Θέλω να σας πω λίγο γαι την εμπειρία μου μήπως έχει βιώσει κάποιος κάτι παρόμοιο. Ο θεραπευτής μου με χειραγωγει. Όταν μου λέει κάτι δεν μπορώ ν αντίδρασω. Με τίποτα. Σας έχει συμβεί ποτέ?
Printable View
Θέλω να σας πω λίγο γαι την εμπειρία μου μήπως έχει βιώσει κάποιος κάτι παρόμοιο. Ο θεραπευτής μου με χειραγωγει. Όταν μου λέει κάτι δεν μπορώ ν αντίδρασω. Με τίποτα. Σας έχει συμβεί ποτέ?
Βασικά εγώ δεν έχω καταλάβει τι μου συμβαίνει και θα ήθελα αν το έχει βιώσει κάποιος άλλος και έχει καταλάβει γιατί του συμβαίνει αυτό να βοηθήσει. Εγώ θέλω να καταλάβω τι μου συμβαίνει.
ίσως είναι απότομος ή απλά εσύ δεν λειτουργείς έτσι.
αν δεν μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί του, ποιός ο λόγος να μην αλλάξεις θεραπευτή;
σκέψου και το ενδεχόμενο της ον λάιν συνεδρείας, αν δεν υπάρχει αλλος στην περιοχή σου.
Έχω νιώσει κι εγώ έτσι με τον παλιό μου ψυχοθεραπευτή κυρίως. Μερικές φορές όμως είναι τα ίδια τα χαρακτηριστικά μας που μας ωθούν σε τέτοιες σκέψεις και κυρίως η αίσθηση ότι χάνουμε τον πλήρη έλεγχο. Θέλει κοτσια να αποδεχτείς τον ρόλο του θεραπευόμενου γιατί η ψυχοθεραπευτική σχέση δεν είναι ισότιμη. Ο θεραπευτής ξέρει περισσότερα από μας (γι'αυτό και τον πληρώνουμε, για να μας βοηθήσει με τις γνώσεις του). Η διαφορά μεταξύ της χειραγώγησης και της προσπάθειας να σε κατευθύνει σε κάποια ζητήματα έχει να κάνει με την απόδοση κακής πρόθεσης και σκοπού, ότι δηλαδή δεν επιθυμεί το καλό σου. Αν το πιστεύεις πραγματικά αυτό τότε πρέπει να το συζητήσεις μαζί του. Το πιο εύκολο είναι να αλλάξεις θεραπευτή. Μπορεί όμως να αισθανθείς πάλι το ίδιο αν αντιλαμβάνεσαι τις σχέσεις με όρους εξουσίας, ποιος έχει το πάνω χέρι κλπ.
Τι εννοείς ξέρει περισσότερα από εμάς? Πάνω σε ποιο θέμα? Αλήθεια αφού κάνεις κι εσύ ψυχοθεραπεία με ενδιαφέρει πολύ να μάθω την άποψή σου δεν ξέρω αν κάνεις χρόνια η αν ξεκίνησες τώρα. Πάνω σε τι πιστεύεις ότι ότι ξέρουν καλύτερα. Πχ ο γιατρός ξέρει καλύτερα πως λειτουργεί η καρδιά κι όταν με εξετάσει ακούει από αυτά που του έχουν μάθει όταν πάει κάτι στραβά πχ αρρυθμίες και μου τι λέει. Ο ψυχολόγος τι ακούει? Γιατί κι εγώ πιστεύω ότι ξέρουν καλύτερα αλλά αντί να βρίσκω τον εαυτό μου τον χάνω. Λες επίσης ότι έχεις αισθανθεί το ίδιο αναφορικά με την χειραγώγηση. Έχεις αισθανθεί δηλαδή χωρίς να θέλεις ότι ο άλλος σε πάει και σε φέρνει? Γιατί εγώ χωρίς να θέλω γίνεται. Γίνεται χωρίς την δική μου έγκριση. Εξαιτίας κάποιας δυσλειτουργιας αλλά αντί να βρούμε να φτιάξουμε τη δυσλειτουργια την εκμεταλευεται για να μου περνάει πράγματα δικά της. Σου έχει τύχει ποτέ να σου πει κάποιος θεραπευτής κάτι και να επηρεάσει όλη τη δομή του εαυτού σου. Όλη συθεμελα. Έχει τυ να σου πει κάτι ας πούμε και να κλαις όλη μέρα? Και να πιστεύεις ότι αξίζεις αυτό που σου είπε? Πχ εμένα η θεραπευτή μου είπε ότι δεν έχω το δικαίωμα να υπάρχω ως εγώ ως ο εαυτός μου. Αυτό πως σου φαίνεται? Πως μπορεί να νιώσει ένας άνθρωπος αν πιστέψει κάτι τέτοιο?
