια του κάθε ατόμου, και πόσο έχει αποσταθεροποιηθει το νευρικό του σύστημα από όλες αυτά.
Εγώ, έπαιρνα το seropram 20 mg on off για 13,χρονια.
Προσπάθησα 3 φορές να τα διακόψω σταδιακά, και σε 9- 12 μήνες αναγκαζόμουν να τα ξαναρχίσω γιατί υπέφερα.
Τελικά χωρίς καμία συμβουλή από κανένα και ακολουθώντας το ένστικτο μου, τα μείωνα στο μισό κάθε φορά, εμένα με αυτό για 6 - 8 μήνες και εφόσον αισθανόμουν καλά συνέχιζα την μείωση.
Ευτυχώς κατά την διάρκεια των μείωσεων ήμουν αρκετά λειτουργικός και έτσι προχωρούσα.
Τελικα έκανα 7 χρόνια για να τα κόψω εντελώς.
Τώρα μετά από 5 χρόνια χωρίς χάπι είμαι ακόμη καλά και ελπίζω ότι το έχω ξεπεράσει αν και φοβάμαι ακόμη!
Ελπίζω να βοήθησα!
μαλιστα αυτην την στιγμη χωρις να εχω καποια κρητηρια για το χρονικο διαστημα που θα χρειαστω για να τα κοψω ολοκληρωτικα, απλα παιρνω αντικαταθλιπτικα τα τελευταια 7 χρονια... εχω αλλαξει πολλα καθολη την περιοδο, και καποια τα επαιρνα στις μεγιστες δοσεις τους... απο την στιγμη που πηρα την αποφαση να τα διακοψω, διακοψα το σεροξατ το οποιο και ηταν το τελευταιο που δοκιμαζα και δεν μου εκανε τιποτα.... αυτην την στιγμη καταλαβαινεις οτι απο την διακοπη και εκτοτε ενιωθα απλα το ιδιο.. οπως ενιωθα την πρωτη μερα που τα εκοψα ετσι ενιωθα μεχρι και την τελευταια μεχρι που πηρα την αποφαση να δοκιμασω το brintellix ενα νεο σκευασμα που ειχα αδοκιμαστο... αυτην την στιγμη καταλαβαινω οτι περισσοτερο λειτουργησες με το ενστικτο παρα με καποιες οδηγιες... δηλαδη απλα μειωνες την δοση και εμενες σε αυτην για καιρο ωστε να σταθεροποιηθεις... απλα το θεμα μου ειναι το brintellix η ελαχιστη δοση που κυκλοφορει στα φαρμακεια ειναι 5mg, αντε με το να το σπασω θα γινει 2,5 αλλα μετα πως θα την μειωσω και αλλο την δοση? ή μετα απλα την μηδενιζω?
καταλαβαινεις οτι και για μενα εκεινη την περιοδο που τα εκοψα απλα πολυ ζοριστηκα... και εκανα και εκανα υπομονη αλλα οταν τελικα ειπα δεν παει αλλο πρεπει να τα ξεκινησω ενιωθα πολυ χαλια απλα γιατι αρχισα να πιστευω μεσα μου οτι ειναι σχεδον αδυνατο να απεξαρτηθεις απο αυτα οριστικα... και αρχισα να φοβαμαι οτι θα τα παιρνω για πολυ καιρο... δηλαδη τι πιστευεις εσυ οτι επρεπε να κανω στον ενατο μηνα, αφου δεν εβλεπα κατι να αλλαζει? επρεπε απλα να βαλω λιγο αντικαταθλιπτικο για λιγες βδομαδες και μετα να συνεχισω παλι χωρις αυτα? εδω ειναι ενα σημειο κλειδι για μενα........
Καλημέρα Mac,
Συμφωνώ ότι απόλυτο δεν είναι.
Όμως από ότι διαβάζω και από την δική μου περίπτωση δυστυχώς μπορεί να ισχύει για την μεγάλη πλειοψηφία των χρηστών.
