Originally Posted by
ariana
Καλημέρα,Σε καταλαβαίνω ειλικρινά, δυστυχώς ασκείται πίεση από παντου,οι πανελλήνιες θεωρούνται λανθασμένα ως αυτοσκοπός και ως μέτρο της εξυπνάδας η της ικανότητας κάποιου.Εγω διάβαζα ασταμάτητα,διάβαζα όλη την μέρα,δεν είχα προσωπική ζωή,έβαλα πολλά κιλά λόγω πανελληνίων,παραμελλουσα τον εαυτό μου και γενικά είχα χάσει το μέτρο.Ειχα υπερβολικό άγχος το οποίο φυσικά δεν ήταν και παρολογο άγχος.Η πίεση έρχεται από παντού,συγγενείς που συνέχεια σε ρωτάνε πως πάει το διάβασμα και που θες να περάσεις, γονείς που σε ρωτάνε αν διαβάζεις,αγωνιούν για το που θα περάσεις και που έχουν επενδύσει του κόσμου τα χρήματα σε φροντιστήρια,καθηγητές που κάνουν τις ίδιες ερωτήσεις,ανταγωνισμός στα μαθήματα στο σχολείο και στο φροντιστήριο,τρομερή πίεση χρονου,3 και 4 διαγωνίσματα την εβδομάδα,πίεση στο φροντιστήριο πχ είχα καθηγητές στο φροντιστήριο που λέγανε πρέπει να διαβάζετε 9 ώρες την ημερα,λέγανε πως αν θέλουμε να κοιμηθούμε μεσημέρι πρέπει να βάζουμε το ξυπνητήρι και να κοιμόμαστε μόνο 10 λεπτά!, Που λέγανε μπροστά στα άλλα παιδιά πήρες 16 πως θα περάσεις με 16;ούτε απέξω δεν περνας,τα ΜΜΕ συνέχεια προβάλλουν τις πανελλήνιες,ερμηνευτική ειδησεογραφία είχα ακούσει πχ να λένε σημείο αναφοράς η μέρα των πανελληνίων και κάτι τέτοια.Το αποτέλεσμα? Ήμουν άριστη μαθήτρια,πιέστηκα τόσο πολύ τις χρονιές των πανελληνίων που σχεδόν αρρώστησα,είχα πάρα πολλά ψυχοσωματικά,είχα πάρα πολύ άγχος,έγραφα πολύ καλά στα διαγωνίσματα του φροντιστηρίου αλλά στο τέλος είχα κουραστεί και αγχωθει πάρα πολύ.Τελικα έδωσα πανελλήνιες τώρα το 2019,έγραψα 16,500 που ήταν πολύ λιγότερα από όσα ήθελα και από όσα περίμεναν οι καθηγητές μου και αυτό γιατί έκανα πολύ τραγικά λάθη λόγω άγχους πχ ήθελα να βάλω σωστό και έβαζα λάθος,διάβαζα λάθος τις εκφωνήσεις.Το συμπέρασμα λοιπόν από όλα αυτά είναι πως σημασία στις πανελλήνιες δεν είναι μόνο το διάβασμα,είναι η σωστή διαχείριση του αγχους,ξέρω συμμαθητές μου που διάβαζαν πολύ λιγότερο από εμένα αλλά δεν είχαν υπερβολικό άγχος και έγραψαν παρόμοια μόρια με εμένα αλλά και η τύχη.Τι έγινε λοιπόν έχασα την σχολή που ήθελα για 200 μόρια,εισέπραξα την υποτίμηση των συγγενών μου,οι οποίοι μου έλεγαν σχεδόν.μπροστα μου ότι δεν είμαι καλή μαθήτρια,ότι απέτυχα..και όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να πέσω πράγματι σε κατάθλιψη,έχασα τον εαυτό μου από τοτε που δεν πέρασα στις πανελλήνιες κλαίω συνεχεια,δεν βγαίνω.Παρολααυτα βρήκα την δύναμη και το ξεπερνάω,κάνω ψυχοθεραπεια αμφισβητώ τις αρνητικές μου σκέψεις ξέρω πως αποτυχία στις πανελλήνιες δεν είναι αποτυχία στην ζωή και ναι ξαναδινω πανελληνιες γιατί οι πανελλήνιες δεν είναι το τέλος.μπορεις να δώσεις και μια και δυο και τρεις φορές,είμαι σίγουρη πως θα τα καταφέρεις προσπάθησε απλά να διαχειριστείς το άγχος σου,κάνε κάποια αναπνοές χαλάρωσης..,ζητά από τους γονείς σου να πάς σε κάποιον ψυχολόγο.Ολα θα πάνε καλά αλλά ακόμη και αν δεν περάσεις μπορείς πάντοτε να ξαναπροσπαθήσει,οι ευκαιρίες είναι πολλές,μην αφήσεις τον εαυτό σου να άρρωστησει εξαιτίας των πανελληνίων.