Originally Posted by
STARMAN
Καταλαβαίνω απόλυτα την κατάστασή σου, δεν είσαι μόνη.
Εδώ και 5 χρόνια αντιμετωπίζω τα ίδια, κάθε μέρα ξεχωριστά.
Το σημαντικότερο σε όλη την κατάσταση, είναι το περιβάλλον, οσο πεζό και απλό αν ακούγεται. Το pure o είναι ένα βάναυσο συνειδησιακά παιχνίδι που θέλει να σε ταρακουνήσει, σου λέει πως κάτι δεν πάει καλά και απλά, εμφανίζεται με έναν ακραίο τρόπο για να το αναγνωρίσεις που αφορά αποκλειστικά στην σκέψη.
Ξεκίνησα με κρίσεις πανικού, αυπνίες (4 μέρες άυπνη) και στη συνέχεια με σκέψεις παρόμοιες με τις δικές σου που μάντεψε, με οδήγησαν στην κατλαθλιψη, που μάλλον προυπήρχε.
Αφού μου πήρε έναν και χρόνο να μιλήσω, κατέληξα σε αγωγή και μετά από κάποια χρόνια, ακολούθησε η ψυχοθεραπεία την οποία και κάνω μέχρι και σήμερα, χωρίς αγωγή πια.
Το περιβάλλον μου έχει αλλάξει 100% και δρω (χώρισα μετά από 6 χρόνια αρρωστημένης σχέσης και συνεχίζω τις σπουδές μου που λόγω της κατάστασης είχα παρατήσει), κάτι που στο αρχικό στάδιο της ιψδ, δεν έκανα.
Ένα σημαντικό λάθος που έκανα όταν πρωτοεμφανίστηκε, ήταν ότι προσπαθούσα να εξουδετερώσω την κακή σκέψη που έκανα για κάποιον και να την αντικαταστήσω με κάποια πιο αυτοκαταστροφική που αφορούσε αποκλειστικά εμένα. Για παράδειγμα, σκεφτόμουν ότι θα κάνω κακό σε κάποιον και αυτόματα, σκεφτόμουν να κάνω κακό σε εμένα λόγω της ενοχικής μου αυτής σκέψης. Έλεγα πως δεν μου αξίζει να ζω αν σκέφτομαι έτσι για κάποιον, πως είμαι κάποιο απάνθρωπο ον, άρα ποιος ο λόγος;
Μη ωφέλιμη σκέψη. Πλέον, μέσω της ψυχοθεραπείας, στοχεύω στις εναλλακτικές σκέψεις, αποδέχομαι την υπάρχουσα και δεν την διώχνω γιατί η μη αποδοχή δημιουργει περισσότερη δυσφορία, σε πηγαίνει κλιμακωτά σε πιο δυσάρεστες.
Μια εναλλακτική σκέψη μπορεί να είναι η εξής: "Αν κάνω κακό σε κάποιον;" ----> "Δεν θα κάνω κακό σε κάποιον, κατανοώ την φύση του προβλήματος και είναι απίθανο το σενάριο για κάτι τετοιο", "Το άγχος μου, μου δημιουργεί μη ωφέλιμες σκέψεις, που είναι απλά σκέψεις, τις οποίες όλοι οι άνθρωποι κάνουν, απλά στα άτομα με ιψδ η σκέψη επιμένει, είναι πιο ανθεκτική".
Όπως προείπα είμαι εκος αγωγής εδώ και καιρό και είμαι πολύ καλύτερα απ' όταν έπαιρνα χάπια.
Η δράση και η λειτουργικότητά, είναι το μεγαλύτερο βήμα σε μια τόσο δυσάρεστη κατάσταση.
Μου πήρε χρόνια, αλλά όντως θέλει τον χρόνο του.
Δεν είσαι μόνη σου, εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με αυτό και πολλοί, δεν το παραδέχονται ποτέ.
Αν χρειαστείς το οτιδήποτε, μην διστάσεις να το μοιραστείς μαζι μου. :)