καλημερα.
σιγουρα δεν επιτρεπεται να σε χειραγωγει, αν αυτο κανει.
και οπωσδηποτε αν σου ειπε οτι δεν μπορεις να υπαρχεις ως ο εαυτος σου, δεν ειναι αποδεκτο, ουτε θεραπευτικο, εκτος αν ο "εαυτος σου" ειναι δολοφονος, για παραδειγμα ...
μπορεις να γινεις πιο αναλυτικη;
τι ειναι αυτο που δεν σου επιτρεπει να εισαι, και πως ακριβως εκφραστηκε;
Να με χειραγωγησει στην ηλικια μου , δυσκολο, εκτος αν ανηκω στην κατηγορια που αναφερει η ρεμεντυ, που δεν ανηκω....... το να μην σου προσφερει τιποτα ενω εσυ νομιζεις οτι σου προσφερει , ειναι το πιο πιθανο σεναριο ......ειδαλλως τον εχω χεσμ...νο , αντε να βλαψει την τσεπη μου ........ και επειδη οι ψυχοθεραπευτες δεν γραφουν φαρμακα , ειναι καλο.....
Κοίταξε να δεις η ψυχολογία στηρίζεται όπως όλες οι επιστήμες στην στατιστική. Ο καρδιολόγος ακούει την καρδιά και ξέρει ότι αν ακούσει την καρδιά έτσι από ότι έχει δείξει η παρατήρηση προηγούμενων καρδιολόγων αλλά και του ίδιου οδηγείται σε ένα συμπέρασμα. Έτσι και ο ψυχολόγος διαβάζει στατιστικές, συμπτώματα για να καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα. Και εφόσον καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα, τότε βάση ερευνών προβαίνει σε μία καθοδήγηση και όχι χειραγώγηση για να βοηθήσει τον επισκεπτόμενο του. Από εκεί και πέρα κάποιος δέκτης είτε συμφωνεί με την καθοδήγηση και ακολουθεί είτε όχι. Δεν σου κάνει μάγια και σε κρατάει δέσμια στο να κάνεις ότι σου λέει. Αν εσύ αποδέχεσαι κάτι χωρίς επιχειρηματολογία εσύ το επιτρέπεις και φυσικά εκείνος το χρησιμοποιεί για να πετύχει το στόχο του. Δεν έχω κάνει ψυχοθεραπεία, δεν έχω βρεθεί ποτέ γιατί δεν έχει να μου πει κάτι που δεν μπορεί να συλλάβει η νοημοσύνη μου ή δεν μπορώ να το ανακαλύψω μόνος μου κάνοντας μία έρευνα μελετών στο διαδίκτυο. Για παράδειγμα σου είπε ότι σου είπε, μόνο σε περίπτωση που μου έκανε μάγια δεν θα του απαντούσα ότι εσύ που το λες αυτό σύμφωνα με ποιου το δικαίωμα μπορώ να υπάρξω; Του δικού σου; Εσύ τι είσαι υπεράνθρωπος, αλάνθαστος, αναμάρτητος τι από όλα αυτά είσαι που θεωρείς πως έχεις το δικαίωμα να κτίζεις προσωπικότητες; Τι ηλικία έχεις; Και τι φύλο;
φυσικά και ξέρουν επειδή έχουν σπουδάσει και έχουν πάρει τίτλους και έχουν κάνει σεμινάρια και τα λοιπά.
αυτό δε σημαίνει οτι είναι παντογνώστες.
αν σου τι λέει σημαίνει οτι παραβιάζει τα όρια, τα συναισθηματικά σου όρια δηλαδή. η θέση του το απαγορεύει να σε κρίνει.
