εμεις το επιλεξαμε αλλα γιατι ομως?μηπως ολα ειναι μια μοιρα τελικα?
Printable View
συμβάλλαμε αλλά σίγουρα δεν το επιλέξαμε.δεν νομίζω ότι καποιος θα επέλεγε να έχει πρόβλημα.
Η ευθύνη μας είναι ότι πήραμε λάθος ή και καθόλου αποφάσεις.
πιστευω οτι μεσα μας ξεραμε οτι το επιλεξαμε εμεις
Δε μπορούμε να επιλέξουμε πάντα τις συνθήκες....Quote:
Originally posted by tomasliak
Κ οι συνθήκες πολλές φορές σχετίζονται άμεσα με τα ψυχολογικά μας.Δεν είμαστε υπολογιστές να βάλουμε ότι πρόγραμμα θέλουμε να παίζει.
Εν μέρει επιλέξαμε αυτό που μας συνέβη.
Αυτη την απορια εχω και εγω καποια χρονια τωρα.Ακομα δεν εχω απαντηση το μονο που ξερω παντως ειναι αν ειχα το δικαιωμα επιλογης σιγουρα δεν θα επελεγα να περνουσα αυτες τις ασχημες και πολυ ψυχοφθορες καταστασεις
ξερετε τι πιστευω εγω?απο μικρα παιδια ειχαμε την ταση να γινουμε αυτο που ειμαστε τωρα.ολα ξεκινουν απο τιν παιδικη ηλικια
ωραια ερώτηση tomasliak και σκληρη ερωτηση θα έλεγα....
με βαζει σε σκεψεις. καποτε αρνιομουν πεισματικα οτι ειναι θεμα επιλογης. Τωρα το πιστεύω πώς καποια πραγματα, καταστασεις ειναι θεμα επιλογης. Σαφως και δεν ειναι επιλογη μας, ποιοι μας γεννησαν, πώς μας μεγάλωσαν, και που. Αλλα είναι επιλογη μας, οι σχεσεις μας με τον εαυτο μας, με τους άλλους, το επάγγελμα μας, ο τροπος που ζουμε. Με ενα οριο πάντα. Γιατι πάντα υπάρχουν αυτα τα ορια, στις ικανοτητες, στις σκεψεις, στα συναισθηματα, στις αντοχες, στις επιθυμιες, στις αναγκες. Και διαφερουν, απο ατομο σε άτομο.
Θα θελα επισης να πώ, πως μια ψυχικη πάθηση, οπως πχ. κατάθλιψη, μπορει να ναι εκτος απο μια δυσάρεστη κατάσταση, και αναγκαια. Σαν προστασια μας. Σαν καμπανακι κινδυνου. Περα δλδ απο την αρνητικη της διασταση, με οτι αυτη συνεπάγεται, εχει σαφως κ θετικες προεκτασεις, αν την \"εκμεταλλευτουμε\" κατάλληλα.
δεν πιστευω καν οτι ειναι οι καταστασεις τα προσωπα οι γονεις.απλα απο την παιδικη μας ηλικια προετοιμαζαμε το εδαφος για αυτα που μας συμβενουν τωρα.δεν ξερω γιατι ομως
τωρα που το σκεφτομαι ηταν απλα να υπαρξει δισκολια στη ζωη μας.για καποιο λογο.
πιστευετε στη μοιρα?
πιστεύω πώς ειναι αδυνατο, ενας ανθρωπος να μεινει ανεπηρεαστος απο τους γονεις του και απο τις καταστασεις που ζει. και να προετοιμαζει το έδαφος του, μονος του, σαν να ζει σε ενα περιβαλλον αποστειρωμενο απο συναισθηματα κ επιδρασεις.
.Quote:
Originally posted by Sofia
πιστεύω πώς ειναι αδυνατο, ενας ανθρωπος να μεινει ανεπηρεαστος απο τους γονεις του και απο τις καταστασεις που ζει. και να προετοιμαζει το έδαφος του, μονος του, σαν να ζει σε ενα περιβαλλον αποστειρωμενο απο συναισθηματα κ επιδρασεις.
δεν επειρεαζεσαι απο τα γεγονοτα αλλα απο τις συνθηκες που βιωνεις.
πώς γινεται να μην επηρεαζεσαι απο γεγονοτα? πχ η κακοποιηση ενος παιδιου ειναι συνθηκη ή γεγονος?
τα γεγονοτα απλα μας προσπερνουν δεν εχουν ιδιαιτερο αντικτυπο πανω μας παντα προσπερνουν τα γεγονοτα sofia οι συν θηκες ομως κατω απο τις οποιες ζει ενας ανθρωπος βλεπε αφρικη αυτες εχουν αντικτυπο στη ζωη.
δεν μου απαντησες ομως....τί θεωρεις πώς ειναι η κακοποιηση ενος παιδιου? ειτε ειναι γεγονος ειτε συνθηκη διαβιωσης, πιστευεις οτι προσπερνα το παιδι?δεν εχει αντικτυπο στη ζωη του?
Παιδιά μιλάμε ο καθένας με βάση την περίπτωσή του.Είναι λάθος να γενικεύουμε ότι όλα ήταν θέμα επιλογής.Π.Χ. υπάρχουν κ ασθένειες για τις οποίες δεν υπάρχει κανένα υποτιθέμενο περιθώριο επιλογής.
