Quote:
Originally posted by velout
Ποια γνωσιακη και μπουρδες.Καθε αμερικανιά που βγάλαν οι άσχετοι των ασφαλιστικών ταμείων στο Αμέρικα για να μειωσουν το κοστος της μακροχρονης θεραπειας για τα στελεχη που αγχωνονται στο χρηματιστηριο και τις πολυεθνικες και θελουν να τους τονωσουν το εγω τους και να τους πουνε οτι η καταθλιψη και το αγχος δημιουργουνται απο τη διχοτομη σκεψη,οτι τα βλεπουν ασπρο μαυρο και οτι οι ιδιοι δεν ειναι αχρηστοι αλλα νιωθουν ετσι γιατι ο τροπος σκεψης τους ειναι δυσλειτουργικος?Πλακα μας κανουν οι ψυχολογοι που τελειωνουν 4 χρονια γενικη ψυχολογια μετα παρακολουθανε κατι σεμιναρια γνωσιακου τυπου χωρις να χουνε κανει αυτοψυχαναλυση ουτε οι ιδιοι?Μαλακες ειναι οι ψυχαναλυτες που ξαπλωνουν στο ντιβανι 4 φορες τι βδομαδα για 5 χρονια για να μπορουν να αντεξουν το αγχος και να ειναι πιο αποτελεσματικοι συναισθηματικααπεναντι στους ασθενεις τους?Εχω διαβασει το βιβλιο του Beck για τη γνωσιακη θεραπεια και εκτος απο οτι οτι μου φανηκε τελειως απλουστευμενο και μηχανικο ως προς τον τροπο αντιληψης της ψυχικης αρρωστιας δεν λαμβανει υποψη το πιο σημαντικο πραγμα στη θεραπεια.Τον συναισθηματικο κοσμο του ασθενη.Μην ξεχναμε οτι η νευρωση δεν ειναι μια διαταραχη γνωστικη ουτε νοητικη αλλα κατεξοχην συναισθηματικη.Ο αλλος δεν αυτοκτονει η δεν παιρνει ναρκωτικα γιατι σκεφτεται οτι ειναι αχρηστος και αβοηθητος αλλα γιατι νιωθει απελπισια.Και επιπλεον δεν μπορει να παει ενα παιδι που εχει κακοποιηθει σεξουαλικα να κανει γνωστικη θεραπεια και να του πει ο θεραπευτης φταιει ο τροπος σκεψης σου που νιωθεις ασχημα!!!Ημαρτον.Τελος μην ξεχναμε οτι σε ολα μα ολα τα βιβλια ψυχοπαθολογιας και θεωριων προσωπικοτητας το συντριπτικο μερος του βιβλιου αναφερεται στην ψυχοδυναμικη αποψη για την αναπτυξη του ανθρωπου και οχι στο γνωστικο και συμπεριφορικο μοντελο.Οι μηχανισμοι αμυνας,η μεταβιβαση,οι διαταραχες εχουν ψυχοδυναμικη προελευση και χρησιμοποιουνται σαν οροι απο ολη το συνολο της ψυχιατρικης κοινοτητας της εποχης μας.
Επειδή έχω κάνει τη γνωσιακή ψυχοθεραπεία για 8 μήνες, είδα ότι έχει αποτελέσματα όχι ριζικά αλλά πραγματικά ένιωθα μετά από κάθε συνεδρία μεγάλη ανακούφιση από άγχος και θλίψη. Θέλει απλά να ασχοληθείς από μόνος πολύ και αν το κάνεις αυτό μπορεί να σε οδηγήσει και σε μία κατάσταση αυτογνωσίας. Αν σε κάποιον αυτή η μέθοδος έχει αποτέλεσμα τότε γιατί να μην την εφαρμόσει; Αν οι άλλες μέθοδοι, κλασσικές ή μη, είχαν αποτέλεσμα στους περισσότερους από τους ασθενείς, δεν θα υπήρχε λόγος να υπάρχει ούτε η συμπεριφορική ούτε η γνωσιακή θεραπεία. Έχω ζήσει για λίγο στην Αμερική και πίστεψέ με ότι και εκεί ο απλός κοσμάκης έχει ζόρια όπως και εμείς και μη σου πω χειρότερα από τα δικά μας. O Beck ανέπτυξε αυτό το μοντέλο μετά από έρευνα σε ασθενείς και αφού είδε ότι είχε αποτέλεσμα. Η μέθοδος δεν προσπαθεί να σου ουδετεροποιήσει το συναίσθημα ή να σου θάψει τη σκέψη ούτε να σου χρυσώσει το χάπι. Σε \"εκπαιδεύει\" απλά στο να βάζεις τον εαυτό σου να σκέφτεται πιο λογικά.