του έχεις εκφράσει τη δυσαρέσκειά σου; μήπως είναι λιγουλάκι ναρκισσιστής;
Αυτό που εννοούσα όταν είπα ότι ξέρουν περισσότερα από μας ήταν το προφανές ότι δηλαδή έχουν σπουδάσει ψυχολογία ή ψυχιατρική και έχουν εκπαιδευτεί για κάποια χρόνια στην ψυχοθεραπεία που εξασκούν πέρα από την εμπειρία που έχουν αποκτήσει. Δεν είναι εύκολο να κρίνω αυτό που σου είπε χωρίς να ξέρω το πλαίσιο. Ειδικά όταν γνωρίζω ότι υπάρχουν ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις (π χ. η gestalt) που στοχεύουν στην συναισθηματική κινητοποίηση του ασθενούς με διάφορα μέσα όπως παιχνίδι ρόλων, σωματική επαφή κλπ. Εγώ κάνω 3,5 χρόνια ψυχοθεραπεία. Για την αίσθηση ότι με χειραγωγεί (στην προηγούμενη απόπειρα για ψυχοθεραπεία με άλλον ψυχοθεραπευτή) είπα ότι πολλές φορές αισθανόμαστε έτσι όταν δεν είμαστε έτοιμοι για κάποια αλλαγή και φοβόμαστε μήπως χάσουμε τον έλεγχο. Αν όντως όμως σε χειραγωγεί ή όχι μόνο εσύ μπορείς να το κρίνεις.
. Καταρχάς να σας ευχαριστήσω για τις απαντήσεις. Αυτό που μου συμβαίνει νιώθω ότι είναι σε ασυνείδητο επίπεδο. Αυτός ο έλεγχος ας; πούμε όπως τον νιώθω εγώ τουλάχιστον αισθάνομαι ότι είναι βαθύτερος. Ρωτάω αν σας έχει συμβεί γιατι θα ένιωθα α εντάξει έχει συμβεί και σε άλλον όχι μόνο σ εμένα. Θα προσπαθήσω να γίνω λίγο πιο αναλυτικη. Έχει κάτσει πάνω μου ως εντολή. Υποχρεωτική.που έχει εγκλωβισει το εγώ μου. Ένα κομμάτι του εαυτού μου που ήδη πίστευε άσχημα πράγματα πιστεύει κι άλλα άσχημα πράγματα. Πιέζομαι αφόρητα από τη γνώμη και θέση αυτής τη θεραπεύτριας. Αλλά δεν ξέρω αν είναι μόνο με αυτή η με όλους. Αν είναι με όλους και είναι κάποιο πρόβλημα που έχω θα έπρεπε να το έχει εντωπησει για ν; με βοηθήσει να το ξεπεράσω. Αλλά νιώθω ότι το χρησιμοποιεί εναντίων μου. Νιώθω ότι με στρέφει εναντίων του εαυτού μου. Γι αυτό ρωτάω αν έχει συμβεί σε κάποιον από εσας. Αισθάνομαι σα παιδάκι που με μαλώνουν ενώ φυσικά δεν είμαι. Αν το είχε βιώσει και κάποιος άλλος από εσάς κατά τη διάρκεια της θεραπειας θα έλεγα οκ συμβαίνει και σε άλλον να βλέπαμε που βασίζεται όλο αυτό και γιατί συμβαίνει. Ασυνείδητο αισθάνομαι ότι είναι βαθύ και παιδικό πολύ. Αισθάνομαι οτι το πιστεύω αυτό που μου είπε. Ότι τώρα πια είναι δικό μου ενώ δεν ήταν. Κάπως έτσι.
Λοιπόν Potnia άκου να σου πω. Το τελευταίο καιρό διαβάζω για τον υπνωτισμό, ο υπνωτισμός είναι μία μέθοδος με την οποία συνήθως ψυχολόγοι ή άτομα που ασχολούνται με την ψυχική υγεία, προσπαθούν φέρνοντας κάποιον σε μία κατάσταση να μπούνε στο υποσυνείδητο του και να του δώσουν προτάσεις οι οποίες επειδή θα έχουν φυτευθεί στο υποσυνείδητο, αυτός που θα τις λάβει θα τις ακολουθήσει, αλλά πρόσεξε αν και εφόσον καταφέρουν να φέρουν το άτομο σε μία συγκεκριμένη κατάσταση.