Επίσης άλλο παράδειγμα γεγονότος.Κάποος χάνει όλη την οικογένειά του σε ατύχημα,είναι πολύ πιθανό να εκδηλώσει κατάθλιψη έτσι ξεφνικά κ χωρίς προιστορία επιλογής.....
Δεν ειμαι μοιρολατρης αλλα δεν ειμαι και θεος.Δεν μπορω να κοψω και να ραψω τα παντα στα μετρα μου συμπεριλαμβανομενου του εαυτου μου.Οι μοιρολατρες παντως μου σπανε τα νευρα.
Συμφωνω. Αυτο που προσπαθουσα να πω παραπανω, λανθασμενα μαλλον, ειναι το εξης:την μετεπειτα φαση απο αυτη που αναφερεις. Την μετεπειτα φαση του γεγονοτος της πάθησης. Π.χ. Μπορει να χασω τους γονεις μου σε δυστυχημα. Το πενθος ειναι η αναμενομενη κατάσταση. Η παραίτηση ομως απο τη ζωη για ενα πολυ μεγαλο διαστημα, ειναι επιλογη.Quote:
Originally posted by Arsi
Είναι λάθος να γενικεύουμε ότι όλα ήταν θέμα επιλογής.Π.Χ. υπάρχουν κ ασθένειες για τις οποίες δεν υπάρχει κανένα υποτιθέμενο περιθώριο επιλογής.
Επίσης άλλο παράδειγμα γεγονότος.Κάποος χάνει όλη την οικογένειά του σε ατύχημα,είναι πολύ πιθανό να εκδηλώσει κατάθλιψη έτσι ξεφνικά κ χωρίς προιστορία επιλογής.....
Ο τροπος που μεγαλωνουμε δεν ειναι επιλογη. Κανενα παιδακι δεν μπορει να ορισει τον τροπο που θα το μεγαλωσουν. Δεν μπορει να επιλεξει. Ομως ως ενηλικας πια, επιλεγει ή οχι να δει τις οποιες συνεπειες.
Εννοω οτι παντα υπάρχουν γεγονοτα στη ζωη μας, και οι συνεπειες τους. Ο τροπος αντιμετώπισης εχει επιλογες. Με διαφορετικα ορια.
Φίλε μου Τόμας, μοίρα σημαίνει πως όλα τα πράγματα στη ζωή συμβαίνουν με βάση ένα προδιαγεγραμμένο σχέδιο. Δεν μπορώ να φανταστώ πως κάποιος κατέστρωσε ένα σενάριο για τον καθένα μας και όλοι μας βαδίζουμε σύμφωνα με το σενάριο αυτό, απλά γιατί δεν μπορώ να κατανοήσω την αιτία του να προκαθορίσει κάποιος τη πορεία της ζωής στο Σύμπαν...Quote:
Originally posted by tomasliak
πιστευετε στη μοιρα?
Σαν να λέμε απλά και λαικά, πάμε στο κινηματογράφο να δούμε μια ταινία που έχουμε δει εκατό φορές. Τι νόημα θάχε μια τέτοια επιλογή ? Στην πιο απλή μορφή της, η ζωή παρουσιάζει ενδιαφέρον γιατί ποτέ κανείς δεν μπόρεσε να προβλέψει το επόμενο λεπτό ...
Το έχω πει κι άλλη φορά...
Ο Αινστάιν είπε πως το Σύμπαν είναι τόσο πολύπλοκο που είναι σαν να \"παίζει ζάρια ο Θεός\"... Εγώ δεν ξέρω αν παίζει ζάρια ο Θεός, για ένα πράγμα όμως που είμαι σίγουρος, είναι πως κατά πάσα πιθανότητα αγνοεί τι θα φέρει στην επόμενη ριξιά...
\"ο Θεός δεν παίζει ζάρια στον σύμπαν\" ειναι το διασημο σχολιο του Αϊνσταϊν αν θυμαμε καλα σαν αντιδραση στην κβαντομηχανικη γιατι αυτοι λενε αλλα...βαλε στο γουγλη(google) το \" δεν παίζει ζάρια\" για να βρεις διαφορα ενδιαφεροντα αρθρα.
Έχεις απόλυτο δίκιο...Μπέρδεψα τη ρήση του Αινστάιν (Ο Θεός δεν παίζει ζάρια) με κείνη του Χόκινς (Ο Θεός παίζει ζάρια)..Quote:
Originally posted by keep_walking
\"ο Θεός δεν παίζει ζάρια στον σύμπαν\" ειναι το διασημο σχολιο του Αϊνσταϊν αν θυμαμε καλα σαν αντιδραση στην κβαντομηχανικη γιατι αυτοι λενε αλλα...βαλε στο γουγλη(google) το \" δεν παίζει ζάρια\" για να βρεις διαφορα ενδιαφεροντα αρθρα.
Όπως και νάχει πάντως, παίζει δεν παίζει ζάρια ο Θεός, η ριξιά είναι άγνωστο τι θα φέρει.....
Μ\' άρεσε το \"γούγλη\" ....
Το You Tube πως θα το πούμε ? Γιου τούβε ?