Εσύ επίσης απ ότι έχω αντιληφθεί παίρνεις συγχρόνως και αγχολυτικό που μπορεί καλιστα να καλύπτει τα τυχόν συμπτώματα απόσυρσης από την διακοπή του αντικαταθληπτικου.
Καλημέρα,
Η δική σου περίπτωση φαίνεται πολύ πιο περίπλοκη από την δική μου, με τις πολλές αλλαγές φαρμάκων και δεν θα μπορέσω να σε συμβουλεύω σωστά!
Ο οργανισμός σου τώρα θα έχει κάνει πολλές αλλαγές στην διάρκεια αυτών, για να αποκτήσει την ομοιοσταση του κάθε φορά που άλλαζες φάρμακο.
Η γενική παραδοχή πάντως είναι ότι τελικά μετά από πολυ χρόνο και αντοχή, θα επιστρέψει σε κάποια ομοιοσταση χωρίς φάρμακα.
Το ερώτημα όμως τότε είναι, θα είναι ικανοποιητικη η λειτουργία του, ώστε να έχει κάποιος ικανοποιητικό επίπεδο ζωής;
Αυτό δεν έχει σίγουρη απάντηση και εξαρτάται από πολλές παραμέτρους.
Σχετικά με την σταδιακή διακοπή, εγώ στο τελικό στάδιο διέλυσαν τα 20 mg σε 20 ml νερού, οπότε 1ml διαλύματος αντιστοιχεί σε
1 mg φαρμάκου, και με μια σύριγγα των 5 ml έπαιρνα κάθε φορά την αντίστοιχη ποσότητα.
Δεν γνωρίζω όμως αν το δικό σου φάρμακο διαλύεται σε νερό. Δες όμως αν κυκλοφορεί και σε υγρό αντιχαπι.
Τώρα από όσο γνωρίζω εάν παίρνεις αντικαταθληπτικα για περισσότερα από 5 χρόνια, είναι πολύ δύσκολο να τα σταματήσεις χωρίς να επιρεασθει η ποιότητα της ζωής σου.
Εάν δεν σου έχουν δημιουργήσει αλλα οργανικά προβλήματα όπως έκαναν σε εμένα, είσαι νέος, και είναι πολύ δύσκολο να τα διακόψεις, τότε ίσως χρειαστεί να τα συνεχίσεις στην μικρότερη δυνατή δόση για όσο χρειαστεί ώστε να φτιάξεις την ζωή σου και μετά βλέπουμε!
Καλή συνέχεια, ελπίζω να ήμουν χρήσιμος!
Κοίταξε μέσα σε αυτά τα 6 χρόνια έπαιρνα σταθερά ενα αντικαταθλιπτικο... Στην συνέχεια απλά με συνεννόηση με τον γιατρό τα δοκίμασα όλα ώστε να κατασταλαξω σε ένα που κάνει ίσως κάτι πιο πολλά από αυτό που ήδη έπαιρνα... Το καθένα για ενα μήνα και μετά προχωρουσα σε άλλο σκευασμα...
Αυτά που πήρα για μεγάλο χρονικό διάστημα ηταν το εφεξορ, το σιπραλεξ, το στελμιναλ, το wellbutrin, το brintellix πλέον... Θες να με πεις ότι δηλαδή ο οργανισμός προσπαθεί να επανέλθει και στην ομοιοσταση από τα προηγούμενα αντικαταθλιπτικα;
Από εκεί και πέρα γνωρίζω δύο άλλες περιπτώσεις ατόμων που τα κόψαμε μαχαίρι και άπλα γίναμε η σκιά του εαυτού μας... Όλοι μας βρεθήκαμε στην ίδια φάση, και ήμασταν μεσα στην αυτοκτονικοτητα... Εγώ παράλληλα με την διακοπή έπαιρνα και ω3 που βοηθάν στην επαναδημιουργια του εγκεφάλου... Αλλά ενιωθα τόσο αποδιοργανωμενος που δεν είχα συντονισμό κινήσεων... Δεν μπορούσα να εργαστώ σωματικά....