Τώρα θέλω επειδή αναφερόμαστε σε ψυχολογία και χειραγώγηση να σου θέσω μία περίπτωση να την σκεφτείς και να βγάλεις εσύ το δικό σου συμπέρασμα και την δική σου λογική. Έχεις ακούσει καμιά φορά σε περίπτωση επικείμενης αυτοκτονίας ή σε περίπτωση ομηρίας να λέγεται πως η αστυνομία στέλνει στο χώρο διαπραγματευτή; Ο όρος διαπραγματευτής, δεν είναι δόκιμος, γιατί δεν είναι διαπραγματευτής, είναι ψυχολόγος ο οποίος έχει σκοπό να κερδίσει σε αυτή την κατάσταση. Βέβαια δεν κερδίζει πάντα, όπως κανείς δεν κερδίζει πάντα, αλλά τις περισσότερες φορές βγαίνει νικητής. Έχεις αναρωτηθεί γιατί βγαίνει νικητης; Ξέρεις ποιος είναι ο λόγος; Επειδή πρώτον έχει τον χρόνο με το μέρος του, όσο περισσότερο χρόνο τρώει με κάποιον στην διαπραγμάτευση τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να κερδίσει, σε αυτό το χρόνο μέσα από τη συζήτηση αρχίζει να αντιλαμβάνεται τις αξιακές συνθήκες του ατόμου που έχει απέναντι του (αυτό είναι το δεύτερο στοιχείο) και να προκαλέσει την αισθητή εξωτερίκευση τους (3 στοιχείο). Και σκέψου πως όλα αυτά γίνονται σε μία τεταμένη ατμόσφαιρα, με κάποιον που το αίμα του βράζει, που ενδεχομένως έχει όπλο πάνω του και νιώθει πως απειλείται η ελευθερία του και όμως ο "διαπραγματευτής" τις περισσότερες φορές θα κερδίσει.
Θα σου πω άλλο παράδειγμα ο κάθε ύποπτος ακόμα και σε έλεγχο στο δρόμο, έχει το δικαίωμα της σιωπής το οποίο είναι το βασικότερο δικαίωμα που έχει ένας ύποπτος. Αυτό το δικαίωμα δεν βγήκε τυχαία, ο αστυνομικός δεν σε σταμάτησε τυχαία, σε σταμάτησε γιατί σε θεωρεί ύποπτο για κάτι, πιστεύεις πως έχει την από την στιγμή που σε σταματάει να βγάλει το ένστικτο του λάθος; Οπότε ξεκινάει να κάνει ερωτήσεις τις οποίες εσύ έχεις το δικαίωμα να μην απαντήσεις οι δικηγόροι δεν είναι χαζοί που λένε δεν απαντάμε ποτέ σε ερωτήσεις ακόμα και την πιο αστεία ή την πιο αθώα γιατί ότι πεις θα χρησιμοποιηθεί εναντίον σου. Εχουν λόγο που το λένε! Εχουν ζήσει καταστάσεις που ξέρουν γιατί σε προτρέπουν στο να μην απαντάς σε ερωτήσεις όταν κάνουν ελέγχους, αν δεν υπήρχε λόγος θα σου έλεγαν απάντησε ότι θέλεις ε έτσι δεν είναι; Και όχι το καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται, δεν ισχύει σε αυτή την περίπτωση, αν ίσχυε θα σου το έλεγαν οι δικηγόροι!
Σκέψου λοιπόν τώρα μετά από αυτά που σου είπα, ότι εσύ πηγαίνεις σε μία ψυχολόγο, της δίνεις όσο χρόνο θέλει, της δίνεις το δικαίωμα να σου κάνει ότι ερωτήσεις θέλει και φυσικά εκείνη θα κάνει ότι θέλει. Τι πιστεύεις λοιπόν πως θα συμβεί; Δεν θα σε κτίσει όπως θέλει εκείνη;
το να απαγορευεται να ειμαι ως ευατος μου με ξεπερνα ρε παιδια...
Ναι, μου έχει τύχει ακριβώς αυτό. Έλεγε ότι δεν ανήκω στον εαυτό μου και πως πρέπει να το εμπεδώσω και να μην αμφισβητώ την επιστήμη του! Είναι κόλπο για να δει πως θα αντιδράσεις και για να σε φτάσει σε σημείο να ξεσπάσεις και να αντικρούσεις με επιχειρήματα. Εγώ το είχα πάρει τελείως "στην πλάκα" γιατί δεν πίστευα ότι το λέει και το εννοεί. Φυσικά αυτός ο τρόπος δε μου ταίριαζε και δεν επωφελήθηκα καθόλου, οπότε άλλαξα θεραπευτή.
αυτό πιο πολύ για συναισθηματική βία μου κάνει.
Συγνώμη αλήθεια σου είπε ότι δεν ανήκεις στον εαυτό σου? Και σε ποιον ανήκεις? Σου εξήγησε τι εννοούσε με αυτό? Αυτό το άκουσες με τ αυτιά η το υπονοησε. Γιατί εμένα το υπονοησε. Δεν μου το είπε ευθεως. Εντάξει τώρα που του ακούω σε κάποιον άλλο μου φαίνεται τόσο κουλό. Δεν νομίζω ότι εξυπηρετεί κάτι και απλός θέλει να επιβληθεί. Καλά έκανες και σταμάτησες.
