Γειά σας!
Έχω ιδεοληπτικό ψυχαναγκασμό εδώ και 10 χρόνια περίπου. Απο μικρός ήμουν πολύ ''ντροπαλός'' και δεν κοιτούσα ποτέ κάποιον στα μάτια. Απο την εφηβεία και μετά αποφάσισα να το αλλάξω αυτό και να κοιτάω ευθέως, γιατί δεν γίνεται να σε μιλάει ο άλλος και να κοιτάς κάτω, σαν να ψάχνεις να βρείς κάνα 50ρικο. Η πίεσή μου ήταν μεγάλη και αντί να φεύγει το άγχος κοιτώντας στα μάτια, γινόταν μεγαλύτερο.
Αυτό που βγήκε στην επιφάνεια ήταν ιδέες και σενάρια που έπλαθε το μυαλό μου, πάσης φύσεως, για τον διπλανό μου. Οι περισσότερες είναι άκρως δυσάρεστες για μένα.
Με ταράζουν,μου φέρνουν άγχος, ενοχές, θυμό, φόβο, μελαγχολία, απογοήτευση. πχ Σεξουαλικές ιδέες για οποιονδήποτε, επιθετικές για οποιονδήποτε, καχυποψία (σχετικά με την εκμετάλλευση μου απο άλλους, να μην με χλευάζουν, κοροιδεύουν κτλ) κ.α.
Σαν αποτέλεσμα το βλέμμα μου κολλάει σε όποιον είναι δίπλα μου και κοιτάω στραβά ή γουρλώνω τα μάτια σαν να βλέπω εξωγήινο. Αυτα προκαλούν αμηχανία στον άλλον και σε μένα, συν τα συναισθήματα που προανέφερα.
Φανταστείτε οτι είμαστε κινηματογράφο, δίπλα, και σας κοιτάω στραβά καθόλη τη διάρκεια του έργου. Δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά όμως...
Αυτο που ρωτάω είναι να πείτε πώς αισθάνεστε αν σας κοιτά κάποιος έτσι, πως θα σας άρεσε να σας κοιτάει ο άλλος και πως κοιτάτε εσείς σε έναν χώρο με άλλα άτομα.
Κυρίως το τελευταίο με ενδιαφέρει ωστε να μπορέσω να υιοθετήσω κι εγώ ένα ''ουδέτερο'' βλέμμα.
Με χάπια δεν βοηθήθηκα. Η καλύτερη φάση της ζωής μου (με αυτό το πρόβλημα) ήταν όταν κατάφερα, μόνος μου, για ένα διάστημα να κοιτάω εκεί που ήθελα εγώ και όχι ο ψυχαναγκασμός. Ψυχολόγοι δεν με βοήθησαν ουσιαστικά επίσης. Ψάχνω ακόμη τον κατάλληλο....