Το χάπι είναι νέο ακόμα και δεν βγαίνει σε υγρη μορφή, αλλά δεν ξέρω αν είναι υδατο διαλυτο... Και αν δεν είναι; τότε απλά από την ελάχιστη δόση θα βρεθώ στην μηδενική! Θα ήταν κερδοφόρο να το αντικαταστησω με κάποιο άλλο;
Αυτά που πήρα για μεγάλο χρονικό διάστημα ηταν το εφεξορ, το σιπραλεξ, το στελμιναλ, το wellbutrin, το brintellix πλέον... Θες να με πεις ότι δηλαδή ο οργανισμός προσπαθεί να επανέλθει και στην ομοιοσταση από τα προηγούμενα αντικαταθλιπτικα
Αυτό πιστεύουν πολλοί ειδικοί που ασχολούνται με αυτά τα φάρμακα.
Όμως βασίζονται σε μακρόχρονη παρατηρηση των ασθενών τους χωρίς να παρουσιάζουν επιστημονική έρευνα.
Έτσι ακριβώς είναι όπως τα περιγράφεις η κατάσταση πολλών που διακόπτουν αυτά τα φάρμακα μετά από μακροχρόνια χρήση και κυρίως αν τα διακόπτουν απότομα.
Η συμβουλή μου είναι να μην αλλάζεις συχνά φάρμακα! Κάθε φορά ο εγκέφαλος προσπαθεί εκ νέου να προσαρμοστεί και επικρατεί χάος!
Εάν είσαι σχετικά λειτουργικός με αυτό μάλλον πρέπει να το συνεχίσεις τώρα πια στην ελαχιστη χρήσιμη δόση, και βλέπουμε!
Εαν χρειαστεί να ξανα επικοινωνήσω μαζί σου στο μέλλον, που θα μπορούσα να το κάνω; κάτι που χρησιμοποιείς;
Εάν νομίζεις ότι μπορώ να βοηθήσω ο. Κ., αν και είμαι αρκετά μεγάλος σε ηλικία, 65ετων τώρα, και πιστεύω ότι μπορείς να έχεις καλύτερη βοήθεια από τα νεότερα μέλη.
Όχι δεν παίρνω κάτι άλλο συμπλήρωμα, γιατί δοατρεφομαι σωστά, και πιστεύω ότι μόνο μέσω της τροφής παίρνονται αποτελεσματικά ότι χρειάζεται ο οργανισμός.
Αυτό που με βοήθησε αρκετά, ήταν ότι εγκαίρως ανακάλυψα την αιτία του προβλήματος μου, (εργασιακό burn out λόγω του ευαίσθητου χαρακτήρα μου έχοντας αναλάβει την διεύθυνση της αγγλικής πολυεθνικής στην Ελλάδα σε ηλικία 30 ετών και φρέσκος από τις πανεπιστημιακες μου σπουδές στην Αγγλία).
Ρύθμισα την ζωή μου ανάλογα, το στρες μου ελατωθηκε κατακόρυφα, και μπόρεσα τελικά να κόψω το φάρμακο!
Καλό καλοκαίρι και ότι καλύτερο στην ζωή σου.
Μάλιστα απλά αυτήν την στιγμή ψάχνω επικοινωνία με ανθρώπους που έχουν ανάλογη εμπειρία από την διακοπή αντικαταθλιπτικων... Δεν με ψάχνω να έχω κάποια υποστήριξη από νέα μέλη, ούτε με ενοχλεί η ηλικία σου...
Είχα ανοίξει θέμα που αφορούσε την διακοπή αντικαταθλιπτικων αλλά γενικά δεν υπήρχε ανταπόκριση επειδή από ότι φαίνεται δεν έχουν μπει πολλά μέλη στην διαδικασία να κόψουν τα αντικαταθλιπτικα ύστερα από μακροχρόνια χρήση, οπότε μου έμειναν αναπάντητα ερωτήματα... Όπως και να έχει, ελπίζω να σκοπεύεις να χρησιμοποιείς το φόρουμ στο μέλλον.. Καλό καλοκαίρι