Ανήκω στο σύμπαν είπε! Και το είπε, δεν το υπονόησε. Εξήγησε πως δε μπορώ να κάνω ότι θέλω στη ζωή μου και πως οφείλω να προσφέρω κάτι στο παγκόσμιο σύμπαν πριν φύγω από εδώ. Μου ακούστηκε πολύ χειριστικό, καταναγκαστικό και σε ένα βαθμό τόσο αλλόκοτο που κρατιόμουν με δυσκολία να μη με πιάσουν τα γέλια για το υπόλοιπο της συνεδρίας.
Εμενα παντως καλο μου φαινετε σαν ιδεα...αυτο...
και η οπτικη...δεν ειμαστε απλα να αραζουμε μονο πρεπει να κανουμε κατι οφελιμο για μας και για τους γυρω μας με αποτελεσμα να αφησουμε κατι τελικα σε αυτον τον κοσμο...
ασχετως εαν δεν μπορω τους ψυχολογους καλο μου φαινετε σαν ιδεα...ετσι αποκτας και αξια... κανω κατι παραγω κατι ειμαι χρησιμος...με αποτελεσμα να σου φευγουν ολα τα ψυχολογικα.. απο εκει ξεκιναει η καταθλιψη οταν νομιζεις οτι δεν αξιζει και σου φαινοντε ολα μαυρα...
αν ομως κανεις κατι χρησιμο και εισπραξεις το αποτελεσμα αυτου που κανεις δεν νιωθεις καταθλιψη...
Όλα έχουν να κάνουν με τα συμφραζόμενα, το πλαίσιο εντός του οποίου ειπώθηκε. Έχεις δίκιο ότι σε κάποιους μια τέτοια οπτική μπορεί να δώσει ελπίδα, νόημα στη ζωή τους γιατί πέρα από βιολογικούς παράγοντες κλπ που μπορεί να οδηγήσουν σε κατάθλιψη και το υπαρξιακό αγχος ή κενό μπορεί να είναι η αιτία.
Ναι εντάξει έχει μια φιλοσοφική χροιά αν το δεις έτσι σε σχέση με το σύμπαν. Αλλά ανήκουμε στον ευατο μας και μόνο και ο εαυτός μας μας ανήκει. Από κει και πέρα το τι θα προσφέρουμε στην κοινωνία είναι δική μας επιλογή. Επίσης δεν νομίζω ότι είναι δουλειά του ψυχολόγου να φιλόσοφει. Δουλειά του είναι να σου κάνει τις σωστές ερωτήσεις να δεις εσύ ποιος είσαι τι τραύματα έχεις και πως σε καθηλωνιυν ως άνθρωπο. Τα να λες σε κάποιον ανήκεις στο σύμπαν είναι λίγο γκουρού και διδακτικό τύπου είμαι ο μπαμπάς εγώ και ξέρω τις αλήθειες της ζωής. Η δική μου περίπτωση είναι τελείως διαφορετική. Εμένα ήταν τραυματικο πολύ. Αισθάνομαι ότι κλαίω μέσα μου με αυτό που εισέπραξα. Το εγώ μας όταν πάμε σε ψυχανλαυση βαθειά είναι πολύ ευαισθητο.
ναι , μπορει, αμα δεν ξερει την δουλεια του , η αμα την ξερει μερικως ,.......... ανετα μπορει να σου κανει ζημια , ανετοτατοτα ......η δεν ξερει τι να σου πει.........
Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι δεν υπάρχει αντικειμενικότητα στο πώς θα εκλάβει κάποιος αυτό που του λέει ο ψυχοθεραπευτής του. Εφόσον εσύ αισθάνεσαι έτσι δεν έχει σημασία τι θα πούμε εμείς. Εφόσον θεωρείς ότι δεν σου ταιριάζει δεν χρειάζεσαι κάποιου είδους δικής μας επιβεβαίωσης ή αποδοχής. Αυτό που είναι σημαντικό όταν μας ενοχλεί κάτι στην ψυχοθεραπεία είναι να το επικοινωνήσουμε στον ψυχοθεραπευτή και να φτάσουμε σε μια σύνθεση. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε πρέπει να ψάξουμε άλλον ψυχοθεραπευτή. Το πιο πιθανό στην ψυχοθεραπεία είναι να υπάρξουν εντάσεις όπως και σε όλες τις σχέσεις. Το ζητούμενο είναι να υπάρχει εμπιστοσύνη ότι προσπαθεί να μας βοηθήσει κάποιες φορές και με τρόπους όχι εκ των προτέρων πλήρως κατανοητούς εκ μέρους μας. Έχει να κάνει και με πόση αβεβαιότητα αντέχει κανείς.